Malo delo - DA ali NE?

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Odgovori
Džeki
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a Džeki »

jullia_ napisal/-a:
Kar se pa tiče sredstev za študij, pa samo to. Naravnost noro je, da študent dela praktično neobdavčeno, zraven pa živi v študencu, je na bone v mehiški, kitajski in tajski restavraciji ter se napol zastonj vozi s trolo, kar je vse financirano iz davkov, ki jih plačujejo ljudje, ki zaradi tega na koncu meseca dobijo precej manj kot ta študent (in si verjetno niti ne morejo zamislit, da bi šli vsak dan na kosilo v drugo restavracijo), zraven jim pa študent še predstavlja nelojalno konkurenco na trgu delovne sile.

Da sem jaz na mestu poklicnih natakarjev, prodajalcev, tajnic,..., ki nikjer v širšem območju Ljubljane ne morejo dobit službe, zraven bi mi pa študenti še prodajali bučke, kako za študij potrebujejo kvalitetno prehrano v Cantini Mexicani in zastonj aerobiko, bi obstajala dokaj velika verjetnost, da zlezem na Nebotičnik z uzijem v roki in naredim masaker.

Slikovito opisano, ampak takih ljudi je vedno manj, zakaj, zato, ker niso nori, sej so videli, da imajo študenti vse pravice. Te tvoje mlade nesojene natakarice in tajnice so že zdavnaj vpisane na neke leve fakse, da so dobile dostop do študentskega dela.

Danes študira praktično vsak, star 19-24 let. To so povzročili študentski privilegiji in študentsko delo.

Posledično postajamo družba, ki se sooča z inflacijo visoko izobraženih ljudi, predvsem družboslovcev . Z drugimi besedami, marsikdo, ki bo končal faks, bo večji del življenja opravljal delo, za katero bi sicer bila dovolj srednja šola.
Leonessa
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a Leonessa »

Študentsko delo mora za moje pojme na vsak način iti vstran, ker stanje, kakršno imamo zdaj, se ne more nadaljevati, ker ne boste večni študentje.

Bi pa lahko bilo (tako kot je ena predlagala), da študent lahko dela več, pač kolikor zmore ob študiju, na koncu študijskega leta oz. ob začetku novega pa predloži dokazilo o uspešnosti (da napreduje v višji letnik) in lahko dela še naprej. V nasprotnem primeru pa vrne ves zaslužen denar - tako kot pri štipendijah, če nekateri niso upravičili razloga, da so jo prejemali, ker so pavzirali in jo potem morajo vračati.

Nekateri namreč dejansko hodijo čez teden dopoldneve na faks, popoldneve delat, zvečer in čez vikende pa sproti študirat, pa jim znese. Če bi uvedli tak sistem, bi delalo občutno manj študentov, pač pa samo taki, ki zares študirajo in so pripravljeni tudi več ur delat. ŠS pa se tako ali tako morajo ukiniti, ker sploh ne jemljejo resno tistih, ki še vedno niso prejeli plače za določen mesec, oni pa pijejo kavice, kakšen dan pošljejo delodajalcu obvestilo, spet pijejo kavice, skratka - na izi je vse skup kot na paši. :roll:
Uporabniški avatar
punkie_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a punkie_ »

Džeki napisal/-a:V bistvu mi je vseeno. Sem redno zaposlen, na mojo situacijo ne bo imelo vpliva.

think again. kaj če boš lih v kvoti tistih 30% in boš cenejši za delodajalca, da te da na malo delo?

študentski servisi si niso nardil usluge s tem, ko so tko hardcore šli v tole kampanijo, ker so sprožili plaz neodobravanja in folk zdaj misli, da se gre samo za študente. gre se za čisto vsakega državljana, tudi za tiste, ki so v rednih delovnih razmerjih. kje je garancija, da bodo službo obdržali, valda da si bodo podjetja zmanjšala stroške in izpolnila svojo kvoto 30% malih delavcev. kaj mamo mi od tega? nič. kaj ma država od tega? dobiček.
Uporabniški avatar
Babs.
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a Babs. »

to govorite tako, kot da so zdaj v vseh podjetjih samo redno zaposleni in bo katastrofa, ker bo zdaj 30 % malih delavcev, ob tem pa pozabljate, da je delež študentov v veliki večini podjetij dosti višji od novozastavljenega procenta

ne gre se za to, da bodo od tega zakona profitirali vsi in bo situacija naenkrat idealna, ampak za to, da se stvari vsaj malo spremenijo - na boljše seveda
Uporabniški avatar
punkie_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a punkie_ »

Babs. napisal/-a:pozabljate, da je delež študentov v veliki večini podjetij dosti višji od novozastavljenega procenta

vir?

Babs. napisal/-a:ne gre se za to, da bodo od tega zakona profitirali vsi in bo situacija naenkrat idealna, ampak za to, da se stvari vsaj malo spremenijo - na boljše seveda

definitivno sem za spremembo na bolje, zakon prinaša spremembe, ampak meni se zdi, da je preveč nepredvidljiv, da bi lahko z gotovostjo trdili, da bo bolje. ali pač?
Zadnjič spremenil punkie_, dne 09. Apr. 2011 13:24, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
HuDoBa
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Prekmurje

Neprebrana objava Napisal/-a HuDoBa »

^^Meni se pa ne zdi, da bi bilo toliko podjetij, ki bi zaposlovala veliko študentov. Mogoče v univerzitetnih mestih, ampak ko gledam ponudbe za študentsko delo v mojem kraju in okolici jih ni oziroma so to same ponudbe za kelnarjenje, pa še teh je malo...
Uporabniški avatar
Babs.
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a Babs. »

punkie_ napisal/-a:
Babs. napisal/-a:pozabljate, da je delež študentov v veliki večini podjetij dosti višji od novozastavljenega procenta

vir?

