Obrezovanje otrok: za ali proti?

Zadovolj(e)n/a v postelji.
Odgovori

Obrezovanje otrok: za ali proti?

za
12
21%
proti
46
79%

Skupaj glasov: 58

purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: Lj

Neprebrana objava Napisal/-a purple_rain »

dodoman napisal/-a:samo v Zda umre letno 200 novorojenčkev zaradi te bedarije, kar je že samo po sebi umevno, da ni prav in bi bilo treba to zreducirati na minimum.

Zreduciraš pa to na minimum samo tako, da ne obrežeš če ni neke res nujne potrebe.
In ti misliš, da je vseh 200 po nepotrebnem obrezanih?

In ne, ne verjamem, da v ZDA to delajo "na živo", brez anestezije..
Uporabniški avatar
McLarnovc
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a McLarnovc »

purple_rain napisal/-a:

Musliči še kastrirajo na živo... :eek:

Še dobro da pri nas samo pujske tako obdelujejo....
...mini kikle nosjo vse, topless pa ne. Js pa vem zakaj to je...kolena majo vse...gor pa ne...
dodoman
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a dodoman »

purple_rain napisal/-a:
dodoman napisal/-a:samo v Zda umre letno 200 novorojenčkev zaradi te bedarije, kar je že samo po sebi umevno, da ni prav in bi bilo treba to zreducirati na minimum.

Zreduciraš pa to na minimum samo tako, da ne obrežeš če ni neke res nujne potrebe.
In ti misliš, da je vseh 200 po nepotrebnem obrezanih?

si pogledala posnetek, ki sem ga dal? To je iz amerike.

Američani to izvajajo, že ko se otrok rodi..in takrat nesme dobiti anastezije saj lahko le ta še dodatno zakomplicira zdravje.

Boš rekla, da ti pri novorojenčku lahko dokažeš fimozo, ko je še vse prirasteno skup?..lepo te prosim..

To izvajajo izključno zaradi navade, da bo njihov sin podobn očku in ostalim mulčkom.

v Sloveniji ravno zato obstaja zakon da se pred 2. letom nesme obrezovati otroka, ker dosti prej nebi mogel dobiti anastezije.
če že nimate pametnih argumentov ne rabte jokcat adminom, da sm zlobn:)
Kandelaber
Sramežljivka
Sramežljivka
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a Kandelaber »

@McLarnovc
Prosim preberi dobro kaj bom sedaj napisal. Seveda je treba redno vzdrževat higieno tam spodaj, pa je vseeno ali si obrezan ali ne. Vendar neka minimalna verjetnost za vnetje vedno obstaja, ta verjetnost je pač manjša pri obrezanem kot pri neobrezanem.

@positive vibration
Ja se nekako tudi jaz pridružujem tvojemu mnenju, sploh glede mandljev in slepiča...

@dodoman
Neuno se mi zdi, da kar tako pavšalno reče to je posnetek iz ZDA, prav tako lahko jaz rečem, da ta posnetek ni iz ZDA. Ampak, kar je poglavitno, tudi sam sem proti rezanju na živo, ker to že nekako meji na mučenje. Vendar se mi zdi, da si pa ti že direktno in apriori proti obrezovanju pa naj bo to tudi magari pod anestezijo?!
Uporabniški avatar
*chiela*
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a *chiela* »

Kandelaber napisal/-a:Pa starši nas 'zaznamujejo' tudi v drugi pogledih, krst, prehrana, praktično v vsem. Potem je najbolje da otoke damo v nekakšne kempe kjer bodo nastajali superljudje...

Obrezovanje je ireverzibilen poseg, ostalo našteto pač ne (iz RKC se lahko izpišeš, če želiš, kožice pa ti (verjetno) ne morejo prišiti nazaj).
Kandelaber
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Kandelaber »

*chiela* napisal/-a:
Kandelaber napisal/-a:Pa starši nas 'zaznamujejo' tudi v drugi pogledih, krst, prehrana, praktično v vsem. Potem je najbolje da otoke damo v nekakšne kempe kjer bodo nastajali superljudje...

