Slaba drža

Za dušo in telo.
Tamarra*
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a Tamarra* »

*slatka* napisal/-a:Spomnim se tudi, da so kar nekaj časa nazaj na Top shopu prodajali kot nekakšen pas, ki si si ga dal na hrbet in je zapisakl, če si se začel pukljasto držati :D

Mi lahko kdo pomaga, kako se reče temu pasu in, če se ga da še kje dobit? :(
We can judge the heart of a man by his treatment of animals." Immanual Kant
Uporabniški avatar
britney20
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a britney20 »

jz mam tud probleme z držo:(
candy.
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a candy. »

Jaz pa imam pokončno držo odkar pomnim :D Vedno sem se držala vzravnano, saj so mi že kot otroku vedno govorili, naj se držim ravno, ker si bom uničila hrbtenico ipd. Pa sem se navadila in s tem nimam problemov :razz:
Tysia
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a Tysia »

Zakaj pa ne bi začeli s kontrolirano lepo držo? Predvsem v sedečem položaju, pred računalnikom. Pomoč lastnih možganov in mišic je kar se tega tiče najbolj učinkovita. :)

Pa seveda...vaje za moč. Hrbtnjaki in trebušnjaki. ;)
Tamarra*
Cosmofrik
Cosmofrik

^^ Ja težko je kontrolirat, ko se niti sam ne zavedaš, da se grdo držiš, veš :wink:

Sicer pa, kaj so to hrbtnjaki? :gruebel:
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a jullia_ »

Mislim, da je to tista vaja, ko ležiš na trebuhu in se dvigaš gor. Obratno kot trebušnjaki :)
Tysia
Kofetarica
Kofetarica

Tamarra* napisal/-a:^^ Ja težko je kontrolirat, ko se niti sam ne zavedaš, da se grdo držiš, veš :wink:

Vem. Ampak kljub temu lahko z zavestno vajo in s pomočjo opazovanja svoje drže v ogledalih ter s pomočjo prijateljevih opozoril storiš veliko.

Tamarra* napisal/-a:Sicer pa, kaj so to hrbtnjaki? :gruebel:

Tako kot je napisala Jullia. Izvajanje vaj za hrbtne mišice, pri katerih sta najbolj osnovni (statična oblika) stoja, hoja in sedenje z ravnim hrbtom ter izvajanje vaj (dinamično ali statično) v leži na trebuhu: ponavadi dvigovanje rok in nog izmenično/hkrati.
Tamarra*
Cosmofrik
Cosmofrik

Aha, poznam to vajo :)

Sicer pa - gledam se v ogledalu, popravim držo, ko pa pozabim na to, se podzavestno začnem grdo držat. Moj mi nonstop, ampak res NONSTOP govori in me popravlja že res dolgo, pa nič ne pomaga :( začela sem delat vaje za lepšo držo, ne vem če bo kaj od tega. Mislim, da bi res tisti pas rabila, ki bi piskal pri grdi drži. :gruebel:
Tysia
Kofetarica
Kofetarica

V tem primeru bi pas lahko pomagal. Ampak še vedno ti priporočam, da se z držo ukvarjaš čimbolj zavestno. In da si zavestno "narediš" razne pripomočke. Na primer, ko sediš na navadnem stolu, skušaj vedno (kadar ne pišeš) imeti roke za naslonjalom, kar te bo avtomatsko sililo v bolj ravno držo. Ali pa si kupiš veliko žogo namesto stola. Tudi ta te sili (ker moraš loviti ravnotežje, da ne padeš ter zaradi same oblike) v bolj pokončno držo.

Pa še nekaj. Zavestno poskušaj večkrat na dan vleči lopatice skupaj ter hkrati potiskati ramena navzdol. Če nimaš kakšne specifike glede krive drže, bi to znalo pomagati.

