BIOpsihologinja razkriva TRIK, kako se NAUČIŠ poželenja (če je tvoj libido nizek)

Poželenje ali sla je za mnoge ženske s težavami v spolnosti prava nadloga, zato ti v tem članku razkrivamo REŠITEV.

- Piše biopsihologinja in strokovnjakinja v rubriki Cosmopolitan Cares, Mikela Veren.

BIOpsihologinja razkriva TRIK, kako se NAUČIŠ poželenja (če je tvoj libido nizek) (foto: Profimedia) Profimedia

Se kdaj vprašate, v “čem je fora”, da še vedno nimamo na voljo ženske oblike t.i. modre tabletke, ki bi v nas naredila tisto, kar moškim prinaša viagra?

“Fora” je v kompleksnosti žensk na psihološki način. Veliko raziskovalk in znanstvenic je mnenja, da naj bi bile motnje v poželenju ustvarjene umetno, saj težave z ženskim libidom izhajajo iz pogleda družbe na spolnost. 

Znanstveniki se strinjajo s spolnimi stereotipi. Dejstvo je, da imajo moški več spolne sle, ki je pogostejša in intenzivnejša kot pri ženskah. 

Stopnje poželenja se pri ženskah zelo razlikujejo glede na čas ciklusa in življenjske dobe. Prav tako je ženska sla manj povezana s fizičnim vzburjenjem (pri moških je to bolj težko skriti).

Ženska sla je bolj stvar misli kot mehanike, nanjo bolj vplivajo partnerski odnosi in kaj se dogaja okrog njih, najpomembnejše pa je, kako se ženska v svojem telesu počuti.

Zdaj si verjetno že predstavljate tisto prijateljico, iz katere kar vre seksapil.

Ženska spolna sla je torej bolj zapletena in bolj krhka od moške, lahko pa se je ženske tudi priučimo.

Za dobro spolno slo je pomemben odnos in čustvena navezanost na človeka. Ženske se za priložnostni seks zanimajo veliko manj kot moški. Moški naj bi seksali zgolj zaradi seksa samega, ženske pa prek seksa raje ciljajo na potencialno gradnjo odnosa.

Pa vendar lahko dolgoročno gledano zveza oslabi seksualne želje, še posebej pri ženskah. Sčasoma se partnerja ustalita v običajnem vzorcu seksa, zato je izjemnega pomena vedno ostati ustvarjalen, domiseln in poln fantazij.

Spolni padec v dolgoletnih partnerskih zvezah doleti oba spola, vendar je toliko bolj izražen pri ženskah, ker imajo poželenja že na začetku manj kot moški.

Raziskovalci pravijo, da moški bolj pogosto razmišljajo o seksu, fantazirajo, si prizadevajo, mu dajo večji pomen in ga želijo imeti več kot dame. Podatki kažejo, da je stvar, ki po več letih popolnoma “vžge” žensko slo - nov partner.

Ker pa je večina žensk v zelo zdravih in ljubečih zvezah, je potrebno ta del preoblikovati in vnesti energijo v že obstoječi odnos.

Kje je torej razlika in skupna točka v ljubezni in poželenju?

Dobra intimnost ne prinaša vedno dobre spolnosti. Stvari, ki poželenje zavirajo, so prav tiste, ki nam jih prinaša ljubezen: vzajemnost, domačnost, bližina, čustva, predvidljivost. Sla pa hoče prostor, moč, razdaljo in je malce brezbrižna za ostale stvari iz predala ljubezni.

Spomnite se začetkov zveze, ko osebe še ne poznate najbolje. Takrat ste polni zagoni, metuljčkov, zaljubljene “norosti”. To so stvari, ki jih moramo vnašati v odnos tudi po tem, ko to izplahti.

Vloge žensk v domačem okolju deseksualizirajo žensko (biti žena, mama, kuharica,…). Sla pa se dviguje z novostjo, navdušenjem, nečim neznanim.

Če torej odnosi niso tisto, kar ženskam spodbuja poželenje, kaj torej je?

Raziskovalci menimo, da je to ženska želja. Študije kažejo, da tudi ženske pogosto fantazirajo o tem, da bi bile razgaljene ali nepremagljive. Želijo biti več kot le zaželene, v partnerjevih očeh želijo biti tiste “ta prave”.

Hkrati pa jim večja samozavest prinaša večjo slo. Ko ženske sanjarijo, kako dobro bi se počutile v določenem spodnjem perilu in kako seksi bi bile povečuje slo v njih. To, da se ženske v svoji koži (duševno in fizično) dobro počutijo je ključno za razvoj dobre spolne sle, kar pri moških ni tako močno očitno.

Lastne negativne opazke lahko ženskam tudi med samim spolnim odnosom rušijo samozavest in uplahnejo poželenje. Moški so med seksom v stanju ekstaze, njih ne zanima, ali so vaše prsi popolne, ali je vsak lasek na svojem mestu in ali v določenem položaju izgledate boljše kot v drugem. Takšne opazke lahko spodkopajo celostni pogled na spolno življenje in ne samo na žensko slo.

In zakaj torej modra tabletka ne deluje pri ženskah?

Zato, ker je pri moških (genitalno) vzburjenje tesno povezano s pretokom krvi v spolovilo. Pri ženskah ni tako. Kri sicer preide v genitalije, vendar ženske skrbi bolj subjektivno vzburjenje.

Raziskave kažejo, da imajo ženske, ki večkrat dosežejo orgazem med spolnim odnosom, večjo povezanost genitalnega in subjektivnega zburjenja. To pomeni, da je skladnost uma in genitalij bolj sinhronizirana, sla pa pri tem večja.

Vaja:

Ženske potrebujemo več časa za nego in ogrevanje. Zelo pomembno se mi zdi omeniti tudi samoopazovanje.

Moški hitreje zaznajo, če jim srce hitreje bije, ker so videli hudo bejbo. Ženske potrebujemo dlje ali pa tega sploh ne zaznamo, zato so vaje čuječnosti tukaj odlična taktika za samoopazovanje, prav pa vam lahko pridejo tudi dihalne vaje.

Pozorne bodite na svoje telo, videz, spoštujte se takšne, kot ste. Opazujte se med tuširanjem, oblačenjem iz popolnoma neseksualnega vidika.

S tem se spoznavate. Šele ko ste dovolj vadile, lahko misli preusmerite na bolj seksualne, občutite seksapil v sebi.

Veliko psihologov bi vam po vsem tem priporočilo še opazovanje in spoznavanje z lastnimi genitalijami. Uporabite lahko ogledalo, svoje prste in se tako opazujte in spoznavajte.

Če se vam zgodi, da se poželenje veča, ga zavestno opazujte in sprejmite. Po petih minutah se ustavite - sedaj uporabite čuječne tehnike, da povežete um in telo.

Vsa vprašanja na to temo sprejemam na Cosmo mailu ali prek Instagrama. Se veselim debate :)

Pripravila: Mikela Veren

Fotografije: Profimedia

#CosmoCares podpirajo: