Zakaj tvoj prdec SMRDI BOLJ, ko si pod tušem? Stroka razkriva (in ne, razlog NI hrana)

Se tudi tebi zdi, da tvoji prdci med tuširanjem veliko bolj ogabno smrdijo? 😅 To je zato, ker je to RES. Stroka pojasnjuje, zakaj.

Zakaj tvoj prdec SMRDI BOLJ, ko si pod tušem? Stroka razkriva (in ne, razlog NI hrana) (foto: Profimedia) Profimedia
31. 8. 2022

Spuščanje vetrov (po domače: prdenje) je nekaj popolnoma naravnega, pa vendar nam je včasih še pred seboj nerodno, ko pod tušem spustimo resnično 'ta ogabnega'.

Če si se tudi sama spraševala, zakaj pod tušem tvoj prdec smrdi veliko bolj, se za tem skriva kar precej logičen razlog. Pravzaprav kar trije. In ne, eden izmed njih ni hrana.

Strokovnjak Hussein Abda pojasnjuje, da so prdci preprosto bolj 'opazni', ko jih spustimo pod tušem.

"Ni dokazov, da prdci smrdijo bolj pod tušem kot kjerkoli drugje, pa vendar je okolje tisti dejavnik, zaradi česar je njihov vonj 'bolj opazen'," pravi.

Preveri, kaj OBLIKA prsi pove o tvojem ZDRAVJU (+ kdaj je potrebno UKREPATI)

Prvi razlog je, da si gola.

Ko prdneš oblečena, nekaj smradu absorbirajo tvoja oblačila, pod tušem pa te 'ovire' ni. "Kar pomeni, da tvoje nosnice prejmejo celotno moč prdca," pojasnjuje Abda.

Drugi razlog je, da je prha zaprt prostor.

Smrad je še posebej opazen, če je tvoja prha zastekljena. Posledično ta neprijeten vonj ostane v majhnem prostoru, zaradi česar se ti zdi, da je močnejši.

Tretji razlog pa je povezan s tvojimi nosnicami.

Kot pojasnjuje Abda, "pod vročo prho para izboljša tvoj voh. Zaradi tega nosnice postanejo bolj občutljive na nenavadne vonjave." Zato je tudi vonj šampona in mila močnejši pod tušem, kasneje pa manj opazen.

Študije so celo pokazale, da lahko vlaga pripomore k temu, da vonjamo vonjave v manjših koncentracijah, kar pomeni, da v takšnih situacijah smrdeč prdec smrdi dvakrat bolj.

Razlog, zakaj se ti zdi, da je tvoj prdec pod tušem bolj smrdeč, torej ni odvisen od tega, kar si pojedla, ampak tega, kje se nahajaš. Golota, zaprt prostor in občutljive nosnice. To je to!

Punce, če lulate pod tušem, tega raje NE počnite! Strokovnjaki razkrivajo, kaj se ti lahko zgodi