Kontracepcijske tabletke
- White_Widow
- Cosmopolitanka
- Kraj: Ljubljana
- White_Widow
- Cosmopolitanka
Ali tabletko vedno vzames ob istem casu? Jemanje ob razlicnih urah je lahko vzrok za vmesne krvavitve, prav tako ce kadis ali jemljes se kaksna zdravila. Vec o tem: klik.
I can explain it to you. But I can't understand it for you.
- White_Widow
- Cosmopolitanka
zato je s tabletkami (prva uporaba) najbolje začeti 3. ali 4. dan menstruacije (in ne 1. dan,kot piše v navodilih), v večini primerov se s takim jemanjem izogneš izcedkom.
Jaz sem ravno prejšni teden spet začela s tabletkami (tokrat Yasminelle), na tretji dan M. Bomo vidli, če bo držalo glede vmesnih krvavitev, pri prejšnih KT sem jih mela kar lep čas.
Jaz sem ravno prejšni teden spet začela s tabletkami (tokrat Yasminelle), na tretji dan M. Bomo vidli, če bo držalo glede vmesnih krvavitev, pri prejšnih KT sem jih mela kar lep čas.
- delfinchek
- Debatorica
Jaz sem tudi enkrat začela krvaveti par dni pred zadnjo tabletko (yasminelle, nobene tabletke pozabila, vedno ob približno istem času.) Sem klicala ginekologa in mi je rekel, da ni to nič hudega in da se to lahko zgodi, ker je v teh tabletkah zelo majhna koncntracija hormonov. Sem ga seveda vprašala, če to kaj vpliva na manjšo zaščito, pa je rekel, da so enako sigurne kot ostale tabletke, vendar so zaradi manjše koncentracije prijaznejše do telesa.
No meni so se sedaj vmesne krvavitve v roku dneva in pol vstavile. Iz tega lahko dokaj sigurno rečem, da sem bila ranjena.
Če pa se mi ponovi, bom sklepala, da so za to krive KT.
In ne ne kadim, tabletko vzamem največ v razmaku pol ure (vzamem jo ob osmih zvečer), razen v tem mesecu sem bruhala in če je pri tem prišlo do neuspešne absorbcije, potem lahko rečem, da sem vzela 4 ure kasneje tabletko, saj sem takoj po bruhanju vzela še eno. Nisem jemala vmes nobenih zdravil, saj jamljem samo KT.
Kljub temu, da se je meni trenutno zadeva ustavila me zanima, kako ženske zdržite z vmesnimi krvavitvami. V odgovor sem dobila mišljenje žensk, ki so očitno na to popolnoma navajene. Meni ne gre iz glave, da nekaj ni prav in bi najraje sama sebe pregledala, samo da bi izvedela kaj mi je. Že res, da nekatere takoj veste zakaj se gre (zaradi pozabljene tablete npr.) ampak malo se čudim dekletom, ki ne vedo zakaj dobijo vmesne, pa se delajo, kot da jih ni. Meni se bi dobesedno zmešalo. To je zame klic, da vse pa tudi ne more štimati, saj sem navajena na mirne mesece brez vmesnih, brez posebnosti razen malo me prsa bolijo po menstruaciji, pa še menstruacije so redne.
Velikokrat razmišljam da bi nehala, psihira me predvsem rak na dojki še bolj pa to, da bi imela po tem, ko bi nehala s tabletkami, hude probleme. Berem nekatere odgovore in nekatere si še leta ne opomorejo, ne morejo zanositi, spet ene pravijo, da so jim prav KT pomagale. Prav zato me zanima tudi mnenje nekaterih izmed vas, ki ste že končale z jemanjem in kako se vaše telo na to navaja?
Kljub vsemu temu ne želim nehati, saj če bi bila samo s kondomi, bi, če bi do česa prišlo, zagnala še večjo paniko kot sedaj. Žalostno, da sem tako boječ človek.
Če pa se mi ponovi, bom sklepala, da so za to krive KT.
