..Evelyn.. napisal/-a:Pravoslavna cerkev v Sloveniji je, prvo vedi nekaj potem pa blebleči. Pri Tivoliju, čez železnico se lepo ogromno blešči, tudi njihov ogromen zvonik in njihova oblika križa, pravoslavcem pa se pustiš "posiljevati" z njihovo vero?
P***a še kot pomembno v turizmu jo omenjajo..
KLIK. Ti pa boš tle ves pameten zinil, kaj bi bilo, če bi jo zgradili.. neveš niti kaj maš v lastni državi, ki jo tako poveličuješ in poskušaš "zaščititi"..
Ma nemoj?! Hvala, ker si me razsvetlila! Vsak dan se vozim po Tivolski in nikoli nisem vedel, da je cerkev na desni strani Pravoslavna cerkev

Kaj bi jaz brez tebe!
Sicer pa ok... vidim, da je napaka na moji strani... jaz sem se zatipkal pri pisanju... izpustil sem namreč besedo "oni"... stavek je bil namreč mišljen na tak način:
To je tako kot, da bi oni zgradili patriarhat pravoslavne cerkve ali pa nek azijski tempelj. Torej, da bi oni (muslimani) imeli v svoji islamski državi enega izmed teh verskih objektov. Skratka, my mistake!
andrejav88 napisal/-a:Če majo lahko pravoslavci svojo cerkev sred Ljubljane, je prav da tud muslimani majo svojo džamijo, sploh glede na dejstvo, da veliko večji delež muslimanov v slo kot pravoslavcev.
To, da imamo v Slovenji pravoslavno cerkev, ni nikakršen tehten razlog, da bi tudi oni imeli svojo džamijo. Pravoslavna vera je ena izmed vej krščanstva... gre za skoraj enake zadeve, le datumi so malce zamaknjeni... v splošnem pa ni neke bistvene razlike. Iz tega sledi, da to ni nikakršno sedmo čudo, da imajo pravoslavci svojo cerkev v vsaki krščanski državi... ravno tako, kot ni čudno, da imajo džamijo v vsaki islamski državi.
In tisti, ki omenjate, da imajo tudi drugod po Evropi džamije oz. se sklicujete na tolerantnost Evrope, pa bi vam povedal še to. Največ mošej in džamij je v Veliki Britaniji in Franciji. In zakaj? Zato, ker so bili imperialisti in so imeli kolonije. Mi smo pa en k***c in nismo nikomur ničesar dolžni.
Pa ne mi zdej spet usekat z nekakšno demokracijo... za nekatere stvari je pač treba potegniti črto! Kdo pa pravi, da je demokracija najboljši sistem? Jaz pravim, da ima vsak sistem svoje meje.
In glede same arhitekture... Orientalski tip gradnje pač ne sodi v naš prostor in pika. Vsaka zgradba, katero se postavlja, mora spadati v nek širši urbanistični načrt mesta. (Nikoli ne boste dobili dovoljenja postaviti stolpnico ob Prešernovem trgu). Mora imeti primeren gabarit (osnovne dimenzije - ne postavljamo tovarniško halo med enodružinske hiše ali svetilnik med vila-bloke), primerne lastnosti (emisije in imisije snovi, omejitve hrupa, prometa, dostopov, osvetljevanje...).
Točka, okoli katere pa se najbolj prerekajo, pa je ravno ta, na katero bi se vi radi sklicevali, pa vam ne ratuje - o skladnosti z okoliško estetiko. Po domače povedano: Ne moreš postavljati stekleno, kockasto ultramoderno - minimalistično stavbo med vrstne hiše. Ne gre. Ker je treba ohraniti nek videz okolice, drugače je groza.
Nihče vam pa ne preprečuje, da jo postaviš nekje v predmestju, v kakšni hosti ali pa v soseski, ki je že sicer nepovezana (je zelo eklektična). Ker tam okoli - ni ničesar, kar bi se "tolklo" z džamijo.
Yazmeen napisal/-a:In zakaj že bi oni mogl met svoje 'obrede' v slovenščini??? Če vsi muslimani molijo v arabščini?! A pr nas bi mogl pa (teb na čast) molt v slovenščini?!

Itak bojo v džamiji sami muslimani zbrani, tko da ne bojo nobenga (teb podobnga) motl s svojimi molitvami v arabščini.!
Ravno v tem je problem, ker oni ne bodo molili NE v arabskem, NE v slovenskem jeziku, ampak v bosanskem! Njihov mufti je iz Bosne in vsa ''predavanja'' bo izvajal v bosanskem jeziku. In da ne bo kdo sedaj mislil, da imam kaj proti Bosancem. Gre se le za povsem zgrešen princip, da se bo v
Sloveniji, v objektu
arabskega izvora, predavalo v bosanščini. Kje je tu logika??
Dejansko pomilujem vse te naše vrle ljubljanske svetnike, ki dovoljujejo takšne stvari. (Tukaj manjka smeško, ki zaničevalno pljuva na ljubljansko županjo.)