TESNOBA: Ta preprosta vaja ti bo pomagala v 5 minutah (nasvet biopsihologinje Mikele)

Tale vaja je TOP! Poskusile smo jo takrat, ko nam je bilo najhuje!

TESNOBA: Ta preprosta vaja ti bo pomagala v 5 minutah (nasvet biopsihologinje Mikele) (foto: Unsplash.com/Ammie Ngo) Unsplash.com/Ammie Ngo

V času karantene in družbene izolacije se vsakomur porjaja nešteto vprašanj ter občutkov, ki jim velikokrat nismo kos.

Naj dvigne roko (v sebi) vsaka, ki kdaj zvečer ob gledanju filma ali poročil začuti kepo v želodcu, ji misli uhajajo na tisoč strani, skrbi jo za prihodnost, dohodek, otroke, pri tem pa si želi samo jokati?

Verjemite, niste edine. To je popolnoma normalen in pogost odziv telesa in misli.

Ampak, ... misli imajo v resnici lahko precej različno perspektivo.

Na način, kako razmišljamo, lahko dogodke in situacijo, v kateri smo trenutno, pripeljemo do bolj ugodnega izida. Cilj je, da smo v tem času čimbolj sproščeni, tesnobo in strah sprejemamo, vendar se z njima ne objemamo, spoprijateljimo se bolj z nevtralnimi čustvi, sproščenostjo, pozitivnostjo.

Vsakdo gleda na svet drugače. Dve osebi imata lahko isto izkušnjo, vendar drugačno interpretacijo tega, kar se je zgodilo. Zamislite si sončna očala – veliko jih je različnih barv, oblik ter odsevov. Te lastnosti nam narekujejo, kako vidimo svet, ko jih nosimo. Enako je z našimi prepričanji.

Tipičen primer tega je ropot v hiši v večernih urah. Nekateri ljudje se tega ne bodo ustrašili, saj so okna odprta, piha pa močan veter. Drugi bodo pomislili, da nekdo vlamlja v hišo, kar bo sprožilo čustva strahu in negotovosti.

Za vsa čustva, ki jih čutimo v tem času, smo odgovorni sami.

Pogosto smo ujeti v zanki »dogodki-počutje«, ne vidimo pa pomembnosti naših misli. Zato se moramo v teh primerih vedno vprašati »Kaj se je zgodilo« in »Kakšna čustva nam ta dogodek vzbuja?«

Za začetek vam ponujam enostavno vajo, ki jo lahko opravite, ko imate v dnevu nekaj časa zase. Na list točkovno zapišite:

  1. Moj pogled na trenutno situacijo
  2. Čustva in vedenje v situaciji (kako se počutite in kako se obnašate v zvezi s problemom)
  3. Stvari, ki se dogajajo, ko začutim svoj problem
  4. Tako bi se rad počutil, ko se srečam s svojim problemom
  5. Po navadi si tako mislim o problemu, ki me pripelje do slabega počutja
  6. Takšen je drugačen način razmišljanja, ki bi me vodil do bolj ugodnih občutkov

S to vajo si želimo prepoznati negativne misli in vzorce vedenje (točka 5.) ter razmišljati o takšnih, ki bi nam pomagali mirno prebroditi te valove (točka 6.).

Seveda tudi ta vaja dela mojstra, vendar lahko z vztrajnostjo naredimo majhne premike k boljšemu preživljanju trenutno neugodne situacije.

V kolikor ste vajo opravili in si želite o tem pogovoriti, mi lahko pišete Cosmopolitan Facebook ali Instagram sporočilo. Vesela bom vaših mnenj! 

Pripravila: dipl. biopsihologinja in absolventka psihosocialne pomoči Mikela Veren

Fotografije: Unsplash.com/Ammie Ngo

#CosmoCares podpirajo: