Kdaj imeti otroka?
Za vse, k tolk opevate, kako grozno more bit za otroka, da sta starša velik odsotna, se mi zdi da mal pretiravte. Pa kje je svet vidu, da boš še pr otokovih 10ih letih skos z njim, k da je dojenček. Pr teh letih ma že svoje prjatle, ne rab da mu skos stojite za vratom. Mene sta moja dva mela pr 21ih, brata 5 let kasneje in ker sta po cele dneve delala (in še vedno), nismo preživljal usaga dneva prlepljeni en na druzga (k sm bla mjhna me je velik babica pazla), pa mi usen ni nikol nič manjkal v obliki ljubezni. Smo pač nedelje bolj kakovostno preživel (šli na kak izlet, smučat, itd.). Men je v bistvu velik bl grozn, d se mama še pr otrokovih 10ih letih preveč ukvarja z njegovo šolo, ga sprašuje, piše teste itd. (usaj mojim sošolkam iz o.š. so to delale), medtem, k so men nazadnje pomagal u 2. razredu o.š., k je blo pač res treba (branje, ipd.). Pa sm zato lih tko normaln odrasla, študiram... Če si preveč z otrokom (tko k mate očitno ene namen) tut ni dobr zanj!
p.s.: Zakaj mam občutek, da se ene prou z veseljm spravljate na red_rose? Tak feeling dajete, k da se vam je z nečim zamerla, a ste ji fouš al kaj? Pa halo, odraste že!
p.s.: Zakaj mam občutek, da se ene prou z veseljm spravljate na red_rose? Tak feeling dajete, k da se vam je z nečim zamerla, a ste ji fouš al kaj? Pa halo, odraste že!
-
- Cosmopolitanka
- Kraj: Gorenjska, Starost: 30 let
[vanessa] napisal/-a:zdej pa samo še čakam na pripombe, da to sploh ni faks
se pa strinjam z vsem s tabo.
Vem kam pes taco moli

To službo sem nastopila letos 1.9., prej sem delala drugje in za manj denarja. No tukaj me prva plača šele čaka, ampak bo tam okrog 1000 eur. Bil pa je pogoj, da moraš imeti že vsaj 5 let delovnih izkušenj. Sem pa takoj dobila za nedoločen čas.
To moram jaz imet čudne sorodnike, ker so povprečno ženske prvič rojevale šele okrog 30ega leta in to že včasih, ko je bil trend nižji
Sem pa kar srečna, da me mama ni imela pri 17ih, in da ni bila na račun mene ob vso mladost. S staršema sem preživela veliko lepih trenutkov. Zelo bi mi bilo žal, če bi mi bili tile trenutki ukradeni zaradi službe nega izmed njih. Še tako hitro odrastemo in skupen čas prehitro zbeži.
Je pa razlika imeti otroka danes ali 20 let nazaj. Včasih smo lahko sami odšli v šolo, danes se zahteva, da ima otrok spremljevalca. Včasih so otroke same puščali doma, danes se kaznuje, če je otrok sam doma in se mu kaj naredi. Tako da ne tvezit, da otrok pri 10ih ne rabi staršev zraven. Jaz sem lahko šolske naloge pisala sama, danes je naloga tako sestavljena, da so starši primorani sodelovati zraven. V vrtec je potrebno hoditi na razne skupne urice s starši, tega včasih ni bilo. Potrebno jih je voziti, oz. zaželjeno je, na razne kroške, športne in druge dejavnosti kar včasih ni bilo aktualno. Plačati jim je treba izlete, ekskurzije, šole v naravi, ki jih je bilo v mojem času šolanja 5x manj kot jih je sedaj. Daens otrok več stane. Če mu tega ne nudiš je prikrajšan, oz. zaznamovan od sovrstnikov.
In včasih so se mame večinoma zaposlile že pri 15ih, ali pa vsaj pri 20ih. Danes se študira in nastopi prva zaposlitev precej pozneje.
Jaz sem imela prvo cilj imeti otroka pri 25ih. Takrat naj bi že imela šolo in službo. Pri 25ih se mi je meja premaknila na 30. Če bi pri 25ih že imela otroka, bi se mi življenje precej spremenilo. Rešiti bi bilo potrebno stanovanjski problem, odpovedati bi se morala avtomobilu, potovanjem,... Hočem imeti nekaj let tudi zase, ker mi ni otrok edini cilj v življenju.

