Študentje po 26. letu ostali brez zdravstvenega zavarovanja

Vse o politiki od svetovne do domače
Odgovori
lorelaj
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a lorelaj »

Itak, da stane. Saj je naš študij brezplačen, torej razen v primeru, če nisi izredna študentka, ne plačuješ šolnin. Od kje pa misliš, da profesorji in na fakultetah ostali zaposleni dobijo plače? :lol:
Drugače pa sem mnenja, da do 26. leta lahko vsak dokonča študij (razen tisti na medicinski in še nekaj ostalih fakultet). Še preveč ugodnosti imamo, v mnogih državah v tujini nimajo možnosti večih rokov izpita, ponavljanja, pavziranja. slovenski študentje še preveč izkoriščajo možnost brezplačnega študija. Seveda razumem, da se komu včasih zalomi, ampak dvomim da bi študentje kot po tekočem traku padali na izpitih, če bi uvedli šolnine. Seveda pa se ne pritožujem nad brezplačnim šolanjem; daleč od tega, samo stalno pritoževanje nekaterih študentov mi gre že pošteno na živce. :D
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *purple* »

Kaychee napisal/-a:
ženska napisal/-a:Vse preveč jih izkorišča razne ugodnosti.

To velja zlasti za tiste, ki jim ugaja, da jih starši preživljajo čim dlje in si lepo vzamejo ogromno časa za študij.

Ja in?
Pr svojih letih sm vpisana čist sam zarad statusa - pa kaj?
Če bi loh mela redno zaposlitev, mi tega ne bi blo treba, tko mi pa čist dol visi, kolk časa vlečem keš od države (k ga by d mim zaslužm sama, razn zdr. zavarovanje). Res mi pa ni jasn podatek, od kje študentski status stane ... kolk ste že pisal 5000€?! Nikol nism nobene stvari koristla, razn osnovnih, nism mela nobene štipendije al pa ne vem kakih popustov, tko da je tole mal tko ... :roll:

V vsem tem omejevanju je potrebna ena vzajemnost - naj nam omogočijo, da se bomo mladi lahko zaposlovali, pa bomo tud mi prej doštudiral. Za bz pa nom brez vsega. Halo? Kaj da tud delat nom mogla, dokler službe ne dobim?! Ful je pa bolš bit na zavodu, ja.

jst se strinjam in razumem, kako je s tem.Pač kaj drugega boš storil če ne moreš dobit šihta.Valda da raje potegneš status in probaš preko študenca kej podelat.socialna je velik premejhna da bi lahko kukrtok normalno preživel.
po drugi strani je pa tle spet tist problem, ker so določeni faksi prezasedeni, sploh pri vpisu, tako da tist ki ima res željo ne pride gor.
jst nevem kaj se da tle narest.seveda najprej poslat starejše v penzije prej, mlajše dat na delovna mesta, in potem uvest kšne sprejemce za fakse.
šolnine?po eni strani ok, po drugi pa spet ne, ker revnejši nebi mogli delat višjih šol, kar pa ni fer.Že tko so zarad marsikaterih izrednih študentov ki niso prišli redno, familije zapufane.In po 3000 evrov na letnik je pa res velik velik preveč :?
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a kr.ena »

*purple* napisal/-a:
po drugi strani je pa tle spet tist problem, ker so določeni faksi prezasedeni, sploh pri vpisu, tako da tist ki ima res željo ne pride gor.
jst nevem kaj se da tle narest.seveda najprej poslat starejše v penzije prej, mlajše dat na delovna mesta, in potem uvest kšne sprejemce za fakse.

Žal to ne gre. Od kje bo pa denar za pokojnine? Delovna doba se bo še podaljševala, ker si ne moremo privoščiti, da bi vsak aktiven državljan vzdrževal še enega upokojenca. Potem bi šele bile majhne plače.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
miteq
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a miteq »

kr.ena napisal/-a:
*purple* napisal/-a:

Žal to ne gre. Od kje bo pa denar za pokojnine? Delovna doba se bo še podaljševala, ker si ne moremo privoščiti, da bi vsak aktiven državljan vzdrževal še enega upokojenca. Potem bi šele bile majhne plače.

Purple spet pametuje. :twisted:
Cosmopolitánka -e ž (á) naivna in tečna ženska; kokoš : kako je tečna - ta je prava cosmopolitanka; ti si rojena cosmopolitanka, ni ti pomoči; kako je lahko takšna cosmopolitanka dobila tako super moža?

Vir: SSKJ
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *purple* »

miteq ne zna pa nč pametnega povedat :)

kr.ena., sej vem da je tle to problem.sam kaj pa drugega?namesto da se da tolk denarja za patrie naj se jih pa vloži v penzije :D
je pa to problem, velik.
spermij
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a spermij »

jullia_ napisal/-a:
fun napisal/-a:Sej tudi jaz ne zagovarjam večnih študentov, sam včasih se študij "zavleče" a ne... :? Pa moglo bi bit vsaj tako, da bi upošteval dolžino študijskega programa pa to...

