TRIK: Tako boš sama doma vzgojila BIO ingver 😍  (in nikoli več ga ne boš kupila v trgovini!)

Če si tudi ti zjutraj pripravljaš ingverjeve shote, potem moraš izvedeti, kako preprosto si svojega vzgojiš doma (z zelo malo truda). 

TRIK: Tako boš sama doma vzgojila BIO ingver 😍  (in nikoli več ga ne boš kupila v trgovini!) (foto: Profimedia) Profimedia
11. 2. 2021

Ingver se v prehranske in zdravilne namene uporablja že tisočletja.

Antioksidativne in protivnetne lastnosti ingverja lahko resnično umirijo razdražen želodec in blažijo vnetja ter bolečine.

Raziskovalci z Univerze v Georgii so denimo ugotovili, da so imele osebe, ki so uživale ingver sedem dni pred in tri dni po visoko intenzivni vadbi z utežmi, en dan po vadbi za približno 25 odstotkov manj razbolele mišice kot osebe iz placebo skupine. (To vsekakor velja testirati, kaj praviš?).  

Pogosto pripravljaš zelenjavo? Nutricionisti pravijo, da (skoraj) zagotovo počneš TO napako

Zdravniki ugotavljajo tudi, da lahko ingver zmanjša dejavnike tveganja za razvoj srčno-žilnih obolenj, uničuje rakave celice in pozitivno vpliva na krvni sladkor ter krvni tlak.

Še nekaj dejstev o ingverju

Ingver je rizom – podzemno odebeljeno steblo – trstiki podobne cvetoče trajnice. Njegovo botanično ime je Zingiber officinale in pripada družini Zingiberaceae – sem spadata tudi kardamom in kurkuma.

Izvira iz subtropskih predelov jugovzhodne Azije. Je tudi priljubljena okrasna rastlina, saj je precej nezahtevna, dolgo cveti in daje senco.

Imaš pozimi razpokane kotičke ust? Strokovnjaki pravijo, da gre v resnici za TOLE 👇

Ta trajnica lahko zraste meter in pol visoko in ima od 15 do 30 centimetrov velike, suličaste svetleče liste. Na vrhu posebnega stebla pa so razvrščeni značilni cvetovi.

Podzemno steblo ingverja je rahlo pekoče in s prijetnim vonjem limone. Mlada stebla imajo sicer bolj blag okus, a z rastjo postajajo vse bolj vlaknasta in izrazito aromatična.

TAKO ingver vzgojiš sama doma:

Če želiš popestriti svoj začimbni vrtiček, z vzgojo ingverja doma vsekakor velja poskusiti.

Svoj ingver lahko vzgojiš iz svežih korenik oz. rizomov, ki jih kupiš v trgovini. Najboljše je začeti spomladi.

Vzgoja ingverja po korakih:

Ko boš kupovala svež ingver, bodi pozorna na to, da ima dobro razvite brstiče na koncih prstastih izrastkov.

Nasvet: večje bo steblo, hitreje bo ingver rasel.

Ker se rizom razrašča vodoravno, poskrbi, da boš izbrala posodo večjega premera, ni pa potrebno, da je pregloboka, dovolj je 20 do 25 centimetrov globine.

Ingver potrebuje bogato in dovolj rahlo oziroma prepustno zemljo. Posaditi ga ni treba globoko, le toliko, da je dobro prekrit z zemljo. Če boš v eno posodo posadila več rizomov, poskrbi, da bo med njimi dovolj prostora – približno 20 centimetrov.

Nasvet: preden ingver posadiš, ga lahko čez noč namakaš v vodi sobne temperature. Tako boš aktivirala rast. Vendar pa ta postopek ni nujen.

Če so na rizomu že zeleni kalčki, poskrbi, da bodo ti obrnjeni navzgor.

Kam postaviti lonec in kako skrbeti:

Ingver je tropska rastlina, ljubi toploto in vlago, pa tudi dovolj svetlobe.

Takšno mesto mu najdi tudi v svojem stanovanju – poskrbi, da bo prejel vsaj 2 do 5 ur direktne sončne svetlobe na dan. Temperatura zemlje ne sme pasti pod 10 stopinj. Zemljo ohranjaj vlažno in ne dovoli, da bi se popolnoma izsušila.

Idealen odstotek vlage: 50-60 %.

Za to lahko poskrbiš z izparilnikom. Pomaga tudi pršenje z vodo. Zemljo lahko prekriješ z lubjem, kar tudi ohranja vlago, posodo pa postavi v drug podstavek, ki si ga napolnila s kamenjem in vodo.

Rastoče rastlinice lahko redno dognojuješ s tekočim organskim gnojilom.

Če boš ingver gojila več let, ga bo potrebno spomladi obrezovati. Porezati je potrebno vse odmrle in suhe dele in stebla, ki so cvetela leto prej.

Vse to pa si lahko pogledaš tudi v spodnjem posnetku:

Fotografije: Profimedia