Zgrešen sistem šolstva pri nas?

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a jullia_ »

BlackDahlia napisal/-a:Nimam se za poznavalko prava, daleč od tega. Kar sem jaz napisala, če bi si še enkrat prebrala, je to, da pravo ni neka poglobljena logika, za katero bi moral v gimnaziji imeti dobre ocene iz matematike - that was my point.

Nihče ni rekel, da za študij prava potrebuješ matematiko, ampak da nekdo, ki ni sposoben narest gimnazijske mature iz matematike, tudi prava ne bo. Nima to veze z matematiko kot snovjo, ampak s samim dejstvom, da so vsi predmeti v gimnaziji na takšnem nivoju, da bi jih povprečno brihten človek moral uspešno narest, pa čeprav je družboslovec.
Uporabniški avatar
haylee
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a haylee »

BlackDahlia napisal/-a:O Gea Collegu pa lahko jaz tebi rečem, da ne govori iz glave česar ne veš. Matematika na izpitu je po sistemu odštevanja točk ob napačnih rešitvah, in ni malo gimnazijcev, ki te matematike še po par letih nimajo narejene

Enkrat sm inštruirala matematiko enga kolega, ki se je pripravljal na maturo. On v 4. letniku gimnazije o matematiki ni imel pojma - npr. ni mu bilo logično zakaj ne sme pokrajšat (2x+1x)/2x - jst sm sam gledala, kako mu take osnove niso jasne. Maturo je pol nekak v parih poskusih spackal skupi in se vpisu na Gea College in naredil matematiko v prvo...z 9. Svašta!
[vanessa]
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: In your worst nightmare near hell :)

Neprebrana objava Napisal/-a [vanessa] »

Matematika pa res ni taka stvar na maturi. Js tudi nism bla nikoli pristaš matematike, tud šlo mi ni najboljše, nism delali nikoli sproti, niti v 4.letniku, k so nas skos preganjali in strašli s to maturo. In sm rpesenetljivo dobro nardila, brez da bi se prelomila na pol od učenja. Hvala bogu, tko preproste stvari kot dajo. Ne rabiš bit genij za nrdit maturo nasploh, tko da res ne vidim problema v tem, da nrdiš splošno maturo, namesto poklicne (oz. dodaten predmet). Najlažje je rečt, da je pretežko in se jezit na sistem. :D
BlackDahlia
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a BlackDahlia »

haylee napisal/-a:
Enkrat sm inštruirala matematiko enga kolega, ki se je pripravljal na maturo. On v 4. letniku gimnazije o matematiki ni imel pojma - npr. ni mu bilo logično zakaj ne sme pokrajšat (2x+1x)/2x - jst sm sam gledala, kako mu take osnove niso jasne. Maturo je pol nekak v parih poskusih spackal skupi in se vpisu na Gea College in naredil matematiko v prvo...z 9. Svašta!

Hja, očitno je spet imel inštrukcije. Če jih je imel že za maturo, kdo pravi, da jih ni imel kasneje. Drugače pa me taki in drugačni primeri ne zanimajo, ker vem, kakšna je matematika na Gea College-u od tistih, ki so hodili tja in mi ni treba nikogar prepričevat, da bo karkoli verjel. Lahko pa povprašaš koga, ki tam študira. Najbrž niso spremenili sistema točkovanja. Vsaj pred 5, 6 leti je bilo tako.
Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: Over the Rainbow

Neprebrana objava Napisal/-a s0nckic4 »

^ a ti res misliš, da se lahko 1000 strani literature za izpit na pamet naučiš?
no, jaz se s tem ne strinjam. vsi našteti družboslovni faksi zahtevajo tudi logično razmišljanje. če ne seštevaš pa odštevaš, še ne pomeni da ni treba znat logično razmišljat zraven. in res dvomim, da je nekdo, ki se ne more naučit matematike na osnovnem nivoju za bogo 2, za na faks.
Vsak raj ima svojo kačo.
BlackDahlia
Komunikatorka
Komunikatorka

Joj, še ena ki površno bere, res se mi ne da spet in spet ponavljat. Napisala sem, da JE potrebna logika tudi na faksu kot je pravo.

