To je dieta, s katero je Adele v 7 dneh shujšala tudi 3 kilograme (in dovoljuje čokolado in vino)

Britanski pevki Adele je v nekaj mesecih uspelo shujšati preko 45 kilogramov, mi pa razkrivamo vse o prehrani, s kateroji je to uspelo. 

To je dieta, s katero je Adele v 7 dneh shujšala tudi 3 kilograme (in dovoljuje čokolado in vino) (foto: Profimedia) Profimedia
25. 2. 2022

Dieta, ki dovoljuje čokolado in vino, je sploh lahko še kaj boljšega?

Britanska pevka več kot očitno dobro ve, kaj dela in kako poskrbeti zase, saj je na premieri svojega novega videospota izgledala kot manekenka. 

Pred kratkim je njeno življenje pretresla ločitev, in veseli smo, da si je Adele po vseh viharjih, ki jih je doživela opomogla. Glasbena zvezdnica se je po ločitvi odločila spremeniti svojo podobo, pred kratkim pa je razkrila, kako je uspešno shujšala preko 45 kilogramov.

Poleg posebne diete je Adele tudi trenirala, a se njeni trenerji strinjajo, da je 90 odstotkov rezultatov posledica same prehrane, ki jo je zvezdnica zaužila. 

Adele je sledila dieti Sirtfood, ki so jo izvajale tudi zvezdnice, kot sta Pippa Middleton in nekdanji boksar David Haye.

Kar zveni kot prigrizek naravnost iz znanstvenofantastičnega filma, je 'sirtfood' pravzaprav hrana z visoko vsebnostjo aktivatorjev sirtuina. Bistvo te priljubljene diete je uživanje živil, ki spodbujajo proizvodnjo encimov, imenovanih sirtuini.

"Ne maram dojenja, ali ga imam pravico zavrniti?" (klic na pomoč mamice)

Sirtuini so vrsta beljakovin, ki ščitijo celice v naših telesih pred odmiranjem ali vnetjem zaradi bolezni. Raziskave so namreč pokazale, da pospešujejo kurjenje kalorij, zavirajo apetit, pospešujejo metabolizem in zmanjšujejo vnetja, kar je ključ do hujšanja. Mnogi trdijo, da obožujejo to dieto, ker so dovoljena živila, kot sta vino in čokolada. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adele (@adeleuniversal)

Dieta traja tri tedne in je razdeljena na dve fazi.

Prva faza: Omeji se na tri zelene sokove Sirtfood, ki vsebujejo ohrovt, rukolo, peteršilj, zeleno, zeleno jabolko, limonin sok in zeleni čaj ter en obrok Sirtfood. V prvem tednu se torej omeji zgolj na zaužitje 1000 kalorij na dan.

Naslednje štiri dni popij dva zelena soka Sirtfood in zaužij dva obroka Sirtfood, ki prinašata 1500 kalorij na dan.

Druga faza: To je vzdrževalna faza in traja 14 dni. V dveh tednih je treba zaužiti tri obroke Sirtfood čez dan in en zeleni sok Sirtfood. V naslednji dneh zaužije 1500 kcal na dan. 

Ti tam spodaj smrdi po ČEBULI? Preveri, zakaj (in kako se vonja znebiti)

Dolgoročno ni zastavljenega načrta. Gre za prilagoditev svojega življenjskega sloga, da bo vključeval čim več sirtfoods, zaradi česar se boš počutila bolj zdravo in bolj energično. Priporočljiva je tudi telesna aktivnost 30 minut na dan pet dni v tednu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adele (@adeleuniversal)

Sirtfood obroki so sestavljeni iz živil, ki vsebujejo prej omenjeni protein sirtuin. Da si boš lažje predstavljala, kaj pravzaprav na tej dieti lahko ješ, s tabo delimo nekaj živil, ki so v tem novem režimu prehranjevanja dobrodošla in vsekakor dovoljena: 

 • jabolka
 • citrusi
 • ajda 
 • orehi
 • rdeče vino 
 • čokolada z 85% kakava
 • datlji
 • peteršilj
 • ohrovt
 • rukola
 • borovnice
 • jagode
 • soja
 • kurkuma
 • olivno olje
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adele (@adeleuniversal)

Ampak pozor!

Strokovnjaki trdijo, da je takšna dieta lahko precej nevarna in omejujoča, saj izključuje velike skupine živil, ena od od pozitivnih strani te diete pa je, da so vsa živila, ki jih lahko ješ v prehranjevalnem načrtu, dobra zate, kar pomeni, da bo tvoj skupni vnos vitaminov, mineralov in hranil verjetno visok.

Ker je dieta Sirtfood je na splošno precej omejujoča tako glede hrane kot kalorij, lahko oteži tudi tvojo predanost sami dieti. Prav tako lahko vsak načrt prehrane, ki ne vključuje zdrave količine beljakovin, kot je prvi teden diete Sirtfood, povzroči izgubo mišic in počasno presnovo. Nutricisti celo pravijo,  da ni dokazov, ki bi nakazovali, da je to učinkovitejši način za hujšanje kot katera koli druga kalorično nadzorovana dieta.

Fotografije: Profimedia

Preberite več na Elle.si