Znano je, kaj točno se bo zgodilo, ko kralj Karel III. umre

20. 2. 2024
Znano je, kaj točno se bo zgodilo, ko kralj Karel III. umre (foto: Profimedia)
Profimedia

Zagotovo o smrti kralja Karla III. ni prijetno razmišljati, a odkar je svet pretresla novica, da ima raka, se o tem mnogi sprašujejo.

V začetku februarja je kraljeva palača v javnost poslala uradno izjavo, da ima kralj Karel III. raka. Novica je svet pretresla, saj januar za angleški kraljevi dvor vsekakor ni bil najboljši mesec. Kate Middleton in kralj Karel III. sta v januarju prestala operacijo, nato pa smo izvedeli še za raka kralja. "Med kraljevo hospitalizacijo zaradi benigne tvorbe na prostati, so zdravniki opazili še eno skrb vzbujajočo zadevo, ki ni povezana s prvo. Nadaljnja diagnoza je pokazala, da gre za vrsto raka. Njegovo visočanstvo je danes začel z rednim zdravljenjem, med katerim je na predlog zdravnikov prestavil vse javne nastope in obveznosti," so med drugim takrat zapisali.

Profimedia

Kralj je bil še tisti vikend v javnosti, ko sta se s kraljico spremljevalko Camillo čez vikend opravila k maši. Njegovo visočanstvo je že začelo z rednim zdravljenjem, prav tako je prestavil javne nastope in obveznosti, da se lahko posveti okrevanju.

Kaj pa se bo zgodilo z britansko monarhijo, ko njega ne bo več?

Ne skrbi - nisi edina, ki se sprašuješ, kaj se bo zgodilo, ko kralj Karel III. umre. Kdo bo prevzel prestol? Kaj se bo zgodilo s Camillo? Kdo je naslednji v vrsti za prestol? Tako kot je bil načrtovan potek dogodkov v primeru smrti kraljice Elizabete (operacija London Bridge), tako je načrtovan tudi potek dogodkov v primeru smrti kralja Karla III. Protokoli, ki bodo začeli veljati v primeru njegove smrti, so znani pod imenom operacija Menai Bridge.

Ne spreglej:

Velika verjetnost je, da bodo protokoli sledili podobnemu poteku dogodkov, kot smo jih videli po smrti kraljice. Zastave bodo po vsej državi plapolale na polovici droga, pogreb pa se bo začel pripravljati takoj po objavi novice o njegovi smrti. Spet druge zanima, kaj se bo zgodilo s Camillo. Nikoli ne bo vodja države, a bo verjetno vseeno obdržala svoj uradni naziv kraljice soproge in še naprej opravljala svoje kraljeve dolžnosti.

Po smrti kralja Karla III. bo prestol zasedel njegov najstarejši sin princ William, njegova žena Kate Middleton pa bo postala kraljica soproga. Nato mu sledijo njegovi otroci - George, Charlotte in Louis. Po Williamovih otrocih pride na vrsto njegov brat Harry, sledita mu njegova otroka Archie in Lilibet. A vse skupaj se še ne konča tukaj. Naslednji je princ Andrew, ki pa je že pred leti prenehal opravljati kraljeve dolžnosti. Deveta v vrsti je princesa Beatrice.

Preberi še: Gaja Filač razkrila, kaj bi bila po poklicu, če ne bi bila igralka in tega res nismo pričakovale

Morda te zanima tudi: Jaaa, potrjeno je! Na POP TV že zelo kmalu prihaja 7. sezona priljubljene oddaje

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