Plače v Sloveniji: kdaj bomo v EU?

Vse o politiki od svetovne do domače
Odgovori
Uporabniški avatar
Smreka
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a Smreka »

orhideja1 napisal/-a:
Aloha napisal/-a:In pa uprašanje za orhidejo1 ... Zakaj šolan človek pr 30ih ne bi mogu met stanovanja, avta in ostalga, plačanga iz svojga žepa? :gruebel:

Ko mi to pojasniš s številkami ti bom pa to verjela. Prej pa pod razno ne!

Mene tud zanima, da vem kako naprej, čeprav sem že prepozna :)
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *mala* »

*purple* ne vem kakega šefa mate vi to.
Moj stic ima svoje podjetje in dela vsak dan vsaj 12 ur, ko pride pa domov ma pa še en kup računov za izdat in uredit papirje. Dopusta si vzame maksimalno 2 tedna na leto.
On vse svoje prihranke vloži v podjetje, v nakup novih stvari za podjetje, on nima praktično nič od tega. Vsi njegovi delavci so na boljšem kot on!
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *purple* »

*mala* napisal/-a:*purple* ne vem kakega šefa mate vi to.
Moj stic ima svoje podjetje in dela vsak dan vsaj 12 ur, ko pride pa domov ma pa še en kup računov za izdat in uredit papirje. Dopusta si vzame maksimalno 2 tedna na leto.
On vse svoje prihranke vloži v podjetje, v nakup novih stvari za podjetje, on nima praktično nič od tega. Vsi njegovi delavci so na boljšem kot on!

ja verjetno je razlika med malim svojim podjetjem, kot velikim podjetjem, ki imajo kadrovsko,tajnico, računovodkinje in vse, ki stvari urejajo, katere recimo tvoj stric opravlja sam.
ampak recimo spet po drugi strani, če pogledam bratranca ki ima grafično firmo in eno zaposleno, tud skos šeta naokoli in dela maksimalno kakšnih pet ur na dan, če dela.kdaj tud po dva tri dni ne, potem pa cel dan recimo.in njemu tko čist lepo laufa.
direktorji velikih firm pa itak.je razlika....

smreka in orhideja...
seveda si vse to lahko privoščiš pri tridesetih če si šolan..Tudi če nisi šolan....če imaš financ ministre za sabo :wink:
nihče sicer ni rekel, da si ne moreš, ampak številke (flat 100tavžnt evrov, avto 15 tavžnt evrov, ostalo....) so mal prevelike in če nimaš resnično dobrega finančnega stanja kar ni neka pogostost, ali pa staršev oziroma koga drugega polnega za sabo, teh vseh stvari enostavno ne moreš imet.
Razen če si zapufan do grla oziroma kolk je tle sploh možnosti odobritve tazga velzga lizinga ali kredita?!
ampak kot sm rekla v temi o volitvah, tist ki ima vse, tega ne razume in se mu zdi čist simpl, da ma svoj avto,ki so mu ga bodisi starši kupili oziroma denarja za ta avto sam ni pridelal in se čudi kako drugi tega ne morjo met.
znajdt se je teba če hočeš imet, pravjo.ampak enostavno tud to ne pomaga ker bi bilo idealnih delovnih mest premalo za vse+če nebi bilo nobenga delavca ne vem na čem bi trenutno sedeli....
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Lej, sam da ustvariš uspešno veliko podjetje, je tud treba v to vložit kar neki dela, in zakaj nebi potem mel višjo plačo in malo več počitka? Saj bi vsak tako delal, če bi imel možnost.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
softTouch
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a softTouch »

Zvoncica napisal/-a:Tega ne moreš primerjati...direktor nosi odgovornost za vse zaposlene, če bo on delal slabo, bo imela cela firma slabe plače...ne vem, ODGOVORNOST delavke in direktorja je čisto neprimerljiva in strinjam se, da imajo višje plače. OK razlika je bistveno prevelika, to se čisto strinjam. Ali pa če kdo od podrejenih kaj za*ebe, bo tudi vedno nastragal direktor, ker je zanj odgovoren. Pismo niso vse stvari tako črnobele in niso vsi direktorji slabi...vem, da si moja mami dostikrat ni izplačala plače, ker je najprej izplačala zaposlenim, sebi pa kasneje.

