Matura [Združena tema]

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Zaklenjeno
Uporabniški avatar
black_bird
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: far away

Neprebrana objava Napisal/-a black_bird »

purple_rain napisal/-a:
sončk napisal/-a:Okej, zdej k ste vse zbrane.... A je bla Heda spolno zlorabljena? A je zato zbežala? Zakaj je noben ni poslušu?
Tole pa tud men ni blo jasno; mam več mnenje o tem: zgledal je, kot da je bilo res, da je bla zlorabljena (s strani koga? Sumim Skobenskega) in da jo je mama hotela ustavit, ker je pač temen, neprijeten del družinske preteklosti; ali se je pa tud Hedi mal skegljal in je hotela "tekmovat" in se pokazat kot nekako drugačno, s posebno izkušnjo in jo je mama pač hotela utišat samo zato, ker pač pozna svojo hčer in je pričakovala kakšen nonsense..

..če sem to jz sploh prov razumela :lach:, ker ta knjiga mi je bla pa tako duhamorna, že dolg ne kej tazga.

Sicer sem pa še tole našla:
Ob tem, ali ni mogoče roman Čudežni Feliks prezahteven za dijake, je Marinčičeva sprva poudarila, kako pomembno se ji zdi to vprašanje, saj ga bi drugače preoblikovala v nasvet sama. Za lažje prebiranje in razumevanje Hiengove zgodbe je svetovala, naj se nikakor ne oziramo na vse podrobnosti, saj so nekatere tako nepomembne, da lahko dojamemo zgodbo brez njih. (Tako je na primer v romanu kar nekaj teksta v petih tujih jezikih.) Povedala je še, da je se njen oče ob pisanju romana neizmerno zabaval. Sedel je brez majice in pisal, je dejala. In zato upa, da nam knjiga ne bo preveč »zatežena«.
vir

kje si pa to zasledila? :eek: Po moje pa je ni zlorabil.....jaz mislim da je ušla, ker je hotla bit provokativna, hotla je malo pozornosti, pa po moje je htela zbežati ljubezni...to je samo moja interpretacija......jaz pa nisem dobila občutka da bi jo Rus zlorabil....nevem :?
Uporabniški avatar
HuDoBa
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Prekmurje

Neprebrana objava Napisal/-a HuDoBa »

^^jaz sem se to spraševala tudi v tistem delu, ko štefanija feliksu razloži kak je s kuharco, pa pol heda reče, da ma ona tudi neko skrivnost/da se je njej tut nekaj zgodilo al nekaj takega. sam pol telefon zazvoni in nikoli ne izvemo kaj je mislila s tem...podobno kot s tisoč in eno drugo zadevo v knjigi.

glede pobega pa smo mi rekli, da je hotela pozornost, ker so se vsi vedno ukvarjali z erno pa pol s feliksom pa njegovim fotrom pa leonidom itd... z njo pa nihče nikoli. pač ne iskat vsake podrobnosti, v eseju se pa o čudežnem feliksu da tako zelo lepo bluzit, da to kar ne more biti res :D
Uporabniški avatar
black_bird
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: far away

Neprebrana objava Napisal/-a black_bird »

Se strinjam! :)
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: Lj

Neprebrana objava Napisal/-a purple_rain »

black_bird napisal/-a:
purple_rain napisal/-a:/.../

kje si pa to zasledila? :eek: Po moje pa je ni zlorabil.....jaz mislim da je ušla, ker je hotla bit provokativna, hotla je malo pozornosti, pa po moje je htela zbežati ljubezni...to je samo moja interpretacija......jaz pa nisem dobila občutka da bi jo Rus zlorabil....nevem :?
Hehe, preveč sem dopustila domišljiji prosto pot.

Uglavnem, je HuDoBa še boljš ubesedila, Heda je pač iskala pozornost, ker so se z njo še najmanj ukvarjali in ker je bla "grša sestra"..
ŽuŽa
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a ŽuŽa »

Uh ja tale esej bo še zanimiv :P , upam, da ne bodo kej kompliciral okrog navodil pa da bo kej v izi za pisat.

Kaj bi ve napisale v zvezi z grotesknostjo v obeh romanih?
Uporabniški avatar
Pretty_pistol
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Pretty_pistol »

Joj, če bom pa jst letos to maturo nardila :cry: Glede teh knjig, ki jih imamo se mi zdi, da bolj poznam ČF kokr pa PiP. Jst neb imela blage kaj nej napišem o pomenu plesov. A mi lhku kdo pove, kaj lhku vključiš v to, bitte. Kdo se vam zdi pa najbolj groteskna oseba v romanih?

