Kaj pa, če te od tvoje najbolj sijoče kože v 'lajfu' loči le en vrhunec? Ja, čisto resno mislimo!

'O' pavze, 'možgansko mednožje' in sijaj po orgazmu: zakaj je vrhunec morda tisto, kar je ves ta čas manjkalo tvoji koži ...

Kaj pa, če te od tvoje najbolj sijoče kože v 'lajfu' loči le en vrhunec? Ja, čisto resno mislimo! (foto: Profimedia) Profimedia
15. 7. 2023

Naj ti predstavim ozadje: smo maja 2020, sredi popolnega zaprtja in jaz sem se samoizolirala v hiši svojih staršev, kjer večerjam z družino – in ničesar ne slišim. Popoldne sem preživela v svoji sobi, kjer sem se samozadovoljevala in z orgazmom nekako začasno oglušela. Izkazalo se je, da je to zelo ekstremna reakcija, ki lahko doleti ženske po vrhuncu. V tem trenutku imam za seboj že več kot 15 let orgazmov, vendar se mi še nikoli ni zgodilo, da ne bi slišala svoje sestre, ki me je vprašala, ali ji lahko podam sol.

Še en nepričakovan rezultat? Moja koža še nikoli ni bila videti bolje.

Medtem ko so številni pandemijo preživeli tako, da so z valjčkom blažili svoje temne kolobarje pod očmi, ki jih je povzročil TikTok, ali obujali svojo ljubezen do pletenja, da bi zajezili tesnobo, sem se jaz samozadovoljevala. Še nikoli v življenju nisem bila tako spolno frustrirana - in to je kruta ironija, saj je bil fizični stik proti pravilom.

Prijatelji in sodelavci v službi so na klicih prek Zooma pohvalili mojo kožo in me spraševali, katere nove izdelke uporabljam, resnica pa je bila, da nisem spremenila ničesar. Saj ne, da bi lahko šefu kar rekla: "Oh, ta sijaj? Med kosilom sem doživela dva orgazma."

A ne govorim o rdečih ličkih, ki bi jih lahko lepotna znamka zapakirala v rdečilo za lica in ga prodala - šlo je za sijaj, ki je prihajal od znotraj.

Tako kot večina ljudi, ki so se začeli ukvarjati s svojimi hobiji, se tudi jaz po vrnitvi v 'normalno' življenje nisem mogla toliko posvečati svojemu, kot sem si želela, kar je bilo vidno tudi na moji koži. Da, vlada nam je ponovno dovolila seksati in zapleti ter situacije so se pojavljali in izginjali, a žal jih je zelo malo povečalo število mojih orgazmov (hvala, vrzel užitka). Življenje me je oviralo in moja koža ni bila videti tako zdrava, kot je bila zahvaljujoč mojim številnim orgazmom med zaprtjem.

Nabavila sem vrsto losjonov in eliksirjev za nego kože, s katerimi sem poskušala odpraviti to težavo, vendar se mi ni zdelo, da bi delovalo. Nič ni moglo povrniti sijaja moji koži, nato pa se mi je posvetilo.

Očitno je bilo, da stanje moje kože niha glede na moje spolne navade, zato sem se odločila, da to raziščem.

Želela sem preveriti, ali bi redni orgazmi povrnili mojo kožo v takratno stanje; če vprašate mene, bi bilo to koristno za obe strani. Med najstrožjim popolnim zaprtjem sem jih doživljala povprečno šest ali sedem na dan – takrat nisem imela kaj početi – vendar sem se v življenju brez pandemije odločila, da so trije bolj dosegljivi. Naredila sem si urnik, po katerem sem to počela vsak dan ob istem času, kar je pomenilo, da bom verjetno manj raztresena, da bi pozabila. Poimenovala sem jih 'O pavze'.

Če cilja nisem dosegla, sem to poskušala nadoknaditi naslednji dan, če pa ne, se nisem kaznovala. Načrtovala sem vsaj eno pavzo zjutraj, eno med odmorom za kosilo, če sem delala od doma, in vsaj eno pred spanjem. Če sem bila v pisarni, sem preskočila 'O pavzo' in si jo namesto tega privoščila, ko sem prišla domov.

Ob koncu tedna se je urnik spreminjal, vendar sem ugotovila, da je bilo delo lažje opraviti kot med napornim delovnim dnem.

