Hujšanje

Za dušo in telo.
Odgovori
tasha25
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a tasha25 »

Poznam to še predobro...nažiranje ker drugi teden ne bom več nič sladkega, ne bom bele kave, kruha, tega onega :mad: in pol 3 dni fulllll zreduciirana hrana slabo počutje, razdražljivost, slaba volja :( pol pa ne zdržiš več in spet po starem :( zdaj pa namesto malic ki so prej bile kruh, pecivo, sladkarije itd....veliko sadja, oreščki, za večerjo nič več kruha če že kak košček polnozrnatega, rženega...pa raznoooorazne solate na sto in en način k sm jih prav nenormalno vzljubila in vedno poskušam nove recepte, pa ne gledam če je notri malo sira, mocarele, tega in onega kar na kakšni dieti ne bi smel...in mi je tko skuper...bolš se počutim, več energije za gibanje :D to je to no :D še vedno pa jem mamino kosilo, ki ni ravno dietno :lol: sam gledam da se nikol ne najem preveč :D
candy.
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a candy. »

tasha25 napisal/-a: še vedno pa jem mamino kosilo, ki ni ravno dietno :lol: sam gledam da se nikol ne najem preveč :D

Oja :D eden največjih problemov je ravno ta, ko določene stvari dolgo ne ješ, se ji odrekaš, ko pa imaš šanso oz. ko te pograbi lakota, ni konca. Vsaj pri meni je bilo tako. Ne vem koliko časa nobene sladkarije, ko pa sem dobila čokolado v roke.. adijo cela tovarna čokolade :D
Uporabniški avatar
delfinchek
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a delfinchek »

OH ne grejo samo v špeh. So zelo pomembna hranilna snov. Telo jih potrebuje za glikogenske zaloge (ki se vsako noč spraznijo), za energijo (še posebej pri vzdržljivostnih športih), tudi mišice ne rastejo samo zaradi beljakovin, ampak pripomorejo tudi OH. Seveda ne sladkarije in bel kruh, vendar sestavljeni OH morajo biti del vsakodnevne prehrane. Malce manj, če želiš shujšati, vendar jih je v vsakem primeru potrebno jesti. Seveda obstajajo različne ketonske diete in različne diete z minimalnim vnosom OH, vendar tako se ne moreš prehranjevati na dolgi rok.
buhteljček
Sramežljivka
Sramežljivka
Kraj: ljubljana

očiščevalni dan

Neprebrana objava Napisal/-a buhteljček »

zdravo punce!
med prebiranjem vaših postov sem se odločila, da vam tudi jaz zaupam svojo težavo.
vse skupaj se je začelo tako..do pred počitnic sem imela še kar vredu postavo, čeprav nisem bila zadovoljna z njo, a sem lahko vsaj rekla da nism debela..potem pa so se začele počitnice in z družino sem odšla na morje.. tam je okoli mene kar frčalo sladkarij in nezdrave prehrane..a s svojo močno voljo sem se je kar dobro izogibala..poleg tega pa sem vse pokurila s plavanjem, hojo in kolesarjenjem.
zdaj pa da vam povem v čem je moj problem..ko smo prišli domov mi je bilo zelo dolgčas in se nikakor nisem mogla zaposlit z ničemer..zato sem skos nekaj jedla..pa naj bojo to piškoti in sladkarije ali konkretni obroki. in v enem tednu se mi je obseg pasu povečal za 3 cm, teža pa se mi je povečala za 2 kg.. zato sem se odločila da bi preizkusila ločevalno dieto..a kaj ko sem se že drugi dan pregrešila in se dobesedno napokala hrane.. a vsakič ko se napokam imam grozen občutek, slabo mi je a kaj ko se ne morem upret hrani..
danes sem razmišljala da bi jutri imela kot nekakšen očiščevalni dan(podobno kot pri ločevalni dieti) in bi cel dan pila samo vodo..že naslednji dan pa bi začela jest normalno po nobeni dieti,izogibala bi se samo prigrizkom med obroki in nasploh sladkarijam..
kaj menite ali bi bilo primerno piti celi dan samo vodo,ker me skrbi da bi naslednji dan telo potem začelo skladiščiti hrano ker je prej 1 dan ne bi dobilo..?
kakšno pa je vaše mnenje o vodnem dnevu??