Babs. napisal/-a:ne gre se za to, da bodo od tega zakona profitirali vsi in bo situacija naenkrat idealna, ampak za to, da se stvari vsaj malo spremenijo - na boljše seveda

definitivno sem za spremembo na bolje, zakon prinaša spremembe, ampak meni se zdi, da je preveč nepredvidljiv, da bi lahko z gotovostjo trdili, da bo bolje. ali pač?

se opravičujem, nimam neke točne statistike, ampak samo če malo pogledaš ponudbe za delo in greš po bližnjih gostilnah, se hitro vidi, kje je največ študentov. ne govorim za kakšna kvalitetnejša podjetja, ker (vsaj upam) da le-ta ne temeljijo na delu študentov, ampak primerno izobražene delovne sile, sicer pa se to pri nas nikoli ne ve

zakaj predvidljiv? že če bo za odtenek boljše, kot je zdaj, se meni to zdi dovolj dobro, da se sprejme. je že nehče prej napisal, da to ne pomeni zdaj, da bomo ta zakon imeli večno, saj se stvari spreminjajo, ko se vidi, kje situacija še ni optimalna

mogoče pa samo preveč zaupam celotnemu sistemu, ampak sem se odločila, da jim vseeno dam možnost, da vsaj nekaj naredijo glede tega študentskega dela :)
Uporabniški avatar
HuDoBa
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Prekmurje

Neprebrana objava Napisal/-a HuDoBa »

^^Praviš, da se stvari spreminjajo, ko se vidi, da situacija ni optimalna...točno to so spoznali na lastni koži že Nemci...zakaj moramo Slovenci res vse sprobat še na sebi? Ampak ok, to da se pri nas cel čas uvajajo spremembe, ki so se drugod izkazale za napačne že ne spada v to temo...
Kofe
Sramežljivka
Sramežljivka
Kraj: ...

Neprebrana objava Napisal/-a Kofe »

s0nckic4 napisal/-a:^ in to je dovolj, sploh če imaš še štipendijo. nekaj pa tudi primaknejo starši, ki so te po zakonu dolžni preživljat do 26 leta, če se redno šolaš.
in mogoče bo kdo od naših staršev, ki so brezposelni, dejanksko dobil zaposlitev, ko se bodo študenti spokali.

Jah preveč maš ČE-jov. Kdo pa dobi štipendijo? Kake 15% ali pa 20% študentske populacije pa še tista je mizerna. O tistem preživljanju do 26. leta pa...lah sam preščiješ to. Dolžni ja, kaj pa če ti ne dajo nič, a boš na socialno letela pa te bodo dali v rejo al kaj? Dej......................
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *mala* »

Kolk pa po tvoje rabi študent, da ne živi mizerno?
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Kofe
Sramežljivka
Sramežljivka
Kraj: ...

Neprebrana objava Napisal/-a Kofe »

Počitnce, spodobne obleke, spodoben računalnik, primerene bivalne prostore, mobitel, redne nočne izhode in pa nekaj kar mu je najlubše početi (kak hobi).
Doutzen
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a Doutzen »

Vsi, ki ste ZA malo delo, bi si morda morali prebrali tale prispevek. Sama sem kar nekaj časa kolebala med ZA in PROTI, pa je slednje vendarle prevladalo. To ne pomeni, da vidim več + v študentskem delu, ker bi ga prav tako bilo treba preurediti, da ne bi mogel delati kar vsak, ki ima status študenta, v resnici pa sploh aktivno ne študira, ima pa po mojem mnenju ta zakon preveč lukenj, da bi glasovala zanj.

Recimo to, da ženska opravlja malo delo in ne rednega, dokler nima prvega otroka, se mi zdi absurdno! Prav tako ni krita malica, stroški prevoza in še en kup stvari, ki je pri rednem delu obvezen (pogodba o zaposlitvi, bolniška, regres, porodniška, odpravnina, odpovedni rok). Da o pokojninski dobi sploh ne govorim.

Medtem, ko ste proti istim stvarem pri študentskem delu, pri katerem to še ni tako velika katastrofa kot pri malem delu, ki naj bi bilo neke vrste redno delo. Če je že bližje rednemu delu, zakaj je potem delavec brez vseh osnovnih pravic? :?
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a jullia_ »

Doutzen napisal/-a:Recimo to, da ženska opravlja malo delo in ne rednega, dokler nima prvega otroka, se mi zdi absurdno!

Wtf? A znate ločit med dejstvi in politično propagando?
Savannah
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a Savannah »

ja pa zmišljevat si pa tudi ne morejo no. pa daj kakšen vir gor, ki dokazuje, da to ni res. ma jaz ne vem več kaj si naj mislim o tem zakonu. več stvari ko preberem bolj mi je slabo ...
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a jullia_ »

Sicer totalno oksimoroničen poziv, da moram jaz dokazovat, ampak ok.

http://www.google.com/search?q=zakon%20 ... 8&oe=utf-8

Tu izberi besedilo zakona. A kje kaj piše o malem delu do rojstva prvega otroka?
Odgovori