Sliši se disciplinirano, a moja koža se mi bo – teoretično – pozneje zahvalila. Medtem ko sem se vestno lotila svoje raziskave, sem želela to preveriti tudi z znanstvenega vidika. Ali je res mogoče, da je samozadovoljevanje za kožo boljše kot celo najmočnejši kozmetični izdelek? Orgazem je navsezadnje brezplačen …

"Orgazem pospeši srčni utrip in poviša krvni tlak, to pa pospeši krvni obtok, kar koži zagotavlja nujno potrebno kisika in hranilnih snovi ter odplakne toksine in pomaga doseči sijočo polt," pojasnjuje dr. Paris Acharya, estetski kirurg s klinike Waterhouse Young Clinic.

Raziskave so pokazale, da so pari, stari od 40 do 50 let, ki imajo 50 % več spolnih odnosov, kot je povprečje za njihovo generacijo, videti pet do sedem let mlajši od svojih vrstnikov.

Klinični psiholog dr. David Weeks v svoji študiji trdi, da je to posledica endorfinov, ki se sproščajo, in pospešenega krvnega obtoka zaradi telesne aktivnosti. Pri tem se sprošča tudi rastni hormon, ki kožo naredi bolj elastično. Hormon oksitocin je ključni dejavnik pri doseganju orgazma, pojasnjuje dr. Acharya.

"Če se sprošča v dovolj visokih količinah, da bi lahko pomembno vplival na zdravje kože, je treba še dodatno raziskati – vemo pa, da pomaga pri zmanjšanju vnetja in stresa. Oba igrata pomembno vlogo pri številnih kožnih obolenjih, kot so akne, ekcemi in luskavica, zato lahko posredno izboljšata zdravje kože."

Koristi pa se ne končajo pri tem. Študija univerze v Michiganu je pokazala, da se med doživljanjem orgazma sprošča estrogen, kar ima neposreden vpliv na raven kolagena. "Estrogen preprečuje razgradnjo in zmanjševanje kolagena, kar pripomore k ohranjanju strukture in debeline kože ter zmanjšuje pojav gub," pravi dr. Acharya. Poleg tega se med orgazmom sprošča spolni hormon dehidroepiandrosteron (skrajšano DHEA), ki je "znan po svojem učinku proti prehitremu staranju ter sposobnosti obnavljanja kože in tkiv, hkrati pa izboljšuje odpornost in delovanje možganov".

Vendar pa ne gre le za površinsko delovanje. Povezava med našimi možgani in kožo, imenovana psihodermatologija, je v zadnjih letih postala trend in zdi se, da bi pri tem lahko sodelovalo tudi naše spolno življenje.

Nan Wise, nevroznanstvenica in avtorica knjige Zakaj je dober seks pomemben, meni, da je za to odgovorno tako imenovano 'možgansko mednožje'. "Področje možganov, imenovano somatosenzorična skorja, nam omogoča, da čutimo dotik, temperaturo in bolečino," pojasnjuje.

"Ugotovili smo, da se občutki v genitalijah obdelujejo na posebnem mestu v somatosenzorični skorji, ki smo ga poimenovali genitalna senzorična skorja" (tj. naše 'možgansko mednožje'). Bolj ko si stimulirana, močneje se ta del možganov aktivira, zato so nekateri orgazmi bolj osupljivi kot drugi. Odgovorno je tudi za sproščanje dobrih kemikalij, ki jih je prej omenil dr. Acharya. Dr. Wise dodaja, da so tu še "serotonin, prolaktin in notranje proizvedeni opioidi, ki dvigujejo razpoloženje, kot so endorfini." Sijaj po užitku torej izhaja iz kemije naših možganov.

Nedavna študija je odkrila, da ženske lahko doživijo tri vrste orgazmov.

Te vključujejo val (kratek izbruh medeničnih kontrakcij), vulkan (pred katerim se poveča napetost v medeničnem dnu) in plaz (močne kontrakcije medeničnega dna, ki se zmanjšujejo med orgazmom in po njem). Če pustimo ob strani vprašljiva imena, me je zanimalo, ali je ena vrsta orgazma za mojo kožo bolj koristna kot druga in tretja.

Po odgovor sem odšla k spolni pedagoginji Stelli Anni Sonnenbaum. "Vagina naj bi imela refleksne cone, podobno kot naša stopala," je razložila. "Stimulacija različnih delov povzroči različne občutke." Seveda vsi ne morejo doživeti orgazma, in normalno, da imamo s tem težave. Sodeč po raziskavi iz leta 2017 le 65 % heteroseksualnih žensk med spolnim odnosom doseže orgazem v primerjavi s 95 % heteroseksualnih moških, ki so povedali, da redno doživljajo orgazem.

Kako ga torej doživeti, da bi izkoristila prednosti njegovega učinka na kožo (vključno z drugimi prednostmi)?

