So otroci dolžni živeti svoje ostarele starše?

Pomoč iz čustvenih stisk.
Odgovori
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a jullia_ »

[She.] napisal/-a:Pomoje ja, kr tud ona je njih oskrbela al so bli bolani in ne. če že ni druge, da jo dajo u dom za ostarele. nemoreš se delat kukr da je ne poznaš :? ?

Dom za ostarele stane par sto evrov mesečno, če je oseba nepokretna, lahko še bistveno več. Marsikdo si tega stroška dejansko ne more privoščit, pa to ne pomeni, da svojo mamo ignorira.

Kar se pa tiče tega, da bi otroci sami na domu skrbeli za starše, pa eni na to gledate precej idealistično, če mislite, da je dovolj, da je kosilo kuhano in tla pomita. Pogosto se pojavi potreba po celodnevni oskrbi in "varstvu", sploh če je prisotna demenca. To pomeni, da je praktično nemogoče, da bi oba partnerja še naprej hodila v službo, ker dementen človek preprosto ne more biti cele dneve sam.
Lepo je, če otroci skrbijo za starše, ampak realno gledano, koliko od vas bi se odpovedalo svoji karieri, izletom, dopustu, ker imate doma mamo, ki brez vas ne more niti eno dopoldne?
Uporabniški avatar
micamaca
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: Žabji dol

Neprebrana objava Napisal/-a micamaca »

no dom za ostarele si najbrž lohk več al manj vsak privošči ker ima, če je nepokreten, kljub vsemu dohodke, bodisi da je to navadna ali pa invalidska penzija... več kt znaša minimalna penzija pa dvomm da stane dom na mesec
The secret of success is consistency of purpose.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a jullia_ »

Sodeč po podatkih na internetu, je najcenejša oskrba v domu cca. 450 evrov mesečno. Če se ne motim, so pokojnine tudi manj kot 400 evrov.

Po zakonu so otroci dolžni skrbeti za svoje starše in jih preživljati. Ampak v primeru, da tega ne počnejo, stroške prevzame občina, ki po smrti tudi dobi vse njegovo premoženje (če ga kaj je).
Vprašanje v prvem postu sem si zato interpretirala v smislu dejanske fizične oskrbe.
Gost

Neprebrana objava Napisal/-a Gost »

Moja babica za bivanje v domu ostarelih, kjer je na negovalnem oddelku, plačuje preko 700 evrov.
Josephina
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a Josephina »

Jaz pa mislim, da bi mogli otroci bolje poskrbeti za starše.. Ker če bi se nam kaj zgodilo (kakšna nesreča, invalidnost, prizadetost) bi tudi starši poskrbeli zate, ane?
Gost

Neprebrana objava Napisal/-a Gost »

Josephina napisal/-a:Jaz pa mislim, da bi mogli otroci bolje poskrbeti za starše.. Ker če bi se nam kaj zgodilo (kakšna nesreča, invalidnost, prizadetost) bi tudi starši poskrbeli zate, ane?

Kako bolje? Kaj je zate slaba oskrba staršev? In kaj dobra? In od kod miselnost, da otroci slabo skrbijo za starše?
Josephina
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a Josephina »

Ok, brez tistega bolje, moje mnenje je, da bi mogli otroci poskbeti za svoje starše.
*hox*
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a *hox* »

jullia_ napisal/-a:Sodeč po podatkih na internetu, je najcenejša oskrba v domu cca. 450 evrov mesečno. Če se ne motim, so pokojnine tudi manj kot 400 evrov.

Dobijo pa se tudi neki dodatki za pomoč in postrežbo, tako da potem še tisto nameniš za dom + če je potrebno pa še sam nekaj dodaš.
Uporabniški avatar
small_star
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: made & heaven

Neprebrana objava Napisal/-a small_star »

Ok... iz prve roke kar se tiče cen za domove. Delam kot pripravnica delovne terapije. Pri nas je povprečna cena 14 - 20€ na dan (to je osnovno, za pokretne). V domu, ki so ga na novo odprli (nekje 30km stran od našega), pa je dnevna cena 40€, za pokretnega. Pri nas mislim, da je povprečna mesečna cena okoli 700€ (tak, ki recimo lahko sam je, potrebuje pa nego telesa, obleče se s pomočjo, je v plenici). Posebej se pri nas doplača kabelska tv (če tudi ima svoj tv), klima in hladilnik (ima svojega).
Drugače pa sem mnenja, da dokler lahko skrbiš za starše (so pokretni in ti ne begajo okoli oz. se ne izgubijo vsak dan), si dolžan skrbet zanje. Ko pa enkrat obležijo ali imajo hudo demenco in še hodijo, pa sodijo v dom (tam imajo 24urno varstvo, redne obroke, vedno je toplo, negujejo jih). Smo imeli mamino teto nepokretno 3 mesece v njeni hiši doma, 1 km stran od našega doma (mi je ne bi mogli imet doma nikjer). Takrat nismo imeli nič od dnevov - med tednom smo jo mi urejali popoldan in zvečer, za vikend smo jo urejali 24ur na dan. Noben vikend nismo nikamor mogli kot družina. Vedno je eden bil ob njej. Svojih otrok in moža ni imela. Popoldan po kosilu je mami cel čas bila pri njej (včasih tudi jaz). Same je nismo upali pustit. Tega res nikomur ne želim za daljši čas. Če je možnost dati v dom, hvala bogu.
NiKoLi Ne ReCi NiKoLi
fun
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a fun »

