Slovenec, ki je več ur čakal v vrsti z Beckhamom, nam je razkril VSE podrobnosti pogreba

"Razmišljam, ne morem verjeti, da sem tu, kako naj se poklonim? Nato pa STOP! Menjava straže. Po 13 urah smo naleteli na trenutek, ki nam je ..."

Slovenec, ki je več ur čakal v vrsti z Beckhamom, nam je razkril VSE podrobnosti pogreba (foto: Profimedia) Profimedia
20. 9. 2022

Govorili smo s Slovencem, ki že kar nekaj let živi v Združenem kraljestvu. Ni skrivnost, da je kraljico vzel tudi za svojo kraljico. 

Pred nekaj dnevi se je zbralo na tisoče ljudi, ki so se želeli pokloniti kraljici Elizabeti II. v katedrali svetega Egidija. Javnost je dobila priložnost, da obišče pokojno kraljico. Nekateri so čakali tudi celo noč, da so prišli do nje.

"Kraljici sveta se ne zahvališ z internetno zahvalo in ker sem imel možnost, sem se kot mnogi pred mano in za mano postavil v vrsto okoli 18. ure," nam je zaupal Slovenec.

Da se je lahko poslovil od kraljice, je čakal kar 13 ur. Ob tem pa prehodil pot, ki jo lahko vidiš na spodnjem zemljevidu.

Kako je vse skupaj izgledalo?

"Prvič sem slišal, da kraljice resnično obstajajo verjetno pri dnevniku v začetku devetdesetih. Ni mi bilo točno jasno, zakaj jo Angleži imajo, mi pa ne. Od takrat naprej je bila Elizabeta II. vedno z mano ob besedah kraljevina, kraljica, kralj, princ, princesa. V Sloveniji je Lady pri lokalnem frizerju poskrbela, da kraljice nikoli ne bi pozabil. Dianin pogreb in trenutek (verjetno edini), ko kraljica ni bila najbolj priljubljena, a se ji je kraljica vseeno globoko poklonila in izkazala spoštovanje z nagovorom svojih podanikov med žalovanjem. Nikoli nisem bil oboževalec in veliki fen kraljice, a me je vseeno v zgodbi celotne zgodovine kraljev in kraljic Elizabeta II. prepričala," je pričel.

Pred leti se je preselil v Združeno kraljestvo in priznal, da je od takrat ta vez postajala vse močnejša. Ob obiskovanju palač, navdušenost nad zgodovino, dokumentarci, zgodbe ljudi in njeni nagovori so ga popolnoma prevzeli. Nikakor ni pozabil niti na njeno pokončno, strogo držo in humor, ki ga je velikokrat pokazala.

Na pot se je odpravil s prijateljem. "Eden in edini človek, s katerim bi si želel opraviti to pot. Mr. Springman je velik poznavalec, ki se je z monarginjo srečeval že od malega. Kraljico je nekajkrat tudi videl in bil ob nekaj priložnostih v njeni prisotnosti," je dejal. 

TO je razlog, zakaj se najmlajši sin Williama in Kate princ Louis NI udeležil kraljičinega pogreba

Počasi so se premikali in obtičali pred mostom Charing Cross, saj so za dve uri ustavili vrsto, da bi opravili vajo, kako prenesti krsto s Kraljico.

Pravi, da ni bilo začutiti jeze. Ljudje so se v miru posedli, na stojnici popili čaj in kavo ter našli zavetje pred mrzlim vetrom.

Kaj vse se je dogajalo na 13-urni poti?

Okoli 4.30 ure zjutraj so na Westminstrskem mostu dobili napotke, naj počasi pojejo hrano in popijejo, kar imajo. "Hodili smo ob zidu, ki je porisan z rdečimi srčki, z imeni in datumi. Gre za spontani spomenik, kjer so se ljudje spominjali ljudi, ki so izgubili življenje zaradi Covida," nam je še zaupal.

"Kamere in reporterji so iskali govorice, ljudje pa so kot mravljice premagovali še zadnje ovire. Ljudje z vseh koncev Commonwealtha in bivših kolonij, Azijci, Afričani, Američani, Evropejci, praktično vsi, vojaki z odlikovanji, mornarica z baretkami, otroci z utrujenimi obrazi, odrasli z obročki pod očmi. Vsi skupaj smo prišli do zadnje točke potovanja, kjer so nam policisti povedali, da smo bili kar hitri in da 13 ur ni največ ter da so prejšnji dan tukaj kramljali z Davidom Beckhamom, ki je opravil isto pot," je še dodal.

In napočil je trenutek, ko je vstopil v ...

"Zora je tu. Jutro je. Čas, da vstopim. Čaka me dvojno stopnišče, pogledam na steno, kjer je bil velik stenski zemljevid in poskušam ugotoviti, kaj je to. Nato še ena vrata in tišina," je začel s pripovedovanjem.

"Ljudje smo spoštljivo stali v dveh vrstah, oder je bil obdan z izkušenimi stražarji, ki so z glavo usmerjeno v tla še zadnjič opravljali svojo dolžnost. Razmišljam, ne morem verjeti, da sem tu, kako naj se poklonim? Nato pa STOP! Menjava straže. Vau, po 13 urah smo naleteli na trenutek, ki nam je dal še več trenutkov ob kraljici," je dejal.

Nato nadaljuje: "Tretji v vrsti sem se ji zahvalil, ji povedal, da je tudi moja kraljica, pomislil na edini trenutek, ko sem jo videl v kočiji skupaj s starši, ko sta me prvikrat obiskala, pomislil na njeno veličino in da je verjetno edina oseba, ki jo skoraj vsak pozna. Sledil je dotik pisma in kovanca, ki mi ju je dala sodelavka, ki se pohoda ni morala udeležiti pa je vseeno želela biti tam."

Si opazila sporočilce na kraljičini krsti? Razkrivamo KAJ piše in od KOGA je 😳

"Solze so se nekako kar same nabrale, vendar sem jih zadržal. Pogled sem na kraljeve insignije, krono, izrekel še zadnji goodbye in thank you, nato pa špegal preko rame," je dejal in povedal, da je po koncu še počakal prijatelje, s katerimi je hodil, si z njimi podal roke, izrekel nice to meet you in odšel proti domu.

"Ura je bila 7.14. Poln vtisov sem šel v vagon vlaka in nato so solze zdrsele po licu. Lahko noč in na svidenje Kraljica. Živel Kralj Karel III.," je končal svojo čustveno pripoved.

Ne spreglej ZADNJEGA uradnega portreta kraljice Elizabete II. (in si jo za vedno zapomni tako nasmejano) 😍

Fotografije: Profimedia