So otroci dolžni živeti svoje ostarele starše?
So otroci dolžni živeti svoje ostarele starše?
Oj!
Zanima me kakšno mnenje imate o tem ali bi morali otroci živeti oz. vsaj skrbeti za svoje straše ko so stari?
Zanima me kakšno mnenje imate o tem ali bi morali otroci živeti oz. vsaj skrbeti za svoje straše ko so stari?
Our passion is our strength <3
Ne, niso dolžni.
Če se da, super, če ne, imamo domove za ostarele. Tukaj se zaradi prezasedenosti in visokih cen seveda zatakne, a če se le da, potem je dom vredu rešitev.
In zdaj bo nekdo rekel, da so otroci, ki starše dajo v dom, nehvaležni egoisti brez srca. Upam, da je ta srednjeveška logika že izkoreninjena.
Če se da, super, če ne, imamo domove za ostarele. Tukaj se zaradi prezasedenosti in visokih cen seveda zatakne, a če se le da, potem je dom vredu rešitev.
In zdaj bo nekdo rekel, da so otroci, ki starše dajo v dom, nehvaležni egoisti brez srca. Upam, da je ta srednjeveška logika že izkoreninjena.
moje stališče je da ne... je pa lepo če v tem primeru poskrbijo za kakšno drugačno vrsto pomoči (negovalke, patronažne sestre, hired help ipd.)... nepokretna oseba je tko al tko upravičena do določene plačane oskrbe...
kot vedno ponavljam sam enkrat živiš in pretirano žrtvovanje čemurkoli ali zaradi česarkoli nikomur ne koristi... treba se je pač znat pravilno zorganizirat da imaš še kaj več od življenja kot pa samo neko skrb in delo
kot vedno ponavljam sam enkrat živiš in pretirano žrtvovanje čemurkoli ali zaradi česarkoli nikomur ne koristi... treba se je pač znat pravilno zorganizirat da imaš še kaj več od življenja kot pa samo neko skrb in delo
The secret of success is consistency of purpose.
jullia_ napisal/-a:Ali so otroci dolžni prevzet skrb za bolno in nepokretno mamo?
Dolžni niso. Glede na to, da imajo ponavadi te otroci že svoje otroke in službo, mislim, da nimajo niti časa dovolj, da bi za vse poskrbeli. Je tudi odvisno od tega, kje ta mama živi. Če živijo v skupni hiši, je vse lažje. Drugače pa DSO ali kakšna drugačna pomoč - najameš neko punco / gospo, ki skrbi za mamo.
To, kar se vam zdi lepo, je v velikih primerih velika težava. Otroci so tudi po zakonu dolžni poskrbeti za svoje starše, kadar so finančno nezmožni ali socialno ogroženi, tudi bolni.. To pomeni plačati dom, oskrbo, nego in vse ostalo v zvezi s tem. Zelo 'fajn' je, če nekdo od staršev postane invalid. Sploh veste, kakšni so nastali stroški pri takih primerih? To za marsikaterega otroka (kot sorodstveno vez) prej predstavlja obremenitev, dodatne skrbi in velik problem, kakor pa veselje. Dokler je skrb do staršev mišljena kot dodatna skrb (prevozi, pomoč pri domačih opravilih, urejanje formalnosti ipd.) je nekako samoumevno, da jo bomo nudili. Če pa se starš znajde v kakšni drugi krizi, pa smo mi tudi finančno odgovorni, da poravnamo vse nastale stroške..
Zemlja je velika učiteljica tistim, ki ji znajo prisluhniti. Življenje se tu ne bo končalo, ne glede na to, kaj počne človeštvo. Zemlja bo ostala. Le človeštvo se bo vrnilo v nič, od koder je prišlo, razen če ne bomo spremenili svojih navad!
*hox* napisal/-a:SSarchy napisal/-a:Če pa se starš znajde v kakšni drugi krizi, pa smo mi tudi finančno odgovorni, da poravnamo vse nastale stroške..
To ja (plačaš dom, negovalko), nismo pa jim dolžni nuditi 24-urnega "nadzora".
Nekdo ga more nudit in če nisi to ti sama, potem moraš pač plačat osebo, ki bo to počela. Cene pa so daleč od nizkih.. Hočem povedat, da so take situacije pogoste in zelo neprijetne predvsem za tiste, ki še za svojo familijo nimajo dovolj..
Zemlja je velika učiteljica tistim, ki ji znajo prisluhniti. Življenje se tu ne bo končalo, ne glede na to, kaj počne človeštvo. Zemlja bo ostala. Le človeštvo se bo vrnilo v nič, od koder je prišlo, razen če ne bomo spremenili svojih navad!
SSarchy napisal/-a:*hox* napisal/-a:SSarchy napisal/-a:Če pa se starš znajde v kakšni drugi krizi, pa smo mi tudi finančno odgovorni, da poravnamo vse nastale stroške..
Nekdo ga more nudit in če nisi to ti sama, potem moraš pač plačat osebo, ki bo to počela.
Pa saj to sem js napisala. Dan danes dvomim, da ima kdo 24 ur na dan časa, poleg svoje službe in družine.

*hox* napisal/-a:SSarchy napisal/-a:*hox* napisal/-a:SSarchy napisal/-a:Če pa se starš znajde v kakšni drugi krizi, pa smo mi tudi finančno odgovorni, da poravnamo vse nastale stroške..
Nekdo ga more nudit in če nisi to ti sama, potem moraš pač plačat osebo, ki bo to počela.
Pa saj to sem js napisala. Dan danes dvomim, da ima kdo 24 ur na dan časa, poleg svoje službe in družine.
Ja, res je. In zato pravim, da to ni tko fajn, kot nekateri mislijo (seveda v primeru, če je starš kakorkoli ogrožen).. Ker so, malo grdo rečeno, dodatni strošek..
MsN napisal/-a:SSarchy, kdo pa je napisal, da je fajn, če moraš skrebeti za starša oz. mu kakorkoli pomagati, ko ostari?
Očitno sem narobe razumela prva dva posta..