Matura [Združena tema]

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Zaklenjeno
bloom*
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a bloom* »

kaj pa to zaznavanje, pa spomin pa take mini fore :evil: to je tak vedno za obkroževat ne?
upam, ampak reees upam da nebo eriksona ker je kr nekaj pa statistike :(
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a sončk »

Karkol bo, bom zajebala definicije. :( Eriksona si pa bom pogledala ja, pa Kohlberga (tale je obupen! vse je isto...). Čeprov meni nekaj pravi, da bo not Freud, mogoče je pa to samo moje ONO, ki se preslikava v mojem JAZu :D (čeprav mi moj NADJAZ pravi, da bo neki zajebanga ker je to pač norma)

Kaj pa bi blo glede socializacije? A gremo mal skupi ponovit te stvari, k bodo najbrž not? Jst si bom pomoje bl zapomnla če tle piše :D

Pač socializacija je proces preko katerega se posameznikove vrednote, stališča, prepričanja oblikujejo v skladu s tem kar je v določenem družbenem sistemu zaželjeno. Obstaja primarna socializacija (starši) in sekundarna socializacija (vrtec, šola..). Socialna deprivacija je tisto, ko so volčji otroci (pa jih mal opišeš), resocializacija pa prevzgajanje npr. zločincev.
Zadnjič spremenil sončk, dne 31. Maj. 2009 15:15, skupaj popravljeno 1 krat.
keglevichova
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a keglevichova »

jao te teroije so največja neumnost! prej sm se zatipkala, da je erikson v 2. poli vedno. mislila sem, da je vedno v 1. POLI.

bloom* pole najdeš na ricu. če se še nisi velik učila bi se šla jst na tvojem mestu nazadnje uvod v psihologijo učit..

jst se grem pa res zdej posvetit tem teorijam in socializaciji :cry:
_mala_
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: maribor

Neprebrana objava Napisal/-a _mala_ »

jaz pa upam da ne bo učenja in skinnerja,bandure
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

Jst pa kr dobr znam učenje, še posebi klasično pogojevanje. Plis nej ne bo zaznavanja, spomina, statistike... Pa inteligentnosti tut ni treba :roll: Ne vem, kako nej se zapomnem Gardnerja in Thurstona. A ma kera kšno foro za laži zapomnt?
keglevichova
Sramežljivka
Sramežljivka

sončk napisal/-a:Karkol bo, bom zajebala definicije. :( Eriksona si pa bom pogledala ja, pa Kohlberga (tale je obupen! vse je isto...). Čeprov meni nekaj pravi, da bo not Freud, mogoče je pa to samo moje ONO, ki se preslikava v mojem JAZu :D (čeprav mi moj NADJAZ pravi, da bo neki zajebanga ker je to pač norma)

Kaj pa bi blo glede socializacije? A gremo mal skupi ponovit te stvari, k bodo najbrž not? Jst si bom pomoje bl zapomnla če tle piše :D

Pač socializacija je proces preko katerega se posameznikove vrednote, stališča, prepričanja oblikujejo v skladu s tem kar je v določenem družbenem sistemu zaželjeno. Obstaja primarna socializacija (starši) in sekundarna socializacija (vrtec, šola..). Socialna deprivacija je tisto, ko so volčji otroci (pa jih mal opišeš), resocializacija pa prevzgajanje npr. zločincev.

jst mam mal lažjo definicijo: SOCIALIZACIJA je proces sprejemanja in prevzemanja različnih vedenjskih vzorcev tiste skupine v kateri posameznik živi. drugač mam jst tle še napisan TERCIARNA SOCIALIZACIJA??! :eek:
joj sem spadajo še vzgojni stili,ne :roll:
_mala_
Komunikatorka
Komunikatorka

je še terciarna ja-širše družbeno okolje, samo v katalogu je ni napisane
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

Vzgojni stili so pa avtoritativni, demokratični in liberalni ane.
radenska
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: somewhere

Neprebrana objava Napisal/-a radenska »

a ni terciarna socializacija - socializacija odraslih? a je to isto?
keglevichova
Sramežljivka
Sramežljivka

sončk napisal/-a:Jst pa kr dobr znam učenje, še posebi klasično pogojevanje. Plis nej ne bo zaznavanja, spomina, statistike... Pa inteligentnosti tut ni treba :roll: Ne vem, kako nej se zapomnem Gardnerja in Thurstona. A ma kera kšno foro za laži zapomnt?

hm men ta Gardner pa Thurston kr greta.. ne vem pač greš po vrsti:
BESEDNI FAKTOR - V
BESEDNA EPRIVACIJA (lol neki takega) - W
NUMERIČNI-ŠTEVILSKI FAKTOR - N
PROSTORSKI - S
ZAZNAVNI - P
SPOMINSKI - M
LOGIČNI - R

za Thurstona so pa podobni sam da daš še zraven GLASBENI, TELESNO-AKTIVNOSTNI, NARAVNA INTELIGENTNOST, INTERPERSONALNI in INTRAPERSONALNI.
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

Hahaha, sam neki punce, našla sm neki, kar nm bo pomagal pri učenju :D
http://silvana.telesat.si/dokumenti/PSIstrip.pdf
keglevichova
Sramežljivka
Sramežljivka

sončk napisal/-a:Vzgojni stili so pa avtoritativni, demokratični in liberalni ane.

+ permisivni, kaotični in vzogjna brezbrižnost, če se ne motim.
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

A permisivni je tak, kjer je vse dovoljeno? Kaj pa je pol razlika z liberalnim? Kašn je pa kaotični?
_mala_
Komunikatorka
Komunikatorka

vzgojni stili so: avtoritarni, avtoritativni, kaotični, permisivni, brezbrižnost
socialne vloge (mislim vsaj) pa so liberalne, avtokratske in demokratične
keglevichova
Sramežljivka
Sramežljivka

sončk napisal/-a:A permisivni je tak, kjer je vse dovoljeno? Kaj pa je pol razlika z liberalnim? Kašn je pa kaotični?

PERMISIVNI: dela kaj hoče, kljub temu, če so meje postavljene jih ne upošteva

DEMOKRATIČNI: spoštuje meje, ki jih postavijo starši. starši te meje spreminjajo glede na otrokovo zrelost, starost, samosotjnost. sklenejo dogovor, ki se ga bodo obojestransko držali

KAOTIČNI: najbolj škodljiv, ker se meša več stilov. v vzgoji ni nobene stalni, otroci so zmedeni
Zaklenjeno