Mikela odgovarja: "Kako preživeti krizo v karanteni, če imaš otroke?"

Naša biopsihologinja Mikela Veren odgovarja na vaša vprašanja, ki ste nam jih postavili na Instagramu.

Mikela odgovarja: "Kako preživeti krizo v karanteni, če imaš otroke?" (foto: Profimedia) Profimedia

"Odvisno, koliko so otroci stari. Vsekakor pa je dejstvo, da mamica potrebuje nekaj časa v dnevu zase, da se popolnoma sprosti, odklopi in naredi nekaj za svojo dušo. Zelo pomembna je organizacija.

Svetujem enostaven urnik, ki se ga zalepi na hladilnik. 8.00 - zajtrk. 9.00 igra na vrtu. 11.00 mamica kuha, otroci gledajo risanko. ITD.

V tem času si lahko dovolite kakšno risanko več, kakšen animiran film ali igro na tablici. Sicer nisem pristaš tega, ampak v kriznih časih se lahko tudi to uporabi.

Če so otroci dovolj stari za ustvarjanje, je pa tukaj tisoče možnosti za zaposlitev - ni potreba takoj poseči po tablici in TV. Plastelin, tempera barve, voščilnice za veliko noč, barvanje pirhov, ipd. Idej je na tisoče.

Po Facebooku se vključite v kakšno ustvarjalno skupino mamice in otrok, odprite Youtube ali Pinterest, in samo ustvarjajte. Če vam primanjkuje materiala, vzemite vse, kar je doma: tulce papirja za gosenico ali zajčka, liste in cvetove iz narave pomočite v barvo in odtisnite, krompirjeve štampiljke, herbarij,...Idej je na tone.

Sicer pa vključite otroka v delo, ki ga opravljate. Naj vam pomaga pri kuhanju: natrga solato, poda stvari, posoli jed,...

Tako se bo počutil pomemben in vključen, vi pa boste imeli dve muhi na en mah: kosilo in zaposlenega otroka :) Ko otroci zaspijo, si vzamete čas zase. Poglejte tisto turško telenovelo, operite si lase, naredite topel čaj in uživajte. Naj pranje perila počaka na določen dan, kot imate na urniku.

Organizacija je ključna, temu lahko posvetite tudi pol urice večera, da boste naslednji dan bolj optimistični. Še malce zdržimo, držimo pesti!"

Če si se tudi sama znašla v duševni stiski, lahko naši Mikeli postaviš vprašanje, na katero ti bo anonimno odgovorila.

Več o naši novi platformi Cosmopolitan Cares (in o tem, kam poslati vprašanje) si lahko prebereš TUKAJ.

#CosmoCares podpirajo: