Dvomi glede obstoja Boga

Vse o politiki od svetovne do domače
Odgovori
Tysia
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a Tysia »

g00fy_qa napisal/-a:
Noelia napisal/-a:Religije si je izmislil človek in bog ne zahteva od nas tistega kar so si izmislili.

Ta del mi je res všeč in tudi sama tako mislim. Bog, če obstaja, od nas ne zahteva trpljenja, odpovedovanja, slepega sledenja... Če bi že karkoli pričakoval, bi to verjetno bil naš razvoj in polno življenje, saj smo navsezadnje na tem planetu zato, da živimo zdaj in ne da celo življenje čakamo kaj bo, ko bomo umrli.

Tudi sama mislim tako. Mislim celo, da je človek lahko, kljub temu da (verjetno) Bog (oziroma neka "višja sila", ki je inteligentnejša od človeka) obstaja, še vedno on sam svoj mali bog in da upravlja svoje življenje tako, kot ga je (načeloma) volja - če le ima dovolj zavedanja (kar pa je verjetno za povprečnega človeka relativno težko doseči).
Sicer pa, kaj pa je mišljeno pod "opevano" svobodno voljo?

Vera in religija sta za moje pojme nekaj povsem drugega, pa čeprav sta za veliko oči tesno povezani. Religija je tudi politika. Vera pa ne. Religijo je lahko pripomoček, ki pomaga pri vodljivosti ljudi. Itn. Vera pa je načeloma (ne vedno, ter odvisno kakšen tip) zelo pozitivna zadeva.

g00fy_qa, super si napisala, živimo sedaj in ne čakamo celo življenje, kaj bo, ko bomo umrli. :)
kumrovska
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a kumrovska »

Ne verujem v boga, vem da obstaja.

Mislim da ima večina ljudi predsodke o bogu oz. ga "odvrača" prav zaradi krščanstva in podobnih religij na Zemlji. Razumem to, sama nikakor ne morem sprejeti krščanske, še posebno rimokatoliške cerkve. Ampak vem da je bog (oz. kakorkoli ga/jo že poimenujete)

Bog je vse in nič, je absoluten. Bog je vsa materija in vsa duhovnost, je vse kar vidimo in vemo in je vse kar ne vidimo in ne vemo.

Dokaz za obstoj boga poiščeš pri sebi, kajti mi sami smo bog. Kot minljivo telo in kot duša. Vsak je sposoben se poglobiti v samega sebe in ugotoviti da dejansko nisi ti to telo, ki ti služi kot orodje na takem planetu kot je Zemlja, veš da nisi skupek črk in številk, si ti Marjan Koruza? Ja sm in pod takim imenom me ljudje tudi poznajo. Ampak ne poznajo pa njega, poznajo njegovo ime, ki so mu ga določili oz. si ga je sam, toda ali vsi ti ljudje poznajo tudi njegove hobije, zanimanja, spretnosti itd.

Dandanes se ljudje preveč materializiramo, enačimo se celo s predmeti. Saj, tudi to je bog, ampak ta del boga smo si ustvarili za bivanje na Zemlji, ali kakšnem drugem podobnem planetu. Mi kot dejanske osebe pa smo duhovni. Saj je logično, vsak človek ima svojo osebnost. Če bi bili ljudje samo telo, potem četudi ne bi imeli enakih osebnosti, bi imeli vsaj zelo podobne. Vsa človeška telesa so praktično enako grajena, itak da tudi telesa niso enaka, ampak če pogledamo z drugega vidika so si telesa ljudi ekstremno podobna če jih primerjamo z njihovimi osebnostmi, le te pa so si zelo različne. Tako, da je razmišljanje, da ko nas doleti smrt enostavno zgnijemo, pač napačno.

