Mikela odgovarja: "Starša sta v rizični skupini, živita sama, oče je zdaj izgubil službo. Kaj naj naredim?"

Naša biopsihologinja Mikela Veren odgovarja na vaša vprašanja, ki ste nam jih postavili na Instagramu.

Mikela odgovarja: "Starša sta v rizični skupini, živita sama, oče je zdaj izgubil službo. Kaj naj naredim?" (foto: Unsplash.com/kingacichewicz) Unsplash.com/kingacichewicz

Pozdravljena, draga bralka. Glede na to, da starša ne delata in sta v rizični skupini, ju lahko obiščeš in jima ti opraviš nakup. Zelo žal mi je zaradi tvojega očeta, ampak verjamem, da bo kmalu po tej neugodni situaciji dobil priložnost za ponovno delo.

V kolikor si študentka, obstaja kar nekaj del, ki jih lahko opravljaš od doma in tako pomagaš svoji družini, če želiš. Prav tako bosta starša prejela tisti "krizni dodatek", torej nekaj denarja, da bosta lahko preživela ta neugoden čas. Če ju ne želiš ogrožati, jima lahko opraviš nakup in ga pustiš pred vrati, tako da se onadva ne izpostavljata.

Ponudi jima opcijo (velja tudi zate), da se gibata na svežem zraku, npr. v gozdu, saj to izredno ugodno deluje na duševno zdravje. Predvsem pa to velja zate: nikar pesimistično.

Prav je, da te skrbi, in to je čisto naraven odziv tvojega telesa in uma na to situacijo. Naredi načrt, kako lahko sebi in staršem pomagaš: svež zrak, meditacija, video klic s starši, da se vidite, nasmejte se in ne glejte preveč TV. To je ključno, saj smo cel dan bombardirani z negativnimi informacijami. Preskoči poročila, raje si oglej kakšno komedijo ali serijo, ki ti ustreza. Preberi kakšno knjigo za osebnostno rast in se ukvarjaj s stvarmi, ki te osrečujejo.

Enako velja za starša. Veliko se pokličite, spodbujaj jih, in obratno. Prihajajo boljši časi, za zdaj pa samo mirno! Če te še kaj zanima, sem tukaj zate. Srečno! 

Če si se tudi sama znašla v duševni stiski, lahko naši Mikeli postaviš vprašanje, na katero ti bo anonimno odgovorila.

Več o naši novi platformi Cosmopolitan Cares (in o tem, kam poslati vprašanje) si lahko prebereš TUKAJ.

#CosmoCares podpirajo: