Izraz Primorska se danes večinoma uporablja za celotno ozemlje, ki je bilo med 1. in 2. vojno pod Italijo (kao izraz "priključitev Primorske k matični domovini" itd) Zato ima to področje določene skupne značilnosti, predvsem v govoru, kjer so povzeli nekatere italijanske izraze.
Primorska res dobesedno pomeni "pri morju", ampak mi, ki tu živimo, ne razmišljamo o tem. Območje pri morju se pač imenuje Obala.
Pod Primorsko v širšem smislu torej spada poleg Obale tudi Kras, Vipavska dolina, del Notranjske (Postojna, Ilirska Bistrica), Posočje, Idrijsko in Cerkljansko ... (no, Posočje v širšem smislu itak zajema reko Sočo s pritoki in torej sem spada tudi porečje Vipave, Idrijce in Bače)
Včasih je tekla meja med Primorsko in Kranjsko pokrajino po sredini Ajdovščine ... pa danes ne boste našli Ajdovca z levega brega Hublja (se pravi Šturca), ki bi rekel, da ni Primorec. Italijanska okupacija je to področje povezala močneje kot prejšnje delitve.
Eno so geografske meje, ki jih zamejujejo naravne pregrade. Po tej logiki tudi Godovič ni na Primorskem, saj je na drugi strani hriba - pa kar poznam ljudi od tam, se imajo za Primorce in tudi govorijo podobno.
Drugo so upravno politične meje - ki velikokrat nimajo zveze z geografskimi, kaj šele z zgodovinskimi in subjektivnimi občutki prebivalcev. Te meje pač postavijo praktično, za potrebe birokracije. (da vidimo, kaj bodo zdaj spesnili s temi pokrajinami) Pred desetletji so Trbovlje upravno gravitirale k Celju - tja so hodili v šole, tam so urejali zadeve na sodišču ... pa poskusite danes Trboveljčane priključiti pod Celjsko pokrajino!
Tretje so zgodovinske meje - ki se skozi zgodovino spreminjajo.
In četrto so meje v glavah ljudi. Tu se pogovarjamo predvsem o tem. Jaz sem Primorka, čeprav nihče od staršev ni Primorec in čeprav ne živim ob morju. Tu sem zrasla, tu živim, odkar vem zase ... in biti Primorec je tukaj stanje duha, ne geografije in politike.