Sem pa kar srečna, da me mama ni imela pri 17ih, in da ni bila na račun mene ob vso mladost. S staršema sem preživela veliko lepih trenutkov. Zelo bi mi bilo žal, če bi mi bili tile trenutki ukradeni zaradi službe nega izmed njih. Še tako hitro odrastemo in skupen čas prehitro zbeži.
Je pa razlika imeti otroka danes ali 20 let nazaj. Včasih smo lahko sami odšli v šolo, danes se zahteva, da ima otrok spremljevalca. Včasih so otroke same puščali doma, danes se kaznuje, če je otrok sam doma in se mu kaj naredi. Tako da ne tvezit, da otrok pri 10ih ne rabi staršev zraven. Jaz sem lahko šolske naloge pisala sama, danes je naloga tako sestavljena, da so starši primorani sodelovati zraven. V vrtec je potrebno hoditi na razne skupne urice s starši, tega včasih ni bilo. Potrebno jih je voziti, oz. zaželjeno je, na razne kroške, športne in druge dejavnosti kar včasih ni bilo aktualno. Plačati jim je treba izlete, ekskurzije, šole v naravi, ki jih je bilo v mojem času šolanja 5x manj kot jih je sedaj. Daens otrok več stane. Če mu tega ne nudiš je prikrajšan, oz. zaznamovan od sovrstnikov.
In včasih so se mame večinoma zaposlile že pri 15ih, ali pa vsaj pri 20ih. Danes se študira in nastopi prva zaposlitev precej pozneje.
Jaz sem imela prvo cilj imeti otroka pri 25ih. Takrat naj bi že imela šolo in službo. Pri 25ih se mi je meja premaknila na 30. Če bi pri 25ih že imela otroka, bi se mi življenje precej spremenilo. Rešiti bi bilo potrebno stanovanjski problem, odpovedati bi se morala avtomobilu, potovanjem,... Hočem imeti nekaj let tudi zase, ker mi ni otrok edini cilj v življenju.
kalanhoja vse lepo in prav, vsak ima svoje mnenje
ampak nekaj pa preprosto ne drzi: imam enega predsolskega bratca, in enega ki je pravkar koncal devetletko - in ni nobenih starsevskih uric v vrtcu (mogoce v katerih so, mi imamo izkusnje s tremi, pa jih nikjer ni), pri tadrugem pa starsi niso nikoli bili ''primorani sedeti zraven'' kot si ti to predstavila... to je tako, kot si starsi sami naredijo - vedno bilo in vedno bo =)
ena skupinca otrok ki jih vodim pa zdaj obiskuje 5. razred devetletke (imam jih ze od 2. naprej) in so zelo samostojni in sami pisejo naloge...
sej ce bote iskale razloge zakaj ne imet otroka jih bote ze nasle, normalno, kot jih bomo nasle tudi zakaj ga imeti
se vsaj strinjamo okrog tega, a?
meni je ta debata res zanimiva, sam zarad tega hodim na forum zadnje dni

ampak nekaj pa preprosto ne drzi: imam enega predsolskega bratca, in enega ki je pravkar koncal devetletko - in ni nobenih starsevskih uric v vrtcu (mogoce v katerih so, mi imamo izkusnje s tremi, pa jih nikjer ni), pri tadrugem pa starsi niso nikoli bili ''primorani sedeti zraven'' kot si ti to predstavila... to je tako, kot si starsi sami naredijo - vedno bilo in vedno bo =)
ena skupinca otrok ki jih vodim pa zdaj obiskuje 5. razred devetletke (imam jih ze od 2. naprej) in so zelo samostojni in sami pisejo naloge...
sej ce bote iskale razloge zakaj ne imet otroka jih bote ze nasle, normalno, kot jih bomo nasle tudi zakaj ga imeti

red_rose napisal/-a:kalanhoja vse lepo in prav, vsak ima svoje mnenje![]()
sej ce bote iskale razloge zakaj ne imet otroka jih bote ze nasle, normalno, kot jih bomo nasle tudi zakaj ga imetise vsaj strinjamo okrog tega, a?
Zanimiva tebi, ker jo vodiš sama in spreminjaš naše komentarje.
Ne iščemo razlogov, da ne imeti otroka (ga že imam), ampak pišemo o tem, da ga ni tako enostavno imeti kot nakateri pišejo.
Tudi jaz imam otroka v vrtcu in moramo starši hoditi na delovne delavne delavnice kot je pisala ena. Zahteva se veliko sodelovanja s starši, da bi vsi najbolje sodelovali in spoznavali otroka.
Glede šole se zelo strinjam, da bi moral biti otrok samostojen, meni ni nikoli nihče pregledoval nalog, ipd. Ampak sedaj dejansko je tako, da so naloge takšne, da zahtevajo sodelovanje s staršev, ker če ti povem primere: je treba napisati rodoslovne deblo za prednike, je treba opisati kako je bilo, ko sta starša hodila v šolo, je potrebno opisati delo, ki ga starša opravljata v službi,... to so stvari, ki jih otrok ne ve sam, če mu starša ne odgovorita na vprašanja.
kalanhoja napisal/-a:Je pa razlika imeti otroka danes ali 20 let nazaj. Včasih smo lahko sami odšli v šolo, danes se zahteva, da ima otrok spremljevalca. Včasih so otroke same puščali doma, danes se kaznuje, če je otrok sam doma in se mu kaj naredi. Tako da ne tvezit, da otrok pri 10ih ne rabi staršev zraven.
Kakšnega spremljevalca? Otrok pri 10ih letih?? Dej no...Jst sm od 8ga leta naprej sama hodila z avtobusom v šolo. Pa mal napačne predstave maš kaj je zanemarjanje otroka - to je namreč kaznivo in pod to postavko bi lahko kaznoval starše, ki puščajo otroke same doma - ampak ne pri 10ih letih, mogoče do 5ga leta! In tut če se otroku pri 10ih letih kaj zgodi, ko so starši še v službi, lahko vrjamš, da ne bodo kazensko odgovarjali.
haylee napisal/-a:kalanhoja napisal/-a:Je pa razlika imeti otroka danes ali 20 let nazaj. Včasih smo lahko sami odšli v šolo, danes se zahteva, da ima otrok spremljevalca. Včasih so otroke same puščali doma, danes se kaznuje, če je otrok sam doma in se mu kaj naredi. Tako da ne tvezit, da otrok pri 10ih ne rabi staršev zraven.
Kakšnega spremljevalca? Otrok pri 10ih letih?? Dej no...Jst sm od 8ga leta naprej sama hodila z avtobusom v šolo. Pa mal napačne predstave maš kaj je zanemarjanje otroka - to je namreč kaznivo in pod to postavko bi lahko kaznoval starše, ki puščajo otroke same doma - ampak ne pri 10ih letih, mogoče do 5ga leta! In tut če se otroku pri 10ih letih kaj zgodi, ko so starši še v službi, lahko vrjamš, da ne bodo kazensko odgovarjali.
Malo narobe ti to razlagaš. Sem jasno povedala, da takrat, ko smo mi hodili je bilo drugače. Jaz sem tudi sama šla na avtobus. Danes (vsaj pri nas je tako) mora otroka do 7 leta nekdo spremljati v šolo in iz šole. Potem naprej vsaj do 5. razreda, dalje ne vem, ker nimamo starejših je otrok v varstvu in tam počaka na avtobus ali kombi. Če hočeš, da lahko gre prej iz šole ga moraš priti osebno iskat, da ga spustijo ven.
Glede kaznovanosti poznam primer, ko je šel očka z 11 letnim fantkom v trgovino in se mu je fantek zgubil in je bil očka kaznovan, ker ga kao ni dovolj pazil. Bolano, ker to se lahko zgodi vsakemu, ampak tako je bilo.
In drug primer, ko je bil 8 letni fantek sam doma, ko je prišla policija v službo iskat mamo, ker je to nekdo prijavil.
Od moje bivše sošolke bratec (9 let je meu) je enkrat šeu iz podaljšanega bivanja prej domov, ker se mu starši niso javli na telefon. učiteljca ga je kr spustila (!), njemu je šla baterija, do doma je meu kr dougo pot, starši so ga klicali kot zmešani in mislim da je učiteljica najeb*** kr kao otrok pr 9ih ni še sposobn hodit sam po svetu.
Mene so tudi hodili iskat v šolo do 11. leta (5. razred), pa tut doma so mi pomagali z matematiko in podobnimi predmeti ki mi že takrat niso najbolje šli. To je pač odvisno od družine, eni potrebujejo starše zravn sebe 12 ur na dan, drugi pa nitit istih 5 minut na dan
Mene so tudi hodili iskat v šolo do 11. leta (5. razred), pa tut doma so mi pomagali z matematiko in podobnimi predmeti ki mi že takrat niso najbolje šli. To je pač odvisno od družine, eni potrebujejo starše zravn sebe 12 ur na dan, drugi pa nitit istih 5 minut na dan
To je odvisno kako se otroci učijo. Eni ne rabijo pomoči, eni pa stalno rabijo pomoč.
