Sarkazem in humor

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: LJ

Neprebrana objava Napisal/-a Mahagonij »

Frenkie napisal/-a:Sarkazem je za moje pojme višek človekove miselne ustvarjalnosti. In za dober sarkazem je potrebna določena kreativna inteligenca.
Sarkazem je naravnost trivialen za producirat, tako da ni noben visek clovekove miselne ustvarjalnosti.
Se vec...zelo mi grejo na zivce ljudje, ki ga veliko uporabljajo in pri tem mislijo, da so blazno inteligentni in humorni.
Uporabniški avatar
Tammy_De
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a Tammy_De »

šola sarkazma :D
"Replace the fear of unknown with curiosity"
"Whenever you find yourself on the side of the majority, it's time to pause and reflect."
"Sexy is sexy" - Adam Lambert
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: Sonce

Neprebrana objava Napisal/-a ryu10kyu »

Mahagonij napisal/-a:Se vec...zelo mi grejo na zivce ljudje, ki ga veliko uporabljajo in pri tem mislijo, da so blazno inteligentni in humorni.

Verjetno imaš zaradi tega pol foruma na ignore :wink: Če ti bo šlo vse na živce boš čez čas postal živčni bolnik :gruebel:

Ti se pa verjetno počutiš blazno inteligentnega in humornega ker ga ne uporabljaš :lol: :lol: :lol:
Zadnjič spremenil ryu10kyu, dne 26. Apr. 2008 10:12, skupaj popravljeno 1 krat.
Žene so zato, da jih ljubimo, ne pa da bi jih razumeli. Oscar WILDE
Uporabniški avatar
×××CarTiKa×××
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a ×××CarTiKa××× »

Običajno me ne moti - razen na moji učiteljici fizike. Po njenem njenju ni stvari, ki je ne bi znala oz. napačno naredila. Ona je pravi Übermensch. In kadar se ji kaj ne posreči /ne zmore / ne ve , vedno najde en drugi razlog zakaj ji ni to uspelo. Tak, da nakoncu namesto, da bi nas učilča fiziko, nas uči sarkazma.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a jullia_ »

Frenkie napisal/-a:
Problem pa je, ker mnogo ljudi ne zna uporabljati sarkazma in ga nevede prepogostokrat enačijo s cinizmom. Kar seveda ni isto.

Očitno točno tebe potrebujem. A mi lahko razložiš razliko med sarkazmom in cinizmom? Zadnjič sva se s tipom matrala z nekimi definicijami in primeri, pa nama ni šlo ravno najbolje od rok.
Uporabniški avatar
Smreka
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a Smreka »

jullia_ napisal/-a:
Frenkie napisal/-a:
Problem pa je, ker mnogo ljudi ne zna uporabljati sarkazma in ga nevede prepogostokrat enačijo s cinizmom. Kar seveda ni isto.

Očitno točno tebe potrebujem. A mi lahko razložiš razliko med sarkazmom in cinizmom? Zadnjič sva se s tipom matrala z nekimi definicijami in primeri, pa nama ni šlo ravno najbolje od rok.

Ironija: izražanje negativnega, odklonilnega odnosa do česa, navadno z vsebinsko pozitivnimi besedami; posmehovanje, posmeh.
Posmèh: izražanje negativnega, odklonilnega odnosa do koga, navadno z vsebinsko pozitivnimi besedami.
Prezir: zelo negativen odnos do koga, izvirajoč iz prepričanja o njegovi manjvrednosti, ničvrednosti: takega prezira ni zaslužil; čutiti, kazati prezir do koga / s prezirom je gledal nanj; na njihova vprašanja je odgovarjal s prezirom.

Sarkazem: zelo negativen, poniževalen odnos do česa: njegov pogled je izražal sarkazem; v teh besedah je bilo čutiti brezobziren sarkazem; govoriti s sarkazmom; ironija in sarkazem.
Cíničen: ki prezira splošno veljavne vrednote, posmehljiv.

pa tuki dodam še neki - mnogi zamenjujejo sarkazem z žaljenjem...
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: Sonce

Neprebrana objava Napisal/-a ryu10kyu »

Mahagonij recimo ima ciničen odnos do sarkazma...jaz pa mu sarkastično odpišem nazaj na njegove poste.
Ampak glede na to da ne prenese nič takega kar bi drugače razmišljalo kakor razmišlja on...kajti to mu razjeda živce(kdo ve kaj vse mu jih še...pomoje je že brez njih)...in da lažje pod ignore...da lažje živi in biva skozi življenje :D
Ali je to zdravo početi v življenju da vse kar ni v tvojem okviru razmišljanja ignoriraš...je pa druga zgodba...kajti s tem si omejen v svojem čudovitem svetu...zaprt v ograjo in vse kar presega tvojo ograjo je manj vredno kakor tvoja blazna inteligenca. S tem se kaže tudi napuh in egotriperstvo...čutim sočutje do mahagonija katerega sem imel za intelektualca in zavedno osebo :nixweiss:
Žene so zato, da jih ljubimo, ne pa da bi jih razumeli. Oscar WILDE
Nastejka
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Nastejka »

Smreka napisal/-a:
Ironija: izražanje negativnega, odklonilnega odnosa do česa, navadno z vsebinsko pozitivnimi besedami; posmehovanje, posmeh.
Posmèh: izražanje negativnega, odklonilnega odnosa do koga, navadno z vsebinsko pozitivnimi besedami.
Prezir: zelo negativen odnos do koga, izvirajoč iz prepričanja o njegovi manjvrednosti, ničvrednosti: takega prezira ni zaslužil; čutiti, kazati prezir do koga / s prezirom je gledal nanj; na njihova vprašanja je odgovarjal s prezirom.

Sarkazem: zelo negativen, poniževalen odnos do česa: njegov pogled je izražal sarkazem; v teh besedah je bilo čutiti brezobziren sarkazem; govoriti s sarkazmom; ironija in sarkazem.
Cíničen: ki prezira splošno veljavne vrednote, posmehljiv.

pa tuki dodam še neki - mnogi zamenjujejo sarkazem z žaljenjem...

Meni se zdi, da Smreka ti zamenjuješ sarkazem v humorju s sarkazmom, katerega namen je prizadeti.

Sem pokukala v SSKJ kaj pomeni beseda žaliti: delati, govoriti kaj, kar prizadeva čast, ugled koga; z nevljudnostjo, nespoštljivostjo povzročati čustveno prizadetost koga.

Zelo podobno razlago sem potem našla za besedo poniževati, ki jo najdem v razlagi za to, kaj je sarkazem. Se reče, poniževati pomeni: s svojim dejanjem, govorjenjem zmanjševati komu čast, ugled, veljavo.

Če povzamem, je sarkazem le nadpomenka za žaljenje, oziroma sarkazem vključuje žaljenje. Če pa je sarkazem izražen v humorju, potem ne gre za žaljenje v pravem pomenu besede, ampak samo za neko zaigrano žaljenje.

V končni fazi lahko oseba, ki ima nizko samopodobo, vsak stavek nekoga pojmuje kot žalitev. Enkrat sem samo vprašala prijateljico, če je ljubosumna, pa je to že vzela za žalitev. In ta frendica je imela full nizko samopodobo, pa v depri je bila, kar je to samo še izostrilo.
Zadnjič spremenil Nastejka, dne 26. Apr. 2008 12:33, skupaj popravljeno 1 krat.
Tamala_mrha
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a Tamala_mrha »

Kdor ne zna sprejeti sarkazma na svoj račun, tudi sarkazma samega ne razume. Drugače pa mi sarkazem sam ni najbolj všeč, ker ga uporabljajo ljudje, ki imajo probleme z lastno samopodobo in preko njega žalijo, da bi zakrili lastne napake.
Nastejka
Sramežljivka
Sramežljivka

Tamala_mrha napisal/-a:Kdor ne zna sprejeti sarkazma na svoj račun, tudi sarkazma samega ne razume. Drugače pa mi sarkazem sam ni najbolj všeč, ker ga uporabljajo ljudje, ki imajo probleme z lastno samopodobo in preko njega žalijo, da bi zakrili lastne napake.

Jezik uporabljajo psi. Zato ne boš več uporabljala jezika? :wink:
Zadnjič spremenil Nastejka, dne 26. Apr. 2008 12:40, skupaj popravljeno 2 krat.
Frenkie
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a Frenkie »

Mahagonij napisal/-a:Sarkazem je naravnost trivialen za producirat, tako da ni noben visek clovekove miselne ustvarjalnosti.

Se ne strinjam. Za dober sarkazem je vedno potrebna miselna ustvarjalnost ali določena inteligenca, saj je zadevo potrebno speljati tako, da da drugim misliti. Sarkazem vedno nosi določeno "logiko" v sebi, ki za sogovornika ni lahko razpoznavna. Vedno vsebuje tudi nek poseben besedni zaklad... torej, zadeva ni tako trivialna kot ti miliš.

jullia_ napisal/-a:A mi lahko razložiš razliko med sarkazmom in cinizmom? Zadnjič sva se s tipom matrala z nekimi definicijami in primeri, pa nama ni šlo ravno najbolje od rok.

Jaz zadevo razumem tako, da s cinizmom VEDNO užališ sogovornika in ga s svojimi izjavami želiš "ubiti"... s sarkazmom ga pa lahko spraviš tudi v dobro voljo. Sicer sta si definiciji dokaj podobni, ampak je precej pomembno, kakšen namen stoji v ozadju. Kdor je sarkastičen, ima le negativen odnos do nekoga/nečesa, kdor pa je ciničen, ima tistega človeka (tisto stvar) za manj vrednega. Ko bi šlo za subjekt, bi sarkazem povedal, kakšen ima nekdo odnos do vedenja tistega, do katerega goji negativen odnos, cinizem pa bi se nanašal na človeka samega. Ločnica je torej smer in velikost sile.

Sarkazem je v humorju dobrodošel, če znamo stopiti dva koraka naprej (kvazi napad) in potem enega nazaj (ošvrknemo sami sebe).

Je pa res, da tak način izražanja ni za vsakogar, zato ga jaz bolj poredko uporabljam, ker zna biti nadležno, ker porabljaš po nepotrebnem dragocen čas in energijo, da nekomu obrazložiš kako si v resnici mislil.

Sarkazem je pač omikan in prilagojen način predstavitve krute resnice, ki ga nekateri razumejo kot žalitev.
Tamala_mrha
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Nastejka napisal/-a:
Tamala_mrha napisal/-a:Kdor ne zna sprejeti sarkazma na svoj račun, tudi sarkazma samega ne razume. Drugače pa mi sarkazem sam ni najbolj všeč, ker ga uporabljajo ljudje, ki imajo probleme z lastno samopodobo in preko njega žalijo, da bi zakrili lastne napake.

Ne gre se za to, da ga zaradi ljudi, ki sem jih omenila, ne bi želela uporabljati, nasploh nisem takšne vrste človek.
Nastejka
Sramežljivka
Sramežljivka

Tamala_mrha napisal/-a:
Nastejka napisal/-a:

Ne gre se za to, da ga zaradi ljudi, ki sem jih omenila, ne bi želela uporabljati, nasploh nisem takšne vrste človek.

No, ampak še zdaleč ni nujno, da jezik sarkazma uporabljajo le tisti z nizko samopodobo. Pri najstnikih bi rekla, da ponavadi je tako, ko pa človek dozori, se povprečje malček odkloni. Veliko ljudi, ki uporabljajo sarkazem, ima precej veliko samopodobo, ker se zmorejo/drznejo soočiti s posledicami sarkazma. :) Če se pa ne zmorejo, potem pa so taki, kot si jih ti opisala.
Zadnjič spremenil Nastejka, dne 26. Apr. 2008 12:46, skupaj popravljeno 1 krat.
Tamala_mrha
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Res je, da to bolj drži za mlade. Pri starih pa se ponavadi pojavlja še nekaj drugega kot vzrok, zakaj uporabljajo sarkazem. Ali jim smrdi življenje, ker niso kaj dosti dosegli v njem ali pa imajo enostavno odklonilen odnos do mlajših generacij in s sarkazmom hočejo pokazati kdo je starejši in naj bi bil tudi pametnejši (kar seveda nikakor ni pogojeno s starostjo) oz. who`s the boss here. :D
Buttercup
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a Buttercup »

@Nastejka: vemo kdo si!!!! :D :D Po načinu pisanja se te da razkrinkat... pišeš na čisto isti način kot Boris... odpiraš enake teme... pa še vedno popravljaš svoje poste, ravno tako kot jih on.

Ampak se ne boš prešvercal/-a... te že imam na Ignore!!! :D
Odgovori