Obrezovanje je ireverzibilen poseg, ostalo našteto pač ne (iz RKC se lahko izpišeš, če želiš, kožice pa ti (verjetno) ne morejo prišiti nazaj).

Če dobivaš samo hamburgerje za jest, se nemoreš normalno razvit. Tudi tega se ne da popravit za nazaj...
Sploh pa zakaj bi hotel nazaj kožico, če ti brez nje popolnoma nič ne manjka, kot ljudem brez mandljev in slepičev nič ne manjka za normalno življenje.
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a barbie_girl_85 »

dodoman napisal/-a:obrezovanje brez anastezije se dogaja v večini držav po svetu, tudi ZDA, ki naj bi bila tko zlo "humana".

samo v Zda umre letno 200 novorojenčkev zaradi te bedarije, kar je že samo po sebi umevno, da ni prav in bi bilo treba to zreducirati na minimum.

v ZDA ne obrezujejo brez anestezije. Je res, da otrok ni v SPLOŠNI anesteziji (da ne "spi"), mu pa vbrizgajo injekcijo lidokaina, ki omrtviči "obrezani" predel ali pa namažejo s ksilokainom. Torej poseg opravijo pod lokalno anestezijo. Tako kot pri puljenju zoba (injekcija), ko nič ne čutiš, razen začetnega pika. Vsaj kolikor je meni znano.

Svojega otroka ne bi dala obrezat (ob rojstvu), bi se pa kasneje mogoče odločila za to, v kolikor bi imel kakšne zdravstvene probleme. Čeprav se mi samo obrezovanje niti ne zdi tako napačno, v kolikor je opravljeno "po standardih". Raziskav je bilo veliko, nekatere so potrdile obrezovanje kot "koristno", spet druge so ga ovrgle.

Nekateri se za obrez odločijo iz subjektivnih razlogov, kot je podaljševanje spolnega odnosa in kasnejša ejakuacija.

Vsekakor pa, poznam več moških, ki imajo težave zaradi neobrezanega, kot zaradi obrezanega :D

Hujši kot dati obrezati dojenčka se mi zdijo posegi, ki jih opravljajo otroci pod podpisom in pobudo staršev. Sej se spomnite smrti (mislim da dvanajstletne) deklice, ki je šla na operacijo kurjih prsi. Ker mati ni želela, da se opravi "standard OP", da punčka ne bo imela brazgotine od reza, so šli delat "slepo metodo", kjer ne odprejo prsnega koša, ampak naravnajo s palico, ki jo zapičijo v telo in rebra obrnejo. In kirurg ji je sedemkrat prebodel srce.... (mati pa je lahko pokopala otroka brez 3 cm brazgotinice na prsnem košu... :roll: )
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik

dodoman napisal/-a:obrezovanje brez anastezije se dogaja v večini držav po svetu, tudi ZDA, ki naj bi bila tko zlo "humana".

To ni odraz humanosti.Splošna anestezija JE nevarna. Posledica le te je LAHKO smrt. In splošna tendenca je, da se vse, kar se da narediti brez splošne anestezije, tudi naredi. Veliko raje se poslužujejo lokalne, ker pri tej ni takih komplikacij. Da pa bi obrezovali samo pod splošno anestezijo, potem pa bi otrok zaradi anestezije umrl.....to bi bilo šele butasto.

Danes je trend, da bolečino čim bolj zrediciramo. Še rojeva se ne več po naravni poti. Vse hočejo splošno anestezijo in carski rez ali pa epiduralno anestezijo (da od pasu navzdol ne čutiš nič, si pa buden). Bog ne daj, da bi kej zabolelo. Bolje tvegati smrt matere in otroka (zaradi blokade dihalnega centra povzročene z aplikacijo anestetika pri splošni) in uničenje živcev hrbtenjače z epiduralno ter posledično hromost.

Samo, odrasli imamo možnost izbora, in če se kdo odloči, da raje tvega smrt oz paraplegijo, kot začuti bolečino, pač to ne moremo preprečiti.

Otroke ne obrezujejo pod splošno anestezijo, ker bi bilo tveganje za smrt previsoko. Glede na to, da poseg traja 5-10 minut, raje omrtvičijo predel in otroka soočijo z bolečino, kot da bi ga izpostavili smtri. Meni se to ne zdi nehumano, prej princip v zdravstvu. Ne delamo smrtno nevarnih stvari, v kolikor niso neobhodne. In vse, kar se da narediti v lokalni, ne delamo v splošni.
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik

McLarnovc napisal/-a:Tole s higijeno je tud ena blodnja, da glava boli... Kot, da se neobrezanga tiča ne da umit.

Pomoje se ne misli toliko na higieno v odrasli dobi, kot v otroški. Kožica se pri malih fantkih ne premika tako lahko, kot pri odraslih, ali pa se sploh ne. Dosti raztegljiva postane šele v kasnejši dobi. In ravno zato je pri neobrezanih dojenčkih toliko več infekcij penisa. 24 ur na dan v plenicah, v urinu in blatu, cca dve leti......pa še kožice ne moreš umaknit, da popucaš spodaj....

Poznam 4 mamice malih fantkov, in vse imajo probleme s kožico. In noben deček ni obrezan.

Druga stvar pa je mimoza. Zagovarjaš to, da se obrez opravi kasneje, v odraslih letih. Fant, ki ga poznam, in se je obrezal kasneje (pri 14. letih), pravi, da je bilo grozno. Ne sam poseg, ki je pod anestezijo, ampak kasnejše celjenje in zdravljenje. Ne samo, da dalj traja, ko si odrasel, tudi večje "travme" pusti. Od fantov, ki so bili obrezani ob rojstvu, se bolečine in obreza kot negativnega noben ne spomni.

Vsekakor bi bila raje obrezana kot dojenčica in ne bi čutila oz se zavedala ničesar, kot kasneje (pri petih, desetih ali petnajstih letih), ko bi se mi vse vtisnilo v spomin, bi vedela, kaj bolečina pomeni in zakaj jo prestajam. Enako je trdil tudi moj prijatelj (da bi raje videl, da bi ga obrezali že kot dojenčka, kot kasneje).

Da pa poseg povzroči travme na novorojencu, da ima zaradi bolečine kasnejše motnje.....potemtakem je moja punčka do nule iztravmirana, kolikokrat je padla, razbila glavico, priprla prstke med vrati.....vse to so grozne bolečine, travm pa ni videti....zakaj bi bilo pri zarezu v kožo drugače?
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: Lj

Neprebrana objava Napisal/-a purple_rain »

barbie_girl_85 napisal/-a:Druga stvar pa je mimoza. Zagovarjaš to, da se obrez opravi kasneje, v odraslih letih. Fant, ki ga poznam, in se je obrezal kasneje (pri 14. letih), pravi, da je bilo grozno. Ne sam poseg, ki je pod anestezijo, ampak kasnejše celjenje in zdravljenje. Ne samo, da dalj traja, ko si odrasel, tudi večje "travme" pusti. Od fantov, ki so bili obrezani ob rojstvu, se bolečine in obreza kot negativnega noben ne spomni.

Vsekakor bi bila raje obrezana kot dojenčica in ne bi čutila oz se zavedala ničesar, kot kasneje (pri petih, desetih ali petnajstih letih), ko bi se mi vse vtisnilo v spomin, bi vedela, kaj bolečina pomeni in zakaj jo prestajam. Enako je trdil tudi moj prijatelj (da bi raje videl, da bi ga obrezali že kot dojenčka, kot kasneje).
Tole sem tud jz hotela poudarit.
In evo, lep primer podajaš:
barbie_girl_85 napisal/-a:Da pa poseg povzroči travme na novorojencu, da ima zaradi bolečine kasnejše motnje.....potemtakem je moja punčka do nule iztravmirana, kolikokrat je padla, razbila glavico, priprla prstke med vrati.....vse to so grozne bolečine, travm pa ni videti....zakaj bi bilo pri zarezu v kožo drugače?
otročički so precej "trdoživi". :)
Uporabniški avatar
McLarnovc
Cosmofrik
Cosmofrik

barbie_girl_85 napisal/-a:24 ur na dan v plenicah, v urinu in blatu, cca dve leti......