zelo bi vam bila hvaležna za vaše odgovore!

hwala

:) :)
candy.
Kofetarica
Kofetarica

Re: očiščevalni dan

Neprebrana objava Napisal/-a candy. »

Koliko let pa imaš, če lahko vprašam?
Jaz sem tudi imela dneve, ko sem pila samo vodo in dneve, ko sem recimo jedla samo sadje.. že res, da se organizem malo prečisti, ampak tvoje telo potrebuje vsega po malo za zadostno količino energije, za normalno delovanje organizma. Sploh če se tvoje telo še razvija, ne verjamem, da so diete ravno priporočljive.. lahko na ta način izgubiš kakšen kilogram, ampak verjemi, da se nato vse vrne nazaj + še kakšen kilogram več. In ni fora v vodi, tudi če iz telesa spucaš vodo, so še vedno odvečne maščobe v telesu, ki se se jih znebiš le z vadbo. Če telo ne pridobi dovolj hrane, bo itak takoj, ko boš kaj pojdla, začelo skladiščiti in delati zaloge. Normalno jej, vsak dan si privošči nekaj malega in se športaj. Mogoče bo trajalo več časa, da boš izgubila odvečne kilograme, kot pa če bi poskusila z dieto, ampak se jih boš vsaj znebila tudi na dolgi rok in boš veliko bolj zdrava + še vedno si lahko privoščiš, kar ti srce poželi. Seveda to ne pomeni, da se nažiraš z vsem, kar ti pride pod roke, ampak pač poješ v manjših količinah :)
buhteljček
Sramežljivka
Sramežljivka
Kraj: ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a buhteljček »

hwala za odgovor.
saj bo res najbolje da se normalno prehranjujem, a se izogibam sladkarij.popila bom pa tudi veliko vode in se redno gibala.
pa še bolje je da shujšam na dolgi rok oz. da mi zdravo prehranjevanje ostane do konca živeljenja, kot pa da shujšam na hitro, potem pa dobim še bonus kilograme nazaj.
aja stara sem pa 16 let.
:)
Uporabniški avatar
claire
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a claire »

prebrala sem samo zadnjih par postov. in ugotavljam punce, da je vaša največja napaka predvsem nenadna odločitev in radikalna sprememba za vaše telo. ne morete iz danes na jutri ukiniti 90% hrane. seveda ste potem razdražljive in tečne, brez volje in živite za tehtanje.

dovolj so postopne rahle spremembe. ni treba takoj začet tečt, ker boste obupale. in takoj ne jest več kruha. počasi. sigurno kdaj bi kam lahko šle peš, pa ne greste. lahko bi šle samo en krog s kolesom s prijateljico namesto na kavo. ali pa prej na kolo, potem na kavo. lahko se pretvarjate, da dvigalo ne obstaja. lahko delate mini vaje medtem ko si umivate zobe. recimo za meča (ko je ravno ena jamrala, da je to problem). lahko si kupite kolebnico (stane 3€). lahko plešete medtem ko kuhate. lahko si učno snov posnamete (zdaj ima že vsak telefon snemalnik) in medtem ko poslušate snov kakih 5,10 min poganjate orbitrek. jaz sem ugotovila ko sem bila v študentu, delala skoraj vsak dan, imela 3 službe, goro izpitov in tudi socialnega življenja ne gre zanemarjati, da človek lahko dela več reči hkrati. prihrani čas in boljše se počuti. dejansko je čas za vse, če če volja in malo iznajdljivosti. pa lahko brez slabe vesti pojeste kdaj tudi pico ali celo milko.
brez nič pa ni nič.
sAv€ ENErgy, plaY in The D@rk.
Uporabniški avatar
cukr8
Kofetarica
Kofetarica

