Fakulteta za družbene vede

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Odgovori
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: Lj

Neprebrana objava Napisal/-a purple_rain »

(ker je tema že itak precej skrenila z originalne teme, še jz mal prispevam)
evva napisal/-a:o moj bog pa kok ste stari da tko razmišljate?? da so vam kave s profesorji (in profesorcami) čudne, da so vam maili čudni, laptopi čudni, vode na mizah... haloo?!
En. En sam uporabnik je tak, ti pa že čez vse ostale pljuvaš.
Ej McLarnovc sorry sam mal mi je smešno to tvoje razmišljanje "en s srednjo šolo nima kej iskat na kavi z univerzitetnim profesorjem" --> je mogoče ta prvi zarad tega kaj manj vreden? mogoče pa še vseeno najdeta skupne teme (in očitno jih, sej niso vsi, ki imajo končano srednjo šolo tko zabiti, da ne bi znal par besed s profesorjem spregovort veš)...
Seveda je stvar čisto drugačna, če se nekje "zunaj", neformalno srečata dva taka z različno izobrazbeno podlago in kakšno rečeta; ampak pri bolj formalnih rečeh, kar bi šola morala bit, se pa jz strinjam s McLarnovcem, mora bit vidna razlika med profesorji in študenti.
Spet drugače je na delovnem mestu. Ja, se strinjam, da so prijateljski odnosi zaželjeni in prijetni in dejansko koristni, še vedno se pa mora čutit spoštljiv odnos do avtoritete/nadrejenih. In prav tako je profesor na nek način študentu nadrejeni; če bi jz bla prof. in bi se mi kakšen študent drznil se enačit z mano.. yeah right, get real.
ameba
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a ameba »

Zakaj pa kavo s profesorjem enačite z ne-spoštovanjem? Zame se v taki situaciji ne spremeni popolnoma nič- profesor je profesor, jaz sem študentka. Zavedam se tudi, da je glede znanja in vsega ostalega profesor par svetlobnih let pred mano in imam do njega isto mero spoštovanja kot med predavanji, ko stoji za katedrom. Res mislite da so profesorji tepci, ki bi šli na kavo s študentom, če bi se jim zdelo da to ogroža njihovo avtoriteto? Sej niso neumni. Purple rain...noben profesor ni prisiljem hodit na kave ipd., tistim ki to počnejo očitno dol visi za neka staromodna pravila in želijo s študenti vzpostavit bolj enakopraven odnos. Spet drugim se zdi pomembno, da je meja profesor-študent jasno začrtana, odvisno od posameznika pač. Pri nas je večinoma tako, da so profesorji dokaj mladi in jih vzdrževanje avtoritete sploh ne skrbi....dokler je na predavanjih tišina in študentje sodelujejo, dokler je študentom jasno, da kljub profesorjevi odprtosti neke vloge/pravila vseeno veljajo, se mi ne zdi s takim sistemom nič narobe.
Uporabniški avatar
kepka
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a kepka »

McLarnovc napisal/-a:Ker nikakor, v nobenem pogledu nista na enakem nivoju, ne znanja, ne ničesar drugega... En s končano srednjo šolo pač nima kaj iskati na kavi z univerzitetnim profesorjem. Pika. Študenti en svet, profesorji pa ne drugi, ampak deseti svet...

:eek:

Jaz sem mnenja, da seveda gredo lahko na kavo in mi je zal, da na nasi fakulteti temu sploh ni tako.

Kako ne more biti en student na kavici na enakem nivoju znanja z enim profesorjem? Zaradi razlike v letih? Kaj ce se pogovor ne giblje v smereh njegove ekspertize? Kaj ce se menim s profesorjem sociologije o vrtnarstvu, ker sva oba ljubiteljska vrtnarja? Ker bom zgubila spostovanje? Kaj pa ce je samo docent? Al pa ce ni redni, ampak izredni profesor?

A z asistenti pa se gre lahko na kavo, ceprav imajo tudi doktorat? A je problem staz - profesorja - ali izobrazba?

K da bi poslusal 80 let starega duhovnika je tole vse skupi slisat - dogma je, treba jo je upostevat.
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a Jochie »

eno vprašanje:

danes ste šli s profesorjem na kavo...jutri boste padli na izpitu, po vašem mnenju "neopravičeno"...boste pojutrišnjem s taistim profesorjem ponovno šli na kavo?
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a g00fy_qa »

purple_rain napisal/-a:Ja, se strinjam, da so prijateljski odnosi zaželjeni in prijetni in dejansko koristni, še vedno se pa mora čutit spoštljiv odnos do avtoritete/nadrejenih. In prav tako je profesor na nek način študentu nadrejeni; če bi jz bla prof. in bi se mi kakšen študent drznil se enačit z mano.. yeah right, get real.

