Ta rastlina velja za eno najbolj zdravilnih na svetu (pomaga pri stresu in pomlajuje organizem)

Prav tako krepi imunski sistem in pomaga pri nespečnosti. 😌

Ta rastlina velja za eno najbolj zdravilnih na svetu (pomaga pri stresu in pomlajuje organizem) (foto: Profimedia) Profimedia
21. 9. 2023

Zagotovo si že slišala zanjo, v kolikor še nisi, pa je zdaj skrajni čas, da jo spoznaš!

Ašvagando v Indiji, od koder izvira, že tisočletja uporabljajo kot tonik za pomlajevanje telesa in afrodiziak, v zahodnem svetu pa je postala pomembna šele relativno nedavno.

Ta rastlina velja za eno najmočnejših zdravilnih zelišč, v tradicionalni medicini pa jo najpogosteje predpisujejo za krepitev imunskega sistema po bolezni. Druga pomembna lastnost, ki mu jo pripisujejo, je pomoč pri nespečnosti.

Ašvaganda vsebuje številne zdravilne spojine, vključno z laktoni, alkaloidi, holinom, maščobnimi kislinami in aminokislinami, ki lahko pomagajo pri stresu, utrujenosti, pomanjkanju energije in težavah s koncentracijo.

Medicinski znanstveniki jo preučujejo že leta in o njenih zdravilnih učinkih obstaja več kot 200 študij.

Napitek iz TE zelenjave bo ohranil tvojo kožo čudovito (in nikoli ne uganeš, za katero gre)

Raziskave so med drugim pokazale, da ta rastlina ščiti imunski sistem, lahko pomaga proti stresu, izboljša učenje, spomin in reakcijski čas, zmanjšuje anksioznost in depresijo, pomaga v boju proti degenerativnim boleznim možganskih celic, stabilizira raven sladkorja v krvi, znižuje holesterol, povečuje spolno moč in pomaga pri impotenci.

Pomaga tudi pri celjenju ran, odpravlja zaprtje ter ščiti želodec in črevesje pred boleznimi, pomaga v boju proti sladkorni bolezni, pomaga pri nespečnosti in kronični utrujenosti, lahko se uporablja za razstrupljanje telesa, pomaga celo pri zdravljenju astme in bronhitisa.

Je tudi zelo močan antioksidant in uničuje proste radikale, ki so odgovorni za številna stanja in bolezni ter proces staranja.

Si vedela, da je ašvaganda tudi adaptogen?

Adaptogeni so naravne snovi, ki pomagajo telesu pri lažjem soočanju s fizičnimi, kemičnimi in biološkimi stresorji. Zanje velja, da so naravni presnovni regulatorji in ustvarjajo ravnovesje v telesu.

Prav zato, ker je adaptogena, ašvaganda pozitivno vpliva na izločanje ščitničnih hormonov - in to v obe smeri.

Če ščitnica proizvaja preveč hormonov, ašvaganda moti njihovo tvorbo. Če proizvaja premalo hormonov, ashwagandha spodbuja njihovo proizvodnjo.

Opozorilo: Če imaš težave s ščitnico, se pred uporabo ašvagande obvezno posvetuj z zdravnikom.

Ajurvedski zdravniki v Indiji to rastlino uporabljajo tudi za preprečevanje in zdravljenje raka, njene protirakave lastnosti pa potrjujejo klinične raziskave.

Študija iz leta 2000 je poudarila učinek na endokrini, kardiovaskularni in centralni živčni sistem.

Avtorji študij še trdijo, da je ašvaganda učinkovita pri različnih stanjih, kot so: artritis in druge motnje mišičnega sistema, bolezni živčnega sistema in visok krvni tlak.

Zdravje: TEH 7 živil pomaga pri regulaciji krvnega tlaka (če si morda nagnjena k visokemu pritisku)

Kako jo uporabljati?

Običajno se uživa v obliki kapsul, priporočeni odmerek pa je od 600 do 1000 mg dvakrat na dan.

Za ljudi, ki trpijo zaradi nespečnosti in tesnobe, je priporočljivo, da to rastlino v prahu pred spanjem zmešajo v skodelico vročega mleka.

ašvaganda

Komu uporaba ni priporočljiva?

Ašvaganda ni priporočljiva za nosečnice. Čeprav ni dokazov, da bi bila škodljiva, njen vpliv na plod ni dovolj raziskan.

Odsvetovana je tudi za tiste, ki uporabljajo kortikosteroide ali zdravila za ščitnico.

Ne glede na vse naj velja, da se gre pred začetkom uporabe zelišča posvetovati z zdravnikom.

Stranski učinki

Večji odmerki ašvagande lahko povzročijo prebavne motnje. Nekatere študije kažejo, da lahko v velikih količinah povzroči hipertiroidizem (prekomerno delovanje ščitnice). Prav tako je ne smemo mešati z antidepresivi, saj lahko okrepi njihov učinek.

Povzeto po pisanju n1info.hr

Preberi več na Metropolitan.si

Fotografije: Profimedia

To so dietni nasveti, zaradi katerih ne boš izgubila kg, ampak jih boš celo pridobila