Zakaj bi pa moral bit otrok dve leti 24 ur na dan v plenicah, v scalnici in blatu? :roll:
...mini kikle nosjo vse, topless pa ne. Js pa vem zakaj to je...kolena majo vse...gor pa ne...
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik

Ker ne zna zadrževati blata in urina. S tem nisem mislila v eni in isti plenički, je pa 24 ur na dan v pleničkah (izvzamemo kopanja in eno urna igranja brez pleničk). V glavnem je njihova koža in penis v večini v stiku z izločki, ne glede na to, kako pogosto menjavamo pleničke.

Slika: novorojenček, pleničke zamenjamo vsake 3 ure oz po potrebi. Ob 3 damo pleničko, 3.05 se polula. Ker ni drekec, tega ne vemo, in je v stiku z urinom do šestih. In jovo na novo. Sploh veš, kako pogosto izločajo dojenčki v prvih mesecih?

PS Nimaš otrok ane? :D
Uporabniški avatar
McLarnovc
Cosmofrik
Cosmofrik

barbie_girl_85 napisal/-a:

Se ti zdi, da bi drugače spraševal tako? :lol:
dodoman
Komunikatorka
Komunikatorka

barbie-girl...te argumente vlečš iz riti..

v ameriki ne obrezujejo z nobeno anastezijo, ker bi tudi lokalna škodovala otroku.

Velja namreč prepričanje, da otroka "ne boli" pred 2. mesecom starosti, kar je totaln absurd, vendar dober izgovor za take kot si ti.

Židi to počnejo kar v cerkvah med mašo...da o muslimanih sploh ne govorim, ko imajo skupnska obrezovanja.

Praviš, da bolje, da s obreže kot otrok, kot pa odrasel?

bullshit, da večjega ni.

Zakaj bi se sploh obrezal?
Podej en sam pametn argument?
Ga ni, ker sem vse že ovrgel v prvem postu. medtem ko sem navedel cel kup bolj pomembnih, kot je smrt, impotenca, infekcije po obrezu.

Kot sem rekel..obrez sramnih ustnic punčk bi bil identičn moškemu obrezovanju pa noben zdravnik ne priporoči tega. čeprav bi se glih tko zmanjšalo tveganje raka maternice na podlagi virusa in infekcij ženskega spolovila (ženske imate infekcije veliko pogosteje kot mi!).

Veš zakaj ne?

KER NI ZASLUŽKARSTVA Z ŽENSKIM OBREZOM.
Tako je..iz moškega obreza je ogromno dobička za farmacijo, sploh v ameriki od kjer izhaja naše šibko zdravstvo, zato so tudi izvajali razne raziskave v prid obrezu, saj so hoteli, da ljudje še vedno dajejo otroke pohabljati zdravnikom.

Dejstvo je, da če se odrasel obreže se po svoji volji, če ti kradeš to izbiro otroku, je to kršenje človekovih pravic o nedotakljivosti telesa!

Tudi odrez mandelnev in slepiča se ne izvede kar vsakemu otroku, ampak zgolj v primerih pogostih težav, oz. v primeru slepiča se to operira zgolj ko je nevarno za zdravje zaradi razlitja!
dodoman
Komunikatorka
Komunikatorka

barbie_girl_85 napisal/-a:Ker ne zna zadrževati blata in urina. S tem nisem mislila v eni in isti plenički, je pa 24 ur na dan v pleničkah (izvzamemo kopanja in eno urna igranja brez pleničk). V glavnem je njihova koža in penis v večini v stiku z izločki, ne glede na to, kako pogosto menjavamo pleničke.

Slika: novorojenček, pleničke zamenjamo vsake 3 ure oz po potrebi. Ob 3 damo pleničko, 3.05 se polula. Ker ni drekec, tega ne vemo, in je v stiku z urinom do šestih. In jovo na novo. Sploh veš, kako pogosto izločajo dojenčki v prvih mesecih?

PUNČKE IMAJO RAVNO TAKO INFEKCIJE OZ. ŠE POGOSTEJE.

Dokler je fantek neobrezan mu kakci itd, ne škodijo, ker je spolovilo POKRITO.

Ko pa ti obrežeš to spolovilo IZPOSTAVIŠ bakterijam in virusom.
Odgovori