Jaz kave ne vidim kot izraz nespoštovanja do profesorja. Saj se tvoj odnos do njega ne spremeni, ko se vsedeta in naročita pijačo - še vedno se ohrani nek nivo pogovora, ni to isto kot druženje s pivskimi kolegi. Recimo tudi starši so neka avtoriteta in te avtoritete ne izgubijo, če se vsedejo z vami na kavo.
Tudi dvomim, da se profesorji in študenti na kavi kar enačijo. Vsem je jasno kdo je študent in kdo profesor - mogoče je edino od teme pogovora odvisno, koliko relevanto je to. Če se bosta pogovarjala o študijski temi, bo "nadvlada" profesorja verjetno bolj razvidna, kot če teče pogovor o xy temi. Ampak spoštovanje se vseeno ne izgubi.
Saj profesor ni bog i batina in svoje avtoritete in spoštovanja si ne pridobi s šeškanjem, ampak s svojim znanjem.

Jochie napisal/-a:eno vprašanje:

danes ste šli s profesorjem na kavo...jutri boste padli na izpitu, po vašem mnenju "neopravičeno"...boste pojutrišnjem s taistim profesorjem ponovno šli na kavo?

Kot prvo; študent, ki gre na kavo s profesorjem, po mojem mnenju malo verjetno pogrne izpit. Ne zaradi prilizovanja, ampak zato, ker mu je znanje v interesu.
Če bi se meni to zgodilo, bi šla na govorilne ure in se pogovorila o tem, kaj je šlo narobe. Verjetno bi me bilo tako zelo sram, da sem pogrnila, da bi se za naslednjič ful ful naučila, saj bi želela dokazati sebi, da zmorem in njemu, da nisem zabita.
Na kavo bi pa še vseeno lahko šli. :D

Čeprav, v kolikor jaz opažam - študenti hodijo s profesorji na kave po zaključku predmeta in ne pred izpiti, razen če se poznajo že prej. Malo verjetno je, da bo študent drugič na enih predavanjih in bosta s profesorjem šla po koncu na pir. Neko zgodovino že morata imeti za sabo, se vsaj delno poznati in spoštovati itd..
As the shadow follows the body,
As we think, so we become.
*sanja*
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a *sanja* »

g00fy_qa napisal/-a:Kot prvo; študent, ki gre na kavo s profesorjem, po mojem mnenju malo verjetno pogrne izpit. Ne zaradi prilizovanja, ampak zato, ker mu je znanje v interesu.
Če bi se meni to zgodilo, bi šla na govorilne ure in se pogovorila o tem, kaj je šlo narobe. Verjetno bi me bilo tako zelo sram, da sem pogrnila, da bi se za naslednjič ful ful naučila, saj bi želela dokazati sebi, da zmorem in njemu, da nisem zabita.

No vidiš, v tem pa je razlika med FDVjem in npr. FMFjem. Na FDVju se (vsaj kolikor jaz razumem iz tvojega pisanja) da vse narediti, če se potrudiš in naučiš. Verjetno je FDVju res katastrofa, če kakšnega izpita ne narediš, čeprav si se učil. Pri nas pa je veliko večja verjetnost, da boš kljub sprotnemu delu, učenju,... padel na izpitu. Če pri nas nekdo pade na izpitu, to še ne pomeni, da je zabit in sem skoraj 100% prepričana, da naši profesorji ne mislijo o takih, ki padejo (pademo) na izpitu, da so (smo) zabiti.
lorelaj
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a lorelaj »

Jochie napisal/-a:
evva napisal/-a:
Jochie napisal/-a:
evva napisal/-a: profesorji so ful moderni, vse se da zmenit, gremo tud skupaj na kavo

s tem si vse povedala glede resnosti FDV-ja...

profesor resne fakultete pač ne more kave pit skupaj s študenti, niti se ne more dat vsega zmenit z njim... :wink:

tudi profesorji filo faksa hodjo s študenti na kavo, v čem je tu problem?? kake maš Jochie :roll:

problem je v tem, da ne moreš vzpostaviti avtoritete, ne moreš si zagotoviti spoštovanja, ki si ga zaslužiš, koneckoncev pa tudi ni "človeško", da danes piješ skupaj kavo, jutri ga pa vržeš na izpitu...

in verjamem, da brez problema delaš FDV, če ob svoji lepoti in oblinah še kofetkaš s profesorji... :)

Opa, opa ... Tako razmišljanje imamo pa res samo v Sloveniji in to je totalno žalostno. Logično je, da so socialni odnosi zelo pomembni za dobro delovanje vsakega posameznika, zato bolj oseben odnos z profesorjem, šefom ipd še nikoli ni škodil, ampak ravno obratno, samo pozitivno vpliva.

