Trije...

Pomoč iz čustvenih stisk.
Odgovori
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a Boris »

Pravo prijateljstvo je večno.
So pa tudi navidezna, namišljena prijateljstva, ki niso v resnici nikdar obstajala. Obstajala je le potreba po varnosti in želja po pravem prijateljstvu, ki pa se je razblinila, ko je bojazljiv človek izšel iz kroga svoje varnosti. In ga je malo stisnilo. Osebnostni preponosni ego ga je potem zaščitil z obrambnim mehanizmom, tako da je stvar posplošeno zracionaliziral kot da je izbira po odhodu, v katerem nekoga prenehaš imeti rad, moč. In se je potem tak človek počutil močnega. Čeprav je šibek. Ampak važno je, da se on počuti krepostno. Iluzija.

Bivši prijatelj je hujši kot sovražnik. (Ruski pregovor)
Prijateljstva bi morala biti nesmrtna, sovraštva smrtna. (Livius)

To, če se z bivšo partnerico ne srečuješ več, še ne pomeni, da si z njo razdrl prijateljstvo. To, da se nisi sposoben več z njo srečevati, pa naznanja, da imaš sam s seboj probleme, in da si z njo prijateljstvo razdrl. Analogno velja za ženske in njihove partnerje.

Kako se pa to sliši - "ej, sem lahko s tabo začasno prijatelj, čez nekaj časa pa te ne bom nikdar več ogovoril, da ne bo kdaj kdo vedel, da sem s teboj igral prijateljstvo, pa da sem te imel začasno! rad (ampak zares ljubil pa te nisem)?"
BaBeBi
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a BaBeBi »

Eeeee...ne razumeš ravno, m Boris? če bi stvari res bile take, kot ti praviš, bi zveza razpadla kar tako...ker bi bilo vse v redu, pa bi se naveličali, da je vse v redu...Hm? Zveza navadno razpade, ker se zgodi nekaj takega, da eden od partnerjev ali pa oba, zveze nista več zmožna nadaljevati. Kaj pa je za tebe sploh zveza? zaljubljenost itak mine...potem pa ostane kaj? prijateljstvo, zaupanje, navezanost, občutek pripadnosti, predanost...in veliko od tega je že kar samo prijateljstvo. in če nekdo to želi končati...konča. Pika. poročen najbrž še nisi, ampak vsaj meni se zdi nekoliko absurdna situacija, da bi npr. k mojim staršem na obiske hodila očetova bivša punca :wink: če pa ne bi in bi jo oče samo pozdravil ko jo sreča...no to ap potem ni več njegova ''prijateljica'' ampak bivše dekle, do katerega se vede vljudno, ampak je to popolnoma vse. da napišem še to: po mojem mnenju je prijatelj nekdo, ki ga lahko pokličeš ob dveh zjutraj in se bo pogovarjal s teboj.
stevens
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: maribor

Neprebrana objava Napisal/-a stevens »

ah ja take pač ste..sfijice z izgovori(ne vse) :wink:
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: LJ

Neprebrana objava Napisal/-a Mahagonij »

Boris napisal/-a:
Jochie napisal/-a:
2. prijateljstvo z bivšim je bullshit! namreč partnerstvo je prijateljstvo z dodatkom topline in seksa. redko se zgodi, da partnerstvo razpade, ker dvema ne štima v seksu, problem je skoraj vedno odnos oz. prijateljstvo. tako se mi zdi smešno in neverjetno, da bi lahko nekdo z bivšim postal prijatelj (mimogrede, zakaj sta se sploh razšla?)