Re: očiščevalni dan

Neprebrana objava Napisal/-a cukr8 »

buhteljček napisal/-a: danes sem razmišljala da bi jutri imela kot nekakšen očiščevalni dan(podobno kot pri ločevalni dieti) in bi cel dan pila samo vodo..že naslednji dan pa bi začela jest normalno po nobeni dieti,izogibala bi se samo prigrizkom med obroki in nasploh sladkarijam..
kaj menite ali bi bilo primerno piti celi dan samo vodo,ker me skrbi da bi naslednji dan telo potem začelo skladiščiti hrano ker je prej 1 dan ne bi dobilo..?

En očiščevalni / vodni dan ti že ne bo škodil, še manj pa da bi telo zaradi tega noro skladiščilo hrano :D Še celo priporočljiv je kakšen tak dan, da si organizem malo odpočije, sploh poleti ga je lažje izvajat. Ampak ne smeš se tega lotevat z namenom hujšanja (ker v enem dnevu seveda ne boš shujšala), to je bolj za boljše počutje in mogoče ponoven zagon za lotevanje pravilne in zdrave prehrane zatem - kot kakšen mejnik, da se boš bolje počutila po prečiščevanem dnevu in se znebila slabega počutja in slabe vesti zaradi obilice sladkarij in s tem lažje spremenila prehranjevalni vzorec za naprej.
Si pa itak še zelo mlada, tako da s temi očiščevalnimi dnevi in sploh dietami lahko raje počakaš še kakšno leto ali dve (ker domnevam, da nisi kritično pretežka), svetovala bi raje uravnoteženo prehrano, kot so že punce rekle. Ne bo te pa konec zaradi enega vodnega dne, če te to skrbi :wink:
Uporabniški avatar
delfinchek
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a delfinchek »

Malo OT, ampak vseeno en nasvet za skutojedce: šele pred kratkim sem ugotovila, da je pusta Tuš skuta enaka kot Vipavska (Mlekarna Vipava polni za Tuš), razlika v ceni pa je kar precejšnja. Vipavska stane okoli 2,20 eur, Tuševa pa malo manj kot 1,50 eur. Jaz pojem veliko skute, najboljša mi je pa ravno ta, ker je pasirana, tako da se mi pri proračunu kar pozna. Če imate Tuš v bližini, vam priporočam.
celjanar
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a celjanar »

Če gledamo tak lahk poješ karkoli pa lahko hujšaš, samo ne smeš presežit kalorij ki jih porabiš čez dan. S tem da moreš če naprimer ješ kruh pa nutelo pol le tega pojest zlo mal, ker je to prava kalorična bomba in zarat male količine si potem lačen+zelo malo pomembnih snovi za telo.

Pri nekaterih ženskah včasih ni problem da jedo preveč ampak premalo in si tako sesujejo prebavo.(metabolizem se upočasni)Zato včasih preden grejo na dijeto 1 teden samo jejo da se jim prebava uravnovesi(seveda zdravo). Potem šele začnejo zmanjševat dnevni vnos.

Shujšat ni niti tak problem, saj se vsak lahko strada in izsuši svoje telo. Ampak vemo da vsak rad obdrži svoje mišice, zato je treba k stvari pristopit bolj sistematično. Najprej urejana prehrana nato pa še telovadba(po zadnjih raziskavah je najbolša z utežmi= razlog je ta da ti pomaga vzdrževat mišice+tega pa ti mišice bolj kurijo maščobo ko se regenerirajo tako da se vse malenkost pospeši).

Problem pri dijetah je da je hrana dokaj monotona če hočeš neke rezultate .Piščanec,puran,riž,zelenjava,jajca. Res je da se lahko kdaj pregrešiš ker ne bo zarat enga kosa torte zdej propadla celotna dijeta. Treba je sam vztrajat v tem kar delaš in seveda vedit kaj delaš. :wink:

buhteljček napisal/-a:zdravo punce!

zelo bi vam bila hvaležna za vaše odgovore!

hwala

Brezveze se stradat cel dan ker ne bo nič boljše nasledn tedn, naslednji dan boš vesela ker se boš zbudila bolj vitka ampak lačna kar pomeni samo da se boš lahk spet najedla še bolj kot pa prej.
Rajši začni s pravilno prehrano in razne vodne dneve pusti pri miru ker z njimi ne prideš nikamor. :cool:
Uporabniški avatar
cukr8
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a cukr8 »

delfinchek napisal/-a:Malo OT, ampak vseeno en nasvet za skutojedce: šele pred kratkim sem ugotovila, da je pusta Tuš skuta enaka kot Vipavska (Mlekarna Vipava polni za Tuš), razlika v ceni pa je kar precejšnja. Vipavska stane okoli 2,20 eur, Tuševa pa malo manj kot 1,50 eur. Jaz pojem veliko skute, najboljša mi je pa ravno ta, ker je pasirana, tako da se mi pri proračunu kar pozna. Če imate Tuš v bližini, vam priporočam.

Res je, jaz že ene 5 let raje Tuševo kupujem iz tega razloga, ker pride ceneje kot uradna linija Vipavske :ja: Itak se že na prvi pogled vidi, ker je ista oblika embalaže, potem pa še enake hranilne vrednosti vidiš in seveda kdo polni. Se kar splača, če veliko skute kupuješ, ja.

Saj Mercatorjeva (Zdravo življenje) je pa v bistvu tista pusta grudasta od LJ mlekarn :wink:
Bombonči
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Bombonči »

No, tukaj ste punce vsaj na poti da se zavedate da delate nekaj narobe. Jaz poslušam od raznih kolegic da so se zredile pa to in ono, pa še vedno mlatijo čips za kosilo namesto da bi si nevem, magari skuhale eno juhico iz vrečke za kosilo če že res drugače ne gre. Ampak ne, zvečer gre pa še v McD, ja dobro pol, ne jamraj da si debela.

Js se tudi zadnje dni zavedam, da se vsaj 1x na dan neki pregrešim in mi gre to ful na živce, sam ne težim s tem nobenemu... k sreči pijem samo vodo in zjutraj se nabašem s sadjem (ne dobesedno nabašem), pa se mi nekako izravna + pol urce telovadbe zvečer, ker prej ne morem. Pa mam normalno postavo, prej ko sem pa res striktno pazila, je bilo malo boljše...

Bi pa vsem ki bi rade shujšale več kg, položila na srce, da naj se ne odločijo za take spremembe kar čez noč, ampak lepo postopoma kot je že ena napisala, sicer se vam bo hujšanje zamerilo ;)
Happines is living whithout expectations.
Uporabniški avatar
Jess°
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a Jess° »

No, da se javim še v tej temi :)
Stara sem 20 let in imam na 160cm 73kg. Ja, eno 15 sigurno preveč. Razlogov je veliko, predvsem nepravilna prehrana, premalo gibanja, veliko sem tudi preležala zaradi zdravstvenih razlogov in saj veste takrat ko nimate kaj za delat, vam je dolgčas, je najboljši prijatelj hrana. Na žalost. In tako se je kopičilo zadnjih 10 let... Sedaj imam motivacijo kot še nikoli! velikokrat sem po kosilu (pred kakšnim mescom) bila zaspana, utrujena in sem si iz fore, ker je moj oče sladkorni bolnik, tudi sama izmerila sladkor. Rezultat me je vrgel na rit. Sladkor je bil zelo povišan, vendar če sem si ga izmerila zjutraj na tešče je bil normalen. Vglavnem, to spoznanje me je šokiralo, rekla sm si, če si s tem vničuješ življenje, sramota. Sem mlada, na vrhuncu, ni vrag da ne bi shujšala in s tem poskrbela tudi za svoje zdravje! No, motivacija je, še vedno, začela sem tečt (okej, danes zjutraj sem šla drugič tečt, ampak ponavadi sem šla samo enkrat in me je vse skup minilo, sedaj pa prav komaj čakam da grem spet?) Upajmo, da si bom vbila tek v glavo in ga imela kot smisel življenja..
Sedaj pa me zanima prehrana. Veliko jih po vseh forumih piše, jaaao, tečem, pa grejo kile še vedno samo navzgor.. Js sm si naredila nek plan hrane, ki mi tudi odgovarja, pa me zanima, tiste katere se s tem ukvarjate (hrano in tekom) če je to kul.. zjutraj vedno jem kosmiče z jogurtom(največrat sadnim), dopoldanska in popoldanska malica sta vedno neko sadje, kosilo pač je to kar je, večerja pa bi bla ponavadi paradižnikova solata..
Z jedilnika sem črtala kruh, že cel teden ga nisem jela, zmanjšujem tudi velikost obrokov prav tako spijem okol 2L vode na dan, sladkarij ravno ne jem, tak da mislimd a bi tole uspevalo, ha?

V prvi fazi mi je najbolj pomembno hujšanje, da shujšam vsaj 10 kil, da lažje zadiham, potem pa dalje, še večje nabiranje kondicije in ohranjanje kilogramov. Pa da vnesem tak aeroben šport v moje življenje ( z enim športom se ukvarjam že 12 let, ampak ta oblikuje samo noge, mišice in rit :D)

Aja, pa še to, če tečem vsak drugi dan, zunaj na zraku sem 45min, od tega recimo da pol prehodim pol pretečem (začetnica pač :D) in ob takšni prehrani me zanima, kdaj se bi pokazalo izgubljenje kilogramov oz. kakšna sprememba na postavi, najbolj me moti prevelik trebuh..

Hvala vsem ki mi bote kaj svetovali, upam da ne bo nobenega ki bi me kregal, da mi ne bi vzel te motivacije :p
Bombonči
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Bombonči »

Za večerjo bi ti jaz dala še malo tune zraven npr. ali pa košček pz kruhka :) sem pa čisti laik kar se tega tiče. Bo kakšna druga povedala mogoče.
Sadni jogurt bi jaz raje črtala, pa si kupi navadnega in nareži sezonsko sadje gor, ali pa iz kompota da se ti ne bo zameril preveč okus že na začetku. Kosmiči so kul, če niso tisti predelani ki jih je sam cuker.Jaz sem si včasih delala ovsene kosmiče na mleku in žličko 100% marmelade zraven. Men je bilo po okusu kot bi jedla palačinko :D poskusi, mogoče ti bo všeč.

Sicer pa bi jaz na tvojem mestu vrgla stran tehtnico in opazovala napredek po oblačilih ;) za nagrado ker si npr zgubila 2kg, pa si kupi raje kakšno majčko kot pa da si rečeš da boš pa šla na sladoledno kupo.
Happines is living whithout expectations.
Uporabniški avatar
claire
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a claire »

Jess° napisal/-a: Aja, pa še to, če tečem vsak drugi dan, zunaj na zraku sem 45min, od tega recimo da pol prehodim pol pretečem (začetnica pač :D) in ob takšni prehrani me zanima, kdaj se bi pokazalo izgubljenje kilogramov oz. kakšna sprememba na postavi, najbolj me moti prevelik trebuh..

nič se ne ustraši, če kg ne bodo padli hitro. zavedaj se, da se ti, kljub temu, da so kg enaki, postava oblikuje. počasi. jaz ti predlagam, da pustiš številke in bolj delaš na obliki telesa. ker številka nič ne pove. če je ženska suha še ne pomeni, da ima lepo postavo. recimo.
sicer za trebuh boš morala še kakšne vaje za moč vključiti. največji učinek pa itak imajo po teku. pač postopoma. ni treba zdaj takoj. najprej povečuj časovni interval teka in zmanjšuj hojo. pač kolikor zmoreš. lahko pa tisti dan ko ne tečeš, si vzameš 10 min za vaje za moč.
samo naj ti ne vzame motivacije cifra na vagi!
sAv€ ENErgy, plaY in The D@rk.
Odgovori