Po umivanju zob ščetko le splakneš? Strokovnjak pravi, da to NI dovolj (+KAJ bi morala narediti)

Če ščetko le splakneš pod vodo, se na ščeti znajde na milijone bakterij. Da se to NE bo zgodilo, strokovnjak priporoča, da narediš tole 👇🏼. 

Po umivanju zob ščetko le splakneš? Strokovnjak pravi, da to NI dovolj (+KAJ bi morala narediti) (foto: Profimedia) Profimedia
9. 1. 2021

Med ščetkanjem zob se verjetno posvečaš temu, da pravilno ... poščetkaš zobe, kajne? A kot razkriva zobozdravnik iz TikToka, bi morala nekaj pozornosti kljub temu nameniti tudi pravilnemu čiščenju zobne ščetke.

Če ščeko po ščetkanju zob le splakneš pod vodo, beri dalje ... 😉

Zobna ščetka je dom več kot 100 milijonom različnih bakterij, je pokazala raziskava univerze v Manchestru, na njej pa se znajde tudi nekaj organizmov iz okolja, kjer je zobna ščetka shranjena. Tudi fekalije denimo – če doma nimate navade spustiti pokrova wc školjke. 🙊

Po umivanju zob ščetko le splakneš pod vodo? Strokovnjak pravi, da to NI dovolj (+KAJ bi morala narediti) 

Preprosto spiranje pod tekočo vodo zato ni dovolj, pojasnjuje zobozdravnik. S tem namreč ne speremo vseh škodljivih bakterij in virusov, zato se ti lahko še naprej razmnožujejo.

Zobno ščetko je potrebno redno prati in dezinficirati 

Kako enostavno je v resnici očistiti zobno ščetko, je na svojem TikTok profilu razkril zobozdravnik, ki deluje pod imenom dr. M.

Poglej, kakšen je njegov nasvet:

Zobno ščetko je najbolje vsak dan očistiti z milom in toplo vodo, pri čemer je seveda potrebno milo temeljito sprati.

Enkrat tedensko pa je dobro zobno ščetko tudi dezinficirati:

Za tedensko čiščenje lahko uporabiš mešanico antibakterijske ustne vodice, vode in sode bikarbone.

Zobno ščetko v mešanici namakaj čez noč.

Še nekaj splošnih napotkov:
  • Temeljito oprano zobno ščetko dobro otresi in postavi v kozarec z držalom navzdol, da se hitro osuši.
  • Ne uporabljaj pokrival, ki jih dobiš zraven zobne ščetke, saj vlažnost, ki je ujeta pod pokrivalom, ustvarja odlične pogoje za razmnoževanje bakterij in tudi plesni.
  • Zobno ščetko je priporočljivo menjati na dva do tri mesece, ne glede na obrabo. Če je ščetka vidno obrabljena, pa tudi prej. 
  • Izjemno pomembno je ščetko zamenjati tudi po prebolelih boleznih, bakterijskih anginah in hujših virozah denimo. Tudi, če je ščetka skorajda nova.
  • Zobne ščetke (si) ne (iz)posojamo! To seveda vsi vemo, a kljub temu.
  • Pa ne pozabi tudi na nitkanje.

Vir:  Aktivni.si