Sicer pa o naši duhovnosti se lahko prepričamo praktično na vsakem našem koraku. Bila je že omenjena ljubezen, vsi ki smo že občutili tisto pravo ljubezen, ki ti daje prepričanje da jo boš po smrti še vedno imel, smo dobili dokaz da nekaj je. Večina ljudi verjame v nekaj več in to človeško sposobnost so marsikateri izkoristili sebi vprid in ustvarili takšne in drugačne religije. Veliko ljudi pa zdaj te bogove povezuje z dejanskim bogom.

Kakorkoli že, vsi stremimo k istemu cilju, vsi si želimo isto. Ljubezen. Pa ne mislim zdej da bi vsaka mogla met fanta in vsak punco ker si to vsi želimo. Ne. Vsi imamo neke cilje, takšne in drugačne, želimo jih doseči da bi našli zadovoljstvo, srečo, ljubezen. Vsi izpopolnjujemo stvari, venomer, znanje, odnose, čevlje, make up, računalnike itd. Ker stremimo k popolnosti.

Sama si vse skupaj v bistvu predstavljam kot nek utrip, podobno kot srčni utrip. Ker je bog absoluten je vse in nič in v nekem trenutku doseže(mo) popolnost in takrat smo vse, že v naslednjem trenutku pa nič in to se zopet izpopolnjuje itd. Obstaja neskončno variacij ker če lahko med sabo pokombiniraš vse dobiš neskončne variacije, ker vse zajema tudi neskončnost, torej je vse neskončno.

Bog je, spoznamo ga pa slej kot prej. :freude:

Priporočam tudi branje Potovanje duš in nadaljevanje Usoda duš od Michael Duff Newton. Sama, ko sem prebrala knjigi se mi je zelo veliko stvari sklapalo skupaj, mislim da je zelo zanimivo in uporabno branje.

LP :)
Uporabniški avatar
AniMaLisTik
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a AniMaLisTik »

Bog ni nič manj ali več kot da nekdo reče da nekdo zna čarat , ni nobenih dokazov in dejstev samo to kaj so " govorili " , nimam pa nič proti tistim ki verujejo.
____AniMaLisTik____
a_pikica_a
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a a_pikica_a »

Bog je lahko v več oblikah/stvareh.
Zelo zanimiva je recimo Descartesovo dokazovanje Boga: vzrok (Bog) mora biti tako ali pa vsaj še bolj popoln kot posledica (človek) :)

Meni se zdi da je fanj verjet, da je nekaj nad nami, vsaj vse skupaj ima nek smisel.
I can resist anything but temptation. Oscar Wilde
sanjaanja
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: Gorenjska, Starost: 30 let

Re: Dvomi glede obstoja Boga

Neprebrana objava Napisal/-a sanjaanja »

Infinity napisal/-a:Najprej naj omenim, da tema ni namenjena temu, da vsak napiše ali verjame v Boga ali ne... ker ta taka tema že obstaja. Zanimajo me bolj "globlje" stvari in sicer:

• Kaj vas najbolj moti glede predpostavke, da Bog obstaja?
  • Katera je tista lastnost, ki enostavno nima smisla?
  • Kaj je tisto nepremostljivo vprašanje, katere odgovor bi lahko spremenil mišljenje v možnost obstoja Boga?

Nič me ne moti, ker ima vsak pravico verovati.
Zame ni smisel verjeti v nekaj kar zame ne obstaja.
Dokazi za obstoj.
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a Boris »

Infinity napisal/-a:Najprej naj omenim, da tema ni namenjena temu, da vsak napiše ali verjame v Boga ali ne... ker ta taka tema že obstaja. Zanimajo me bolj "globlje" stvari in sicer:

• Kaj je tisto nepremostljivo vprašanje, katere odgovor bi lahko spremenil mišljenje v možnost obstoja Boga?

1.) nič
2.) je ni, ali pa je morda sam smisel biločesa nesmiseln
3.) ga ni, ker racionalen človek vedno dopušča možnost, lahko le pripisuje večjo ali manjšo verjetnost, da nekaj je ali ni
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica
Kontakt:

kumrovska napisal/-a:Ne verujem v boga, vem da obstaja.
LP :)

Če to veš, si bog. Če ne veš, si človek.
Vedeti, da nekaj, kar je vse, obstaja, zahteva neskončno modrosti, neskončno pameti, neskončen pomnilnik, neskončno inteligenco, oziroma vsaj možnost spojitve/povezave s celoto in črpanje nepopačenih podatkov iz nje, ob predpostavki da se te ne da nategniti=prevarati.