In ne ne kadim, tabletko vzamem največ v razmaku pol ure (vzamem jo ob osmih zvečer), razen v tem mesecu sem bruhala in če je pri tem prišlo do neuspešne absorbcije, potem lahko rečem, da sem vzela 4 ure kasneje tabletko, saj sem takoj po bruhanju vzela še eno. Nisem jemala vmes nobenih zdravil, saj jamljem samo KT.
Kljub temu, da se je meni trenutno zadeva ustavila me zanima, kako ženske zdržite z vmesnimi krvavitvami. V odgovor sem dobila mišljenje žensk, ki so očitno na to popolnoma navajene. Meni ne gre iz glave, da nekaj ni prav in bi najraje sama sebe pregledala, samo da bi izvedela kaj mi je. Že res, da nekatere takoj veste zakaj se gre (zaradi pozabljene tablete npr.) ampak malo se čudim dekletom, ki ne vedo zakaj dobijo vmesne, pa se delajo, kot da jih ni. Meni se bi dobesedno zmešalo. To je zame klic, da vse pa tudi ne more štimati, saj sem navajena na mirne mesece brez vmesnih, brez posebnosti razen malo me prsa bolijo po menstruaciji, pa še menstruacije so redne.
Velikokrat razmišljam da bi nehala, psihira me predvsem rak na dojki še bolj pa to, da bi imela po tem, ko bi nehala s tabletkami, hude probleme. Berem nekatere odgovore in nekatere si še leta ne opomorejo, ne morejo zanositi, spet ene pravijo, da so jim prav KT pomagale. Prav zato me zanima tudi mnenje nekaterih izmed vas, ki ste že končale z jemanjem in kako se vaše telo na to navaja?
Kljub vsemu temu ne želim nehati, saj če bi bila samo s kondomi, bi, če bi do česa prišlo, zagnala še večjo paniko kot sedaj. Žalostno, da sem tako boječ človek.
- White_Widow
- Cosmopolitanka
^^ te razumem. sama imam ogromne strahove (pa čeprav KT jemljem zdaj dober teden) s pljučno embolijo. Strah je tolikšen, da se mi že dozdeva, da imam nekaj znakov...sploh ko so zaradi takih tablet umrla dekleta...mah...tudi prsi si non stop pregledujem, da nebom začutila slučajno kje kakšne bule. PRav obsedena sem že s tem, naživce mi gre
Pogovori se z G., kako tabletke sploh delujejo, pa ti bo takoj jasno, da te vmesne krvavitve niso nič hudega/nevarnega oz. so skoraj normalne (tisto z maternično sluznico v mojem prejšnjem postu si preberi, sem preverila, drži).
Najbolje se je čim manj živcirat in psihirat, pa bo veliko bolje, namreč psiha dosti vpliva na bolezni (ja vem, lažje rečt kot narest)
aja, naj ti odgovorim še na zadnje vprašanje...pred leti sem jemala KT, po prenehanju ni bilo skoraj nobenih sprememb, razen boleče M so se vrnile nazaj. Ciklus se je malce podalšal, ampak tak je bil pred jemanjem tabletk. Skratka, stanje se vrne na prvotno

ampak malo se čudim dekletom, ki ne vedo zakaj dobijo vmesne, pa se delajo, kot da jih ni
Pogovori se z G., kako tabletke sploh delujejo, pa ti bo takoj jasno, da te vmesne krvavitve niso nič hudega/nevarnega oz. so skoraj normalne (tisto z maternično sluznico v mojem prejšnjem postu si preberi, sem preverila, drži).
Najbolje se je čim manj živcirat in psihirat, pa bo veliko bolje, namreč psiha dosti vpliva na bolezni (ja vem, lažje rečt kot narest)
aja, naj ti odgovorim še na zadnje vprašanje...pred leti sem jemala KT, po prenehanju ni bilo skoraj nobenih sprememb, razen boleče M so se vrnile nazaj. Ciklus se je malce podalšal, ampak tak je bil pred jemanjem tabletk. Skratka, stanje se vrne na prvotno
Poglej, dejstvo je, da tvoji ciklusi med jemanjem KT niso naravni, tako da jih ne moremo primerjati z naravnimi (brez KT). Ce bi imela vmesne krvavitve medtem, ko ne bi jemala KT, bi skoraj sigurno nekaj bilo narobe, medtem ko so take vmesne krvavitve baje dokaj normalne med jemanjem KT. Ce se bodo ponavljale, se pogovori z ginekologom in prosi za menjavo KT. Mogoce ti bo druga koncentracija hormonov bolj ustrezala. Telo in delovanje hormonov se z leti spreminja in cetudi so ti Yaz ustrezale do zdaj, ni nujno, da ti bodo se nadaljnih recimo 5 let.
Kar se tice stanja po prenehanju je pa cisto odvisno od posameznice. Nekatere nimajo nobenih problemov, jaz pa imam leto po prenehanju se vedno tezave, ki so se zacele ze med jemanjem. Za moje tezave ni krivo to, da sem jih prenehala jemat, ampak to, da sem jih sploh zacela.
Kar se tice stanja po prenehanju je pa cisto odvisno od posameznice. Nekatere nimajo nobenih problemov, jaz pa imam leto po prenehanju se vedno tezave, ki so se zacele ze med jemanjem. Za moje tezave ni krivo to, da sem jih prenehala jemat, ampak to, da sem jih sploh zacela.
I can explain it to you. But I can't understand it for you.
White_Widow napisal/-a:^^ te razumem. sama imam ogromne strahove (pa čeprav KT jemljem zdaj dober teden) s pljučno embolijo. Strah je tolikšen, da se mi že dozdeva, da imam nekaj znakov...sploh ko so zaradi takih tablet umrla dekleta...mah...tudi prsi si non stop pregledujem, da nebom začutila slučajno kje kakšne bule. PRav obsedena sem že s tem, naživce mi gre![]()
Veš, saj ne da bi bila privoščljiva ali pa kaj, ampak HVALA BOGU, da nisem edina, ki čuti tristo namišljenih bul na dojki in dobiva čudežne simptome, ki so seveda pozimi za gripce normalni ampak ne gripa ne, jaz imam po moje vse prej nekaj izjemno redkega. Ne vem zakaj ampak tak bolezenski freak sem. Pa povrhu vsega rak dojke nimamo v družini in namesto da bi si rekla da je glavni vzrok raka na dojki pri meni izključen si jaz rečem: no, sej, jz ga bom pa zih imela. Pa vem da narobe razmišljam, ampak si ne morem pomagat. Sem očitno tak pesimist, da hahoj.
Smešno se mi zdi samo to, da sem sama vedno tako pametna, svetujem prijateljicam okoli KT, ko pa pride pri meni do problema pozabim na vseeee in hitro na Cosmopolitan, da bo meni kera druga govorila, ker enostavno ginekologinja ne bo trpela mojih izpadov.
CaliLoce*, se popolnoma strinjam glede nenaravnega ciklusa in se sama tudi zavedam, da pride do tega lahko iz večih razlogov in da je za vse rešitev. Ampak ne bi bila jaz, če ne bi iskala take osebe kot si ti sedaj, ki mi v času panike vse to še enkrat ponovi. Je pa res, da so te pogovori pri moji ginekologinji zame izredna redkost. Ne vem zakaj, ampak ali moram res na samoplačniško ambulanto, da me kdo obravnava kot človeka? Ampak saj ginekologinja je še kar ok, ona meni to vse pove, ampak sestre njene so kot bodyguardi, še preden dobro ne stopim do sestre, da ji povem zakaj prihajam, je vse na tem svetu pri KT običajno in trapasto se mi zdi, da mi reče: to je naravno, počakajte eno škatlico, če pri tej ne bo dobro, počakite še drugo... če pa v tretji ne bo ok, se pa vrnite. Sorry sestra vem da maš izkušnje ampak men ne paše iz taspodnje luknje curljat, imam enkrat na mesec za sedem dni zadost.
Tako, da ja punce hvala, da ste v takih časih moje sopotnice. Ob takih primerih mi res pomaga kak nasvet, vnovično ponavljanje da je normalno pa mi počasi preseda, ker vem sama, ampak se enostavno ne sprijaznim, da je v tem času najbolje čakat in čakat, dokler ne pripelje tako daleč, da pač zamenjaš KT. Sami problemi so s temi KT, brez njih pa tudi ne morem bit.
Imam sledeše vprašanje: pol leta sem jemala Logest, ker pa sem imela zelo močne menstruacije (čeprav sem imela pred jemanjem KT precej šibke), mi jih je ginekologinja zamenjala za Cilest. Po 3 mesecih jemanja Cilest je situacija še vedno ista, torej menstruacije so še vedno zelo močne. Je imela katera podobne izkušnje? Naj poskusim še s tretjo vrsto tabletk?
Če ob tem čutiš bolečine in misliš močna menstruacija tudi kar se krčev tiče, potem nekako razumem, da bi želela to umiriti.
Sama na tvojem mestu ne bi menjala tabletk zaradi močne mestruacije, čeprav pravijo, da naj bi jo umirjalo.
Se bi namreč preveč bala, da bi si z vsem tem menjavanjem KT naredila še več škode. Če imaš dobro ginekologinjo se pogovori z njo kaj se nje zdi smiselno, sicer pa bi verjetno poskusila potrpeti tistih 5 dni v mesecu z močno menstruacijo kot da pa zaradi tega dobim tabletke, ki bi delale še več škode.
Mogoče se bo pa tudi samo od sebe umirilo.
Aja pa ne bi komentirala, ker sem ravno zadnjič rekla, da sem vedno pametna za druge, ko pa se meni pri KT kaj zalomi, pa nimam pojma, ampak poznam sošolko, ki je imela močne pa je šla na KT, je imela še močnejše ampak ji je pa umirilo akne in bolečine. Tako da je imela močnejše s KT ampak bolečin pa ni bilo in ni želela menjavati.
Sama na tvojem mestu ne bi menjala tabletk zaradi močne mestruacije, čeprav pravijo, da naj bi jo umirjalo.
Se bi namreč preveč bala, da bi si z vsem tem menjavanjem KT naredila še več škode. Če imaš dobro ginekologinjo se pogovori z njo kaj se nje zdi smiselno, sicer pa bi verjetno poskusila potrpeti tistih 5 dni v mesecu z močno menstruacijo kot da pa zaradi tega dobim tabletke, ki bi delale še več škode.
Mogoče se bo pa tudi samo od sebe umirilo.
Aja pa ne bi komentirala, ker sem ravno zadnjič rekla, da sem vedno pametna za druge, ko pa se meni pri KT kaj zalomi, pa nimam pojma, ampak poznam sošolko, ki je imela močne pa je šla na KT, je imela še močnejše ampak ji je pa umirilo akne in bolečine. Tako da je imela močnejše s KT ampak bolečin pa ni bilo in ni želela menjavati.
- White_Widow
- Cosmopolitanka
Ko sem imela prve KT, Diane35, se je M skrajšala iz močne, 7dnevne na zelo rahlo, 4dnevno.
Nato sem jemala Cilest, M je bila dolga 7dni, enako močna kot brez tabletk.
Zdaj jemljem Yasminelle, upam, da se M skrajša vsaj za par dni.
ketyyy jaz bi na tvojem mestu menjala KT toliko časa, da bi našla sebi ustrezne. Menjava ne naredi škode, saj tabletke vsebujejo zelo podobne hormone, nekje celo enake, vendar v drugačnih vrednostih.
Nato sem jemala Cilest, M je bila dolga 7dni, enako močna kot brez tabletk.
Zdaj jemljem Yasminelle, upam, da se M skrajša vsaj za par dni.
ketyyy jaz bi na tvojem mestu menjala KT toliko časa, da bi našla sebi ustrezne. Menjava ne naredi škode, saj tabletke vsebujejo zelo podobne hormone, nekje celo enake, vendar v drugačnih vrednostih.