Analni spolni odnos: Gre za bolečino ali užitek? (TAKO so to doživljale naše bralke)

16. 9. 2023
Analni spolni odnos: Gre za bolečino ali užitek? (TAKO so to doživljale naše bralke) (foto: Profimedia)
Profimedia

Branje teh resničnih zgodb👇🏼 je na lastno odgovornost. 

"Nekateri trdijo, da gre za vrhunec intimnosti in nezemeljske užitke, drugi pa, da anus v nasprotju z vagino in usti ni namenjen 'sprejemanju' in da bo narod zaradi tega poln hemoroidov in prezgodaj v plenicah."

Na spletu si lahko o njem preberemo vse: nasvete, izkušnje in mnenja – tako mnenja laikov oziroma tistih z izkušnjami kot mnenja strokovnjakov, seksologov. Razprave so burne, tema je vroča, vsi pa se strinjajo, da gre za odločitev posameznika oziroma para.

Med drugim sem prebrala, da je analni seks v antičnih časih veljal za elegantno oziroma prefinjeno različico spolnosti. Danes ima za nekatere negativen, za druge pozitiven predznak, nihče pa ga ne označuje za elegantnega.

Vse skupaj je predvsem protislovno: po eni strani je tabu, po drugi strani veliki trend. Nekaj, kar moraš preizkusiti, če želiš biti 'in', pa čeprav na malo perverzen način.

Nobena seksualna diva se ga ne bi smela braniti, če želi obdržati sloves. V Angliji naj bi bil priljubljena (čeprav ne zanesljiva) oblika kontracepcije med mladimi,v nekaterih državah naj bi ga prakticirali zaradi katoliškega nasprotovanja hormonski kontracepciji, nekatere verne ženske pa analno seksajo zato, ker ne želijo izgubiti nedolžnosti pred poroko. In zakaj je tabu?

Zaradi higieničnih in zdravstvenih razlogov, homoseksualnega pridiha, povezanosti z željo po povzročanju bolečin? Še najbolj realno je to, da ne gre za najpreprostejšo tehniko seksa, ki bi jo lahko vsakdo prakticiral s komerkoli, kjerkoli in kadarkoli bi se mu zahotelo. Nanj se je treba temeljito pripraviti, tako psihično kot fizično, posledično ima pomen večje intimnosti, predanosti in zaupanja ženske moškemu, a hkrati podrejenosti ženske moškemu. V tem seksu naj bi večinoma bolj uživali zadnji, in sicer zaradi 'ozkosti' zadnjika ter prav tako vznemirjenja, ki ga prinašajo tabuji.

Kaj pravijo ženske?

Brina je stara 34 in pred kratkim je v družbi prijateljic vrstnic, ki so se površno šalile o seksualnih razvadah, rekla tisto, kar jo je že dolgo mučilo: "Zdaj je v modi pegging, jaz pa še sama nisem poskusila v rito." Želela je izvedeti več. Svojega partnerja je morala vsaj enkrat na mesec prepričevati, da si tega ne želi, a zdaj o tem sama ni bila več prepričana. Od kod sprememba?

Je v njene možgane pronicala evforija vrstnikov, ki so verjeli, da je to zakon? Mogoče so krivi pobezljani hormoni? Ali pa je na delu zavedanje o minljivosti, staranju ... Bo umrla, ne da bi vedela, kako je? Prav ta njena lastnost – vedno vse preizkusiti na lastni koži – je Brino verjetno pripeljala do točke, ko si je podzavestno tega že želela, zato je načela temo med prijateljicami. Ampak, te ženske pozna skoraj od rojstva, ni pa prepričana, da pozna vso resnico iz njihovih postelj. Niti to, ali jo želijo deliti z njo in drugimi. Punce so se muzale, čutilo se je, da nobena ni prepričana, kaj bi povedala in česa ne. Ja, analni seks je med ženskami še zmeraj rahlo občutljiva tema.

"Naj mu ustrežem?"

Če bi Brina analni seks poskusila pred letom dni, bi bila kategorizirana med ženske, ki to počnejo samo zato, da ustrežejo partnerju. Ali je to higienično z vidika odnosa med moškim in žensko, je dilema na mestu. V družbi prijateljic je o tem končno le spregovorila Ivana. "Jaz to počnem, a počnem samo zaradi njega."

Takoj po izjavi se je nanjo usul plaz vprašanj in mnenj. Tri ženske so trdile, da se jim zdi to zgrešen motiv; češ da če te ima moški zares rad, ti tega ni treba početi, da bi si zaslužila ljubezen.