Ali pa politiki...če ne bi imeli velikih plač, bi bili bistveno bolj podkupljivi.

morm tole mal pokomentirat...
verjamem,da so kje direktorji,ki pošteno delajo in tudi pošteno plačajo svoje delavce (400 eurov se mi ne zdi fer plačilo,četudi samo za trgovke),ampak v Sloveniji je vse preveč podkupovanja,spravljanja denarja v svoj žep in podobno.sama delam v firmi,ki je državna in se dogajajo stvari,ki so za bruhat.direktorji so se v 4 letih zamenjali trije,noben ni delal skoraj nič,kot samo to da se je prikazal v firmi in se kao zanimal za zaposlene (itak večina študentov,ker šparajo),vsi so imeli vsaj še eno funkcijo na občini in prejemali take plače da glava peče.vsi pa so prišli na položaje s kupovanjem glasov.poleg tega je bil nekaj časa zaposlen kao nek vodja,ki prav tako ni delal nič,bil je totalno nesposoben,firmo je s slabimi poslovnimi odločitvami (investicijami) precej oškodoval in zato so ga pač odstavili.seveda z nekaj milijonsko odpravnino (v tolarjih,da ne bo pomote).na zaposlenih pa šparajo tako,da ne moreš verjet.nižajo jim plače (v nasprotju s kolektivno pogodbo),direktor pa se vozi z novim službenim avtomobilom in hodi na ne vem kakšna "poslovna" potovanja.
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: LJ

Neprebrana objava Napisal/-a Mahagonij »

sanjaanja napisal/-a:
/\/\4t3j napisal/-a: Nizozemska je ena najbogatejših držav v EU, njihove plače so visoke, stanovanja pa tako draga, da si jih povprečen Slovenec nebi mogel privoščiti, poleg tega imajo še najdražji bencin v Evropi, pa vseeno živijo boljše, zato ker niso lenuhi.

A pri nas si pa povprečen državljan lahko privošči stanovanje al kaj? Še najemnino zanj ne.
Ne laži. Povprecen drzavljan ima cez 800 eur neto. Torej si lahko privosci najemnino. Zakaj ljudje, ki se pritozujejo v tej in drugi temi navajajo stvari, ki so preprosto laži? Also, rodilnik.
*zeljka* napisal/-a:4-članska družina, oba starša s povprečno plačo 1.342,80€ (povprečna plača za mesec februar 08) si ne moreta privoščit 2 dobra avtomobila. če računamo da je cena za "dober" avto minimalno 10.000€ je to skupi 20.000€ in kako si to prvoščš? samo na leasing.
Haha, kaksne neumnosti. Itak da si lahko privoscis 2 avtomobila z dvema povprecnima placama pri bajti. Prvo kot prvo...kdo je rekel da morajo biti novi? Avtomobilu izredno hitro pada vrednost takoj ko ga kupis. Torej avto star 1 leto lahko pomojem dobis 30% ceneje kot novega. Avtomobili so sedaj dost kvalitetni, da imajo zivljensko dobo 20 let. 5 let star avto je lahko naravnost odlicno ohranjen in zelo poceni.

Naslednjic vsaj malo poglej koliko stanejo rabljeni avtomobili, preden izjavis tako neumnost.

*zeljka* napisal/-a:me pa prou zanima kok je družin v sloveniji kjer imata oba starša povprečno plačo 1342,80€, vsi vemo kdo dviga povprečje...
Kdo?
(btw 1342 je bruto cifra, neto je povprecna placa nekaj cez 800)
ana27 napisal/-a:Službo si ne izbereš sam, ampak večinoma sprejmeš tisto, ki jo imaš možno sprejet. Sama imam fakulteto, ampak lahko povem, da sem napisala okrog 60 prošenj za zaposlitev, da sem sploh dobila službo!!
Kva pa mas to zaen faks?
ana27 napisal/-a:A kako do več denarja :roll: Uvedejo naj razmerje med plačo 1:2 kot je bilo včasih, ne pa 1:100. Potem se pa sprašuješ od kje vzeti denar. Če se dela mora tudi denar biti.
Ni res. Mora se poslovati z dobickom, da je denar za place.
Ti torej predlagas, da se zakonsko uvede, da je lahko najvecje razmerje med najvisjo in najnizjo placo v podjetju 1:2? Al kako nej to razmerje "uvedejo"? Te stvari so veliko bolj zapletene, kot da si predsednik, pa reces "jst hocem place 1:2" in zamahnes s carobno palico.
ana27 napisal/-a:Roba iz Kitajske je poceni ja, a glede na kvaliteto dražja od naše Mure.
Ne bit smesna. Casi, ko je bila kitajska roba zanic so ze davno mimo. Dandanes so kitajski izdelki po kakovosti dost na nivoju. Prenosnik na katerem tole pisem je made in china. Danes so edino izdelki visokega razreda opazno kvalitetnejsi od kitajske robe, ki je za svojo kvaliteto zelo poceni.
*zeljka* napisal/-a:vem da je bruto plača. sj to nč ne spremeni, kvečjemu še teži prideš do dveh dobrih avtomobilov s 1600€ skupi partnerja.
če odštejemo stroške mesečne stroške za stanovanje/hišo (ki niso majhni) res ne vem na kakšn način pridš do teh dobrih avtomobilov.
Kupis rabljen avto in ga uporabljas vsaj 5 let.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: LJ

Neprebrana objava Napisal/-a Mahagonij »

Pa se to, glede na konstantno jokanje, da povprecne place nihce ne dobiva, ampak nizjo.