Zakaj? Ker če teh lastnosti nimaš, te lahko kakršnakoli sila, ki bi bila inteligentnejša od tebe in ima možnost vplivati na tvojo presojo, tvoje misli, tvoje občutke, nategne. To, zakaj bi ji bilo do tega, da te nategne in "prisili" v to, da verjameš, da ali bog je ali pa da ga ni, ali pa da je ona sama bog, je pa že višja filozofija in bi bilo treba kak esej za to.

Poanta pa je v tem, da ni prav nobenega dokaza za to, da ima človek sam zavest. To ve vsakdo, ki se ukvarja s kognitivno znanostjo. Kakšni zelo inteligentni rasi morda ne bi bilo preveč težko sestaviti robota človeka, ki ga noben človek ne bi ločil od drugih, razen oni seveda, ker vanj ne bi vtaknili zavesti/duše. Še sam se ne bi ločil od drugih. Čutil bi, čustvoval bi, imel bi funkcijo bolečine, veselja, zaljubil bi se, ko bi se mu v možganih nabralo malo več dopamina in bi imel zraven kakšno primerno deklico zanj. Ta robot bi imel program, da se odziva tako kot človek, imel bi kvantne možgane, ki bi navzven delovali kot človeški. Le ti bi imeli sposobnost upravljati z organizmom tako, kot morda z njem upravlja človeška zavest.

Ti lahko čutiš, da si zavestna. Ampak lahko se zamozavajaš. Lahko si preprosto biorobot v katerega je bil vstavljen program Človek in ki ima program Jaz sem, ki ga stalno opominja, da je on nekaj več kot le telo.
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: LJ

Neprebrana objava Napisal/-a Mahagonij »

kumrovska napisal/-a:Bog je vse in nič, je absoluten. Bog je vsa materija in vsa duhovnost, je vse kar vidimo in vemo in je vse kar ne vidimo in ne vemo.
Torej, ce parafraziram, si ti besedo "bog" redefinirala kot "vse kar obstaja", kar zreducira vprasanje o obstoju boga v "ali obstaja vse kar obstaja", kar je tavtologija.
Bravo, dokazala si obstoj boga po svojem pojmovanju kaj je to bog.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
mavricijaa
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a mavricijaa »

Mahagonij napisal/-a:
kumrovska napisal/-a:Bog je vse in nič, je absoluten. Bog je vsa materija in vsa duhovnost, je vse kar vidimo in vemo in je vse kar ne vidimo in ne vemo.

tipičen panteizem
mavricijaa
Sramežljivka
Sramežljivka

[/quote]

1. Nič me ne moti.
2. Večnost Boga.
Zadnjič spremenil mavricijaa, dne 03. Maj. 2009 18:03, skupaj popravljeno 1 krat.
mavricijaa
Sramežljivka
Sramežljivka

Tysia napisal/-a:
g00fy_qa napisal/-a:
Noelia napisal/-a:Religije si je izmislil človek in bog ne zahteva od nas tistega kar so si izmislili.

Ta del mi je res všeč in tudi sama tako mislim. Bog, če obstaja, od nas ne zahteva trpljenja, odpovedovanja, slepega sledenja... Če bi že karkoli pričakoval, bi to verjetno bil naš razvoj in polno življenje, saj smo navsezadnje na tem planetu zato, da živimo zdaj in ne da celo življenje čakamo kaj bo, ko bomo umrli.

Tudi sama mislim tako. Mislim celo, da je človek lahko, kljub temu da (verjetno) Bog (oziroma neka "višja sila", ki je inteligentnejša od človeka) obstaja, še vedno on sam svoj mali bog in da upravlja svoje življenje tako, kot ga je (načeloma) volja - če le ima dovolj zavedanja (kar pa je verjetno za povprečnega človeka relativno težko doseči).
Sicer pa, kaj pa je mišljeno pod "opevano" svobodno voljo?

