Si se danes ponoči večkrat ZBUDILA? Verjetno imaš ENO od teh 5 TEŽAV s spanjem

Se pogosto zbujaš? Imaš nemirne noge? Občutiš nočno potenje? Poglej, kaj ti to sporoča o tvojem zdravju. 

Si se danes ponoči večkrat ZBUDILA? Verjetno imaš ENO od teh 5 TEŽAV s spanjem (foto: Profimedia) Profimedia
15. 5. 2020

Tretjino svojega življenja prespimo in to je temeljni biološki proces, ki se telesu pomaga obnavljati in okrevati čez noč. 

Zakaj se mnogi med nami še vedno počutimo izčrpani, ko se zbudimo in se naslednji dan borimo za energijo?

V nasprotju s splošnim prepričanjem osem ur spanca na noč ne zadostuje, da naša telesa izvajajo svoje zapletene obnovitvene funkcije, če v teh vitalnih urah ne dobimo kakovostnega spanca.

Če trpiš zaradi slabega spanca, boš naslednji dan verjetno že utrujena, saj tvoje telo ni imelo možnosti obnoviti celic in običajnih možganskih funkcij. Slab spanec je lahko posledica predolgega večera, nemirne noči ali tega, da preprosto nisi mogla zaspata.

Pomembno pa si je zapomniti, da ni pomembno samo število ur spanja, ampak tudi kakovost tvojega spanja, ki bo določila, kako utrujena boš čez dan. Morda misliš, da spiš osem ur, toda morda imaš zelo moten spanec s pogostim bujenjem, ki se ga sploh ne zavedaš. Zaradi slabega spanca boš enako utrujena kot od premajhne količine spanja.

Če te muči spanec, ti razkrivamo pet pogostih nočnih motenj in lahko veliko razkrijejo o tvojem zdravju.

1. Žeja in pogosti obiski stranišča

Se zbujaš, ker si žejna in moraš pogosto na stranišče?

Žeja in prekomerno uriniranje lahko kažeta na sladkorno bolezen. Ko imaš sladkorno bolezen, se v krvi nabere odvečni sladkor (glukoza). Tvoje ledvice bodo primorane delati nadure, da bi filtrirale in absorbirale odvečni sladkor. Če  ledvice ne morejo zdržati, se odvečni sladkor izloči v urin, s seboj pa potegne še tekočino iz tkiv. To sproži pogostejše uriniranje, ki te lahko dehidrira. Ker piješ več tekočine, da žejo potešiš, še večkrat uriniraš.

Pogosti obiski stranišča lahko pri moških povzročijo tudi prekomerno aktiven mehur, okužbe z urinom in težave s prostato. Pokliči svojega zdravnika, če ti mehur moti spanec.

2. Smrčanje in stalna utrujenost

Smrčanje in stalen občutek utrujenosti sta lahko znak spalne apneje. Spalna apneja se pojavi, ko se mehko tkivo v zadnjem delu grla zruši in ovira dihalne poti, zaradi česar med spanjem večkrat nehaš dihati. To povzroči, da raven kisika v krvi pade in raven ogljikovega dioksida se poveča. Če se ta proces pogosto zgodi ponoči, postane spanje razdrobljeno in neobnovljivo, zato se zbujaš zaspana in utrujena.

Težko je diagnosticirati, če imaš spalno apnejo, zato boš za popolno in natančno diagnozo morala obiskati kliniko za spanje in čez noč opraviti študijo spanja.

3. Nočno potenje

Nočno potenje je pogosto pri ženskah še posebej ob menopavzi in lahko močno vpliva na spanec, in je pogost razlog, da se ženske odločijo za uporabo hormonske nadomestne terapije.

Nočno potenje zunaj menopavze je pomemben simptom, ki ga je treba preiskati, zlasti če je povezan s hujšanjem. Včasih je vzrok neznan, vendar lahko potencialno kaže na resna stanja, vključno z rakom.

Nočno potenje lahko pomeni hipertiroidizem. Med drugim je nočno znojenje lahko pokazatelj prekomerno aktivne ščitnice. Če se redno zbujaš premočena od znoja, najprej preveri, ali v tvoji sobi ni preveč vroče, če pa se to dogaja še naprej, obišči zdravnika.

Obstajajo tudi drugi simptomi preaktivne ščitnice, vključno z živčnostjo, nihanjem razpoloženja, občutljivostjo za vročino, otekanjem vratu, nepravilnim ali nenavadno hitrim srčnim utripom, trzanjem ali tresenjem in hujšanjem.

Če imaš simptome prekomerno aktivne ščitnice obišči zdravnika, kjer bodo opravili začetni krvni test, temu pa bodo sledile nadaljnje preiskave. 

4. Nemirne noge

Sindrom nemirnih nog povzroča nekaj nenavadnih občutkov v okončinah. Ti občutki so lahko boleči ali ne; lahko se pojavijo kot bolečina, srbenje ali špikanje. Obstaja prevladujoča potreba po premikanju nog, kar je lahko zelo moteče.

Vzrok nemirnih nog je večinoma neznan, včasih pa je to lahko posledica osnovnega zdravstvenega stanja, kot je nizka raven železa v krvi ali premalo aktivne ščitnice. Še posebej pogoste so v nosečnosti.

Redna vadba, zmanjšanje uživanja alkohola in prenehanje kajenja lahko pripomore k izboljšanju. Včasih je to povezano tudi s stresom in tesnobo - zato ti lahko učenje tehnik sproščanja pomaga umiriti noge in te sprostiti.

Če ti nasveti ne pomagajo, poišči svojega zdravnika, saj boš morda potrebovala krvne preiskave za iskanje vzrokov.

5. Pogosto bujenje

Pogosto prebujanje ponoči lahko povzroča nizka raven glikogena.

Za izvajanje temeljnega obnavljanja čez noč in pomlajevanja celic tvoje telo porabi energijo v obliki glikogena, ki je shranjen v jetrih. Ponoči se te zaloge glikogena iztrošijo s hitrostjo 10 g na uro, od tega 65 odstotkov porabijo možgani.

Če te oskrbe z energijo zmanjka, jetra pošljejo možganom stresne signale v obliki hormona kortizola in ga opozorijo, naj se zbudijo, dokler se ne povrnejo zadostne ravni. Ta proces lahko povzroči porušen spanec, česar se morda niti ne zavedaš, a pogosto si naslednji dan lahko utrujena in ti primanjkuje energije.

Če meniš, da se pogosto zbujaš ponoči zaradi nizke ravni glikogena, poskrbi, da čez dan ješ redno in ne greš v posteljo lačna. Poskusi z večernim prigrizkom, kot so banana, krekerji z arašidovim maslom ali peščica mandljev.

Če imaš pomisleke glede spanja ali navedenih vzrokov, se vedno posvetuj s svojim zdravnikom.

Prirejeno po članku s Harper's Bazaar.

Fotografije: Profimedia

Preberi še: Uffffff! Najbolj umazan del človeškega telesa NISO roke, ampak...

Priporočamo tudi: Veš tisti čevlji, ki se ti vedno ODVEŽEJO? Zaveži jih tako (in nikoli več ne boš skrbela!)