Trije...

Pomoč iz čustvenih stisk.
Odgovori
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a Boris »

BaBeBi napisal/-a:Aha...v depresiji. dobro, potem vem zakaj si tako agresiven. mislim, da obdobje depresije še ni minilo, je v drugačni obliki, ampak še vedno tu. in z vsem cinizmom in sarkazmom skrivaš svoj občutek lastne manjvrednosti, ki ga poskušaš zbujati v vseh nas. verjamem, da more bit hudo, če nimaš ljudi, ki bi ti stali ob strani in se delaš samozadostnega. ampak to ni način reševanja problemov. žal. in ne...samovšečnost ni enako kot samospoštovanje, ki bi ti, mimogrede preprečilo, da bi imel ljubeč odnos (prijateljski) z osebo, ki te je hudo prizadela.

Agresiven sem, ja. Moja agresija je asertivnost. To pa je umetnost obvladovanja jeze, ki je v tem primeru pozitivna in zelo koristna ter zabavna funkcija, ki jo zelo priporočam.

Depresije nimam že več kot dve leti in sem precej vesele narave, se pa tudi zelo potrudim in pomagam ljudem, ki jo imajo, da si pomagajo in jo odpravijo, če le imajo potrpljenje, voljo in pogum. Pogum še enkrat in ne ponos.

Cinizem in sarkazem je super stvar.
Bom citiral prijatelja Arbitra :
http://www.poljub.com/forum/viewtopic.php?t=21922
V bistvu je to,vsaj po mojem mnenju, višek človekove miselne ustvarjalnosti. Vse ostalo je posnemanje sveta a sarkazem je nekaj posebnega. Zares posebnega.

Jamčim, da to zanj in zame velja, ne velja pa pri vseh.

Glede občutka lastne manjvrednosti - res je, skušam ti vzbuditi kakršnekoli občutke, pa naj bodo ali slabi ali pa dobri. In če boš previdna, jih boš opazovala in se preko njih naučila kaj o sebi.
Ali se počutim manjvreden? Če bi se počutil, potem ne bi na tak način izzival tu na tem forumu in bi bil bolj vljuden, se ti ne zdi? Sarkazem pomaga vzbuditi pozornost in izostri čute. Ne potrebujem in tudi ne iščem nobenih tvojih potrditev, kar je spet znak, da občutek manjvrednosti ni prisoten. Komu pa pomagam, me pa ne briga ravno. Zakaj? Ker si človek pomaga sam. Poznam ljudi, ki jim moje informacije prinašajo koristi in vem, da jih je veliko drugih, ki jim koristijo, katerih ne poznam, in to je zame dovolj. In čeravno je takih ljudi tu 10%, je to fajn. In bo morda več prijateljstev in poguma na račun mojega pisanja ali pa sračkanja, kakorkoli imenuješ to. In pa manj lažnega poguma - ponosa in fundamentalističnih pičk. To je moj namen, vse drugo, kar pa ti iščeš na meni, pripiši komu drugemu ali sebi, če slučajno trepetaš ob branju, ali pa če te stisne v prsih, ko pišeš traparije o meni.

Glede samospoštovanja se strinjam s teboj do določene mere. Če te kdo hudo prizadane, ti samospoštovanje lahko pomaga pri tem, da preprečiš nadalnje razmerje z nekom. Ampak to velja za čustveno in duhovno manj prebujene ljudi. Koji k***c mene briga, če me je nekdo v zgodovini prizadel? Meni je pomembna resnica in prijateljstvo. Če me kdo zajebe, ga pač, ker je to moj moralni dolg, malo zajebem nazaj, pa je stvar urejena, ali pa ga zajebe narava sama, kar je večinoma slabše (karma). Nagibam pa se k altruizmu in menim, da ga skoraj ni človeka, ki ni koga prizadel (če za trenutek pozabimo, da človek prizadane sam sebe, kakor tudi uči dr. psihoterapije Milivojević... mimogrede, po tem sklepam, da si si namislila, da si prebrala moj članek, saj sicer ne bi prišla ven s tako izjavo).

Kaj naj potem zdaj kar z vsemi preneham biti prijatelj, ker je vsakdo koga prizadel? Ali drugače - če je bivša prizadela mene, ne bom več prijatelj z njo, če pa je nova punca, ki jo imam rad, storila komu drugemu kaj slabega oz. povzročila situacijo, v kateri je bil psihično prizadet, to me ne pa zanima (in itak je vprašljivo, če bi sploh kdaj izvedel od nje, če je koga prizadela, ker to ljudje radi skrivajo)? Nonsens. Oz. sebičnost. Če ne moraš prijateljevati z nekom, ker ta je prizadel, si na ravni zavesti ponosa. O tem pa si lahko prebereš tukaj - http://www.ednevnik.si/entry.php?w=Boris&e_id=34726#a5_8. In res je, človek, ki je na levelu zavesti ponos, ima samospoštovanje za to, da ga obvaruje nadalnjega trplenja. On misli, da je pogumen. Ampak to je lažni pogum.

Imam kolega, ki mi je v osnovni šoli zalučal kamen v glavo, da sem bil ves krvav. Pa kaj naj zdaj? Ga naj sovražim, naj ga preziram, naj mu zamerim, naj me ob njem navdaja gnus ali nenaklonjenost? Zakaj pa? A zato, da mu pokažem, da se to ne sme? Saj vendar sam ve, da je storil narobe, kar je tudi pokazal, ko se je prišel jokati k meni pred prag. Sicer se ne družimo zdaj, ampak če ga srečam, se kljub vsemu rad pogovarjam z njim, saj vem, da ima še vedno probleme sam s seboj, z mamili, s pretepi,... Tak človek rabi pomoč in ljubezen, vzgojo, sicer se bo čedalje bolj pogrezal in slabo vplival na družbo.

Človek mora biti pogumen in takrat je "vse" možno. Človek, ki je vsaj na stopnji zavesti pogum, ima lahko toliko samospoštovanja, da si ne dopusti, da bi ga sploh kdo prizadel (in tam tvoja trditev o samospoštovanju izgubi svoj pomen). Človek, ki je preveč ponosen, to izredno težko doseže.

In še enkrat, nihče me ne more užaliti tako, da bi bil čustveno prizadet, ne moja mati, ne moj oče, ne sestra, ne moj nerojeni brat, ne moji bližnji prijatelji, ne 100 tistih ljudi, katerih osebnostni ego se upira, ko jih malo provociram k razmišljanju, ne punca, ki jo ljubim. Nihče. Ker so moja čustva moja odgovornost. Najpomembnejša zabloda o čustvih je, da se nam preprosto "zgodijo", in ne, da jih ustvarjamo sami, z odzivanjem na različne dražljaje. In človek, ki je v taki zablodi, misli, da ima visoko samospoštovanje, če ne mara osebe (oz. ne ni sposoben prijateljskega odnosa z osebo),"ki ga je čustveno prizadela."

Keep on going...
Zadnjič spremenil Boris, dne 19. Avg. 2008 17:18, skupaj popravljeno 1 krat.
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: LJ

Neprebrana objava Napisal/-a Mahagonij »

Boris napisal/-a:Mogoče, Mahagonij, Jochie in dragica (ali pa srčica, če ji je ljubše) od zgoraj, bi si pogledali par izjav tistih, ki imajo izkušnje s prijateljevanjem z bivšimi, ker Borisu ni verjeti, ker on nima izkušenj, saj še nikdar ni imel ženske in je cele dneve za računalnikom, odtujen od ljudi in povsem v svojem nerealnem svetu, mi pa imamo izkušnje in smo normalni. Vsi drugi pa niso.
Mislim, da smo bli precej bolj specificni, kdo ni normalen, kot "vsi drugi". Tvoj sarkazem o cepenju za racunalnikom je precej zabaven, v luci dejstva, da je ta tema dobila 4 nove strani v samo dvanajstih urah, prakticno vse od enega cloveka.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica
Kontakt:

Mahagonij, res je, danes je poseben dan za to. Danes razmišljam o prijateljstvu in to mi je zelo pomembno. In ko mi je nekaj pomembno, čepim za računalnikom več dni in to preučim z vseh možnih strani. S sarkazmom pa dosežem, da podajo svoje misli tudi ostali, predvsem pa privrejo hitro na dan tisti, ki se ne strinjajo z mano. Pa naj si bo zaradi tega, ker niso preučili stvari, jim manjka znanja, ali pa imajo drugačno ideologijo.