Vera in religija sta za moje pojme nekaj povsem drugega, pa čeprav sta za veliko oči tesno povezani. Religija je tudi politika. Vera pa ne. Religijo je lahko pripomoček, ki pomaga pri vodljivosti ljudi. Itn. Vera pa je načeloma (ne vedno, ter odvisno kakšen tip) zelo pozitivna zadeva.

g00fy_qa, super si napisala, živimo sedaj in ne čakamo celo življenje, kaj bo, ko bomo umrli. :)

Svobodba volja je to, a imamo možnost, da se sami odločamo kaj bomo naredili in smo tudi odgovorni za posledice svojega moralnega ali nemoralnega delovanja. Bog nam je dal to možnost. Kriviti boga za trpljenje in zlo v svetu pa je največja bedarija. Ali bog povzroča zlo- ne mi sami ljudje delamo slabe stvari.

Ker nam je bog dal svobodno voljo, zaradi tega je zlo v svetu, ker zdaj ni več on odgovoren za naša dejanja, ampak mi sami. Če ne bi imeli svobodne volje, bi bili le roboti, ki bi jim nekdo ukazoval kaj naj delajo.

Vera brez religije ne more obstajati, saj bi izumrla, ker je človek družbeno bitje in rabi skupnost v kateri so zbrani podobno misleči.
( To je ravno tako kot bi rekli, saj znanje je dobro, gremo kar ukiniti šole. Ampak kaj bi se zgodilo, nekaj časa bi se sami izobraževali, potem pa bi kmalu prenehali.)

Pa to o višji sili ko pišeš itd.- ti verjameš v razum in to ne moreš imenovati bog. Pa pišeš, da je vsak človek sebi bog- ravno to je opisano v zgodbi o Adamu in Evi, kao sta hotela biti kakor bog in to je bil izvir vsega zla.
Tysia
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a Tysia »

mavricijaa napisal/-a:Svobodba volja je to, a imamo možnost, da se sami odločamo kaj bomo naredili in smo tudi odgovorni za posledice svojega moralnega ali nemoralnega delovanja. Bog nam je dal to možnost.

Ker nam je bog dal svobodno voljo, zaradi tega je zlo v svetu, ker zdaj ni več on odgovoren za naša dejanja, ampak mi sami. Če ne bi imeli svobodne volje, bi bili le roboti, ki bi jim nekdo ukazoval kaj naj delajo.

Misliš?
Kar se tiče odgovornosti se popolnoma strinjam. Glede svobodne volje - je pa zame zadeva veliko, veliko bolj kompleksna.
Že če pogledaš čisto osnovno delovanje povprečnega človeka, se zadeva lahko zakomplicira. Ti (človek na splošno) deluješ zavestno, velik delež pa tudi preko podzavesti. Nekaj ti je všeč in ne veš, ZAKAJ ti je všeč (ne sicer vedno, a verjetno se lahko hitro namisliš kakšen tak primer). Potem pa sprejmeš neko odločitev na podlagi tistega "ne vem zakaj mi je všeč", in ponavadi (vsaj večina, se mi zdi) ne premišljuješ o tem.
Tukaj bi še lahko govorili o svobodni volji, ki pa je tudi že rahlo okrnjena. Če se oseba ne zaveda vedno, zakaj se je tako odločila (oziroma najde nek "plitek" razlog), svobodna volja po mojem dojemanju deluje "za naprej". Torej - nekaj počneš in ne veš, zakaj počneš (ali pa niti ni pomembno takrat), nato to posrka tvoja podzavest. Potem pa pride čez nekaj časa do neke akcije, kjer si se primorana odločiti, kako ukrepati - in velika verjetnost obstaja, da se odločaš glede na to, kar ti narekuje lastna podzavest. (Ne govorim za vsa dejanja.)
Potem pa se lahko spustimo še bolj globoko, v še bolj kompleksne zadeve. Take, ki tu ne bodo slišane "čira čara", pa pokažejo, kako je lahko svobodna volja okrnjena ali pa zmanipulirana: delovanje medijev na družbo, na človeka. Delovanje družbe na posameznika. Itd.

