Te skrbi, ker je tvoj jezik pogosto BELE barve? TO je razlog (+ ali je nevarno)

Uf, na TOLE 👇 pa res nismo pomislile! 😳

Te skrbi, ker je tvoj jezik pogosto BELE barve? TO je razlog (+ ali je nevarno) (foto: Profimedia) Profimedia
9. 8. 2022

Si že kdaj opazila, da so se ti na jeziku pojavile obloge? Čeprav v večini primerov niso nevarne, pa niso prav prijetne na pogled in lahko nakazujejo tudi na resnejše težave z zdravjem.

Kaj jih povzroča?

Bele obloge na tvojem jeziku so lahko posledica ne-prav-zdravih navad, kamor uvrščamo premalo zaužite tekočine, kajenje, uživanje alkohola, pa tudi uživanje nekaterih zdravil, kot so denimo antibiotiki.

Če bel jezik spremljajo še drugi simptomi (pogosti prehladi, povišana telesna temperatura, telesne bolečine in na sploh slabše počutje), se o tem posvetuj z zdravnikom, saj je mogoče, da kažejo na virusno ali bakterijsko okužbo, lahko pa so tudi znak padca odpornosti ali pomanjkanja vitaminov in mineralov v organizmu.

»F**k, to ni zobna pasta, to je sperma!« (zabavna izpoved bralke, ki bo popestrila tvoj dan)

Kako si pomagati?

Najbolj učinkovita pri nenevarnih belih oblogah jezika je kar domača lekarna oziroma tvoja kuhinja. 

Z uživanjem surovih česnovih strokov boš premagala bakterije, ki povzročajo bele obloge. A ker česen vpliva tudi na grozen zadah, si lahko pomagaš tudi z aloe vero. Sok te rastline ali pa ustna vodica in zobna pasta z njenim ekstraktom bodo poskrbeli, da boš brez sramu komu pokazala jezik. 

Kurkuma je veliko več kot začimba, saj jo lahko uporabljaš tudi v lepotne namene, denimo kot masko za obraz, rešila pa te bo tudi oblog na jeziku.

Ne pozabi med vsakodnevnim ščetkanjem zob očistiti tudi jezika! V ta namen lahko uporabiš kar zobno ščetko, lahko pa si omisliš tudi strgalo za jezik.

Preberi še: Raziskovalci potrdili: Vsakodnevno uživanje TE začimbe lahko nadomesti URO vadbe

Priporočamo tudi: Ti na stojalu za sušenje perila veeeedno zmanjka prostora? TA trik ti bo spremenil življenje