Slišim pa danes veliko pritoževanja, da šola vse bolj vključuje zraven tudi starše.
Tudi stroški so se bistveno povečali, sploh kar se izletov tiče. Mi smo malokrat kam šli, sedaj pa so že na začetku leta dobili spisek kam vse bodo šli in kaj vse rabijo. Soseda je že prvi teden morala v trgovino po ustrezne planinske čevlje za otroka, jaz sem prve kupila šele, ko sem bila že zaposlena, sedaj pa to rabijo že v nižjih razredih OŠ. Zunaj smo telovadili s tistimi sopergi s katerimi smo prišli v šolo, sedaj morajo prinesti druge,... Najbrž ni na vseh šolah enako, ampak mislim, da se je povsod precej spremenilo.
Slišim pa danes veliko pritoževanja, da šola vse bolj vključuje zraven tudi starše.
Tudi stroški so se bistveno povečali, sploh kar se izletov tiče. Mi smo malokrat kam šli, sedaj pa so že na začetku leta dobili spisek kam vse bodo šli in kaj vse rabijo. Soseda je že prvi teden morala v trgovino po ustrezne planinske čevlje za otroka, jaz sem prve kupila šele, ko sem bila že zaposlena, sedaj pa to rabijo že v nižjih razredih OŠ. Zunaj smo telovadili s tistimi sopergi s katerimi smo prišli v šolo, sedaj morajo prinesti druge,... Najbrž ni na vseh šolah enako, ampak mislim, da se je povsod precej spremenilo.
Eni enostavno pretiravate. Živim ob cesti, ki vodi od osnovne šole proti centru naselja, in vsakodnevno videvam otroke, kako peš hodijo domov iz šole (stare manj kot 10 let). To je logično, ker oni hodijo domov okrog dveh, starši so pa verjetno do štirih v službi.
Ve pa pišete nekako v tem stilu, da boste svoje otroke še na ustno maturo za roke peljale, da vas ne bo slučajno policija uhvatila, da jih zanemarjate.
Glede primera, ko je bil oče kaznovan, ker se je otrok izgubil, pa prosim več podatkov, ne le neke splošne anekdote. Take okvirne štorije so ponavadi izmišljene. Česa je bil obtožen, kdo ga je kaznoval in kakšna je bila kazen?
Ve pa pišete nekako v tem stilu, da boste svoje otroke še na ustno maturo za roke peljale, da vas ne bo slučajno policija uhvatila, da jih zanemarjate.
Glede primera, ko je bil oče kaznovan, ker se je otrok izgubil, pa prosim več podatkov, ne le neke splošne anekdote. Take okvirne štorije so ponavadi izmišljene. Česa je bil obtožen, kdo ga je kaznoval in kakšna je bila kazen?
^^ Točno tko. Hudo pretiravate. Mulc je pri 8ih letih že zelo samostojen, ne morš kr na splošno trdit, da so starši dolžni vsako sekundo gledat nanga, drugače bodo kaznovani
Pa tudi v našem kraju otroci prvega razreda ob pol 1ih hodijo sami iz šole - zakaj bi bil v podaljšanem bivanju, če živi 1,5km od šole? Pa ne govort, da so se razmere v 10ih letih tako drastično spremenile, ker se niso.

-
- Sramežljivka
Glede vodenja otrok v šolo je zelo odvisno kje živi in kako dolga je pot. Če
ima otrok recimo 500 m do šole, po možnosti da živi v vasi kjer ni veliko prometa se strinjam, je 8-letnik sposoben it sam v šolo.
Če pa živi v cenru mesta, kjer je ogromno prometa in cest za prečkat sem prepričana, da je to za 8-letnika preveč in da bi ga morala spremljat odrsla oseba. Pa to je ja prejšnji 2. razred.
Osebno menim, da je 8-letnik samostojen za zeloooo malo stvari.
ima otrok recimo 500 m do šole, po možnosti da živi v vasi kjer ni veliko prometa se strinjam, je 8-letnik sposoben it sam v šolo.
Če pa živi v cenru mesta, kjer je ogromno prometa in cest za prečkat sem prepričana, da je to za 8-letnika preveč in da bi ga morala spremljat odrsla oseba. Pa to je ja prejšnji 2. razred.
Osebno menim, da je 8-letnik samostojen za zeloooo malo stvari.