"Vem, sliši se sebično, ampak ženina menopavza nama uničuje spolnost" (izpoved moškega)

Preberi čudovit odgovor strokovnjakinje, ki ga je dobil. ❤️

"Vem, sliši se sebično, ampak ženina menopavza nama uničuje spolnost" (izpoved moškega) (foto: Profimedia) Profimedia
12. 7. 2022

"Moja žena je vstopila v menopavzo in najin seks je že nekaj časa bil v upadu, zdaj pa ga sploh več ni. Svojo ženo grozno pogrešam, ampak se ji ne morem nikakor približati. Situacija je postala nevzdržna ter vpliva na moje zdravje in razpoloženje. Med nama se je ustvaril velik prepad in skrbi me za najino prihodnost. Predlagal sem ji hormonsko terapijo, pa je ne želi. Pravi, da se je njena mama preprosto navadila na takšno življenje.

Vem, da se z moje strani sliši sebično, ampak odsotnost intimnosti me spravlja v obup. O tem se skušam z njo vedno znova pogovoriti, pa sploh ne kaže zanimanja.

Temo zmeraj v hipu spremeni in mi reče, da 'se mi niti ne sanja'. Svojo ženo imam resnično rad in mi je zanjo mar. Prosim za pomoč, dokler je še čas, da rešiva najin zakon," je v zapisu napisal zlomljen moški.

"Sram me je svojih misli, skušam vztrajati, ampak ..." (klic na pomoč Slovenke)

Psihterapevtka in svetovalka Laura Echeverria mu je odgovorila takole:

"Gre za zakonski izziv, o katerem se le redko govori, in to je naučiti se plesati popolnoma nov ples s partnerjem, za katerega si bil prepričan, da ga oba poznata. Ta nova faza s seboj prinese kup fizičnih, čustvenih in bioloških izzivov, hkrati pa tudi družbeni pritisk, ki lahko močno vpliva na razmerje.

Ko ti žena reče, da 'se ti niti ne sanja', ji odgovoriš: 'popolnoma prav imaš, zato pa mi pomagaj razumeti, kaj se dogaja in kaj ob tem čutiš'. Nič sebičnega ni na tem, če izraziš svoje želje in čustva, dokler obstaja oba slišita in prisluhneta potrebam in željam drug drugega ter nato skupaj naredita korak k njihovim uresničitvam.

Najboljši način, da razumeš, kaj tvoja žena čuti ob tem, je, da jo vprašaš in ji prisluhneš, ne glede na to, kako neprijetno in težko je morda. Začni pogovor. Pogosto je lahko vzrok ženinega pomanjkanja želje po intimnosti občutek nepovezanosti s seboj ali pa pomanjkanje samozavesti zaradi nove identitete. Zato poskusita početi stvari, s pomočjo katerih se lahko resnično povežeta, se ob njih nasmejita in se počutita blizu drug drugemu. Pogovorita se o tem, kaj vaju pri drugem privlači."

"Sumim, da je otrok sinove nove punce v resnici moj" (izpoved 45-letnika)