Sicer se večinoma strinjam z jullio in Mahagonijem (sploh kar se tiče študentskega dela), bi se pa v 2 stvari vtaknila:
jullia_ napisal/-a:Ja, zato ker rinejo na razne antropologije, kulturologije, humanistike,... Koliko diplomiranih sociologinj Slovenija v resnici potrebuje?
Tole je za moje pojme malo preveč stereotipizirana podoba problematike izobrazbe pri nas. Se čisto strinjam, da je preveč antropologov, sociologov, ..., ampak hkrati je pa tudi veliko preveč ekonomistov, pravnikov ..., skratka ljudi z izobrazbo, za katero je še pred nekaj leti veljalo, da boš z njo skoraj zagotovo dobil službo. Kaka tri leta nazaj sem gledala po tisti brošuri za vpis; mislim, da sem naštela čez 1000 prostih mest (redno in izredno) za študij ekonomije na bodisi visokih, bodiši višjih šolah. 'Slovenija' potrebuje praktično samo še zdravnike, medicinske sestre in programerje, drugi so pa bolj tako tako ... če si dober, če si se med študijem angažiral, po možnosti opravljal študentsko delo v svojem fohu, in/ali če imaš veze, morda še dobiš službo, vsi ostali pa bolj ne.
In tu je meni eden glavnih problemov humanistike (za druge študije ne bom govorila, ker ne poznam iz prve roke), ki se seveda povezuje z nezahtevnostjo fakultet: ljudje diplomirajo z levo roko. Nič te ne rabi zanimat, nič se ti ni treba angažirat, diplomo imaš narejeno takoj. Po mojem bi se presežka humanistov, pa verjetno še koga drugega, zelo preprosto znebili že samo s tem, da bi dvignili zahtevnost študija.
In to se navezuje na tole:
Mahagonij napisal/-a:Pripada mi sluzba, ko koncam studij. Ce kaj od tega ni je kriva drzava ueeee.
Namreč, po mojem je vsaj deloma kriva tudi država. Če se ne motim, je prav državni način financiranja šolstva delni razlog, zakaj 'vsi naredijo' - vsaj v srednjih šolah se mi zdi, da se financira glede na število dijakov, ki so napredovali v naslednji letnik ... ampak ne vem, če je na faksu tudi tako, tako da bi bila vesela, če kdo kaj več o tem, ker je čisto možno, da se povsem motim.