mavricijaa napisal/-a:Vera brez religije ne more obstajati, saj bi izumrla, ker je človek družbeno bitje in rabi skupnost v kateri so zbrani podobno misleči.
( To je ravno tako kot bi rekli, saj znanje je dobro, gremo kar ukiniti šole. Ampak kaj bi se zgodilo, nekaj časa bi se sami izobraževali, potem pa bi kmalu prenehali.)

Do neke mere bo to držalo - v smislu, da lahko religija "pomaga" pri verovanju. Drugače pa mislim, da je človek tako ali tako bitje (morda se motim), ki je narejeno na tak način, da veruje v nekaj. Lahko je to Bog, lahko so bogovi, lahko je karma, lahko pa celo znanost ali pa evolucija.
Za to ne potrebuje nujno družbe. To pa zato, ker ponavadi potrebuje nekaj, kar mu osmisli življenje ( človek živi za "nekaj več" verjetno - v primerjavi s poznavanjem živali in rastlin).

mavricijaa napisal/-a:Pa to o višji sili ko pišeš itd.- ti verjameš v razum in to ne moreš imenovati bog. Pa pišeš, da je vsak človek sebi bog- ravno to je opisano v zgodbi o Adamu in Evi, kao sta hotela biti kakor bog in to je bil izvir vsega zla.

Hm, hm, kako pa veš, da jaz verujem v razum? No, lahko bi rekla, da sem daleč od tega. Je pa to ena zadeva, ki je super, ki jo imamo, da jo uporabljamo in...ki je lahko, če govorimo v verskem smislu - lahko tudi indikator čistosti človeka, na nek način.
To, da je človek sebi bog lahko obrneš tudi na način, ki bi bil slab. Ampak mislim, da je to na podoben način kot to, kar pravijo o denarju: "Denar je slab, kvari ljudi." Pa je res slab, ali postane slab zato, ker pokaže, razkrije človeka lahko tudi v samo bistvo?
Ali drugače: lahko si nečimrn bog, narcisoiden bog, ki je več kot drugi, ki mu je smisel življenja upravljanje z drugimi. Lahko pa si bog, ki se zaveda svojih dejanj in ima nanje večji vpliv - ima več svobodne volje - kar pa ne pomeni, da jo (zavedanje) zlorablja.

Ps. Zakaj pa misliš, da imamo ljudje razum?
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a g00fy_qa »

mavricijaa napisal/-a:Ker nam je bog dal svobodno voljo, zaradi tega je zlo v svetu, ker zdaj ni več on odgovoren za naša dejanja, ampak mi sami. Če ne bi imeli svobodne volje, bi bili le roboti, ki bi jim nekdo ukazoval kaj naj delajo.

Zlo v svetu obstaja zaradi marsičesa, zagotovo pa ne zato, ker nam je bog dal svobodno voljo.
Prvič, jaz si ne predstavljam kako nam je bog poklonil svobodo odločanja - verjetno tukaj izhajaš iz krščanstva? Najprej bi bilo lepo dokazati krščanskega boga (kar vam nikoli ne bo uspelo :D) in potem lahko razpredamo o tem, kdaj in zakaj nam je milostno podaril svobodno voljo.
Drugič, svobodne volje v bistvu ni. Nobena odločitev, ki jo sprejmeš, ne more biti posledica svobodne volje, zato, ker je posledica vseh informacij, ki si jih do takrat shranil v svojo bazo podatkov in preko katerih si konstruiral svojo mapo sveta. Tvoja odločitev je tako odvisna od vseh inputov, ki jih imaš do trenutka odločitve in ker je odločitev vedno posledica le-teh; svobodne odločitve ni.

mavricijaa napisal/-a:Vera brez religije ne more obstajati, saj bi izumrla, ker je človek družbeno bitje in rabi skupnost v kateri so zbrani podobno misleči.

Vera brez religije je totalno možna. :D Religija brez vere - bolj težko.
Religija je organizirano verovanje in čaščenje 'boga', z vsemi religijskimi sestavinami (sveti teksti, osebe, živali, obredi ...), medtem ko vera tega ne vsebuje - dokler ni vera izražena v religiji seveda. Trditi, da vera brez religije ne more obstajati, je neumnost. Vera je neko osebno prepričanje in ni nikakor pogojena z religijo.

mavricijaa napisal/-a:Pa to o višji sili ko pišeš itd.- ti verjameš v razum in to ne moreš imenovati bog. Pa pišeš, da je vsak človek sebi bog- ravno to je opisano v zgodbi o Adamu in Evi, kao sta hotela biti kakor bog in to je bil izvir vsega zla.

Ne razumeš koncepta 'vsak človek je sebi bog'. Seveda da so v Bibliji to predstavili kot zlo - če bi ljudje verjeli v ta koncept, bi jih bilo bolj težko manipulirati.
Bistvo je, da nad nami ni velike božje roke, ki po smrti kaznuje slabe in nagradi dobre. Ni pekla, ni nebes, ni posmrtne pravičnosti. Če boš ponižen in priden in tiho - bo to vse, kar si v življenju naredil in nihče te ne bo poplačal. Sam svoj bog pomeni, da si sam ustvarjaš svoje življenje. Sam sebi odgovarjaš, ko kaj ni prav in edino ti lahko spremeniš stvari na bolje. Na kratko.
mavricijaa
Sramežljivka
Sramežljivka

Tysia napisal/-a:
mavricijaa napisal/-a:Svobodba volja je to, a imamo možnost, da se sami odločamo kaj bomo naredili in smo tudi odgovorni za posledice svojega moralnega ali nemoralnega delovanja. Bog nam je dal to možnost.

Misliš?
Kar se tiče odgovornosti se popolnoma strinjam. Glede svobodne volje - je pa zame zadeva veliko, veliko bolj kompleksna.
Že če pogledaš čisto osnovno delovanje povprečnega človeka, se zadeva lahko zakomplicira. Ti (človek na splošno) deluješ zavestno, velik delež pa tudi preko podzavesti. Nekaj ti je všeč in ne veš, ZAKAJ ti je všeč (ne sicer vedno, a verjetno se lahko hitro namisliš kakšen tak primer). Potem pa sprejmeš neko odločitev na podlagi tistega "ne vem zakaj mi je všeč", in ponavadi (vsaj večina, se mi zdi) ne premišljuješ o tem.
Tukaj bi še lahko govorili o svobodni volji, ki pa je tudi že rahlo okrnjena. Če se oseba ne zaveda vedno, zakaj se je tako odločila (oziroma najde nek "plitek" razlog), svobodna volja po mojem dojemanju deluje "za naprej". Torej - nekaj počneš in ne veš, zakaj počneš (ali pa niti ni pomembno takrat), nato to posrka tvoja podzavest. Potem pa pride čez nekaj časa do neke akcije, kjer si se primorana odločiti, kako ukrepati - in velika verjetnost obstaja, da se odločaš glede na to, kar ti narekuje lastna podzavest. (Ne govorim za vsa dejanja.)
Potem pa se lahko spustimo še bolj globoko, v še bolj kompleksne zadeve. Take, ki tu ne bodo slišane "čira čara", pa pokažejo, kako je lahko svobodna volja okrnjena ali pa zmanipulirana: delovanje medijev na družbo, na človeka. Delovanje družbe na posameznika. Itd.

