Plače v Sloveniji: kdaj bomo v EU?

Vse o politiki od svetovne do domače
Odgovori
jagodka85
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a jagodka85 »

sanjaanja napisal/-a:Ne bom odpirala nove teme, ker je ena od plač že tukaj.
Zanima pa me, ste dobili 13. plačo ?
Mi jo nismo, ker se že pozna recesija in ni denarja.

Ne, pa tud božičnice ne, nč pač. Ampak tko pač je, tam kjer jst delam, tuki še nikol niso tega vidl in vrjetn tud nikol ne bomo.
gemini
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: notranjska
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a gemini »

Mahagonij napisal/-a:
kalanhoja napisal/-a:
gemini napisal/-a:Jst sm sicer študentka, tko da 13. plače tako ne bi dobila. Sem pa kljub recesiji dobila dobro božičnico :)

Od kdaj pa študentje dobijo božičnico?
Jst sm jo. Oziroma dobival sm 13. placo. Tko pac je ce delas v dobri firmi.

Zakaj pa je ne bi? Prepovedano ni, je pa dobra stimulacija in nagrada za dobro opravljeno delo.
Ko odvržeš vso strast
in me prideš nežno krast
tvoji poljubi z dlanmi kot bi mi
ustavil čas in že se dani (Neisha)
orhideja1
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a orhideja1 »

Mahagonij napisal/-a:
kalanhoja napisal/-a:
gemini napisal/-a:Jst sm sicer študentka, tko da 13. plače tako ne bi dobila. Sem pa kljub recesiji dobila dobro božičnico :)

Od kdaj pa študentje dobijo božičnico?
Jst sm jo. Oziroma dobival sm 13. placo. Tko pac je ce delas v dobri firmi.

Ah daj no, študent sploh ne dobiva plačo, kaj šele 13. plačo, dobiva plačilo preko napotnice, ne pa plačo.
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *purple* »

plača pomeni izplačilo osebnega dohodka, tko da nevem zakaj študentske plače nebi smeli poimenovati v plače?
A je teb tom hudo na šihtu, da se zaganjaš na študente oziroma use tiste, ki delajo prek napotnic in poodbno, al kaj?

zame je moje plačilo, ki ga dobim za delo,plača, ker ravno tako delam odgovorno delo in ni med zaposlenim, ki dela isto kot jaz, nobene razlike.le na listu papirja!

in ja tudi študentje dobivajo božičnice in trinajste plače, ali pa oboje skupaj.use je odvisno od firm.
gemini
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: notranjska
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a gemini »

orhideja1 napisal/-a:
Ah daj no, študent sploh ne dobiva plačo, kaj šele 13. plačo, dobiva plačilo preko napotnice, ne pa plačo.

Ti boš že vedela, kaj drugi dobimo nakazano :lol:
Ko odvržeš vso strast
in me prideš nežno krast
tvoji poljubi z dlanmi kot bi mi
ustavil čas in že se dani (Neisha)
jagoda-malina
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a jagoda-malina »

*purple* napisal/-a:plača pomeni izplačilo osebnega dohodka, tko da nevem zakaj študentske plače nebi smeli poimenovati v plače?
A je teb tom hudo na šihtu, da se zaganjaš na študente oziroma use tiste, ki delajo prek napotnic in poodbno, al kaj?

zame je moje plačilo, ki ga dobim za delo,plača, ker ravno tako delam odgovorno delo in ni med zaposlenim, ki dela isto kot jaz, nobene razlike.le na listu papirja!

in ja tudi študentje dobivajo božičnice in trinajste plače, ali pa oboje skupaj.use je odvisno od firm.

Študentje ne dobivate plačo. In pod osebni dohodek spada plača, ne pa vsako izplačilo. To imaš ločeno še v dohodnini!!
matjazd
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a matjazd »

*purple* napisal/-a:zame je moje plačilo, ki ga dobim za delo,plača, ker ravno tako delam odgovorno delo in ni med zaposlenim, ki dela isto kot jaz, nobene razlike.le na listu papirja!

Ja ja in ta papir ni navaden papir. Tu so zapisane tvoje pravice, dolžnosti in odgovornost. Kot študenta te lahko danes odslovijo. Na žalost tudi delavca lahko, a mu pripadajo določene pravice.
Ne študent ne dobi 13. plače :idea: A si slučajno plačala prispevke? A ti slučajno gre v pokojninsko osnovo? Ne. Torej to ni 13. plača. Če pa si dobila izplačano nagrado prek servisa pa ne enači izplačila s 13. plačo.
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: LJ

Neprebrana objava Napisal/-a Mahagonij »

No uredu. Ni placa, ker nisem zaposlen.
Pol bom pa tko reku. Jst sm dobival na koncu leta dodaten denar v visini prejsnjega mesecnega prejemka.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
matjazd
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a matjazd »

Mahagonij napisal/-a:No uredu. Ni placa, ker nisem zaposlen.
Pol bom pa tko reku. Jst sm dobival na koncu leta dodaten denar v visini prejsnjega mesecnega prejemka.

To pa 100% možno. A se ne tretira kot 13. plača. Vprašanje pa je bilo najbrž mišljeno za zaposlene, ker zanje je treba plačati prispevke.
Uporabniški avatar
UG84
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka

Neprebrana objava Napisal/-a UG84 »

Mahagonij napisal/-a:Mene pa zanima kaj to pomeni "bomo v EU"? Kaksna placa mora bit da smo v EU?

Tud mene!

Mene na primer blazno jezi, ker ljudje kar nekaj na pamet klamfajo - 'kdaj bomo imeli evropske plače' buhu! Slovenija je na sredini glede plač - hočete vedeti kolikšni so zneski v spodnji polovici (Madžarska. Češka, LItva, Slovaška, Latvija, Poljska, ipd)? V Bolgariji na primer, pa Romuniji, kjer je minimalna plača 112 / 136 EUR? In ja, imate na drugi srani Luksemburg s 1609 EUR. Je pa tam res vse izjemno drago, v Bolgariji na primer pa ni vse 4x cenej kot pri nas.

Ja, dragi, tudi TO je EU, tak da kar nekaj na pamet govort je res neumno. Mi bi se stalno nekaj primerjali z EU, pa takrat mislimo samo na MORDA tretjino držav članic.
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: Primorska

Neprebrana objava Napisal/-a Mimi_M »

sanjaanja napisal/-a:Ne bom odpirala nove teme, ker je ena od plač že tukaj.
Zanima pa me, ste dobili 13. plačo ?
Mi jo nismo, ker se že pozna recesija in ni denarja.

Ja, mi smo jo decembra dobili, jst neki čez 500 € neto. Ampak lani pač 13. plača ni bla 100% povprečna plača, temveč manj. Se mi pa zdi prav, da je bila izplačana, ker je naše podjetje prvo polovico leta še vedno poslovalo z dobičkom, kriza s eje pričela in pokazala v drugi polovico leta.
ana27
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a ana27 »

*purple* napisal/-a:plača pomeni izplačilo osebnega dohodka, tko da nevem zakaj študentske plače nebi smeli poimenovati v plače?

A si ti kdaj videla obrazec za dohodnino? Ne nisi, očitno nisi, če nisi ugotovila, da sta plača in študentsko delo popolnoma ločena in v drugi rubriki.
GeorgeConstanza
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a GeorgeConstanza »

Slovenija je glede plač definitivno v EU, ker so res visoke.

Zakaj se pa z 1000€ v Sloveniji 2x težje preživi, kot s 500€ na Poljskem, morate pa vprašat potratno slovensko državo.
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *purple* »

ana27 napisal/-a:

A si ti kdaj videla obrazec za dohodnino? Ne nisi, očitno nisi, če nisi ugotovila, da sta plača in študentsko delo popolnoma ločena in v drugi rubriki.

pa kaj mene briga dohodninska napoved in kaj tam piše glede plač.Sem povedala, da je zame plačilo za mesečno delo, ki ga opravljam, plača, pa če ne vemkaj!
a_pikica_a
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a a_pikica_a »

^^delam v trgovini z oblekami pa smo dobili božičnico v obliki bona. Kar se mi zdi super, glede na to da pri večini študentskih del ne dobijo ničesar. Pa na nekaj mesecev dobimo tudi delovno oblačilo v določenem znesku. To pa je le dobra volja delodajalcev.

Kar se tiče študentskega plačila, po domače bi se lahko reklo plača, ampak to seveda formalno ni. Pri tem plačilu manjka še veliko dodatnih stvari in pravic ter dolžnosti. Tu se lahko spet vprašamo, zakaj firme raje zaposlujejo študente? Ne plačujejo jim (nam) potnih stroškov, malice, zavarovanja in tako naprej. Skratka, razlika med plačo zaposlenega in študentskega plačila ne sme ostati zanemarljiva.

Kar se mene tiče pa jaz svoje plačilo poimenujem plača. Čeprav vem, da to ni isto.:)
I can resist anything but temptation. Oscar Wilde
Odgovori