funny baby napisal/-a:Sem pa opazila tule na forumu, da barbie_girl_85 dela v anesteziji pa me zanima, ce bi lahko napisala malo kako poteka anestezija, kako je pred in po...

Sicer operacija skiljenja verjetno ni neka dolga in huda zadeva... ampak anestezija je le anestezija.
Sem šele sedaj videla..
Kako poteka anestezija?
Najprej dobiš premedikacijo, kot je mr. Nobody napisal:
nakar mi je dala pomirjevalo in sekundo za tem je bilo vse v najlepšem redu, fantastičen občutek.
. Dajemo Dormicum, po katerem si malo zaspan in mal te mede. Navadno ga dobiš zvečer (da lažje spiš in ne razmišljaš o OP) in zjutraj, pol ure pred predvideno operacijo. Lahko tudi samo pred Op.
Potem v postelji čakaš, da pride pote sestra in te odpelje v operacijske prostore. Hodit ne smeš, ker se ti lahko zvrti in padeš (zato je fajn it lulat preden popiješ Dormicum), v op greš ali leže na postelji ali v vozičku.
Premedikaciji sledi indukcija - aplikacija močnih zdravil, po katerih boš zaspala. Lahko jih aplicirajo preko obrazne maske in jih vdihuješ, lahko v žilo preko venskega kanala, ki ti ga nastavijo predhodno. Po tem se ne boš spomnila ničesar več.
Ker med spanjem lahko jezik zdrkne nazaj in zapre dihalne poti, moramo poskrbeti, da bodo le te zaščitene. To lahko storimo z laringealno masko, tubusom (ali ročno, ampak to se ne dela več). Ponavadi intubiramo. Vse, kar boš čutila/vedela o tubusu, bo suho grlo in siljenje na kašelj, ko se zbudiš. Če OP traja dalj časa, vstavimo tudi urinski kateter, da odvaja urin tokom operacije. V kolikor kirurg za poseg potrebuje ohlapne mišice, dodamo določena zdravila, ki odvzemejo reflekse, takrat pa je potrebno bolnika priključiti na umetno dihanje.
Ko kirurg konča z operacijo, ustavimo dovod anestetika in pacient se začne počasi prebujati. Zbudiš se navadno v prebujevalnici, ob tebi bo anestezijska sestra.
Cel čas operacije si na "monitoringu". Kar pomeni, da konstantno spremljamo srčni utrip, delovanje srca (EKG), krvni tlak, telesno temperaturo, količino kisika v krvi, hitrost in globino dihanja ter globino anestezije. Tko da...Big brother te gleda