kepka napisal/-a:Kakorkoli, vsaka normalna oseba ne potrebuje nobenih filtrov, ki bi si jih zavestno vtepala v glavo, saj je jasno, kaj jo / ga zanima in kaj ne.
Si lahko bolj natančna? Koliko ljudi pa je normalnih na tak način po tvojem?
kepka napisal/-a:Ali je to dobro, resnicno, uporabno pa je itak subjektivno.
Želiš s tem povedati, da človek ne more predvideti, kdaj nekaj, kar bi on rad povedal o nekom, ni niti resnično, niti dobro, pa še za tistega, komur to govori, to ni uporabno?
Eno izmed bistev uporabe trojnega filtra je, da človek začne razmišljati o tem, o čemer se pogovarja, in da ni le posrednik. Torej - da si prizadeva za dobro, išče resnico, skuša ustvariti nekaj konstuktivnega, in da ni le manipulator driske - neresnic = čenč, s katerimi želi nek podlež nekoga iz škodoželjnosti ali pohlepa degradirati.
kepka napisal/-a:Boris napisal/-a:kepka, nikjer ne piše, da si je Sokrat to izmislil. Lahko dokažeš, da on tega ni uporabljal?
Nikjer nisem napisala, da si Sokrat tega ni izmislil. Zgolj to, da ima zgodba popolnoma drug izvor. Najbrz so Sokarata uporabili za oznako zaradi t.i. "Socratic questioning". Google it.
Zelo uporabna zadeva. tnx
kepka napisal/-a:Boris napisal/-a:Je pač več ljudi po svetu že stoletja nazaj vedelo za to reč.
A lahko dokazes, da so vedeli, al spet siris cence, ki si jih prebral na prvem blogu danes zjutraj? Prvi filter Boris, prvi filter.
Če privzameva, da so to vedeli stari muslimani, in pa Sokrat, in da so to širili med ljudi, ni vrag, da tega ne bi vedeli tudi drugi.
Če pa slučajno niso, me prvi filter ni prefiltriral (torej zanj nisem "čist"). Sta me pa zato drugi in tretji. Je dobro to, kar sem povedal o Sokratu? Seveda je, pa uporabno tudi za marsikoga. Torej - test opravljen