Diploma izgubila na vrednosti, rednih služb ni

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Odgovori
tor
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a tor »

*mala* napisal/-a:Mahagonij & jullia_- :top:

Še posebno tole:
Ocitno zivimo v druzbi ljudi, ki mislijo, da jim vse pripada. Pripada mi napol zastonj prehrana, pripada mi zastonj studij, pripada mi opcija dovolj zasluzit s studentskim delom (!) da se samostojno prezivljam. Pripada mi stanovanje po studiju / ko dobim otroka. Pripada mi sluzba, ko koncam studij. Ce kaj od tega ni je kriva drzava ueeee.

Vse to so privilegiji in ne pravice.

:respekt:

:gut:
Tole je Mahagonij lepoi in točno napisal, večina ladih bi samo uživala in vlekla študenstska leta, potem bi pa kar naenkrat radi dobil stanovanje, službo...ne gre to tako.
tor
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a tor »

s0nckic4 napisal/-a:mogoče ne bi bilo slabo začasno predpisati max. cene najemnin za določen tip stanovanj. zdaj so nepremičnine ocenili, potem pa predpišejo najemnino glede na nek procent te vrednosti...

edit: in valda povečan inšpekcijski nadzor nad oddajanjem na črno. (več inšpektorjev, več delovnih mest)
drugače pa menim, da je dosti obstoječe zakonodaje dobre (kot je jullia omenila), problem se pa pojavi pri izvajanju. jaz bi nasplošno povečala število inšpektorjev, ki bi odkrivali nepravilnosti...

Cena najemnin je odvisna od trga, ponudbe in povpraševanja, in sploh nebi bilo dobro določit max. cene najemnine. Marsikdo bi potem raje imel prazno kot pa da daje nekomu v uporabo svojo lastnino za smešno nizko ceno. Nihče ne upošteva, da lastnik z oddajnejm nima čistega dobička, najemniki se menjajo, vsake tolioko časa je pa treba kaj obnovit.

Na začetno temo še tole. Kdor je sposoben in je kaj pametnega študiral bo že dobil službo. Če pa naprimer narediš ekonomijo in v praksi ne znaš niti položnice spisat....takih primerov je pa ogromno.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a jullia_ »

s0nkic4, sploh se ne mislim spuščat na nivo dokazov tipa "poznam eno punco, ki...".
Dejstvo je, da veliko večino porodniških dopustov izkoristijo ženske, da gre praviloma ženska na bolniško, kadar otrok zboli, in da smo ženske tiste, ki izkoriščamo možnost polovičnega delovnega časa.
In zakaj bi delodajalec (sploh v gospodarstvu, JU je tu specifična, zato se vedno bolj feminizira) vzel v službo žensko in pri tem prevzel riziko, da bo moral itak zaposlit še nekoga, ki bo opravljal njeno delo v času vseh teh odsotnosti?
Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: Over the Rainbow

Neprebrana objava Napisal/-a s0nckic4 »

^jullia, vem da moji dokazi bazirajo na hearsay, žal nimam pisnih dokazov takega ravnanja, niti še ne dokazov iz prve roke, da bi lahko operirala s priimki in 'firmami' kjer se to izvaja.. (ampak če je to res, se mi zdi zaskrbljujoče in potrebno reforme).
in seveda ne bo gospodarstvenik v privatnem sektorju zaradi navedenih razlogov zaposlil ženske, in je tudi ne.
ampak dejstvo je, da je to problem. kakor je problem, da so diplomanti še leta po diplomi brez prve zaposlitve, kot tudi to, da ljudje do 30 in več leta živijo na plečih staršev ter ne ustvarijo lastne družine in s tem tudi novih vplačnikov v pokojninsko blagajno.
jaz sem napisala svoje mnenje o možni rešitvi problema (glede zaposlovanja mladih žensk moram še razmislit). ti pa razen, da si opozorila na pomankljivosti mojega, nisi napisala nekih možnih rešitev po tvoje. pa priznam, da me zanimajo..

edit:
tor napisal/-a:Cena najemnin je odvisna od trga, ponudbe in povpraševanja, in sploh nebi bilo dobro določit max. cene najemnine. Marsikdo bi potem raje imel prazno kot pa da daje nekomu v uporabo svojo lastnino za smešno nizko ceno. Nihče ne upošteva, da lastnik z oddajnejm nima čistega dobička, najemniki se menjajo, vsake tolioko časa je pa treba kaj obnovit.

a v mariboru, kopru in drugih mestih, kjer so cene bistveno nižje kot v ljubljani pa lastnikom ni problem oddajati za 'smešno nizko ceno' in lastnikom ni treba obnavljati in popravljati stanovanj?
ne govorim o smešno nizkih cenah najemnin, ampak povprečni familiji z dvema otrokoma in povprečno plačo privoščljivih. pa še to govorim o določitvi cen kot začasnem ukrepu. bi bil pa potem problem črni trg. hm, morm še mal dodelat tale moj model :)
Vsak raj ima svojo kačo.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

s0nckic4, vprašanje, če tukaj sploh obstaja kakšna pametna rešitev v smislu tega, da bi vse bilo tako, kot je, samo ženske bi bile enako zaposljive kot moški.

V bistvu sta dve opciji.
Ena je tradicionalna delitev vlog v družini - mama skrbi za otroke in podpira 3 vogale hiše, oče služi denar. Mogoče se sliši seksistično, ampak na Zahodu ni to nič nenavadnega. Stay-at-home moms, ki enostavno ne hodijo v službo. Zaposlene ženske pa pač nimajo treh otrok. In to, da moraš izbrat med kariero in družino se tam nikomur ne zdi nič nenavadnega.

Druga je dejansko vsaj približno enakomerno porazdeljena skrb za otroke. V tem primeru sta oba partnerja zaposlena, ampak tudi družinsko breme si enakomerno delita.
Če bi bilo jasno, da bo polovico porodniškega dopusta izkoristila mama, drugo polovico pa oče, da bo tudi moški kdaj zjutraj poklical v pisarno, da je otrok ponoči fasal vročino in ga ne bo v službo, potem ne bi ženska za delodajalca predstavljala nič večjega rizika kot moški.
Tega pa pri nas ni. Zakon daje to opcijo, ampak splošna tendenca je kljub temu, da bolan otrok potrebuje mamo, da si oče ne more privoščit bolniške, ker ima preveč pomembno službo,...

Zato pa je, tako kot je, ker tičimo nekje vmes. Po eni strani bi imeli enakopravnost spolov in več žensk na visokih položajih, po drugi strani je pa še vedno praktično celotno breme otrok na ženski. In odgovorno delovno mesto enostavno ne gre skupaj s tem, da moraš vsak dan nujno ob 4ih iz službe po otroka v vrtec.
Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik

zanimiva predloga.
mislim, da bi pri nas dosti žensk pograbilo prvo opcijo, če bi imele možnost (sploh tiste, ki si jih prej omenila, da izkoriščajo porodniške in bolniške..). je pa finančni problem, kajti redkokateri mož/partner zasluži dovolj denarja, da bi lahko preživljal 5 člansko ali večjo družino. govorim, za tiste, ki ne želijo biti socialno breme državi. v bistvu si ne predstavljam, koliko stroškov ima 5 članska družina, ki živi npr v trosobnem najemniškem stanovanju. tako da mislim, da se to lahko gredo le dobro situirane družine (če apliciram na trenutno stanje). se mi pa zdi model dober sploh z vidika vzgoje otrok.

drugi model se mi zdi bolj realen za naše razmere. čeprav bi ga dodelala v smeri, da si oba zaposlena starša na odgovornem delovnem mestu tudi lahko privoščita popoldansko varstvo otrok in v primeru, če otrok zboli. v tem primeru se mi zdi smiselno imeti dva/več otrok enega za drugim. s tem ženska izgubi 2-3 leta kariere, ampak lahko potem nadaljuje brez prekinitev (ki se lahko pojavijo pri večih nosečnostih s presledki 3/4 ali več let).
čeprav tukaj potem v bistvu pridemo do situacije, ko imata starša otroke bolj zato, da jih imata in imata čas za njih bolj ali manj med vikendi. na nek način bi postala nadomestna mati lastnim otrokom. spet se pojavi vprašanje, kakšen vpliv bi to imelo na otroke.
Vsak raj ima svojo kačo.
Uporabniški avatar
Led Zeppelin
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a Led Zeppelin »

že res, da je tako na Zahodu, samo tam so plače dejansko višje in ena spodobna plača zadostuje za življenje. Tega v Sloveniji ni, sploh pa imamo mislim, da najvišjo zaposlenost med ženskami v Evropi.

Mahagonij, ja se strinjam z vsem kar si napisal, sploh o teh obrtniških delih (moj bratranec kot pečar in majstr za vse, zasluži več kot kak mladi povzpetnik)

Nakar z višjimi šolninami, pa mogoče malo preveč subjektivno gledaš. Poznam veliko družin, katerih starša delata, imata recimo 4 otroke in ne verjamem, da bi jih lahko vse naenkrat brez problemov spravil čez fax.

Tisto z Strojani in white trash, se deloma strinjam, ampak saj te ljudje že zdaj izkoriščajo sistem a ne?

Nakar tisto z ogromnimi družinskami familijami se pa popolnoma strinjam, živim v manjšem kraju, kjer je praxa da se postavlja 300+ kvadratne hiše, da bo ja familija celo življenje skupi. Ko pa se sin odseli v LJ k novi punci, so pa dolgi nosovi.

Ja očitno lahko z svojim socialnimim in ekonomskim znanjem, resno poskušam dobiti delo v sedanji vladi :mrgreen:
Cause the sweetest kiss I ever got, is the one I've never tasted.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Zakaj bi pravzaprav morali bit starši tisti, ki plačajo otroku šolnino? V tujini ni nič nenavadnega, če človek vzame kredit za študij. Pri nas je pa normalno, da se zapufaš za bajto, avto, dopust in božična darila, za izobrazbo je pa vsak evro preveč.
Uporabniški avatar
Led Zeppelin
Cosmopsiho
Cosmopsiho

to je res, samo to je zaradi tega ker šolnin skoraj ni.
Sam to je spet preveliko posploševanje, je pa dejstvo da smo Slovenci preveliki potrošniki za avte in ostale dobrote.
*SunFlower*
Kofetarica
Kofetarica

Re: Diploma izgubila na vrednosti, rednih služb ni

Neprebrana objava Napisal/-a *SunFlower* »

Sicer se večinoma strinjam z jullio in Mahagonijem (sploh kar se tiče študentskega dela), bi se pa v 2 stvari vtaknila:

jullia_ napisal/-a:Ja, zato ker rinejo na razne antropologije, kulturologije, humanistike,... Koliko diplomiranih sociologinj Slovenija v resnici potrebuje?

Tole je za moje pojme malo preveč stereotipizirana podoba problematike izobrazbe pri nas. Se čisto strinjam, da je preveč antropologov, sociologov, ..., ampak hkrati je pa tudi veliko preveč ekonomistov, pravnikov ..., skratka ljudi z izobrazbo, za katero je še pred nekaj leti veljalo, da boš z njo skoraj zagotovo dobil službo. Kaka tri leta nazaj sem gledala po tisti brošuri za vpis; mislim, da sem naštela čez 1000 prostih mest (redno in izredno) za študij ekonomije na bodisi visokih, bodiši višjih šolah. 'Slovenija' potrebuje praktično samo še zdravnike, medicinske sestre in programerje, drugi so pa bolj tako tako ... če si dober, če si se med študijem angažiral, po možnosti opravljal študentsko delo v svojem fohu, in/ali če imaš veze, morda še dobiš službo, vsi ostali pa bolj ne.

In tu je meni eden glavnih problemov humanistike (za druge študije ne bom govorila, ker ne poznam iz prve roke), ki se seveda povezuje z nezahtevnostjo fakultet: ljudje diplomirajo z levo roko. Nič te ne rabi zanimat, nič se ti ni treba angažirat, diplomo imaš narejeno takoj. Po mojem bi se presežka humanistov, pa verjetno še koga drugega, zelo preprosto znebili že samo s tem, da bi dvignili zahtevnost študija.

In to se navezuje na tole:
Mahagonij napisal/-a:Pripada mi sluzba, ko koncam studij. Ce kaj od tega ni je kriva drzava ueeee.

Namreč, po mojem je vsaj deloma kriva tudi država. Če se ne motim, je prav državni način financiranja šolstva delni razlog, zakaj 'vsi naredijo' - vsaj v srednjih šolah se mi zdi, da se financira glede na število dijakov, ki so napredovali v naslednji letnik ... ampak ne vem, če je na faksu tudi tako, tako da bi bila vesela, če kdo kaj več o tem, ker je čisto možno, da se povsem motim.
Every rose has its thorn
Uporabniški avatar
Led Zeppelin
Cosmopsiho
Cosmopsiho

^^^da, na srednjih šolah je to, da ima profesor delo, mora imeti neko kvoto učencev. Na fakultetah, se mi zdi da pa je glavno financiranje iz izrednih, tako da kolikor sem slišal je praksa, da se jih pomeče v 1. letniku da se vpišejo na izredno da plačujejo.
Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik

študentski kredit se mi zdi super ideja. sploh v kombinaciji s štipendijo. če lahko vsak študent dobi kredita in štipendije do max višine 500€ (kar je več kot dovolj za študentsko življenje v lj, tudi če živiš pri zasebniku), imaš po 5 letih študija nekje med 15 in 20 000€ kredita. toliko pa stane en avto...
Vsak raj ima svojo kačo.
Uporabniški avatar
Led Zeppelin
Cosmopsiho
Cosmopsiho

sam catch je v tem, kako bi pa kredit plačeval kak filozof ali humanist, ki rabi več let da dobi službo. Ker verjemi da bi jim bilo pod častjo delat neki fizikalnega, sam najbrž potem tudi ne bi mogli študirat :D
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Re: Diploma izgubila na vrednosti, rednih služb ni

*SunFlower* napisal/-a:'Slovenija' potrebuje praktično samo še zdravnike, medicinske sestre in programerje, drugi so pa bolj tako tako ... če si dober, če si se med študijem angažiral, po možnosti opravljal študentsko delo v svojem fohu, in/ali če imaš veze, morda še dobiš službo, vsi ostali pa bolj ne.

Seveda Slovenija potrebuje tudi pravnike, ekonomiste, učitelje zgodovine, sem ter tja kakšnega antropologa, da sploh ne omenjam raznoraznih tehničnih in naravoslovnih smeri.
Saj ni treba kar ukinit pravne fakultete (vsaj še par mesecev ne, dokler ne diplomiram :) ), je pa res vprašanje, če je smotrno razpisat 400 rednih + 200 izrednih mest na leto.

Poleg tega je treba povedat, da gredo določeni ukrepi z roko v roki. V primeru uvedbe šolnin, s prihajajočim zakonom o malem delu in ob morebitni plačljivosti ponavljanj in pavziranj mogoče niti ne bi bile potrebne omejitve vpisov s strani države.
Glavni problem je namreč to, da se v Sloveniji dejansko bolj splača bit študent kot študirat, pridobit izobrazbo in se redno zaposlit.
Študentka pedagoške, ki bo po diplomi učiteljica razrednega pouka, si ne bo mogla nikoli več privoščit vsakodnevnega prehranjevanja v restavracijah, mesečne za fitnes, smučanja vsak vikend,... Malo zato, ker si bo morala ustvarit lastno gnezbo, kar bo dramatično povečalo njene stroške, zaslužila bo pa po vsej verjetnosti manj, kot tekom študija s promocijami in kelnarjenjem, malo pa zato, ker bo z diplomo izgubila malo morje subvencij in popustov.

Z omejitvijo vseh teh privlačnih ugodnosti študentskega življenja in eventualnimi šolninami bi se hitro pokazalo, koliko je v resnici interesa za študij, koliko pa želje po statusu študenta.
Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik

@ ledzeppelin: sem že v svojem prvem postu napisala kako bi rešila problem na trgu dela...

po drugi strani pa je veliko filozofov in humanistov, ki imajo avtomobile. bemtiš, a tist so si pa lahko kupil?
in kot tretje, včasih se je treba začasno tudi prilagoditi trgu dela in vzeti kakšno drugo delo, če tvojega sanjskega še ni na obzorju.
Vsak raj ima svojo kačo.
Odgovori