Redna praksa. Lahko bi že vedel, da je več odzivov tistih, ki se ne strinjajo, tisti, ki pa se strinjajo, v takem načinu dela navadno raje ostanejo tiho. Povsem drugačni rezultati so, ko ljudi ne izzivaš, hkrati pa je manj priložnosti za preučevanje česa drugega.
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica
Kontakt:

BaBeBi napisal/-a:ja seveda. po mojem je ljubezen delo, ki ga daješ v nek odnos...je sestavljena iz več čustev...ampak ni enako kot prijateljstvo: k ljubezni bi predvsem štela popolno zaupanje, celovito predanost nekomi osebi, željo biti s to osebo, bolj kot s katerokoli drugo, privlačnost, povezanost...ko je ta oseba prva, ki ji hočeš povedati, kaj se ti je zgodilo čez dan. takrat po mojem nekoga ljubiš. in ko seveda znaš sprejeti tudi njegove napake, znaš prisluhniti, ko ti poda kritiko...z nekom, ki ga ljubiš imaš odnos na telesni in am..duhovni ravni...je ''prijateljstvo na ognju.'' prijateljstvo samo pa jaz ne bi pojmovala tako kot ti...po mojem je res, da imaš prijateljev lahko le malo v življenju. zaupaš jim, znajo ti stati ob strani...ampak do njih ne čutiš privlačnosti ... in zakaj ne odgovoriš na moja vprašanja? si ne upaš, ker bi zrušilo tvojo teorijo? recimo: zakaj naj bi ljudje po tvojem mnenju končali razmerje? imaš kakšne izkušnje s tem? (teorijo se lahko o vsem živem naučiš...živeti to teorijo je pa nekaj drugega) ti mi deluješ precej površna oseba, ki ne goji nekih ravno pretirano globokih odnosov...

Vidiš Mahagonij, če me ni čisto cel dan non stop za računalnikom, mi celo očitajo, da ne odgovarjam na vprašanja. :)

To, koliko ljudi ima nekdo za prijatelje, je odvisno tudi od karakterja, namenov in interesov posameznika. Jaz npr. sem človek, ki bi si želel na tisoče tesnih prijateljskih zvez, ampak določene stvari postavljam nad to željo. Ni dobro, če človek ne obvladuje svojih materialnih želja, in če jih postavlja nad vse, ker to potem vpliva potem tudi na presojo in čustva.

Zakaj bi ljudje končali razmerje? O tem obstaja zadosti zapisov na netu, vsakdo najde svoj razlog. Zaradi mene pojdi narazen s tipom zaradi česarkoli hočeš. Ni pa to razlog, da ne ostaneš prijateljica z njim, razen če nisi sposobna, ker pač ne znaš še ustrezno upravljati s svojo duševnostjo.

P.S.: zelo težko boš izpodbila teorijo, ki je povzeta iz filozofije (modrosti) starodavnih Ved, tisočih drugih spisov, učenji modrecev s celega sveta itd. itd.
Sem se jo sam trudil zrušiti, pa težko najdem ustrezne argumente. Iskal sem načine kako rušiti/sežigati ego nekomu in spoznal, da je pravzaprav konservatizem, dekadenca, anarhija, čustvena manipulacija izvajana simultano z represijo duhovnega napredovanja določenih ljudi vpliva na to, da se v družbenem sloju manjšina ljudi duhovno prebudi/sežge čustvene balasti/se povzdvigne nad svojo karmo. Torej, ne-prijateljstvo kot neko poleno, ki se ga vrže pod noge nekomu, ki si želi samospoznanja, pa se mora naučiti obvladovanja/harmoniziranja želja, namenov, čustev, misli, razpoloženj. Ko to enkrat doseže, postane ne-prijateljstvo nesmisel.

Celo s teorijo satanizma pridem do tega, da je prijateljstvo z bivšimi smiselno.