Včasih sem mislil, da je Jochie nepovprečno zrel. Sedaj sem v to prepričan.
Prijateljstvo je pa ja nekaj nagnusnega, nekaj, česar bi se moral vsak pameten sramovati, nekaj za pičke, nekaj za idiote, nekaj za butalce in nekaj za šibke. Kreposten človek pa vendar ja ne rabi prijateljev.
A ti njemu mal besede v usta polagas? Rekel je da so prijateljstva z bivsimi neumnost, ne pa da so vsa prijateljstva brezvezna, kakor se ti posmehujes.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica
Kontakt:

BaBeBi napisal/-a:Eeeee...ne razumeš ravno, m Boris? če bi stvari res bile take, kot ti praviš, bi zveza razpadla kar tako...ker bi bilo vse v redu, pa bi se naveličali, da je vse v redu...Hm? Zveza navadno razpade, ker se zgodi nekaj takega, da eden od partnerjev ali pa oba, zveze nista več zmožna nadaljevati. Kaj pa je za tebe sploh zveza? zaljubljenost itak mine...potem pa ostane kaj? prijateljstvo, zaupanje, navezanost, občutek pripadnosti, predanost...in veliko od tega je že kar samo prijateljstvo. in če nekdo to želi končati...konča. Pika. poročen najbrž še nisi, ampak vsaj meni se zdi nekoliko absurdna situacija, da bi npr. k mojim staršem na obiske hodila očetova bivša punca :wink: če pa ne bi in bi jo oče samo pozdravil ko jo sreča...no to ap potem ni več njegova ''prijateljica'' ampak bivše dekle, do katerega se vede vljudno, ampak je to popolnoma vse. da napišem še to: po mojem mnenju je prijatelj nekdo, ki ga lahko pokličeš ob dveh zjutraj in se bo pogovarjal s teboj.

Gre za definicijo besede prijateljstvo in vse, kar paše k njej.
Stric metuzalem Boris stvari zelo dobro razume, saj jih vendar proučuje. Jaz sem pa njegov mali nevedni glasek in le ponavljam njegove globoke in modre besede.

Ko zveza razpade in se prijateljstvo konča, to pomeni, da so bili odnosi skrunjeni in da stvari niso razčiščene, ali pa da osebe niso sposobne biti več med sabo v prijateljskih odnosih zaradi osebnih problemov, ki pa ležijo v človeški psihi.

Jaz se na telefon odzovem vsakemu. Ni pa potrebe, da me zdaj kličeš, ker imaš za to druge ljudi.

Jaz običajno pojmujem prijateljstvo po prvi interpretaciji SSKJ
prijátelj: kdor je s kom v iskrenem, zaupnem odnosu, temelječem na sorodnosti mišljenja, čustvovanja; kdor ima do koga naklonjen, prijazen odnos

Iskren sem do vsakogar. Zaupam približno vsem enako. Če me kdo zajebe, pljune sebi v skledo. Trudim biti empatičen, kar pomeni, da skušam razumeti vsakogar in z njim sočustvujem. Trudim se razumeti kako čustvuje. Do vsakega sem naklonjen in prijazen.

Niti slučajno pa nisem prijazen do vsakega vedenja. Po vedenju, ki mi ni všeč (neumno, omejeno, podlo, polno prevzetnosti, sovražnosti), pa udarim kakor mi tisti trenutek zapaše.

Če se z bivšim partnerjem srečaš in ga znaš lepo pozdraviti, kakšno rečti, si ga vesel, ko ga srečaš, če nimaš nekih zamer, to naznanja, da so odnosi v redu. In temu se reče prijateljstvo.

Obstaja pa več stopenj prijateljstva. To je to, kar verjetno tebi ni povsem jasno.
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica
Kontakt:

Mahagonij napisal/-a:
Boris napisal/-a:
Jochie napisal/-a:
2. prijateljstvo z bivšim je bullshit! namreč partnerstvo je prijateljstvo z dodatkom topline in seksa. redko se zgodi, da partnerstvo razpade, ker dvema ne štima v seksu, problem je skoraj vedno odnos oz. prijateljstvo. tako se mi zdi smešno in neverjetno, da bi lahko nekdo z bivšim postal prijatelj (mimogrede, zakaj sta se sploh razšla?)

Prijateljstvo je pa ja nekaj nagnusnega, nekaj, česar bi se moral vsak pameten sramovati, nekaj za pičke, nekaj za idiote, nekaj za butalce in nekaj za šibke. Kreposten človek pa vendar ja ne rabi prijateljev.
A ti njemu mal besede v usta polagas? Rekel je da so prijateljstva z bivsimi neumnost, ne pa da so vsa prijateljstva brezvezna, kakor se ti posmehujes.

O, Mahagonij, kje si pa bil. Kod si pa hodil? Te je kaj špiknilo in si se prebudil iz omrtvičenega par mesečnega ignoriranja?

Dobrodošel nazaj.

Mahagonij, velik si že in razumeš sarkazem v humorju, kajne?
No, poleg tega pa je zadeva zgoraj povsem enaka, če namesto "prijateljstvo" v moj zgornji odstavek vtakneš besedno zvezo "prijateljstvo z bivšimi".

Torej, kreposten človek pa vendar ja ne rabi prijateljstva z bivšimi. Z njimi mora imeti povsem nevtralen odnos. Živjo, kako si, otroc so že, zdravje je, adijo, srečno. Še kako mašilo vmes, pa je narejenost perfektna. Bljak, taki klišeji, bljak.

Ker vendar ne smemo pokazati nobene topline ob človeku, ki smo ga zapustili. Kako bi pa to zgledalo no? Je to sploh dopustno? Ni to tabu? Kdo sploh sem, če znam biti prijatelj z bivšo? Sem sploh človek?

lp,
Boris_nadčlovek očitno, ali pa žival
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica
Kontakt:

Prekleti neprijateljski odnosi.
Preklete pičke neprijateljske.
Za pogledat dobre pičke, pičke z velikim IQ-jem, pičke z namazanimi ustnicami, povprečne pičke, pičke z jajci, pičke, na katere so starši ponosni, zanimive pičke, pičke z lepim imenom. Pičke, ki niso prijatelji z ljudmi. Pičke.

No ja, nevtralnost še nekako pozdravljam, čeravno do bivših ni potrebno gojiti nevtralnosti. In taki ljudje niso pičke.

lp,
Boris_prijatelj
Zadnjič spremenil Boris, dne 18. Avg. 2008 23:22, skupaj popravljeno 1 krat.
srčica*
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: v njegovem srčku

Neprebrana objava Napisal/-a srčica* »

berz zamere Boris, ampak ti nimaš pojma kaj bluziš...

Prijateljstvo z bivšim nikoli ne bo tisto pravo prijateljstvo. To kar si ti zbuluzil o toplini in ne vem kaj še... to lahko primerjaš tudi z usmiljenjem... nekomu nudimo toplino, če se nam smili. To pa ni ravno prijateljstvo. Primer: pustil si svojo punco in potem se ti ona joka da je ne zapusti, ker te ima neskončno rada. Kot "neprasec" ji boš ponudil prijateljstvo, ker veš, da ji ljubezni ne moreš več. Ali ni to usmiljenje?
"moški znajo odlično povedati svoje zadnje besede in oditi z odra"
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica
Kontakt:

Ljudje, ki smo zreli, ne prijateljujemo z bivšimi zgolj iz usmiljenja. In nimamo neprijetnih občutkov, ko se srečamo z osebo, katero smo imeli radi do te mere, da smo šli v posteljo z njo. Toplino lahko nudiš komur hočeš. Tudi soborcu v boksarskem ringu. Toplina je povsem neodvisna od usmiljenja.

p.s.: pogovarjaš se s strokovnjakom

samo se mi ne ljubi tu razpredati na dolgo in široko in pojasnjevati psiholoških pojmom ljudem, ki jim ni to niti najmanj zanimivo

p.s.2: daj, poskusi govoriti zase in ne posplošuj svojih izkušenj na ostale
govori v prvi osebi enine, ko govoriš o svojih izkušnjah
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica
Kontakt:

@srčica
Si si kdaj prebrala kakšno knjigo ali članek o zrelih partnerskih odnosih morda?
O razpadu zveze?

Ali prebiraš na forumih raje zapise tistih najstnic, ki se pogovarjajo o tem, kako jih vse boli v srcu in ne vzdržijo pritiska, ko srečajo bivšega, in zato bežijo proč od njega? In mislijo, da je to itak pri vseh ljudeh tako. Kako ne bodo, če pa ena čustveno nezrela trpeča najstnica pobira nasvete od druge čustveno nezrele trpeče najstnice, namesto da bi se pozanimale o težavah pri ljudeh, ki se s tem profesionalno ukvarjajo. Poznam seveda nekaj pametnejših najstnic, ki jih zanima še kaj več, kot to, kako bi na najbolj izi način pobrale šila in kopita, pometle problem pod preprogo.

Sicer je pa tvoj odgovor tipičen, poln ponosa (kaj naj bi namreč bilo narobe z usmiljenostjo (ko iz sočutja za nekoga narediš nekaj dobrega)? ... ponos (ne klikni, da si slučajno ne znižaš ugleda) je duhovno gledano lažni pogum ... mimogrede, ponosa pa ni enačiti s častjo, čeravno ima v SSKJ podobno, ampak neustrezno definicijo). Kar seveda še ne pomeni, da nisi starejša, saj čustveno zrelih ljudi primanjkuje.

Naj kaj napišem o čustveni zrelosti za koga? Bo potem morda lažje.
Če ne bo spet peklo v dušici, ker Boris pa ja nima prav in smo mi čisto dovolj zreli in imamo lahko neprijetne občutke kolikor dolgo želimo in kakor dolgo nam paše. In moramo zato potem biti usmiljeni do nekoga (bivšega), da bi bili lahko z njimi v prijateljskih odnosih.

Mogoče še tole, če želiš nazornejšo razlago.

lp,
Boris_velepomemben, prezirljiv, visoko letečo-bluzeči drek na palci
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: LJ

Neprebrana objava Napisal/-a Mahagonij »

Boris napisal/-a:
Mahagonij napisal/-a:
Boris napisal/-a:
Jochie napisal/-a:

O, Mahagonij, kje si pa bil. Kod si pa hodil? Te je kaj špiknilo in si se prebudil iz omrtvičenega par mesečnega ignoriranja?

Dobrodošel nazaj.

Mahagonij, velik si že in razumeš sarkazem v humorju, kajne?
No, poleg tega pa je zadeva zgoraj povsem enaka, če namesto "prijateljstvo" v moj zgornji odstavek vtakneš besedno zvezo "prijateljstvo z bivšimi".

Torej, kreposten človek pa vendar ja ne rabi prijateljstva z bivšimi. Z njimi mora imeti povsem nevtralen odnos. Živjo, kako si, otroc so že, zdravje je, adijo, srečno. Še kako mašilo vmes, pa je narejenost perfektna. Bljak, taki klišeji, bljak.

Ker vendar ne smemo pokazati nobene topline ob človeku, ki smo ga zapustili. Kako bi pa to zgledalo no? Je to sploh dopustno? Ni to tabu? Kdo sploh sem, če znam biti prijatelj z bivšo? Sem sploh človek?

lp,
Boris_nadčlovek očitno, ali pa žival
Se je tezko vzdrzati kometiranja tem, kjer nisi zmozen prispevat zaradi pomanjkanja lastnih izkusenj? Ocitno je, da je jochie ze dozivel te stvari in mu je posledicno jasno zakaj pravo prijateljstvo ni mozno med clovekoma, ki sta imela skupno zivljenje in sta se nato razsla v bolj ali manj neprijetnih okoliscinah, vsaj za enega, po resni neskladnosti v razmerju. Prijateljstvo preprosto ni mozno s senco preteklosti nad njim, senco tega kar sta imela in tega kar je zvezo koncalo. Tebi pa to ni jasno, in nobena kolicina pletenicenja ne skrije dejstva, da ima prakticno vsaka najstnica z dvema razmerjema za sabo vec vpogleda v naravo tega problema od tebe.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
Tysia
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a Tysia »

