To so dietni nasveti, zaradi katerih ne boš izgubila kg, ampak jih boš celo pridobila

Samo tem dietnim nasvetom se izogibaj, če želiš izgubiti odvečne kilograme!

To so dietni nasveti, zaradi katerih ne boš izgubila kg, ampak jih boš celo pridobila (foto: Profimedia) Profimedia
18. 9. 2023

Nasveti, kako se znebiti kilogramov, se pojavljajo vsepovsod in nekateri so dobri in koristni, drugi pa ne. Razkrivamo štiri najpogostejše slabe nasvete, ki jih ne smeš poslušati, če nameravaš shujšati.

1. Izogibaj se bananam

Nekatera zdrava živila, tudi banane, vsebujejo več ogljikovih hidratov v primerjavi z nekaterim drugim sadjem in zelenjavo, res pa je tudi, da nas ta razlika v količini ogljikovih hidratov ne bo zredila.

Majhna banana vsebuje 23 g ogljikovih hidratov, manjše jabolko pa 21 g.

Če želiš shujšati, moraš spremljati skupni vnos ogljikovih hidratov in sladkorja v enem dnevu in se ne prikrajšati za celo vrsto živil.

Ključ do uspeha je odločitev, da z nobeno vrsto hrane ne pretiravamo.

2. Izogibaj se glutenu

Glutenu se morajo izogibati ljudje s celiakijo in občutljivi na gluten. Sicer pa lahko izogibanje glutenu povzroči tudi povečanje telesne teže, saj so brezglutenski izdelki večinoma polni sladkorja in drugih umetnih sestavin.

Poleg tega, če tvoja prehrana temelji na zelenjavi, sadju, zdravih virih beljakovin iz mesa in rib ter omejeni količini celih zrn, ne boš zaužila znatne količine glutena.

Torej, razen če nimaš zdravstvenega razloga, da bi se izogibala glutenu, bi to moral biti sprejemljiv način za večino ljudi.

Težava z glutenom je, da večina ljudi zaužije gluten iz testenin, belega kruha in drugih nezdravih virov.

Če pa to vrsto glutena po kosilu zamenjaš s štirimi rezinami brezglutenskega kruha in dvema brezglutenskima piškotoma, si spet na istem, saj so brezglutenske sladkarije še vedno sladkarije.

Za hujšanje je dobro izločiti gluten, ki se nahaja v kruhu, piškotih, tortah, vendar jih ne nadomesti z njihovo brezglutensko različico.

3. Izogibaj se rumenjakom

Čeprav je še konec 20. stoletja veljalo, da lahko zaužitje več kot dveh jajc na teden zviša holesterol, novejše raziskave razkrivajo, da to nikakor ne drži.

Znanstveniki z Univerze v Granadi so ugotovili, da uživanje do sedmih jajc na teden ne poveča tveganja za bolezni srca in ožilja.

Čeprav so jajca bogata s holesterolom, na rast holesterola pomembno vplivajo nasičene maščobe in transmaščobne kisline, ki jih je največ v rdečem mesu, industrijskih slaščicah, prigrizkih in pekovskih izdelkih.

4. Izbiraj živila z manjšo vsebnostjo maščob

Izogibaj se proizvodom z oznako "malo maščob" ali "lahki".

Zato pri nakupovanju izberi »normalno« različico izdelka, ki vsebuje maščobe, prav pa bi bilo, če bi se na tvojem standardnem jedilniku našle tudi zdrave maščobe, ki jih najdemo v avokadu, oreščkih in raznih semenih, saj vas zdrave maščobe dlje časa sitijo, tako se boš izognila pretiranemu vnosu kalorij.

Teorija, da se zaradi maščobe zredimo, je zastarela in ovržena, saj so znanstveniki odkrili, da prehrana z nizko vsebnostjo maščob in visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov vodi do povečanja telesne teže.

Nutricionisti priporočajo dnevni vnos približno 30 odstotkov maščob iz zdravih virov.

Izdelki z nizko vsebnostjo maščob običajno vsebujejo več dodanega sladkorja, ker skušajo »prikriti« pomanjkanje maščobe, vendar taka hrana ne zadosti telesnim potrebam in hitro povzroči občutek lakote, posledica pa je večji vnos kalorij in povečanje telesne mase.

Po predlogi Kristine Gaćarić

Preberi še: Analni spolni odnos: Gre za bolečino ali užitek? (TAKO so to doživljale naše bralke)

Priporočamo tudi: Si pred barvanjem umiješ lase ali ne? Preveri, KAJ je prav!