Zdravje ščitnice: Te stvari moraš nujno vedeti o tem pomembnem organu (+ kdaj poiskati pomoč)

Poskrbi za svoje zdravje in upoštevaj te nasvete!

Zdravje ščitnice: Te stvari moraš nujno vedeti o tem pomembnem organu (+ kdaj poiskati pomoč) (foto: Profimedia) Profimedia
25. 9. 2023

Ščitnica je majhen organ v obliki metulja, ki se nahaja na sprednji strani vratu.

Kljub temu, da je ščitnica majhna žleza, ima zelo velik vpliv na naše zdravje. Ta pomemben del endokrinega sistema proizvaja hormone, ki uravnavajo presnovo, rast in razvoj telesa.

Kadar ščitnica ne deluje pravilno, lahko povzroči številne težave, najpogostejši bolezni ščitnice pa sta hipotiroidizem in hipertiroidizem, ugotavljajo na kliniki Cleveland.

Obstajajo tudi druge bolezni, ki lahko prizadenejo ščitnico, kot so avtoimunske bolezni in tumorji.

Po podatkih je ena najpogostejših diagnoz pri bolnikih s ščitnico Hashimotov sindrom.

Glavni vzrok bolezni je dednost, gre za genetsko motnjo, o kateri se ve še zelo malo. Gre za avtoimunsko bolezen ščitnice, pri kateri obrambni sistem normalnih delov ščitničnih celic ne prepozna za svoje in razvije protitelesa proti tem molekulam in jih tako uniči.

Kdaj je potrebna analiza ravni ščitničnega hormona?

Simptomi, ki kažejo, da bi morala pregledati ščitnico, vključujejo spremembe telesne teže, ki jih ni mogoče razložiti s prehranjevalnimi navadami ali telesno aktivnostjo, spremembe razpoloženja, utrujenost, izpadanje las, težave s koncentracijo, spremembe v menstrualnem ciklusu, povečan ali zmanjšan srčni utrip in vidne spremembe na vratu, kot so otekline ali bule.

Če opaziš te simptome ali dvomiš o zdravju svoje ščitnice, je pomembno, da čim prej poiščeš nasvet strokovnjaka.

Endokrinolog bo opravil temeljit pregled in morda priporočil dodatne preiskave, kot so krvne preiskave in ultrazvok, da bi ugotovil stanje ščitnice.

S pravočasnim odkrivanjem težav s ščitnico in ustreznim zdravljenjem lahko večino ščitničnih obolenj učinkovito nadzorujemo.

Prvi korak pri preverjanju delovanja ščitnice je analiza hormonov v krvi, na katero te bo naročil tvoj osebni zdravnik.

Preberi še: VELIKI tedenski horoskop: TO se bo zgodilo med 25. septembrom in 1. oktobrom (Si pripravljena?)

Priporočamo tudi: Hajdi Korošec Jazbinšek s solzami v očeh: "Zjutraj sem dobila klic, da naj prideva z očetom in družino"