Dve – med njimi Brina – pa sta jo vprašali po razlogih. In Ivana je lahko pojasnila: "Ne gre za to, da bi mi bilo to čisto mimo ali celo muka, bog ne daj, potem me v to ne bi mogel prisiliti niti bog. Gre za to, da imam nekaj od tega tudi sama."

"Nič me namreč ne razvname tako kot on – vznesen, da je čisto ob pamet. Da mu to omogočim s svojo nebeško luknjico, kot ji reče, vzburja mene. In tako je volk sit in koza cela. Pa še nekaj je – s tem ga nekako držim v šahu. Mogoče se sliši manipulativno, in ne preveč zdravo za odnos, a moški so včasih otroci, to vemo vse; no, tako mu lahko njegovo najljubšo igračo odvzamem, kadar 'ni priden', in ga z njo nagradim, kadar je. To sem povedala za hec, upam, da ne bo katera vzela preresno, ampak to je tudi odgovor na vprašanje, ali mu nisem s tem podrejena. Morda on čuti tako, in naj, saj to krepi njegovo moškost, kar je seksi, a v resnici je on bolj podrejen meni, če že moramo o tem. Samo pogledam ga na določen način in že imam pomoč v gospodinjstvu, daljinca v roki, masažo stopal ..."

"In če ustrežem sebi?"

Slišalo se je zelo dobro argumentirano, zato se je opogumila Nana in povedala svojo zgodbo. "Pri naju se je na začetku odnosa o tem samo govorilo. Govorilo se je vse pogosteje, saj je imel on močno željo po tem, mene pa je bilo strah, a nisem mogla stoodstotno zatrditi, da ne bi nikoli, s tem bi se mu zalagala. Čutil je, da moj ne ni dokončen, in poskušal je vsakič malo premakniti mejo. V pogovoru in tudi med seksom. S prsti in jezikom je zahajal tja."

"Potem pa se me je nekoč pijan lotil na suho, češ da je zgrešil luknjo; odločno sem ga zavrnila in v sekundi je izničil vse, kar je dosegel. Za nekaj časa se nisem želela niti pogovarjati več o tem. Šlo je bolj za zamero kot to, da bi umrla želja. In strah se je vrnil, saj me je v njegovem neumnem poskusu zelo zabolelo. A na (njegovo pa tudi mojo) srečo sem čez nekaj mesecev med poletnim branjem naletela na erotično zgodbico, v kateri je bil 'anale' tako čudovito opisan, da me je obrnilo za 360 stopinj. Vem, teren je bil že pripravljen, to je bila pika na i. Najprej sva se lotila brez penetracije – kupila sva kroglice, ki sva jih vstavila med običajnim seksom. Zelo meni prijazno sva se uvajala in zdaj na ta način seksava gotovo dvakrat na mesec. Našla sva skupni jezik in skupno pot, ki nama obema ustreza. Ne vem, zakaj sem kdaj mislila, da je to bavbav."

"Če počneš prav, je vse v najlepšem redu oziroma več: je naslada." Prav to so punce v nadaljevanju hotele vprašati – zakaj točno si to želi vedno znova ponoviti. Povedala je realno: "Na začetku vsakič boli, čeprav uporabiva lubrikanta v potokih, boli, dokler se do konca ne sprostim. Če mi to ne uspe, odnehava, saj nima smisla. Če se sprostim, pa je občutek super poseben. Ne morem reči, da mi prija bolj od vaginalnega seksa, drugače je in všeč mi je to – drugače. Svet užitkov je s tem širši. Imava pa svoj način – nikoli ne 'nabijava', vedno je vse umirjeno in počasi, ritem absolutno odrejam jaz."

"Drugače si še ne upam, tega, da bi se brez kontrole prepustila njemu, si ne upam. Po pasje pri nama odpade, jaz sem gor in vodim igro. Orgazem?" je vprašala, ko je med prijateljicami slišala besedo, in nadaljevala: "Orgazem doživim, a ne vedno. Kot pri vsakem seksu. Obvezno je treba vključiti draženje ščegetavčka, brez tega pri meni ne gre. Tako se tudi lažje sprostim in pripeljem do vrhunca. Lahko bi mogoče rekla še, da čutim pritisk na povsem drugem koncu nožnice in da je to tisto, kar pripomore k orgazmu. A vse je precej nepredvidljivo in odvisno od momenta."

Bolečina ali užitek?