V bistvu je treba eksperimentirati. "Vsi imamo svoj erotični načrt, sestavljen iz scenarijev ali zapletov, ki nas resnično vzburjajo," pojasnjuje Sonnenbaumova. Moj klitoris je bil zmeraj moje varno zatočišče, kadar je šlo za užitek, zaradi česar sem se morda nekoliko polenila pri iskanju drugih točk. Zato sem si zadala nalogo, da preverim, ali te različne točke odklenejo več koristi za nego kože.

Ta naloga, podobna tisti igri s pokemoni, ko si jih moral vse uloviti, je bila na trenutke frustrirajoča, zahtevna in mi je povzročala občutek zmede, a hkrati je bila tudi fascinantna in mi je dala povsem novo spoštovanje do svojega telesa. Vsaka 'O pavza' je imela drugačen program in po njem sem preučevala svojo kožo, da bi ugotovila, ali lahko opazim razlike, vendar niti Sherlocku Holmesu tega ne bi uspelo ugotoviti. Medtem ko so se orgazmi razlikovali v občutkih, nisem mogla z gotovostjo trditi, da so različne metode različno vplivale na mojo kožo.

Nisi prepričana, kako se lotiti?

Sonnenbaumova ima nekaj koristnih nasvetov, ki so ti lahko v pomoč. Če ima tvoj partner penis ali uporablja 'strap-on' (tj. umetni penis), priporoča eksperimentiranje s koti in globino penetracije. "Uporabi vzglavnik, na katerega se uležeš, in pogosto menjajta položaje," svetuje. "To počnita počasi in se med posameznimi [položaji, op. a.] ustavita, da se razvijejo občutki."

Druga možnost sta ustvarjalnost pri uporabi igrač in scenariji. "Zabavna vaja, ki jo lahko izvajaš gola ali popolnoma oblečena, je, da se pretvarjata, da se ljubita na divji način ter se pri tem veliko gibata in globoko dihata," pravi Sonnenbaumova in predlaga: "Nastavita časovnik za tri minute in se zabavajta. Nato izmenično raziskujta – tisti, ki 'sprejema', je vodja in daje navodila."

Če se boš držala strogega urnika orgazma, kot se ga jaz, ne boš vedno imela partnerja ob sebi, da bi ti pomagal. V tem primeru Sonnenbaumova svetuje, da opustiš vsa pričakovanja in se namesto tega osredotočiš na različne občutke.

Če sem se česa naučila, potem sem se tega, da se mora um vključiti v igro.

Dr. Wisova je z analizo fMRI - ki preučuje pretok krvi v možganih - ugotovila, da morajo ženske le pomisliti na to, da vanje prodira dildo, da se v njihovih možganih ustvari učinek orgazma. Vse to dokazuje, da nikoli ne smeš podcenjevati moči živahne domišljije. Noben strokovnjak mi ni mogel dati natančnega časovnega okvirja, kako dolgo naj bi se držala svoje rutine orgazma, da bi opazila dolgoročne učinke, ki bi presegli običajni učinek po orgazmu.

To je podobno kot vpliv seruma na kožo – učinek je pri vsakomer drugačen. Rutine pa se ni bilo težko držati. Čeprav sem razlike na svoji koži začela opažati v roku dveh tednov, je to rutina, ki jo poskušam ohranjati še danes. Navsezadnje je vztrajanje ključnega pomena.

Po številnih orgazmih je bila ena stvar jasna: ko sem na prvo mesto postavila svoj užitek, je moja koža postala srečnejša kot kadarkoli prej.

Mesečni izbruhi so se zmanjšali, medtem ko je moj obraz vztrajno žarel.

Kljub temu pa ne bom odpisala celotne nege obraza. Noben orgazem ti namreč ne more zagotoviti zaščite pred soncem, ZF pa je bistvenega pomena, in to ne glede na vreme. Če se spopadaš tudi s posebnimi vrstami aken ali drugimi kožnimi boleznimi, je prav tako pomembno, da se o zdravljenju posvetuješ s svojim dermatologom.

Zame sta rutina za nego kože in orgazem v popolni harmoniji. To je podobno, kot če bi želela ohraniti sobno rastlino pri življenju; da bi uspevala, potrebuje vsakodnevno zalivanje in pravo količino sončne svetlobe. V mojem primeru to pomeni, da si po jutranjem orgazmu nanesem serum z vitaminom C.

Po predlogi Charlotte Bitmead prevedla in priredila L. D.

Pijan vstopil v napačno stanovanje in spal s sosedo, ki je mislila, da gre za njenega moža
- tako se je končalo ...