Mahagonij napisal/-a:Seveda ne. Egoizem je lastnost osebe(uma), pamet je posledica inteligence, um je oseba, custva so del uma, cuti so vhodni kanal informacij za um, srce je telesni organ, instinkt je nagon, ki procesira informacije brez zavestnega napora v tej smeri. Torej kot je vidno ima inteligenca vpliv samo na pamet, delno na um katerega del pamet je.Boris napisal/-a:kr.ena, egoizem, pamet, um, čustva, čuti, srce, instinkt... vse to in še več ne gre pripisovati inteligenci.
Dobro. Vidim, da ločiš med umom in pametjo. Sicer si pa zelo poenostavil stvar. Na koga se sklicuješ povej. Na vrabce, na lastno logiko, na čuka iz gozda, na znanost, na religijo, na duhovnost,... Kaj od tega?
Torej, um je po tvojem sestavljanka pameti, čustev, inteligence, čuti pa so speljani v um, da bi ta lažje obratoval.
Instinkt in nagon sta pojma, ki si ležita blizu, a zna kljub temu med njima biti velika razlika. Za laika je seveda ni. Bom več o tem pozneje.
Zakaj si šprical lekcije o tem, kakšne zvrsti inteligence vse poznamo? Oz. če jih nisi, se nisi skoncentriral na to, da poznamo čustveno inteligenco, ker če bi se, ne bi trdil, da ima inteligenca vpliv le na pamet, saj ima vendar čustvena inteligenca vpliv na čustva. Telesna inteligenca pa ima vpliv na telo.
Da bi ti razložil osnove, par stavkov ne bo dovolj.
Poglejva npr. teorijo Ved. Zatem si lahko ogledava še kakšno drugo, ampak nekje je treba začeti in zakaj ne bi pri teoriji, ki se preučuje že tisoče let. Po Vedah so čuti, um in inteligenca sadež poželenja in preko njih poželenje zbega živo bitje, saj prekrije njegovo pravo znanje. Sam sem agnostik, a teorije svetih spisov so mi precej zanimive. Sovražnik pogojene duše naj bi zasedel različne strateške položaje v njenem telesu. Um je središče vsega delovanja čutov, in kadar poslušamo o predmetih čutne zaznave, ponavadi postane zbiralnik idej o zadovoljevanju čutov. Um in čuti postanejo zato skladišča poželenja, inteligenca pa njegov glavni sadež. Inteligenca je najbližji sosed duše. Poželjiva inteligenca zna napeljati dušo k temu, da sprejme lažni ego in se začne enačiti z materijo ter tako z umom in čuti. Duhovna duša postane zasvojena z materialnim čutnim uživanjem in zmotno misli, da je to prava sreča.
Po Vedah so inteligentni ljudje dveh vrst. Eni so inteligentni na področju materialističnega delovanja, namenjenega zadovoljevanju čutov, drugi pa so introspektivni in si zavestno prizadevajo doseči samospoznanje. Dejavnosti introspektivnega modreca oziroma razmišljujočega človeka so noč za ljudi, obsedene z materializmom.
Nova akropolauči:
Več tukaj:Človek je sestavljen iz osebnosti (ega, nižje narave) , individualne duše in enotnega duha (višje narave). Osebnost je sestavljena iz fizičnega telesa, življenjske energije (energijskega telesa), čustev (čustvenega telesa) in razuma (mentalnega telesa). Duh je sestavljen iz (višje, čiste) inteligence (modrosti), (brezpogojne) ljubezni (dobrote) in (svobodne) volje (moči). Duša je vmesni člen, ki povezuje osebnost z duhom (nekatera učenja se izogibajo besedi duša in večina učenj se izogiba besedi Bog, ker ju razum ne more spoznati).
http://lkm.fri.uni-lj.si/xaigor/slo/modrosti/ucenja.htm
Brihadaranyaka Upanishad IV.4.5:
'Pure you' = 'pure truth'
The body, the mind, the intelligence, the ego: use your mind to control your body, use your intelligence to control your mind, and use "the ego" to control your intelligence. “Ego” is the real you, the eternal living spirit soul. True ego is: “knowing who you are and what your position is in the world around you.” 'Pure you' = 'pure truth'. The false conception of ego is: "I am a man, I control all that I see, I can do this, I can do that" This is a false identification with the ego and this is “not” the true self.
Pogledava si lahko tudi osnove Ayurvede:
V knjigi "Ayurveda", pogl. II, stran 29, je povedano, da fino ali subtilno telo sestoji iz uma, inteligence in lažnega ega. Ni pa razloženo, iz česa so sestojijo um, inteligenca ter lažni ego in kako delujejo. Zdaj je čas, da se to razloži, predvsem um, saj je le-ta glavni kreator sedanjega življenja, trpljenja in sreče.
Vede pravijo, da v duhovnem svetu, naši pradomovini, mi oz. duša posedujemo um in inteligenco. Lažni ego ali lažno poistovetenje dobimo, ko zaživimo v materialnem svetu. Torej lažni ego nastane, ko pride duša v stik z materijo. Ko dobi duša materialno telo, dobi zaradi svoje slabosti tudi lažni jaz, ki je v skladu s tem telesom. Ko dobi človeško telo, se z njim tudi poistoveti in reče: Jaz sem Marko, ali Janko, odvisno od imena, ki ga je to telo dobilo. Ko materialno telo umre, gre duša dalje ter dobi drugo telo in drugo ime. Ime, ki ga imamo sedaj, je ime materialnega telesa in ne nas, kot duše. Ko dobi duša materialno telo psa, reče, jaz sem pes, itd. Zaradi njene slabosti jo k temu silijo zakoni materialne narave.
Ko zaživimo v materialnem svetu, se naš pravi um in inteligenca pri dotiku z materijo z njo zamažeta, v skladu z našim lažnim jazom. Začneta vse bolj in bolj sprejemati razumevanje in logiko tega materialnega sveta. Vsebina materialne logike in razumevanja prekrije duhovno razumevanje. To prekritje imenujemo pozaba. V dolgem bivanju v materialnem svetu začnemo pozabljati, kdo smo, kaj smo in od kje, saj se neprestano poistovečamo z materialnim telesom. Torej je vzrok pozabe slabost duše ter lažni jaz, ki se je postavil med dušo, inteligenco in um.
Torej, ti praviš, da je oseba um, Ayurveda pa pravi, da je oseba um+inteligenca+lažni ego, s tem da misliva na osebo kot subtilno telo.
Preprost izsek članka s pozitivk o čustveni inteligenci:
Znanstveno podprto spoznanje o kvalitetah EQ je postavilo na glavo stara stoletna naziranja o medsebojni napetosti med razumom in občutki. Spoznanje, da obstajata dve vrsti možganov, dve različni inteligentnosti in dva tipa mišljenja: razum in čustva podre do sedaj trdno tezo usmerjeno samo v racionalizem.
Sicer tudi ta zgoraj omenjeni članek poenostavlja zadevo, ampak ti Mahagonij se greš pa čisti racionalizem, če te prav razumem, saj praviš, da ima inteligenca vpliv le na pamet.
Povzetek: inteligenca ima vpliv na marsikaj in marsikaj ima vpliv na inteligenco in niti slučajno to ni le in samo pamet. No ja, možno je, ampak malo verjetno, po mojem so stvari medsebojno prepletene.
No, sedaj je na vrsti pogled s področja ortodoksne psihologije. Se kdo javi?