Po mojem mnenju otrok NI DOLŽEN skrbet za ostarele starše... To ni njegova dolžnost; ampak vsak ki ima vsaj nekaj "vesti" in ki ima rad svoje starše, jim bo stal ob strani, tudi ko bodo oni potrebovali njegovo pomoč.
Moja starša si bosta s pokojninami najvrjetneje sposobna plačati dom za ostarele/pomočnico na domu;ali karkoli pač bosta potrebovala... Če pa bo treba kaj priložiti zdraven, in če bom imela denar in službo jima bom pomagala...
Skrb pa ne pomeni samo da jih spakiraš v nek dom itd... Starejšim ljudem največ pomeni, da lahko koga pokličejo ko so osamljeni, da se ne počutijo nekoristne, da se imajo s kom za pogovarjat, povedat kaj so počeli čez dan itd... To bomo pa svojim staršem lahko nudili vsi, ker za to ne potrebuješ denarja, ampak si moraš vzet samo malo časa in na trenutke imet dobre živce. :P
MilkyWay
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: ...en tu corazón..

Neprebrana objava Napisal/-a MilkyWay »

Odrasel otrok je po mojem mnenju dolžan skrbeti za starša... Vsaj glede trgovin in občasnega pospravljanja (tako, kot je *hox* napisala)... Tukaj bi pa še js, lenoba, pomagala :) .

Glede tega, če je starš nepokreten ali pa potrebuje kakšno drugo medicinsko pomoč, so pa zato domovi za ostarele, kjer jim nudijo vso oskrbo, ki si jo zaželijo in so jo potrebni. Glede na to, da so taki domovi dragi, menim, da bi lahko tudi odrasli otroci denarno pomagali. Ker je na žalost penzija tako zelo majhna, da si en povprečen posameznik ne bo mogel tega "luksuza" privoščiti. In če ima otrok vsaj nekaj vesti, bo staršu olajšal situacijo...
a_pikica_a
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a a_pikica_a »

Mislim, da ne, niso dolžni.
Lepo pa je, da poskrbiš. Ne, da so ti breme, ampak da jim kdaj kej skuhaš, juho, kupiš v trgovini in pospraviš.
Jaz svojih staršev ne bom pozabla.
Janez5
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Janez5 »

Kakor je povedala [b]jullia_[b], so odrasli otroci dolžni skrbeti za starše, če se ti znajdejo v težavah.

Starši imajo tudi pravno podlago in vas lahko kasneje tudi tožijo :). Ne pozabite, da so vas ali pa vas še vedno vpišejo vsako leto kot vzdrževano osebo v obrazec za dohodnino (Če ste še študentje in te do največ dopolnjenega 26. rojstnega dne.).
nefertit
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: okolica ljubljane
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a nefertit »

To vprašanje bi se lahko enačilo z vprašanjem - Ali so starši dolžni preživljati otroke, ko ti enkrat dopolnijo 18. let? Niso, ampak koliko staršev pa postavi otroka pred vrata ob tej starosti? Ne, nismo dolžni skrbeti zanje v starosti pa to vseeno naredimo oz. bomo naredili. Ker jih imamo radi in nam ni vseeno. Popolnoma logično, da je dom za ostarele daleč najbolj primerna stvar za današnji svet . No pa, ali ni tudi izbira doma skrb?
A moment on your lips, forever on your hips!
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *purple* »

če maš usaj malo vesti, tle ni potem nobenga prašanja moraš ali nemoraš.nevem no, če se mojim kaj zgodi, valda da bom skrbela za njih.V primeru da bi bli tok nepokretni, da nebi mogla, kar vsi vemo da je zelo zelo težko, bi jih dala v dom, ampak to še ne pomeni, da bi tam sami zgnili, kot nemalo ljudi dandanes.
mi imamo pri sebi 90letno babico, ki je prišla iz Bovca takoj po potresu par let nazaj, ker pač v primeu potresa in vsega bi jo verjetno še kakšna kap zadela, že takrat jo je skoraj.pa tudi mislim, da si zalsuži malo psotrežbe pri njenih letih in naj malo počiva.Nam ni problem jo imet tle, čeprav je učas mal preveč posesivna in bi rada mat 24/dan zase pri sebi :?
zame starejši človek ni za v smeti, tko da itak bi poskrbela za svoje.
Odgovori