Matura [Združena tema]

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Zaklenjeno
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a sončk »

Dej ne omenji matematike, to je še deleč stran :D Kako se vi učite obliko besedilnih vrst? Jst bom znoreeeela, ne morm se v tej vročini zapomnt te bedastoče, zahvala pa take fore :roll:
ŽuŽa
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a ŽuŽa »

^^pa sj te oblike so vse na isti način, jst se ne bom kej posebi učila. Prebrala bom in to je to.

Me je pa kr mal začel skrbet za slovo, se mi zdi kot da NIČ ne znam, no ampak ok bomo vidli v četrtek :D . Pa res upam, da so mi esej dobr ocenli, ker drgač se lahko poslovim od 4+1.
Uporabniški avatar
_TheCosmoGirl_
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a _TheCosmoGirl_ »

Men se ze mesa od gliv, scurkov in podobnih stvari :roll: aaaaaaaaaaa! :D
Dobro d se vsaj SLO pa ANG ne rabim ucit :)
fragolaa
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a fragolaa »

Tamala_mrha napisal/-a:
.talia napisal/-a:uf.. če se mi zdi da sem se edina začela učit tak pozno.. sej drugače mi šola nikol ni delala težav sam.. me je pa zdaj strah ko sem se tak pozno spravla :eek:

Nisi edina, brez skrbi. :D

se vama pridružuje še ena, ki ji kar ni jasno se matura loti u četrtek :?

Jaz pa imam pri slovenščini hude probleme z naglaševanjem.... sploh ne zaznam kateri glas je naglašen če si sama besedo preberem :eek:
Uporabniški avatar
izzie
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Prekmurje

Neprebrana objava Napisal/-a izzie »

Jaz naglaševanja tudi nisem nikoli znala, pa sem vedno dala ostrivec. Včasih je uspelo. :D:D
"Smo stroji za preživetje - robotski posredniki, slepo programirani za ohranjanje sebičnih molekul, znanih kot geni." (Richard Dawkins)
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *mala* »

Iz naglaševanja je itak vedno le ena naloga, pa še ta sam ene 2 točki vredna. Tak da ni konc sveta, če katera tega ne zna :D Js sm šla zmeri na blef (al pa vse iste dala, kjer nisem vedla :D).
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Fantasistykke
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Fantasistykke »

izzie napisal/-a:Ja, saj celica, človek, genetika, evolucija, to mi je vse všeč; ampak rastline so joj. :D

se ne bi mogla bolj strinjat!
sita sm teh debilnih metagenez pa cvetnih odeval pa tut žvali... itk tega ne bom rabla...
evo celico znam ajde to sm zihr, genetko tut, mal še mutacije pogledat ni panike,... jaooooo ne da se mi veeeeč splooooh
bloom*
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a bloom* »

Naglaševanje juj, to je meni tud tak čudno..
pa široki in ozki e v besedi najt :?
redko uganem :D

jaz mam pa eno vprašanje- kako vem kdaj so besede prevzete? Sej ne poznam cele SSKJ :?
Liena
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a Liena »

Prevzete besede so troje: sposojenke, tujke in citatne besede.
Čist simpl: sposojenke so popolnoma prilagojene slovenskemu jeziku (disko, kokakola, pica, viski,...), tujke so delno prilagojene, imaš naš izgovor, zapis pa je tuj (izgovorimo npr. reno, zapišemo pa renault, jazz,...) potem pa še citatne besede, ki pa so popolnoma neprilagojene (first lady, allegro,...).
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

Ločimo tri vrste domačih besed: iz indoevropščine ali praslovanščine (jež, suknja); tvorjene iz slovenskih besed (cvet - cvetličarna); iz glasovnega posnemanja naravnih zvokov oz. glasov (čof - čofniti)

Ločimo tri vrste prevzetih besed: sposojenke, te so popolnoma prilagojene (televizija); tujke, te so delno prilagojene, zapis je tuj (allegro); citatne, te so neprilagojene (mea culpa)

Pač veš, da če bo npr. "kuhinja", je pač domača beseda. Pomoje no... Al pa recmo, mati. Če bo pa npr. "evolucija", je pa sposojenka. Ker maš tut v angleščini evolution, pa v španščini, nemščini... Vsepovsod je ista.

Aja nism vidla da je že Liena napisala :D
Zadnjič spremenil sončk, dne 26. Maj. 2009 15:27, skupaj popravljeno 2 krat.
Liena
Komunikatorka
Komunikatorka

No, menda vidiš, kdaj je beseda slovenskega izvora in kdaj ne ali imaš že s prepoznavanjem problem?
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

allegro ni citatna beseda!
Liena
Komunikatorka
Komunikatorka

Imaš prav, to vidiš na primeru crescendo, ki se zapiše tako kot se, izgovori pa krešendo.
Uporabniški avatar
peeka
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a peeka »

_tejcha napisal/-a:Joj jz mam pa jutr ekonomijo....pa učim se že več kt en tedn pa mam filing da nč ne znam,mi je pa že kr slabo od učenja :? :?
a ma še kera ekonomijo?

evo smo že dve...jst se tut učim že en teden..tega je res preveč :( učeri sem bla še optimistična, danes pa nism nič več. :? dobro da vsaj slovko znam že od prej k smo v šoli ful ponavlal ker bi mi drugač zdele časa zmankal...tale ekonomija me je čist uničla:)
Uporabniški avatar
Balenciaga
Komunikatorka
Komunikatorka
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a Balenciaga »

js sm se pa do zdaj samo matematiko učila in mi res požre ogromno časa...... ang me ne skrbi, bo pa kr pestro pr geografiji in sociologiji :? me je ful strah. ma kera kake zapiske? :oops: :)
<a href="http://fashion-mongers.blogspot.com/">Fashion Mongers - fashion blog</a>

<a href="http://patricias-closet.blogspot.com/">Patricia's Closet</a>
Zaklenjeno