Do neke mere bo to držalo - v smislu, da lahko religija "pomaga" pri verovanju. Drugače pa mislim, da je človek tako ali tako bitje (morda se motim), ki je narejeno na tak način, da veruje v nekaj. Lahko je to Bog, lahko so bogovi, lahko je karma, lahko pa celo znanost ali pa evolucija.
Za to ne potrebuje nujno družbe. To pa zato, ker ponavadi potrebuje nekaj, kar mu osmisli življenje ( človek živi za "nekaj več" verjetno - v primerjavi s poznavanjem živali in rastlin).

Hm, hm, kako pa veš, da jaz verujem v razum? No, lahko bi rekla, da sem daleč od tega. Je pa to ena zadeva, ki je super, ki jo imamo, da jo uporabljamo in...ki je lahko, če govorimo v verskem smislu - lahko tudi indikator čistosti človeka, na nek način.
To, da je človek sebi bog lahko obrneš tudi na način, ki bi bil slab. Ampak mislim, da je to na podoben način kot to, kar pravijo o denarju: "Denar je slab, kvari ljudi." Pa je res slab, ali postane slab zato, ker pokaže, razkrije človeka lahko tudi v samo bistvo?
Ali drugače: lahko si nečimrn bog, narcisoiden bog, ki je več kot drugi, ki mu je smisel življenja upravljanje z drugimi. Lahko pa si bog, ki se zaveda svojih dejanj in ima nanje večji vpliv - ima več svobodne volje - kar pa ne pomeni, da jo (zavedanje) zlorablja.

Ps. Zakaj pa misliš, da imamo ljudje razum?

Greh je, če delaš zavesto slaba in zla dejanja. Nihče ne trdi, da nismo zmanipulirani- od družbe itd. Imaš svobodno voljo in se lahko pustiš vplivu družbe in delaš slabo. Imaš izbiro- to je svobodna voljo- lahko se odločiš za slabo ali dobro. Treba se je zavedati, da smo odgovorni za svoja dejanja, ne pa da povsod iščemo samo pravice.

Ti trdiš, da je človek bog in potem to primerjaš z denarjem- se pravi, da je človek=bog=denar. Da prevedem tvoj stavek: denar (=človek=bog) je slab, kvari ljudi. In potem bi ti izpeljala iz tega: pa je res denar (=bog=človek)slab, ali postane slab zato, ker pokaže, razkrije človeka lahko tudi v samo bistvo? To bi bil čisti nesmisel.
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica
Kontakt:

@g00fy_qa, Tysia, mavricijaa
Vera brez religije in religija brez vere - oboje je možno. Zavisi le od interpretacij besed religija in vera. Ve se pogovarjate o veri in religiji brez da bi prej natančno definirale te besede. Najprej pokukajte v SSKJ, koliko različnih pomenov imata tidve besedi, potem še kam drugam. Velikokrat so celo enačeni, imata isti pomen.

Tysia, mavricijaa preobrača pomen tvojih povedi na glavo in če mene vprašaš, niti dobro ni prebrala tega, kar si napisala, ali pa je v tvojih povedih (kdo ve zakaj) morda hotela videti nekaj, kar ne obstaja. Celo ponavlja to, kar si ti že napisala, neprevidnemu bralcu pa potem lahko izpade, kot da ti zagovarjaš ravno nasprotno.
Seveda to dela nezavedno, zato to nikakor (po njeno) ni! zlo dejanje in je to naredila povsem nesvobodno (česar verjetno ne bo priznala... oz. bi bilo morda še toliko slabše, če priznala bi :wink: ... potem bi namreč priznala, da svobodno dela take packarije). Če pa to dela zavedno - potem pa naj se čuva šibe božje.

Kot je že povedala g00gy_qa, tudi meni ne daje vtisa, da šteka kaj naj bi pomenilo "bog je v tebi", izhaja predvsem iz svetopisemske razlage da se ne smeš imeti za boga, pri tem pa upošteva le svojo enačico pojma boga.

"Odpusti ji, saj ne ve kaj dela"... je rekel Jezus Kristus iz Nazareta :D
Zadnjič spremenil Boris, dne 07. Feb. 2009 13:03, skupaj popravljeno 1 krat.
Odgovori