Ali KETO dieta RES deluje? Takšna je realnost (ne glede na to, kaj si slišala!)

Ali KETO dieta RES deluje? Takšna je realnost (ne glede na to, kaj si slišala!) 

Ali KETO dieta RES deluje? Takšna je realnost (ne glede na to, kaj si slišala!) (foto: Profimedia) Profimedia
6. 11. 2020

Kaj sploh je KETO DIETA?

»Ketonska dieta se je pojavila v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, in sicer so jo uporabljali pri zdravljenju epilepsije. Ko so se pojavila zdravila proti napadom, je njena priljubljenost upadla,« pravi Alix Turoff, dietetičarka in osebna trenerka. Še več, ketoza (cilj ketonske diete, stanje, v katerem telo namesto ogljikovih hidratov kot vir energije porablja lastno maščobo) se pri ljudeh pojavlja ob stradanju – med drugim tudi pri posameznikih z anoreksijo.

Slastno! Te 4 zdrave obroke pripraviš v le 5 minutah #OstajamDoma

»Telesu primanjkuje ogljikovih hidratov, zato mora kot vir goriva uporabiti ketonska telesa,« pojasnjuje. »Ljudje morajo spoznati, da ne gre samo za dieto z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in veliko maščobami – v resnici pri telesu spremeni način porabljanja goriva.«

Turoffova meni, da ketonska dieta ne sme biti način za izgubo telesne teže, njeno mnenje pa delijo tudi drugi. Veliko dietetikov je za revijo Shape povedalo, da imajo podobno mnenje, zato jih večina vsem, ki razmišljajo o ketonski dieti, najprej priporoča posvet z uradnim dietetikom.

Kako učinkovita je KETO DIETA pa pojasnjuje tudi priznana nutricionistka:

Sophie Scott, glavna nutricionistka pri FIA Fitnation, je preučila in ocenila 5 popularnih diet. Med njimi trendi keto dieto in dieto, ki sledi prehranjevanju jamskega človeka. Tako pravi …

TRIK: TAKO boš prenehala s prenajedanjem iz dolgčasa (kakooo preprosto!)

Keto dieta – kot način za izgubo telesne teže – je postala popularna v zadnjih nekaj letih. Gre za dieto z visoko vsebnostjo maščob in nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov.

Cilj ketonske diete je ketoza, stanje, v katerem telo kot glavni vir goriva namesto glukoze porablja lastno maščobo, je za Daily Mail Avstralija pojasnila nutricionistka Sophie Scott.

Ogljikovi hidrati so močno omejeni – na približno 50 g na dan, maščobe pa predstavljajo 70 odstotkov diete.

Po podatkih Avstralskega združenja za dietetike keto dieta ni priporočljiva za splošno populacijo, saj dolgoročna učinkovitost in varnost nista znani, saj so jo preučevali le kratkoročno. Tudi nekateri drugi strokovnjaki menijo, da ketonska dieta ne sme biti način za izgubo telesne teže, še posebej ne brez posveta z uradnim dietetikom. 

Fotografije: Profimedia