nanamiša napisal/-a:Ampak "naloga" staršev je otroka spodbujajo pri tem kar si on želi ne da hočejo da otrok doseže njihove sanje.
Se ne bi mogla bolj strinjat. Jaz vem, da bom svojemu otroku pomagala, vendar mu bom pustila svobodno pot izbire. In bom plačevala leta pavziranja in prepise iz fakultete na fakulteto, s ciljem, da bo nekega dne dosegla to, kar si želi in našla svoje mesto v svetu. Za njeno srečo mi ne bi bilo žal porabiti tudi 10 tisoč evrov. Ker da bi jo silila dokončati faks, ki je ne veseli, zato, da mi ni treba plačati leta pavziranja

To, da se ne moremo samostojno odločati, dokler nimamo svojih virov prihodkov - bullshit in ogromna napaka (po mojem mnenju). Kako se bo znašel otrok, namesto katerega se 25 let odločajo starši, potem pa bo padel v življenje in se moral začeti sam odločati? Kako bo poznal posledice napačnih odločitev, če odločitev ne bo nikoli sprejemal?
No ravno danes je moja 2 letna hči za v vrtec obula sandalice. Sem jo peljala na balkon in pokazala, da zunaj dežuje ter rekla, da bi bilo bolje, če bi obula škorenjčke. Ni hotela, vztrajala je pri sandalih. Nisem vztrajala naprej, pustila sem ji odločati. Ko sve prišle do avta, me je pogledala in rekla: "Mami, moklo." Nogavičke je imela čisto mokre. Potem sem ji povedala, da ima nogavičke mokre ker dežuje in da če bi imela škorenjčke, nogavičke ne bi bile mokre. Je samo pokimala, se nasmehnila in stekla nazaj v hišo, ter obula škornje. In sem prepričana, da bo ob naslednjem dežju obula škorenjčke.
Kaj bi pa dosegla s tem, da bi vztrajala pri svojem in ji ne pustila, da gre na dež v sandalih? Poleg joka in kreganja bi jo oropala še spoznanja, kako je, če imaš mokre nogavičke in kako zgleda, če na dežju obuješ sandale. In ob naslednjem dežju bi se spet prepirale.
Vsedi se s starši in se pogovori. Povej jim, kako čutiš, kaj te muči in kaj bi rada. Vztrajaj pri svojem in jih probaj napeljati na to, da dojamejo, da gre za tvoje življenje. In tudi če ga čist zavoziš, je še vedno tvoje. Nič ti ne bo manjkalo, tudi če boš delala v Šparu na blagajni. Pač ne boš šla dvakrat letno na fensi počitnice in boš gurala iz meseca v mesec, ampak to ne pomeni, da boš živela napačno ter da ne boš srečna. Faks lahko delaš tud pri 40, samo sama si ga boš mogla plačat.
Tko da....vztrajaj pri svojem, brcaj, grizi in se bori, da dosežeš to kar si želiš. Četudi boš kasneje ugotovila, da si se napačno odločila.
PS Starši so te dolžni preživljati. Ni ti potrebno biti njihova lutka, da ti dajo za hrano. Za to pa so preživnine. Dokler se redno šolaš in nisi preko 26 let, te morjo preživljat, pa tud če si na sred čela kljukasti križ vtetoviraš in nobenga izpita ne nardiš.
Ko zaprejo pipco, pejd na socialno, povej da si študentka in da ne živiš doma, od staršev pa ne dobiš preživnine. Starši bodo povabljeni, da se dogovorite o preživnini in če dogovor ne bo padel, greste na sodišče. Le to jim bo odredilo vsoto (tako očetu kot materi), ki ti jo bosta morala mesečno nakazovati na račun. Jaz sem dobila 150 eurov od svoje mame in 260 od očeta, ko sta me vrgla vn pr 20. letih. Aja pa še to, nisi čudna, ker se ne najdeš, iskala se boš celo življenje...