Življenje z endometriozo: Kako seksati, da te ne bo čisto nič bolelo?

Na kup smo zbrali vse nasvete strokovnjakov, ki ti bodo gotovo v pomoč. ❤️

Življenje z endometriozo: Kako seksati, da te ne bo čisto nič bolelo? (foto: Profimedia, Obdelava: Cosmo splet) Profimedia, Obdelava: Cosmo splet
25. 3. 2022

Življenje z endometriozo je lahko izjemno boleče, kar zelo verjetno veš tudi sama, glede na to, da si kliknila na ta članek.

Pa vendar, endometrioza ne pomeni, da se moraš v popolnosti posloviti od seksualnega užitka. V kolikor med seksom tudi sama čutiš bolečino, je tukaj 5 nasvetov strokovnjakov, kako se lahko temu izogneta.

Daj partnerju vedeti, kaj čutiš

To je ključno, pravi dr. Sherry A. Ross, ginekologinja in porodničarka ter strokovnjakinja za zdravje žensk. "O občutljivih spolnih težavah se je težko pogovarjati, a vendar je to ključ do soočanja s tem, kako lahko endometrioza poseže v normalno intimnost," pojasnjuje. "Bolj ko je tvoj partner informiran o bolečini in neprijetnosti, ki ju doživljaš, lažje ti bo v oporo in pomoč pri iskanju alternativnih načinov izražanja seksualnosti."

Seveda so te teme zmeraj nekoliko neprijetne, a ključ do zravega spolnega življenja je komunikacija.

Penetracija naj ne bo globoka

Nekatere ženske z endometriozo trdijo, da jih globoka penetracija boli. Je tudi v tvojem primeru tako? Potem ostanita pri položajih, ki omogočajo bolj plitvo penetracijo in ne pritiskajo na območja, ki ga obdaja endometriozno tkivo, svetuje ginekologinja dr. Christine Greves.

Dober primer je položaj, pri katerem si zreta iz oči v oči in je ženska zgoraj. Ta namreč omogoča, da imaš nadzor nad tempom in globino penetracije. Še ena nekoliko bolj plitva izbira je 'žličkanje'.

"Rekli so mi, da zaradi endometrioze nikoli ne bom noseča. S fantom sva doživela najlepše presenečenje, nato pa ..."

Ostanita "zunaj" in pri predigri

Zapomnita si, da penetracija ni nujna za zadovoljiv seks. V kolikor ti povzroča bolečino, dr. Rossova priporoča, da poskusita drugače. "Pari izražajo svojo ljubezen in strast na mnoge načine." Pustita domišljiji prosto pot, poskusita s skupno masturbacijo, oralno stimulacijo, masažo, predigro in seks igračkami, ki ne zahtevajo penetracije.

Uporabita lubrikant

Čeprav endometrioza ne povzroča nujno pomanjkanja naravne vlažnosti, pa se lahko zgodi, da se boš zaradi skrbi, da te bo bolelo, nekoliko težje vzburila. Dr. Grevesova tako priporoča, da imata zmeraj v bližini lubrikant. Prav tako ti lahko pri lajšanju simptomov in sproščanju pomaga topla kopel pred seksom.

Načrtujta seks

Mnoge ženske z endometriozo ugotavljajo, da je seks s penetracijo v določenih delih mesecah bolj prijeten. Dr. Grevesova zato svetuje, da poskusita seksati dva tedna po menstruaciji. Nekatere ženske poročajo tudi, da je seks za njih boljši en teden po ovulaciji.

Najpomembneje pa je, da si zapomniš, da smo si ženske med seboj različne, zato boš morda potrebovala nekoliko časa, da ugotoviš, kaj ti ustreza. Le naj se ti ne bo nerodno o tem pogovoriti s partnerjem, predvsem pa tudi svojo ginekologinjo, ki ti lahko pomaga odkriti, na kakšen način lahko ublažiš simptome, vključno z bolečim ali neprijetnim seksom.

Povzeto po Claire Gillespie  

Moški s TO kombinacijo lastnosti seksajo največ
(tudi tvoj?)