Pravo je pač obsežno, in ja, vem, da je treba razmišljat zraven, da se ne piflaš zakonov kot norc

- ampak, govora je bilo o tem, da ni to naravoslovni faks, za katerega rabiš pa že malo več logike. Oz. ni to iste vrste logika - pravo in recimo GING. Bolj poenostavit ne morem.
[vanessa]
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Ja sam še zmeri ne rabiš bit genij, za nrdit maturo, sploh maturo z matematike ne. Se tudi js strinjam, da tisti, ki ni sposoben nrdit mature z 2, ne spada na noben faks, pa naj bo naravoslovni, družboslovni al kr en xy.
BlackDahlia
Komunikatorka
Komunikatorka

Saj se tudi pri tistih, ki komajda zlezejo čez maturo, največjkrat izkaže, da ni primeren za faks (lenoba ali pa preprosto ni za nek študij, in kar je najpomembneje - za tisto delo). Če pa že prileze do diplome, je kasneje najverjetneje neučinkovit pri svojem poklicu, ker se je za izpite učil toliko, da je naredil oz. zato, da je naredil, ne pa zato, da bi dejansko odnesel kaj znanja (in ga prenesel v prakso). :wink:
[vanessa]
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Sej nism nikoli rekla, da če nekdo naredi maturo in pride na faks, bo ves brihten vse zdelal. Na faksu se lahko zalomi tudi pri nekomu, ki je zelo dobro odpisal maturo. Lih zaradi tega, ker matura ni tak bav bav in ne rabiš bit genij za jo naredit (ker konc koncu je matura lažja kot vsi 4 letniki skupi, kr je vse bolj splošno in manj podrobno), se pač določenim ljudem kasneje zalomi. Sam da se ti že pr maturi.. to je no future (seveda obstajajo izjeme) za moje pojme. :D
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: LJ

Neprebrana objava Napisal/-a Mahagonij »

BlackDahlia napisal/-a:O Gea Collegu pa lahko jaz tebi rečem, da ne govori iz glave česar ne veš. Matematika na izpitu je po sistemu odštevanja točk ob napačnih rešitvah, in ni malo gimnazijcev, ki te matematike še po par letih nimajo narejene. Tega pri matematiki na EF ni. Ampak vsak seveda vidi samo zasebno šolo, pa nek fensi folk, ki paradira na faks kazat novo kolekcijo visokozvenečih imen (ja, v Lj, kjer maš na kupu Playboyeve zajčice in Fašinkovo :lach:), ne pa dejanskega učenja. In marsikdo, ki je prišel iz EPF-a ali EF na Gea College, se je tudi tukaj moral presneto potrudit, da je prilezel do diplome.
In? Logicno, da ostali studentje vplivajo tudi na pogled ljudi nate, sploh kadar je govora o kompetencah, saj pripadate isti skupini (studentje Gea College). Taksna je realnost. Sploh pa tele zajcice, ki so bolj javno znane, kot naprimer ti, imajo veliko vecji vpliv na mnenje.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
Uporabniški avatar
haylee
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a haylee »

BlackDahlia napisal/-a:Hja, očitno je spet imel inštrukcije. Če jih je imel že za maturo, kdo pravi, da jih ni imel kasneje. Drugače pa me taki in drugačni primeri ne zanimajo, ker vem, kakšna je matematika na Gea College-u od tistih, ki so hodili tja in mi ni treba nikogar prepričevat, da bo karkoli verjel. Lahko pa povprašaš koga, ki tam študira. Najbrž niso spremenili sistema točkovanja. Vsaj pred 5, 6 leti je bilo tako.