Ps. Fantu pa lahko za ponovoletno darilo podariš palico - vsakič, ko se ukriviš, naj te udari po zadnjici. :D Hecam se.
Tamarra*
Cosmofrik
Cosmofrik

Žoga bo že kmalu zamenjala stol (čeprav to ne bo več tako udobno, predvidevam :P), se že nekaj časa spravljam k nakupu.

Hvala ti za nasvete :)
Tysia
Kofetarica
Kofetarica

Malenkost. ;)
Žoga pa niti ni tako neudobna, kot se kaže. Ko se navadiš, je baje (meni ša že od nekdaj) dosti bolj udobna od stola. Plus še en dodatek: vedno rahlo treniraš trebušne in hrbtne mišice.

Srečno! :)
pikapolonca23
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a pikapolonca23 »

Sama sem pred kratkim zamenjala stol za žogo. Imajo velikosti 65, 75 in 85. Baje je prava velikost odvisna od višine (visoka sem 176 cm), ali od dolžine rok (pri meni je točno 75).

Kupila sem si jo, ker se že več let nepravilno držim in zadnje leto čutim bolečine v križu. Šla sem tudi na slikanje, izkazalo se je, da imam 4. in 5. vretence zelo skupaj. Bla sem tudi na fizioterapiji.

No in ta žoga meni neki ful ne pomaga...vseeno se še krivo držim :( Je mogoče, da je premalo napihnjena? Fora je v tem, da veliko sedim za računalnikom (takšno delo imam) in za vaje nimam glih časa oz. si ga ne vzamem :(

Ima mogoče katera vaje, ki se delajo s to žogo? Sem že iskala, pa nisem našla :(

Hvala.
Uporabniški avatar
Roisin
Debatorica
Debatorica
Kraj: ankaran

Neprebrana objava Napisal/-a Roisin »

vpiši se na fitnes in naj ti na uvajalni uri povejo, katere vaje izvajaj in kako. če narediš ful vaj za hrbtenico, je fajn nardit tud vaje za trebuh. mislim, da bi bil fitnes najbolj fajn, če maš probleme. drža se ti najbrž ne bo popravila sama od sebe, ker se moraš kontrolirat, boš pa veliko naredila za celotno hrbtenico, ki ti bo hvaležna, saj se ti bodo prej ali slej ob slabi drži pojavili taki ali drugačni problemi (bolečine).
tista žoga za sedenje je super, dobri so pa tud stoli spinalis, ki so dražji, a super, če pravilno sediš na njih.
Tysia
Kofetarica
Kofetarica

Žoga ponavadi ni dovolj, če imaš resne težave z držo in bolj malo motivacije. Prej ko slej tudi tam najdeš položaj, ki ti je najbolj udoben - to pa je slaba drža - ker imaš mišice (najverjetneje), ki pomagajo pri pokončni drži bolj šibke. Če pa se odločiš zavestno držati ravno držo, pa ti žoga lahko zelo pomaga. Vedeti pa moraš, da na začetku ne bo najbolj prijetno in te bo verjetno "vse" bolelo zaradi nove drže. Se pa človek hitro navadi. :D Poleg tega, da je vredno.

Kar se vaj tiče, pa lahko malo pogledaš po internetu, jih kar mrgoli. Nekaj linkov:

Vaje na žogi.
Tudi za pse je dobra.[url]
[url=http://www.fit-on.net/gimnasticna_zoga_vadba_terapija-99049-4503-a.html]Članek o gimnastični žogi.
pikapolonca23
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a pikapolonca23 »

Poglejte kaj sem našla...no moj fant je našu :)

http://www.aktivna.si/gibanje/vaje/vide ... 497@1.aspx

Sem probala pa bo treba še vadit, saj sem očitno kupila žogo za št. večjo kot naj bi :(

Pa saj ne moreš vedet, ko pa vsak drugače reče :( mah bo že

Bom še vadila! Upam, da se moja drža popravi.

LP
LP z dolenjskega konca
Odgovori