TESTENINE: Večina Slovencev pri kuhanju naredi te 4 VELIKE napake (tudi ti?)

Čeprav testenine veliko ljudi pripravlja večkrat tedensko, večina Slovencev pri tem počne te 4 napake (nad katerimi bi se Italijani zgrozili). 

TESTENINE: Večina Slovencev pri kuhanju naredi te 4 VELIKE napake (tudi ti?) (foto: Profimedia) Profimedia
7. 12. 2021

Kako pogosto so testenine na tvojem meniju? Enkrat tedensko, dvakrat mesečno, prepogosto? 😉

Kolegi portala Metropolitan.si tokrat razkrivajo, da večina Slovencev pri kuhanju testenin dela 4 velike napake, ob katerih bi se Italiji zagotovo zgrozili.

Preveri, katere so 4 velike napake:

1. Velikost posode

Da se testenine dobro skuhajo, potrebujejo veliko vrele vode. Prvo pravilo je torej dovolj velika posoda. Za lažjo primerjavo: 100 g testenin potrebuje vsaj liter vode, se pravi da za 500 gramski paket testenin potrebuješ posodo, v katero lahko vliješ vsaj 5 litrov vode. 

2. Sol

Testenine potrebujejo veliko soli, približno 1 gram za 100 gramov testenin. Prav tako je pomembno, da soliš že vrelo vodo, in to tik preden vanjo vržeš testenine. Olivnega ali kakšnega drugega olja se nikoli ne doda v vrelo vodo, to je za Italijane zelo velika napaka. 

Hudoooo! Italijanski picopek razkril, kako bi morali V RESNICI jesti pico 🍕

3. Testenin ne razkuhaj!

Drži se navodil, kako dolgo se morajo testenine kuhati. Testenine morajo biti ravno prav skuhane, kot pravijo Italijani »al dente«, to pomeni, da ne smejo biti premehke. Seveda pa testenine tudi ne smejo biti premalo skuhane in pretrde.

4. Skuhane testenine se ne hladijo z mrzlo vodo

Testenine niso kuhana jajca, zato jih nikoli ne ohlajaj z mrzlo vodo. Če jih boš ohlajevala na tak način, bodo testenine postale spolzke, omaka pa se jih ne bo oprijela. 

Recept: Carbonara

  • 450 g špagetov
  • sesekljan peteršilj, sveže nariban parmezan
  • olivno olje
  • 300 g pancete
  • 4 rumenjaki
  • 240 ml sladke smetane
  • 80 g sveže naribanega parmezana
  • sol in sveže mleti poper

1. Na kuhalnik pristavimo velik lonec z večjo količino vode za kuhanje testenin. Tik preden voda zavre, dodamo sol. V krop stresemo špagete in jih kuhamo toliko časa kot piše na embalaži.

2. Medtem ko se špageti kuhajo, panceto narežemo na koščke, v posodi pa razžvrkljamo rumenjake. Dodamo smetano in nariban parmezan, začinimo s poprom in soljo ter vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gosto jajčno zmes.

3. V ponvi segrejemo olje in na njem na hitro popražimo na koščke narezano panceto. Kuhane špagete odcedimo in stresemo v ponev s panceto. Dobro premešamo in ponev odstavimo. Špagete prelijemo z jajčno zmesjo ter vse skupaj hitro in dobro premešamo, da dobimo svetlečo in kremasto omako, ki se lepo oprime testenin.

4. Pripravljene špagete serviramo na krožnike, potrosimo jih s sesekljanim peteršiljem in naribanim parmezanom in postrežemo.