Ni imel intšrukcij. Jst tut vem kakškna je - povedal mi je od ta, ki je naredil ta izpit :D Vsak ima svoje izkušnje ane? Lej noben mi ne bo rekel, da je katerikoli "privat" faks zahteven - pa naj gre za Geo, al pa Pf NG. Pri vseh gre za podeljevanje (instant) "diplom" z namenom čim večjega profita. Na enem resnem faksu pa nekdo, ki niti mature ne more narest (kjer roko na srce zahtevajo res zelo osnovno znanje, ki smo ga pridobival 12 let), nima kaj delat.
BlackDahlia
Komunikatorka
Komunikatorka

Mahagonij napisal/-a:In? Logicno, da ostali studentje vplivajo tudi na pogled ljudi nate, sploh kadar je govora o kompetencah, saj pripadate isti skupini (studentje Gea College). Taksna je realnost. Sploh pa tele zajcice, ki so bolj javno znane, kot naprimer ti, imajo veliko vecji vpliv na mnenje.

Če misliš, da hodim na Gea College si se zmotil. :) Vem samo kako tam stojijo stvari in kar sem slišala od sestre, ki je pred leti tam diplomirala (takrat še v Piranu, njena kolegica pa ne dolgo nazaj v Lj).
BlackDahlia
Komunikatorka
Komunikatorka

haylee napisal/-a:
Ni imel intšrukcij. Jst tut vem kakškna je - povedal mi je od ta, ki je naredil ta izpit :D Vsak ima svoje izkušnje ane? Lej noben mi ne bo rekel, da je katerikoli "privat" faks zahteven - pa naj gre za Geo, al pa Pf NG. Pri vseh gre za podeljevanje (instant) "diplom" z namenom čim večjega profita. Na enem resnem faksu pa nekdo, ki niti mature ne more narest (kjer roko na srce zahtevajo res zelo osnovno znanje, ki smo ga pridobival 12 let), nima kaj delat.

Se strinjam s tem o privat šolah, vendar se mi pač (preko sestre) Gea College zdi svetla izjema, ker so to potrdili tudi bivši študenti EF in EPF. Dva, ki sta se prepisala iz EPF na Gea College, sta rekla, da sta mikro in makro ekonomija skorajda tako zahtevni kot na EPF. Neka razlika sigurno more bit, ampak ne velika. Z osnovami ekonomije (ki se sliši tako preprosto) pa jih je kar nekaj imelo težave tako na EPF kot na Gea College-u.

Ampak ok, ne vem, zakaj smo spet pri ekonomiji. Sama sem podala tiste informacije, katere so verodostojne, to je pa tudi vse. :wink:
tejca14
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a tejca14 »

Pozdravljene punce!
Jaz mam eno vprašanje, pa da nisem odpirala nove teme bom napisala kar tukaj :)
Stvar je taka, letos obiskujem en faks, ampak sem totalno zgubila voljo do njega in tega poklica, zdaj pa bi se rada za naslednje leto vpisala na drugi fax. Zanima me, če se lahko vpišem na 1 vpisu in ali se moram zaradi tega izpisat ali lahko ostanem vpisana na tem faksu, čeprav ga ne obiskujem. ali pa to sploh ni možno in moram čakat na 3ji rok???

Dajte mi pomagat, ker nimam pojma kako to gre, problem je pač v tem, da če se ne bi zdaj vpisala, bodo kasneje vsa mesta bolj kot ne zasedena.
Vem, da sem zdaj to malo spacala, upam da se razume, kaj hočem, ker res nimam pojma kakšna so pravila in pogoji :?
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: Na soncni strani Himalaje

Neprebrana objava Napisal/-a _patchouli_ »

Vpišeš se lahko v 1. roku kot vsi letošnji maturantje (sam mislim, da je pola druga). Ko boš sprejeta na novi faks, se boš šla lepo avgusta ali septembra, ko so vpisi za bruce, vpisat in preden se boš šla vpisat na nov faks, se boš morala izpisat iz zdajšnjega. Če se ti bodo uradne ure na faksih ujemale, lahko to urediš v istem dnevu in boš sam kako uro brez statusa :) Do takrat (se pravi uradnega vpisa na nov faks) si vpisana na tega prvega.
Odgovori