Brina bi zdaj najraje pobegnila domov in pri priči poskusila. Očitno si je želela bolj, kot je mislila. Ali si priznala. Analno ni nekaj, kar bi počeli vsi, v njem je nekaj 'nevarnega', perverznega, umazanega, rasla pa je v okolju, kjer je bilo vse, kar ni bilo splošno sprejeto, kritizirano in zapečateno kot grešno ali vsaj sprevrženo. Zato se ji je na trenutke zdelo, da bo celo on sčasoma začel nanjo gledati kot na 'cipo' ali pač nekoga, ki se ne ceni.

Poleg tega je Brino po malem glodal dvom, da njen moški ni čisto hetero, preganjal jo je občutek, da je biseksualen. Tako zelo si je želel v rito – mogoče sploh ni bilo pomembno, čigava je.

In kaj če bi mu bilo potem tako všeč, da bi se tehtnica prevesila na drugo stran? Bi sploh še hotel drugače? In tretji razlog, ki se ji je še včeraj zdel dovolj tehten za ne: malo se ji je gnusilo, ko je pomislila, da je to pot blata. Ivana ji je sicer povedala za klistiranje, vsaj za prvič ji je to priporočala, pa se ji to zdi vredno?

Vse te ceremonije za en seks?

A mogoče so to res vrata v novi svet, ki ji bo zelo všeč – in kot tak vreden priprav ter premagovanja predsodkov in strahov. Toliko pomislekov je prevevalo Brino, pa je vseeno poskusila in – všeč ji je bilo. Zdaj pravi, da sicer ni za vsak dan, je pa za praznike ...

"Podobno kot pri Nani," je povedala, "začela sva z masažo luknjice, tudi z vibratorjem, nadaljevala z rimmingom, nato z najmanjšim čepom, da sva opravila z nelagodjem in pripravila teren, predvsem v moji glavi. To je vse skupaj trajalo kakšna dva meseca. Lahko bi v bistvu ostala pri tem, a nato je vseeno prišel dan d. Med eno od 'iger' sem si zaželela več. Čudnega občutka in bolečine, ki sta se pojavila na začetku in nekaj časa vztrajala, da sem že malo grizla posteljnino, čez čas nisem več čutila, in takrat sem vedela, o čem je govorila Nana."

"O anusu, polnem živčnih končičev, ki poskrbijo za noro intenzivne dražljaje ... Zmaga! Ne le da sem premagala predsodke in strahove, zmagala sem, ker sem našla nekaj novega za svoj užitek. Tega mi ni povedala nobena od prijateljic: med analnim seksom sem čutila, kot da njegov penis posredno draži vulvo oziroma ščegetavček in zdel se mi je tudi mnogo večji."

Kdo je rekel, da ženske v analnem seksu ne moremo uživati, ker nimamo prostate? To je laž!

"Poleg neverjetne čutnosti, ki sem jo izkusila – kot bi našla svojo največjo erogeno cono! – pa je svoje dodala psiha, zavedanje, da počnem nekaj žgečkljivega, česar si ne upajo početi vsi, zato buri njihovo domišljijo ali se jim celo upira. Ko sva prvič blažena obležala, sem mu rekla, da sem mu hvaležna, da me prej ni silil, ker je morala moja želja dozoreti, predvsem pa sem morala razčistiti, ali želim poskusiti zaradi drugih, saj je analni seks tako rekoč modna zapoved, ali je želja pristna. Bila je resnična in z njim sem spet izgubila nedolžnost. Odgovoril je, da je bilo to tudi dejanje njegovega – spolnega – življenja, sploh zato, ker zdaj ve, da mu zaupam."

"Dejstvo je, da sva se po tem še bolj tesno prepletla in povezala med sabo. Bi pa na koncu poudarila dve stvari. Temeljite priprave, med katere poleg pogovora sodita analna prha in 'omehčanje' zadnjične odprtine – da se mišica zapiralka vda, je potrebna strpnost, čepi pa so priporočljivi že nekaj ur pred dejanjem. In neomejeno potrpežljivosti! Nežnost, počasnost (sama ne maram pretiranega premikanja med aktom) in vaja, ki dela mojstra. Z vajo sva našla tudi položaj, ki je zdaj na sporedu za posebne priložnosti: matterhorn. Če ga ne poznate, lahko o njem najdete na spletu kot tudi vse druge 'tehnične podatke'."

Prevedla in priredila Nina Pretnar Za Elle

Preberi še: 'Klikni me za seks zmenek' (iskren zapis naše novinarke!)

Priporočamo tudi: "Ta nasvet prijateljice je rešil najin zakon" (izpoved para, ki se je znašel pred ločitivjo)