Sem pa poskušal tudi s kvantno teorijo, s teorijo "popolne teme", ki želi uničiti vse živo obstoječe, in s teorijo skrajnega egoizma, pa se mi izide v bistvu samo s teorijo popolne teme. Ampak ta je pa težko prebavljiva za navadnega smrtnika, in poleg tega sploh ne sodi v to temo.
Zadnjič spremenil Boris, dne 19. Avg. 2008 18:55, skupaj popravljeno 1 krat.
srčica*
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: v njegovem srčku

Neprebrana objava Napisal/-a srčica* »

pa kje so admini??? :? ... toliko sranja na enem kupu pa se ne zmigajo....
Zadnjič spremenil srčica*, dne 19. Avg. 2008 18:58, skupaj popravljeno 1 krat.
"moški znajo odlično povedati svoje zadnje besede in oditi z odra"
Tysia
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a Tysia »

»Poznam tudi žensko, še vedno najstnico, ki je imela že ducat bivših, pa je z vsemi (ali pa večino) v dobrih odnosih.
...
Kar me pri tem fascinira, je, da obe (vsaj za eno sem siguren, za drugo pa sklepam) sploh nista čustveno zreli. Priznam pa, da sta zrelejši na tem področju.«

Prijateljstva z bivšimi lahko temeljijo tudi na manjvrednostnem kompleksu. Oseba si na način, da prijateljuje z bivšimi dokaže, da je dovolj dobra, s tem da si »bilda ego« na način, da si sebi in drugim pokaže, da je nekaj posebnega, če ji »pamet« seže tako daleč.
Podobno kot osebe, ki imajo potrebo po tem, da jih imajo vsi radi.
Zadnjič spremenil Tysia, dne 19. Avg. 2008 19:47, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica
Kontakt:

@srčica
Kaj pa delaš tu, če je to zate sranje? Pojdi stran ne, si se zalepila sem?
Zadnjič spremenil Boris, dne 19. Avg. 2008 19:03, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica
Kontakt:

Tysia napisal/-a:»Poznam tudi žensko, še vedno najstnico, ki je imela že ducat bivših, pa je z vsemi (ali pa večino) v dobrih odnosih.
...
Kar me pri tem fascinira, je, da obe (vsaj za eno sem siguren, za drugo pa sklepam) sploh nista čustveno zreli. Priznam pa, da sta zrelejši na tem področju.«

Prijateljstva z bivšimi lahko temeljijo tudi na manjvrednostnem kompleksu. Oseba si na način, da prijateljuje z bivšimi dokaže, da je dovolj dobra, s tem da si »bilda ego« na način, da si sebi in drugim pokaže, da je nekaj posebnega, če ji »pamet« seže tako daleč.
Podobno kot osebe, ki imajo potrebo po tem, da jih imajo vsi radi.

Res je, obstaja možnost, da je to razlog. Zdaj pa še razloži, kaj je to bildanje ega.
Kdor nima potrebe po tem, da bi ga imel kdo rad, je velikokrat sociopat.
Kdor ima potrebo po tem, da ga imajo radi vsi, ima včasih tudi želje po tem, da bi bil svet lep, brez vojn, brez sovraštva. Če svoje potrebe ne zna korigirati, gre včasih za čustveno izsiljevanje v "imenu dobrih namenov".
Tysia
Kofetarica
Kofetarica

Bildanje ega: to storiš tako, da se z egom odpravita v fitness center, kjer začneta trenirati. Pri tem imaš tako »srečo«, da ima ego boljši program in boljšo prehrano od tebe. Sicer je ego po karakterju len, ampak ker so v fitnessu tudi prelepe mladenke, ki ga občudujejo, vztraja in še bolj dosledno trenira. Ko se čez pol leta s kolegom egom stestirata, ugotovita, da se je ego bolj okrepil od tebe, postal lepši na izgled in tudi bolj samozavesten.
(Ampak…ti imaš skrito orožje, ki pa ga ego nima in to je »srčnost«.)

Bildanje ega je lahko preusmerjanje/ "transformacija"/prikrivanje lastne nemoči. Dekle se ne počuti "dovolj vredno", čeprav navzven daje vtis, da je samozavestna. Da bi status samozavestne osebe obdržala pred sabo in posledično pred drugimi, želi prikazati, da jo imajo vsi radi. To pa se na dober način prikaže tudi tako, da si prijatelj z osebami, s katerimi si se razšel.
Zadnjič spremenil Tysia, dne 19. Avg. 2008 19:20, skupaj popravljeno 1 krat.
srčica*
Kofetarica
Kofetarica

Boris napisal/-a:@srčica
Kaj pa delaš tu, če je to zate sranje? Pojdi stran ne, si se zalepila sem?

kaj ti mene tiraš... pojdi ti dol s tega foruma.
jaz te ne razumem... imaš svojo spletno stran kjer lahko bluziš po mili volji in bodo brali samo tisti, ki jih to zanima... zakaj potem tukaj nabijaš strani?
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica
Kontakt:

Jaz pišem o tem, kar me zanima kjer mi paše, jasno?

edit:
A se boš šla zdaj diskriminacijo?
A ti pokažem kaj pravi varuh človekovih pravic o diskriminaciji?
Zadnjič spremenil Boris, dne 19. Avg. 2008 19:19, skupaj popravljeno 2 krat.
srčica*
Kofetarica
Kofetarica

joj kaj to je bila grožnja?

get a life!!

joj prosim smao z varuhom ne... ne me totalno zdolgočasit...
Tysia
Kofetarica
Kofetarica

srčica*, zakaj pa te Boris tako moti? Če te tematika ne zanima, pač ne bereš. As simple as pasulj ali pa sestavljanka iz tisoč koščkov. ;)
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica
Kontakt:

Tysia napisal/-a:Bildanje ega: to storiš tako, da se z egom odpravita v fitness center, kjer začneta trenirati. Pri tem imaš tako »srečo«, da ima ego boljši program in boljšo prehrano od tebe. Sicer je ego po karakterju len, ampak ker so v fitnessu tudi prelepe mladenke, ki ga občudujejo, vztraja in še bolj dosledno trenira. Ko se čez pol leta s kolegom egom stestirata, ugotovita, da se je ego bolj okrepil od tebe, postal lepši na izgled in tudi bolj samozavesten.
(Ampak…ti imaš skrito orožje, ki pa ga ego nima in to je »srčnost«.)

Bildanje ega je lahko preusmerjanje/ "transformacija"/prikrivanje lastne nemoči. Dekle se ne počuti "dovolj vredno", čeprav navzven daje vtis, da je samozavestna. Da bi status samozavestne osebe obdržala pred sabo in posledično pred drugimi, želi prikazati, da jo imajo vsi radi. To pa se na dober način prikaže tudi tako, da si prijatelj z osebami, s katerimi si se razšel.

OK, končno zanimiva razprava spet.
Zdaj pa poveživa to nekako z ljubosumnostjo, ki je srž te teme.

Ljubosumen človek težko ob sebi prenaša osebo, ki lahko po njegovi oceni (ki ne odraža nujno realne slike) ogrozi partnerjevo naklonjenost do nje. To pomeni, da stik med tema dvema osebama ni tako močen, ljubezen ni tako močna, da je ne bi mogel nekdo premagati. Oseba se ne čuti dovolj močna, hkrati pa lahko z ljubosumjem nekako izraža potrebo po tem (čustveno manipulira), da naj se partner odmakne od nekoga, katerega prisotnost v njem vzbudi neprijetne občutke. Če oseba to doseže, je njen ego nabildan. Dosegla je, da je partner ni zapustil, počuti se sprejeto, močno. Ampak ali se vez s tem kaj okrepi?
srčica*
Kofetarica
Kofetarica

Tysia napisal/-a:srčica*, zakaj pa te Boris tako moti? Če te tematika ne zanima, pač ne bereš. As simple as pasulj ali pa sestavljanka iz tisoč koščkov. ;)

aja kaj ti si pa njegova punca? :P

ma ne saj samo zajebavam... vidva kar imejta težke debate... izmenjajta msn, da ne bo tukaj toliko placa zasedlo, ker občasno še pridem preverit, če se je avtorica kaj oglasila in potem me malo razkuri, ko se moram prebiti skozi strani borisovih postov.
Odgovori