Mahagonij, en primer, da je prijateljstvo z bivšimi možno in obstaja sem jaz. Zakaj bi prekinil prijateljstvo z nekom, ki ga imaš rad (si ga imel rad še na drugačen način in naj bi ga imel rad kot prijatelja) in s katerim si delil svoje intimno življenje? Če to storiš, verjetno nisi prepričan sam vase, ali pa partnerja nikdar nisi imel zares rad. Morda imaš »hujše« težave sam s sabo (govorim na splošno), itd.
To, da si z bivšo/bivšim prijatelj še ne pomeni, da boš vse dneve preživljal z njim, ali pa da boš ob težavah v sedajšnji zvezi odšel/la po »tolažbo« k bivšemu/bivši. Zame pomeni, da ne gojiš slabih občutkov do bivšega partnerja, da mu priskočiš na pomoč, če jo potrebuje, da se ga ne "bojiš" in bežiš od njega, da se lahko normalno in sproščeno pogovarjaš z njim in te tudi zanima, kar ga vprašaš (ne samo:"Oj, kako si?" ker se tako spodobi).

holahup_soul: Če bi bila jaz v taki situaciji, bi bilo prvo, kar bi naredila, da bi se umaknila na samo. Nekam, kjer bi imela čas (in prostor) zase (kar pomeni, da bi izklopila tudi telefon ali pa vsaj ne bi gledala smsov in se oglašala na "sumljive" telefonske klice - tisti čas!) in bi lahko v miru razmislila o zadevi. Potem pa naprej, skladno z odločitvijo in čimbolj fer do vseh.
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica
Kontakt:

Mahagonij napisal/-a:Se je tezko vzdrzati kometiranja tem, kjer nisi zmozen prispevat zaradi pomanjkanja lastnih izkusenj? Ocitno je, da je jochie ze dozivel te stvari in mu je posledicno jasno zakaj pravo prijateljstvo ni mozno med clovekoma, ki sta imela skupno zivljenje in sta se nato razsla v bolj ali manj neprijetnih okoliscinah, vsaj za enega, po resni neskladnosti v razmerju. Prijateljstvo preprosto ni mozno s senco preteklosti nad njim, senco tega kar sta imela in tega kar je zvezo koncalo. Tebi pa to ni jasno, in nobena kolicina pletenicenja ne skrije dejstva, da ima prakticno vsaka najstnica z dvema razmerjema za sabo vec vpogleda v naravo tega problema od tebe.

No, vidite, tak Mahagonij mi je všeč. Posmehljiv, aroganten, nekdo, ki se postavlja nad stroko in nad ljudi, ki imajo izkušnje z zrelostjo.

To, kar si napisal o prijateljstvu Mahagonij, velja zate (poleg še parih Jochijev) in ne vem, zakaj tako trmasto vztrajaš pri tej na tvojem zelniku zrasli neresnici. A te kje boli? Ali boli spoznanje, da tega nisi zmožen? Nespoznanje, pardon. In si pretirano čustveno vpleten v svojo senco preteklosti.

Ali pa je problem v tem, da ne znamo priti skupaj, ker imamo drugačne vpoglede na to, kaj prijateljstvo sploh je.

Ti omenjaš pravo prijateljstvo. Kaj pa je to pravo prijateljstvo?

Zame obstaja sovraštvo, nevtralnost in prijateljstvo. Potem je še par podstopenj v vsaki veji. In jaz govorim o prijateljstvu z bivšimi. Ti pa govoriš o pravem prijateljstvu z bivšimi in nimam pojma, kaj to zate je. Poleg tega sem imel soseda starega nad 70 let, katerega je obiskovala občasno njegova bivša, z njenim novim možem vred, s tem, da je bil tudi sosed srečno na novo poročen. Dec s hrbtenico.

Ne obstaja, kajne Mahagonij. V tvoji glavici.

lp,
Boris_brez vsakršnih izkušenj, s kompleksom manjvrednosti
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica
Kontakt:

Mogoče, Mahagonij, Jochie in dragica (ali pa srčica, če ji je ljubše) od zgoraj, bi si pogledali par izjav tistih, ki imajo izkušnje s prijateljevanjem z bivšimi, ker Borisu ni verjeti, ker on nima izkušenj, saj še nikdar ni imel ženske in je cele dneve za računalnikom, odtujen od ljudi in povsem v svojem nerealnem svetu, mi pa imamo izkušnje in smo normalni. Vsi drugi pa niso.