No no, študirat začneš z 19 leti, kar pomeni, da lahko pri 4letnem faksu padeš in še pavziraš, pa skupaj z absolvetnom še vedno končaš do 26. leta. Pa si ga precej zavlekel :)
Je pa res, da bi morali za medicince narest kakšno izjemo, to se strinjam.
Folk se lahk tudi premisl in gre na drug faks...
spermij
Debatorica
Debatorica

miteq napisal/-a:Do 26. leta je potrebno imet v žepu že magisterij, ne pa diplomo.
Ker? Magisterij ni merilo sposobnosti.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a jullia_ »

spermij napisal/-a:
jullia_ napisal/-a:
fun napisal/-a:Sej tudi jaz ne zagovarjam večnih študentov, sam včasih se študij "zavleče" a ne... :? Pa moglo bi bit vsaj tako, da bi upošteval dolžino študijskega programa pa to...

No no, študirat začneš z 19 leti, kar pomeni, da lahko pri 4letnem faksu padeš in še pavziraš, pa skupaj z absolvetnom še vedno končaš do 26. leta. Pa si ga precej zavlekel :)
Je pa res, da bi morali za medicince narest kakšno izjemo, to se strinjam.
Folk se lahk tudi premisl in gre na drug faks...

Cel smisel tega, da država financira študij je v tem, da na tak način investira v ljudi, ki bodo nato delali in prispevali k splošni družbeni blaginji (če sem malo osladna). Namenl študenstkih bonov, subvencioniranih mesečnih kart za LPP, pocen študentskih domov in v končni fazi tudi zavarovanja ni, da ti država podari nekaj let plačanega ugodja ampak ti s tem omogoči pridobitev izobrazbe, ti boš pa to nato "vračal" z delom.

Seveda si folk lahko premisli, ampak v primeru, da si premisliš po prvem letu faksa, vseeno priplezaš do 26ga leta do konca (pri večini študijskih programov, še vedno trdim, da bi morali upoštevat dejstvo, da nekateri študiji trajajo dlje).
Tisti, ki pa najprej bluzijo na enem faksu par let, potem se pa prepišejo, malo pavzirajo,... se pa meni osebno po pravici povedano prav nič ne smilijo, če bodo morali zavarovanje plačevati. Država da vsem enako možnost, kdor je ne izkoristi, ker je preveč zbluzen in se mu pri 18ih še ne ljudi razmišljati dlje kot do naslednjega pira, naj potem ne joka.
spermij
Debatorica
Debatorica

Imam epilepsijo. Izpitov nisem mogel normalno opravljati kot drugi, nekaj sem jih moral zaradi bolezni tudi izpustiti (izpitnih roki pa "letijo" mimo). Do konca študija na elektrofaksu (TK) imam 5 izpitov + diplomo.
Imam 26 let.

Nisem pijandura, ne ponočujem (tega, da grem nekajkrat na leto za nekaj ur ven ponoči, ne štejem za ponočevanje).

Preko študenta že dobro leto delam v zelenem podjetju, ker je mama v penzionu, fotr je morto, pravico do družinske pokojnine bom izgubil s 1. oktobrom.

Sem zato izkoriščevalec države? :roll:
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Mogoče se bo slišalo nesramno, ampak tragična zgodba enega študenta me ne prepriča, da bi morala država it na roke celotni študentski populaciji. Takšne težavne situacije bi bilo potrebno reševat posamično.
Moj prijatelj je bil lani resno bolan, zato seveda ni hodil na faks. In njemu so odobrili ponovno ponavljanje letnika (in s tem status, zavarovanje...), ker je imel upravičen razlog.

Tudi v zvezi z zavarovanjem po 26tem letu bi lahko uredili možnost podaljšanja v primeru izrednih razmer. Splošna klavzula naj pa kar ostane takšna kot je.
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: LJ

Neprebrana objava Napisal/-a Mahagonij »

jullia_ napisal/-a:Mogoče se bo slišalo nesramno, ampak tragična zgodba enega študenta me ne prepriča, da bi morala država it na roke celotni študentski populaciji.
Pogost problem argumentov dolocenih ljudi. Zakonodaja mora ponujat sistemske resitve.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
spermij
Debatorica
Debatorica

jullia_ napisal/-a:Takšne težavne situacije bi bilo potrebno reševat posamično.

Vendar se jih razen zelo izjemoma ne.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

In strinjam se s teboj, da je to napaka.
Shannon
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a Shannon »

kr.ena napisal/-a:Se kar strinjam s Purple.
Do 26. leta je za večino itak preveč. Če greš pri 19. na faks, narediš obe bolonjski stopnji in vmes eno leto ponavljaš, si star 25 let, ko končaš. Če pa vmes pavziraš, pa itak nimaš statusa in s tem tudi zavarovanja, ne?

Da bi bilo pravično, bi lahko naredili izjemo za medicino (pa če še kakšen študij traja 6 let) in dopustili do 27. leta. Ali pa za ostale spustili do 25.

Jap.
Primeri, kot je spermij, so nekaj drugega in nimam v mislih tega, ko govorim o bluzačih, ki se nekam vpišejo, seveda padejo in ponavljajo, po možnosti s fejk opravičili še enkrat ponavljajo in pavzirajo in tako naprej ... vedno sem bila mnenja, da je folk, ki ni sposoben naredit letnika v dveh letih, pač izbral napačen faks. Jebi ga, nismo vsi za vse.
Janez5
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Janez5 »

jullia_ napisal/-a:Moj prijatelj je bil lani resno bolan, zato seveda ni hodil na faks. In njemu so odobrili ponovno ponavljanje letnika (in s tem status, zavarovanje...), ker je imel upravičen razlog.

Pomanjkanje seksa je lahko razlog, da odobrijo ponavljanje letnika?
Odgovori