Od vsega me najbolj skrbita mata in slova. Pr slovi smo se 3 leta zajebaval, letos mamo eno strogo, tku d 4 letnik bo kr, ma od prej...
A je še kdu k nima pojma od matematke, ker mi čist nč ne ponavljamo, med poukom hodmo na sprehode itd. jst sm pa tud prelena, da bi se sama spravla za knjige. :(
ŽuŽa
Cosmofrik
Cosmofrik

^^ Najbolj groteskna oseba v ČF je Leonid, zato ker tokrat spremeni svoje obnašanje - usaj tko piše v knjigi esej na maturi. Hmm za PiP pa ne vem , pomoje da gospa Bennet (ker se tok žene, da bi se njene hčere poročile; ne vid da jo ma mož za neumno..), no jst bi recimo njo izbrala- tuki itak pomoje ni enga pravilnega odgovora, ampak napišeš tko kot ti mislš da je prov s tem da morš tud dobro obrazložit.

Pomen plesov: pač organiziral so jih ljudje iz višjega sloja; na plesu so se spoznaval moški pa ženske- pač recimo moški so iskal bodoče žene... Mal opišeš kako so potekal plesi v PiP. Drgač pa prov v PiP so bli trije plesi; na prvem je pisatelca predvsem prestavila glavne osebe pa njihove značilnosti,pa opisala takratno dogajanje.

Dejte še kej napisat za kle zraven, če katera kej ve.

Drgač pa glede matematike, jst ti priporočam da si kupiš knjigo od RIC-a kjer so zbrane vse maturitetne naloge od prejšnjih let in reš celo to knjigo; zraven pa potem še kakšne primere od vsakega poglavja v kakšni drugi knjigi- tok da pač mal obnoviš snov. Jst sm lani točn to nardila in rezultat je biu kr dobr :D ; mela sem vsa leta matematko 2, na maturi sem jo pa pisala 3% do 4, tko da verjem se da nardit :zustimm: .
ushergirl
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: ljubljana
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a ushergirl »

Jaz tega Feliksa sploh ne morm zbrano brat. Misli mi zmeram drugam uhajajo. Prvič sem ga fuuul v sili prebrala in itak nimam nč pojma, zdej sm pa šele na 6. poglavju. Jutri cel dan berem knjigo. :?
ushergirl
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: ljubljana
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a ushergirl »

Dvojni post.
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a sončk »

Ma jst bom dons še obdelavala feliksa pa mal primerjala osebe, jutr pa še odprla ne bom knjig. K drugač se mi bo zmešal, prov zafrustrira te taka knjiga, kjer itak za pol stvari ne veš za kaj se gre.

Drugač so tlele radijske oddaje o teh dveh knjigah.
http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod ... =3&c_id=74
Uporabniški avatar
Balenciaga
Komunikatorka
Komunikatorka
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a Balenciaga »

sončk, hvala za tale link!!! :)))
<a href="http://fashion-mongers.blogspot.com/">Fashion Mongers - fashion blog</a>

<a href="http://patricias-closet.blogspot.com/">Patricia's Closet</a>
Uporabniški avatar
tanchii
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a tanchii »

Mene pa zanima, zakaj je Skobenski sploh pobegnil iz Rusije in zakaj bi ga naj v vojni preganjali?
la_estrella
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Povsod po malo

Neprebrana objava Napisal/-a la_estrella »

Skobenski je ruski emigrant,ki je pobegnil pred sovjetsko revolucijo.Rusijo je bolj kot zaradi boljševikov moral zapustiti zaradi poneverb (krivdo za svojo nesrečo pripiše Judom)
ŽuŽa
Cosmofrik
Cosmofrik

^^Zakaj pa pripiše Judom krivdo?
la_estrella
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Povsod po malo

Neprebrana objava Napisal/-a la_estrella »

to smo mi napisal ko smo obravnaval knjigo...jst si pa razlagam to tko,da je najlažje pripisat krivdo nekomu iz manjšine...oz. Judi so takrat imeli čez vse finance (približno tako,kot je sedaj ves Hollywood Judovski)...in Jude so se vedno želeli znebiti...ne vem če je to pravilno razmišljanje...sam jst bi neki v tem smislu napisala...če ti je kej pomagal :D
Zaklenjeno