To, da človeka boljše spoznaš in da imaš občutek, da se na nekoga lahko zaneseš, niti malo ne vpliva na avtoriteto, ampak samo na boljše sodelovanje. Spoštuješ lahko tudi človeka s katerim greš na kavo. Oz. ne še bolj spoštuješ lahko nekoga, ki ga bolje poznaš kot tistega, ki ga ne. S starši tudi hodiš na kosilo, pa se z njimi ne obnašaš kot s prijatelji, ampak imaš z njimi drugačen odnos. Prav tako tudi s profesorjem ne govoriš o tem, kako se ga boš nalil, ampak se pogovarjaš o svoji prihodnosti, zaupaš težave, ki jih imaš pri študiju, se tudi neuradno pogovoriš ... To je recept, da je konfliktov čim manj in da ugotoviš, da profesor ni stroj, ampak človek, ne pa da profesor izgubi avtoriteto. Valda je pa tukaj preveč profesorjev, ki jim je pod častjo, da bi se tako obnašali in mislijo, da so oh in sploh višje od študentov, za to pa so stvari tako kot so.
lorelaj
Kofetarica
Kofetarica

McLarnovc napisal/-a:
Profesor resne fakultete ne more pit kave skupaj s študenti(dejstvo),

Harvard zate ni resna fakulteta?? Tam vsi profesorji kofetkajo s svojimi študenti ...še več, celo na kosila jih vabijo. In pazi to, ne samo študente novinarstva, ampak tudi strojne, elektro, celo medicine ...
:eek:

In ja to se dogaja na vseh tujih fakultetah, Harvard je izbran samo kot primer, ker trdiš, da na dobrih fakultetah (ta je pa kao najboljša na svetu), tega ni. Škoda, da smo pri nas tako zahojeni, ampak vidim, da drugače ni možno, če že mladi tako razmišlajo .. Kakšni so šele starejši ...
Uporabniški avatar
McLarnovc
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a McLarnovc »

Ja, ampak mi smo v Sloveniji, ne na Harvardu... :wink:
...mini kikle nosjo vse, topless pa ne. Js pa vem zakaj to je...kolena majo vse...gor pa ne...
Uporabniški avatar
kepka
Cosmofrik
Cosmofrik

g00fy_qa napisal/-a:
Jochie napisal/-a:eno vprašanje:

Kot prvo; študent, ki gre na kavo s profesorjem, po mojem mnenju malo verjetno pogrne izpit. Ne zaradi prilizovanja, ampak zato, ker mu je znanje v interesu.

Se strinjam. Tisti, ki se jim ne da in ki se niso dovolj ucil valda ne bodo sli en dan pred tem na kofe s taistim profesorjem, ampak se bodo last minute probal doma nekaj naucit :lach:
Sicer pa sem ze napisala v tej temi: ce ne znas, ne znas. To nima nobene veze s tem, ali si sel prej na kavo ali ne. Ce se s profesorjem zelo dobro razumem, delam recimo diplomsko pri njem, to niti slucajno ne pomeni, da mi bo gledal skozi prste, prej obratno. Domnevam, da je na FDVju podobno - ceprav ne vem, kolk majo tam sploh ustnih izpitov (pri nas so vedno dvojni pisni + ustni).
Uporabniški avatar
kepka
Cosmofrik
Cosmofrik

McLarnovc napisal/-a:Ja, ampak mi smo v Sloveniji, ne na Harvardu... :wink:

In kaj si hotel s tem povedat? In zakaj na moja vprasanja nisi odgovoril, ker me res zanima zakaj ne bi smel student it na kofe s profesorjem.
lorelaj
Kofetarica
Kofetarica

Vem, da je kultura popolnoma drugačna in da bo potrebno še nekaj časa, da se bo to spremenilo, ampak zakaj je treba grdo govorit o profesorjih, ki se zavedajo, kako zadeve funkcionirajo drugje in to želijo vnesti v slovenski šolski sistem?

Poleg tega pa tak način ni pogost samo v zda, ampak tudi v EU, mi smo pa del EU, a ne? Zakaj bi torej kopirali samo slabe stvari, ne pa tudi dobrih. Včasih so učitelji tudi tepli svoje učence in so zato imeli kvazi avtoriteto, danes se pa to več ne dogaja. Čez nekaj let bo (upam da) enako s profesorji in njihovimi vabili na kavo.
ameba
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a ameba »

Ko zmanjka argumentov......
sirova štručka
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a sirova štručka »

...
Zadnjič spremenil sirova štručka, dne 10. Dec. 2016 10:45, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
McLarnovc
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a McLarnovc »

ameba napisal/-a:

Ko zmanjka argumentov......

Dej ne seri no...jebote argumenti... Da gre študent z profesorjem na kavo pač ni nekaj čisto normalnega...tako pač je. Tudi ena litostrojska čistilka Fatima, ki puca dreklajtunge v sekretih, pač ne more it kar do direktorja pa rečt "đe si, jebote šaban, ajmo na kafu....."...

Pa men tud če bi prfoks na faksu reku da če gremo na pijačo....bi si mislil marsikaj o njem. Če srečaš profesorja v trgovini al pa bilokje rečeš nekaj, da bi pa hodil z njim po kafetih...bolano.

Pa še nekaj strani nazaj je blo nekaj govora o debatah s profesorji na naravoslovnih faksih... Seveda so debate, pa še kakšne... So pa očitno na veliko višjem nivoju kot pa na fdv-ju, sodeč po napisanem...
...mini kikle nosjo vse, topless pa ne. Js pa vem zakaj to je...kolena majo vse...gor pa ne...
Odgovori