Kakšen metuljev efekt bolj težko plasiraš na trg, ne? (ravno prejle sem brala članek o Lorenzu).
Ampak meni je odkritje metuljevega efekta ali kakšnih takih zadev nedvomno bolj zanimivo in navdihujoče kot če nekdo uspe ugotoviti, da si folk želi (pustimo zdaj, ali si to folk res želi ali so to umetno ustvarjene potrebe - to je že nova tema

) posebne kreme za levo in desno joško, to "izumi" in potem plasira na trg, ker želi deliti svoje odkritje z množicami. To zame ni posebna inteligenca, res pa je, da se izumitelju splača, če se znajde in proda zadevo. Prav tako mu ne moreš očitati egoizma, ker si koneckoncev tudi jaz lahko kupim čudežno kremico.
In tudi če je zadaj kao znanstvena raziskava, da je tkivo v levi joški v povprečju malo drugačno kot v desni in je posebna kremica zato utemeljena, je meni to še vedno brezveze.
(namenoma sem dala tak bizaren primer,... čeprav je to mogoče dokaz moje skrajne neinteligence, ker bo nekdo tole prebral, mi ukradel idejo in naslednja tema v podforumu Lepota bo debata o kremi za levo in desno joško

. Jaz pa ne bom imela nič od tega

)
Pa še o egoizmu. Priznam, obrv se mi je vzdignila za par milimetrov in rekla sem si: Šit, tule ima pa tip prav. In začela razmišljati.
Je egoizem, če nekdo izumi zdravilo proti aidsu in ga ne lansira na trg ter ga ima doma v omari? Prav gotovo.
Je egoizem, če taisti proda patent farmacevtski multinacionalki za mastne pare, ta pa potem spravi zadevo na trg, ampak to seveda folku v podsaharski Afriki nič ne pomaga, ker itak nimajo keša? Pa tudi meni ne, ker je stvar predraga, moja zavarovalnica je pa ne krije? Tudi to je egoizem. Odgovornost znanstvenika je prav gotovo manjša, ampak koneckoncev si lahko vsaj reče, da je s svoje strani naredil, kar se je dalo.
Dalo bi se pa tudi drugače ... da bi se znanstvenik zavzel za stvar, dal v javnost, iskal sponzorje in skušal omogočiti vsakemu obolelemu, da pride do zdravila. Vprašanje pa, če bi mu uspelo. In vprašanje, če ni bolje, da svoje možganske kapacitete posveti novim izumom kot pa da se ukvarja s tržnimi mehanizmi, se bori z multinacionalkami itd.
Ker govorimo tule o inteligentnosti, ne bom razpredala dalje o slabostih sistema svobodnega trga in nevmešavanja držav in vlad.
ryu10kyu napisal/-a:Sem zagovornik etičnega utilitarizma...in pod moralno jaz smatram, da če že imaš neko sposobnost, ki prekaša druge in da s to sposobnostjo lahko pripomoreš k blagostanju na svetu...ali ni to moralno, če ne celo družbeno odgovorno.
Vsekakor. Ampak ker jaz nisem tako utilitaristična - vsaj ne v smislu, omejenem na materialne proizvode - štejem za maksimalno inteligentne in ne egoistične tudi ljudi, ki razgibavajo svoje možgančke v bolj abstraktnih rečeh. Filozofija, umetnost, sociologija, matematika, tudi metuljev efekt koneckoncev.
Meni se tudi to zdi zelo koristno, kljub temu, da ni oprijemljivih rezultatov, ki bi jih na koncu lahko kupil v Mercatorju.