STA: Slovenija v vrhu EU pri dohodkovni enakosti

Upam da se bo zdej koncalo blejanje da vsi dobivate minimalne place, povprecna pa da je rezultat bogatasev.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

*mala* napisal/-a:Lej, sam da ustvariš uspešno veliko podjetje, je tud treba v to vložit kar neki dela, in zakaj nebi potem mel višjo plačo in malo več počitka? Saj bi vsak tako delal, če bi imel možnost.

kaj pače ga ne ustvariš sam?
pa tud če ga ustvariš sam, ti potem čičaš in gledaš v luft, delavcem ki garajo pa plačuješ minimalne plače.
men se pač to ne zdi fer.
sploh v kakšnih velkih državnih podjetjih ne.
in če čičaš, potem ne jambraj kot jambrajo nekateri in govorijo da oni ful delajo, da jim telefon non stop zvoni itd...če bi navadnemu delavcu doma za 5000 evrov na mesec zvonil telefon, mislm da se nebi tkole prtožval.
orhideja1
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a orhideja1 »

*mala* napisal/-a:*purple* ne vem kakega šefa mate vi to.

Moj sosed ima tudi svoje podjetje. V službi je 4 ure na dan, pa še ta čas ne dela, oz. ureja osebne stvari. Vse papirje mu ureja računovodkinja, delajo zaposleni. Dopust ima praktično vsak dan. Poleti gre z svojo jahto za najmanj en mesec na križarjenje. Njegovi delavci pa vsi skupaj nimajo toliko kot on.

Hočem samo povedati, da ni nujno da so vsi dobri, niti vsi slabi. Amapk imamo zelo različne ljudi.
orhideja1
Kofetarica
Kofetarica

*mala* napisal/-a:Lej, sam da ustvariš uspešno veliko podjetje, je tud treba v to vložit kar neki dela, in zakaj nebi potem mel višjo plačo in malo več počitka? Saj bi vsak tako delal, če bi imel možnost.

Sam lahko ustvariš malo podjetje. Velika podjetja so pa pokradena.
orhideja1
Kofetarica
Kofetarica

Mahagonij napisal/-a:Ne laži. Povprecen drzavljan ima cez 800 eur neto. Torej si lahko privosci najemnino. Zakaj ljudje, ki se pritozujejo v tej in drugi temi navajajo stvari, ki so preprosto laži?

Povprečna plača je nekaj čez 800 eur, medtem, ko povprečen državljan zasluži manj (vemo kdo dviguje povprečje). In to je zame bistvena razlika. In jaz imam plačo 800 eur (medtem, ko ti ne upaš povedati tvojega zneska), ampak mi vseeno ni normalno, da polovico svoje plače porabim samo za najemnino stanovanje. Ostalo obrazložitev mojih stroškov si oglej v temi o volitvah 2008 in potem komentiraj. In koliko jih je, ki imajo še dosti manj.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Če bi bil kdorkoli od vas direktor velikega podjetja, ali pa majhnega, in če bi imel možnost cele dneve lenart, mislm da bi bili le redki, ki nebi! Pa luštno je zdej rečt, ne js pa nebi, samo k bi bil pa vsak postavljen v to situacijo, bi blo pa drugač.
ana27
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a ana27 »

Mahagonij napisal/-a:
ana27 napisal/-a:Službo si ne izbereš sam, ampak večinoma sprejmeš tisto, ki jo imaš možno sprejet. Sama imam fakulteto, ampak lahko povem, da sem napisala okrog 60 prošenj za zaposlitev, da sem sploh dobila službo!!
Kva pa mas to zaen faks?[quote]

Ne vem zakaj bi jaz tebi odgovarjala na vprašanja, če ti nam ne.
Vsekakor pa ne takšnega, ki se ne bi rabil v Sloveniji. Ampak vsi nimamo vez, da bi nam službo ponudili že predno bi končali šolo.
orhideja1
Kofetarica
Kofetarica

*mala* napisal/-a:Če bi bil kdorkoli od vas direktor velikega podjetja, ali pa majhnega, in če bi imel možnost cele dneve lenart, mislm da bi bili le redki, ki nebi! Pa luštno je zdej rečt, ne js pa nebi, samo k bi bil pa vsak postavljen v to situacijo, bi blo pa drugač.

Odvisno, če ti ni vseeno za druge, in če ti ni dolgočasno gledati v luft potem ne.
Če se ti pa ne da svoje riti premakniti in uporabljati možganov potem pa ja.
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

*mala* napisal/-a:Če bi bil kdorkoli od vas direktor velikega podjetja, ali pa majhnega, in če bi imel možnost cele dneve lenart, mislm da bi bili le redki, ki nebi! Pa luštno je zdej rečt, ne js pa nebi, samo k bi bil pa vsak postavljen v to situacijo, bi blo pa drugač.

seveda bi lenarila (sicer ne skos, ker ob ničdelu zgubljam živce), ampak bi bilo za moje delavce tudi poskrbljeno!
enostavno sem preveč pošten človek in bi jim ob trdem delu privoščila tudi uredu plačilo.če nebi trdo delali in če bi zabušavali, pa sankcije.iz poštenosti se pač ne dela norca :!:
Odgovori