1.) http://med.over.net/forum5/read.php?140,2617682
2.) http://www.cosmopolitan.si/seks-razmerja/je_sploh_mozno_prijateljevati_z_bivsim-16615@2.aspx
3.) http://kittycat.blog.siol.net/2008/08/09/vecno-prijateljstvo/
4.) http://www.ednevnik.si/entry.php?w=janalumnus&e_id=48343: A k sreči imam med svojimi najboljšimi prijatelji tri »bivše«.

Ampak NE! Mahagonij ne bo bral tega, saj je v nasprotju z njegovimi odkritji! Hočem reči z njegovim mnenjem, katerega bi rad plasiral v javnost, pridobil čim več somišljenikov in da bi upravičil sam sebe pred tem, da pičke pač so in bodo. Če je on p***a, to še ne vemo. Ali pa bi pač rad provociral tako dolgo, da mu bo Boris prinesel dokaze, ne da bi on s prstom mignil, ker mu ena izmed bivših nekaj pomeni in bi morda nekje globoko v sebi z njo celo rad prijateljeval, pa ne more, ker mu je nekdo (ki ima probleme z navezanostjo, probleme z odvisnostjo od čustev, težave z ljubosumnostjo) zabil v mozeg, da to ni normalno potem. Kdo ve, najbrž še Mahagonij sam ne.

Nekateri ljudje tudi razlikujejo med prijateljico in kolegico. Jaz tu ne delam razlik, saj je kolegialnost le stopnja prijateljstva.

Poznam tudi žensko, še vedno najstnico, ki je imela že ducat bivših, pa je z vsemi (ali pa večino) v dobrih odnosih.
Imam prijateljico, ki je bila sošolka od te ženske, in je imela že 3 resne zveze, pa tudi prijateljuje z bivšimi. Obe sta precej seksapilni.
Dobijo se na pijači, čvekajo,... To ne pomeni zdaj, da se tedensko srečujejo... pač, ko naletijo en na drugega, ali pa ob posebnih priložnostih.
Kar me pri tem fascinira, je, da obe (vsaj za eno sem siguren, za drugo pa sklepam) sploh nista čustveno zreli. Priznam pa, da sta zrelejši na tem področju.

Mahagonij, hitro pozabi to, kar si zdaj prebral, saj drugače ne boš mogel plasirati svojega mnenja v javnost tako učinkovito.

Sprijazni se, racio ti deluje dobro, čustveno pa nisi stabilen, čustva te obvladajo, zato tudi težiš k umiku od prijateljstva z bivšimi, oziroma zavračaš možnost po obstoju česa takega. Mogoče pa ti čustvena inteligenca vseeno ne bi tako škodovala, kot misliš? Če sploh misliš tako in če ti ne polagam besed v usta.

Vedno obstajajo ljudje, ki nimajo razčiščenih stvari v svoji glavi v zvezi s preteklostjo in svojimi neprijetnimi čustvi in spomini in tendencami, in potem se med temi dostikrat najdejo ljudje, ki se zabetonirajo v miselnost, da drugače kot tako sploh ni možno. In tako je njihov problem rešen. Resnica: nerešen. Take pičke imajo pravico do tega, da jih soočimo z resnico in jim damo možnost, da nehajo biti pičke. Do pičk pa seveda ni dobro biti nenaklonjen, saj rabijo veliko dobre vzgoje in ljubezni, da si nehajo zatiskati oči.

lp,
Boris_Velepičič

P.S.: Mahagonij, ker vem, da si boš vse to zdaj hoteno zradiral iz spomina (in tu tvegam kakšnih 10%), pa bi rad, da si vtisneš v spomin sledeče: Senco preteklosti si kreiraš sam. Če bi rad senco in neprijetne občutke, jih boš imel. Če jih ne bi rad imel, pa jih ne boš imel. Končna odločitev leži v tebi.
Zadnjič spremenil Boris, dne 19. Avg. 2008 10:16, skupaj popravljeno 1 krat.
p!ka
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: Šaurini

Neprebrana objava Napisal/-a p!ka »

^^ A ni to use skupi šlo dol s problema holahup_soul ? Slika
...Voli me iz inata
voli me bez ostatka
voli me bilo gde sam
bas takvu kakva jesam

Voli me kad me nema
voli me pored svega